Kako napisati motivacijsko pismo - Sveobuhvatno objašnjenje s primjerima

Pisanje motivacijskog pisma ključno je za isticanje među kandidatima pri prijavi za posao ili obrazovni program. Ovaj članak nudi sveobuhvatno objašnjenje kako sastaviti efektivno motivacijsko pismo koje će poslodavcima ili prijemnim komisijama pokazati vašu strast, vještine i motivaciju.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa
Table of contents
Sadržaj

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa

Kroz detaljne savjete i konkretne primjere, naučit ćete kako strukturirati pismo, što uključiti u svaki odjeljak, te kako prilagoditi sadržaj specifičnim zahtjevima. Osim tehničkih savjeta, članak također pokriva važnost personalizacije i autentičnosti u vašem pristupu.

Bez obzira na vašu razinu iskustva, ova uputa će vam pomoći da poboljšate svoje šanse za uspjeh.

Definicija i svrha motivacijskog pisma


Motivacijsko pismo
je pisani dokument koji prati vašu prijavu za posao, obrazovni program ili stipendiju. Njegova glavna svrha je pružiti dodatni kontekst vašem životopisu ili prijavnom obrascu, naglašavajući vašu motivaciju, relevantne vještine i iskustvo.

Kroz motivacijsko pismo imate priliku detaljno objasniti zašto ste zainteresirani za određenu poziciju ili program, te kako vaše kvalifikacije odgovaraju zahtjevima i ciljevima organizacije ili institucije.

kako napisati motivacijsko pismo


Osim predstavljanja vaših profesionalnih kvalifikacija, motivacijsko pismo služi i za pokazivanje vaše osobnosti i entuzijazma. Ono omogućava poslodavcima ili prijemnim komisijama da steknu uvid u vaš način razmišljanja, radne navike i vrijednosti.

Ovo su neke od statistika o motivacijskim pismima koje Vam mogu pomoći:

  • Povećanje šanse za intervju: Prema istraživanju koje je proveo Jobvite, kandidati koji prilože motivacijsko pismo uz svoju prijavu imaju 29% veću vjerojatnost da budu pozvani na intervju .
  • Personalizacija je ključ: Istraživanje portala CareerBuilder pokazuje da 45% poslodavaca preferira prijave koje su prilagođene specifičnom radnom mjestu i tvrtki, uključujući personalizirano motivacijsko pismo.
  • Utjecaj prvog dojma: Prema istraživanju tvrtke The Ladders, poslodavci u prosjeku provode samo 7,4 sekunde pregledavajući životopis i motivacijsko pismo, što znači da je prvi dojam presudan .
  • Kvaliteta pisma: Istraživanje provedeno od strane Society for Human Resource Management (SHRM) pokazuje da 83% menadžera za zapošljavanje smatra da kvalitetno napisano motivacijsko pismo može značajno poboljšati kandidatove šanse za zaposlenje.

Priprema za pisanje motivacijskog pisma


Priprema za pisanje motivacijskog pisma ključna je za stvaranje uvjerljivog i efektivnog dokumenta. Prvi korak je temeljito istražiti tvrtku ili instituciju kojoj se prijavljujete, kako biste razumjeli njihove vrijednosti, kulturu i potrebe.

Sljedeći korak je analizirati oglas za posao ili opis programa kako biste identificirali ključne zahtjeve i odgovornosti. Na temelju tih informacija, napravite popis svojih relevantnih vještina, iskustava i postignuća koja odgovaraju onome što traže.

Prilikom pripreme, važno je sakupiti sve potrebne dokumente, uključujući vaš životopis, preporuke i sve druge materijale koji mogu poduprijeti vašu prijavu. Razmislite o strukturiranju pisma u nekoliko logičnih dijelova: uvod, glavni dio i zaključak.

U uvodu jasno navedite poziciju za koju se prijavljujete i gdje ste saznali za oglas. U glavnom dijelu usredotočite se na svoje ključne kvalifikacije i kako one odgovaraju zahtjevima pozicije.

Ne zaboravite personalizirati pismo za svakog poslodavca ili instituciju, naglašavajući specifične razloge zašto želite raditi ili studirati baš kod njih. Prije nego počnete pisati, odredite ton pisma koji bi trebao biti profesionalan, ali i dovoljno osoban da pokaže vaš entuzijazam i motivaciju.

kako napisati motivacijsko pismo

Kako napisati motivacijsko pismo u 5 koraka za uspjeh


Pisanje motivacijskog pisma može se pojednostaviti slijedeći pet ključnih koraka za uspjeh. Ovi koraci pomoći će vam da stvorite pismo koje će učinkovito komunicirati vašu motivaciju, kvalifikacije i entuzijazam prema potencijalnom poslodavcu ili obrazovnoj instituciji.

