Kako napisati motivacijsko pismo za spontanu prijavu?

Motivacijsko pismo, također poznato kao pismo namjere ili pismo motivacije, je dokument koji najčešće pišete kao dio prijave za posao, studij, praksu ili neku drugu prigodu. Glavni cilj motivacijskog pisma jest predstaviti sebe na način koji oslikava zašto ste baš vi idealan kandidat za rečenu ulogu i ističe vašu motivaciju, vještine, iskustvo i kvalifikacije koje su relevantne za ciljanu poziciju.

Formacija:
Veličina:
Prilagodljivo:
Word (Microsoft)
A4
da

Primjer motivacijskog pisma za spontanu prijavu

Poštovani (ukoliko znate ime osobe odgovorne za zapošljavanje dodajte tu),

S velikim interesom želim izraziti svoju motivaciju za rad u vašoj tvrtki. Iako sam svjestan/na da trenutno nemate otvorenih pozicija, želio/la bih istaknuti svoju strast za industriju u kojoj djelujete i svoju spremnost za pružanje vrijednosti vašem timu.

Kao (navesti svoju trenutnu ili prethodnu poziciju) s (navesti broj godina) iskustva, stekao/la sam vještine u (navesti ključne vještine) te postigao/la značajne rezultate u (navesti postignuća). Moje iskustvo u (navesti relevantna područja) i stručnost u (navesti specifične vještine) čine me uvjerenim/a da bih bio/bila vrijedan/vrijedna dodatak vašem timu.

Impresioniran/a sam vašom reputacijom kao lidera u inovacijama, kvaliteti i uspješnosti. S obzirom na moju strast za (navesti industriju) i uvjerenje da su (navesti vrijednosti tvrtke) ključne vrijednosti za uspjeh, vjerujem da bih mogao/mogla pridonijeti ostvarenju vaših ciljeva.

Budući da želim biti dio vaše inspirativne tvrtke, spremam sam/spremna se pridružiti vašem timu, raditi među najboljim profesionalcima u industriji i doprinijeti rastu vašeg poslovanja. Rado bih razgovarao/la o bilo kojim mogućnostima suradnje i uvjeren/a sam da možemo zajedno ostvariti izvanredne rezultate.

Unaprijed zahvaljujem na vašem vremenu i razmatranju ove spontane prijave. S nestrpljenjem očekujem mogućnost daljnje rasprave o mojim kvalifikacijama i mogućnostima suradnje.

S poštovanjem,
Vaše ime

Za razliku od životopisa, koji se