1. Istražite i razumite ciljnu publiku

Prvi korak je temeljito istražiti tvrtku ili instituciju kojoj se prijavljujete. Saznajte što više o njihovim vrijednostima, kulturi, misiji i potrebama. To će vam pomoći da prilagodite svoje pismo i pokažete kako se vaši ciljevi i kvalifikacije podudaraju s njihovima.

2. Strukturirajte svoje pismo

Podijelite pismo na tri glavna dijela: uvod, glavni dio i zaključak. U uvodu jasno navedite poziciju ili program za koji se prijavljujete i gdje ste saznali za oglas. Glavni dio treba naglasiti vaše relevantne vještine, iskustva i postignuća, dok zaključak treba sažeti vaše ključne točke i izraziti zahvalnost za razmatranje vaše prijave.

3. Povežite svoje kvalifikacije s potrebama poslodavca

U glavnom dijelu pisma, fokusirajte se na to kako vaše vještine i iskustvo odgovaraju specifičnim zahtjevima pozicije. Koristite konkretne primjere iz svog profesionalnog ili akademskog života koji ilustriraju vaše uspjehe i sposobnosti. Pokažite kako možete dodati vrijednost tvrtki ili instituciji.

4. Održavajte profesionalan ton i personalizirajte pismo

Važno je zadržati profesionalan ton, ali i unijeti osobni dodir kako bi pismo bilo autentično. Obratite se konkretnoj osobi, ako je moguće, umjesto generičkog "Poštovani". To pokazuje da ste uložili dodatni trud u istraživanje i personalizaciju svoje prijave.

5. Provjerite i uredite svoje pismo

Nakon što ste napisali pismo, pažljivo ga provjerite kako biste uklonili pravopisne i gramatičke greške. Pročitajte ga nekoliko puta kako biste osigurali jasnoću i konciznost. Također, razmislite o tome da ga pokažete nekome drugome za povratne informacije prije nego što ga pošaljete.

Imate idealno motivacijsko pismo, no niste sigurni kako napisati životopis? AI sastavljač životopisa je tu za vas!

kako napisati motivacijsko pismo

Motivacijsko pismo za posao


Pisanje motivacijskog pisma za posao ključno je za isticanje među kandidatima i povećanje šansi za dobivanje željene pozicije. Prvo, započnite pismo jasnim i profesionalnim uvodom, navodeći poziciju za koju se prijavljujete i gdje ste saznali za oglas.

U glavnom dijelu pisma fokusirajte se na svoje relevantne vještine i iskustva, povezujući ih s potrebama i zahtjevima poslodavca. Naglasite konkretne primjere iz vaše karijere koji pokazuju vaše uspjehe i doprinos na prethodnim radnim mjestima.

Uključite informacije o svojim ključnim kompetencijama, poput timskog rada, vođenja projekata ili specifičnih tehničkih vještina, te objasnite kako one mogu koristiti poslodavcu. Osim profesionalnih vještina, istaknite i osobine poput motivacije, fleksibilnosti i strasti prema poslu.

Pokažite da ste istražili tvrtku i da dijelite njihove vrijednosti i ciljeve, što će dodatno naglasiti vašu motivaciju za rad baš kod njih.Na kraju, zaključite pismo izražavajući zahvalnost za razmatranje vaše prijave i navedite da ste dostupni za intervju u dogledno vrijeme.

Motivacijsko pismo za školu ili praksu


Pisanje motivacijskog pisma za školu ili praksu važan je korak u procesu prijave jer omogućava da se predstavite na način koji nadopunjuje vaš životopis ili prijavni obrazac. U uvodu jasno navedite program ili praksu za koju se prijavljujete i gdje ste saznali za mogućnost.

U glavnom dijelu pisma istaknite svoje obrazovne uspjehe, relevantna iskustva i vještine koje ste stekli, povezavši ih s ciljevima programa ili organizacije. Pokažite svoju strast za područje studija ili industriju u kojoj želite raditi, koristeći konkretne primjere koji ilustriraju vašu posvećenost i entuzijazam.

Naglasite kako ste dosadašnjim radom ili obrazovanjem razvili ključne kompetencije koje će vam pomoći da uspješno sudjelujete u programu ili praksi. Također, istaknite svoje osobne osobine poput proaktivnosti, timskog rada i sposobnosti rješavanja problema koje će vam koristiti u novom okruženju.

Objasnite kako sudjelovanje u tom programu ili praksi odgovara vašim dugoročnim obrazovnim ili profesionalnim ciljevima i kako planirate iskoristiti stečena znanja i iskustva. Zaključite pismo izražavajući zahvalnost za razmatranje vaše prijave i navedite da ste spremni za daljnji razgovor ili intervju.

Potpišite se profesionalno, uključujući svoje kontakt podatke kako bi vas mogli lako kontaktirati. Prije slanja, pažljivo provjerite pismo za pravopisne i gramatičke greške.

kako napisati motivacijsko pismo

Primjer motivacijskog pisma


Ivan Horvat

Ulica Kralja Zvonimira 10

10000 Zagreb

ivan.horvat@example.com

091/123-4567


12. lipnja 2024.

Ana Perić

ABC d.o.o.

Ulica Nikole Tesle 15

10000 Zagreb


Poštovana Ana,

Pišem u vezi s natječajem za poziciju računovođe u ABC d.o.o. objavljenom na MojPosao. Sa završenim fakultetom ekonomije i pet godina iskustva u računovodstvu, vjerujem da imam potrebne kvalifikacije i entuzijazam za ovu poziciju.

Tijekom rada u DEF d.o.o., bio sam odgovoran za financijske evidencije i izvještaje, te optimizaciju obračuna plaća, smanjujući greške za 15%. Ova iskustva su mi razvila izvrsne analitičke i organizacijske vještine.

Kao certificirani računovođa, vješt sam u korištenju softvera kao što su QuickBooks, SAP i MS Excel. Moje poznavanje računovodstvenih standarda i poreznih zakona osigurava usklađenost svih financijskih aktivnosti. Uz to, moj timski duh i sposobnost za rad pod pritiskom omogućuju kvalitetno izvršenje zadataka.

Privlači me ugled ABC d.o.o. kao lidera u industriji i vaš pristup inovacijama. Vjerujem da bih mogao doprinijeti vašem timu svojom stručnosti i preciznošću. Radujem se prilici za daljnje razgovore o tome kako mogu doprinijeti vašem timu.

Zahvaljujem na razmatranju prijave.

S poštovanjem,

Ivan Horvat


Ton i stil u motivacijskom pismu


Ton i stil u motivacijskom pismu
ključni su za ostavljanje pozitivnog dojma na poslodavca. Važno je održavati profesionalan ton, istovremeno pokazujući entuzijazam i strast prema poziciji za koju se prijavljujete.

Prilagodite stil pisma kulturi i vrijednostima tvrtke, koristeći jezik koji je u skladu s njihovim komunikacijskim stilom. Jasnoća i konciznost su od velike važnosti; izbjegavajte duge i zamršene rečenice koje mogu zbuniti čitatelja.

Osobni dodir je također bitan – obraćajte se primatelju imenom, ako je moguće, i spomenite specifične aspekte tvrtke koji vas privlače. Izbjegavajte generičke fraze i klišeje; umjesto toga, koristite konkretne primjere iz svog iskustva koji ilustriraju vaše kvalifikacije i sposobnosti.

Balansirajte između samopouzdanja i skromnosti – pokažite svoje uspjehe bez pretjeranog hvalisanja. Pozitivan ton potiče čitatelja da vas bolje upozna, stoga izbjegavajte negativne ili defanzivne izraze.

Završite pismo s izrazom zahvalnosti za njihovo vrijeme i razmatranje, te naglasite svoju dostupnost za daljnje razgovore.

Ukoliko želite znati više informacija o stručno napisanim motivacijskim pismima i životopisima, pogledajte sljedeće članke:

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima


Često postavljena pitanja

Što je motivacijsko pismo i zašto je važno?

Motivacijsko pismo je dokument koji se prilaže uz prijave za posao, a služi kako biste potencijalnom poslodavcu detaljnije objasnili zašto ste idealni kandidat za radno mjesto. Pismo treba istaknuti vaše kvalifikacije, vještine i motivaciju, te kako one odgovaraju zahtjevima pozicije za koju se prijavljujete.

Koje se informacije trebaju uključiti u motivacijsko pismo?

Vaše motivacijsko pismo treba uključivati vaše kontakt podatke, pozdrav s imenom osobe kojoj se obraćate, uvod u kojem navodite radno mjesto za koje se prijavljujete, glavni dio u kojem objašnjavate svoje kvalifikacije i motivaciju, te zaključak s izrazom zahvalnosti i pozivom na daljnji kontakt.

Kako treba izgledati stil i ton motivacijskog pisma?

Stil i ton motivacijskog pisma trebaju biti profesionalni i entuzijastični. Važno je da pismo bude jasno i koncizno, te da pokazuje vašu ozbiljnost i motivaciju za radno mjesto. Izbjegavajte generičke fraze i usredotočite se na konkretne primjere iz svog iskustva koji pokazuju vaše sposobnosti.

Koje se greške treba izbjegavati prilikom pisanja motivacijskog pisma?

Prilikom pisanja motivacijskog pisma ne treba praviti pravopisne i gramatičke greške, koristiti generičke fraze ili kopirati dijelove iz životopisa. Pismo treba biti personalizirano za svaku prijavu, izbjegavajući predugačke i nepovezane rečenice.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa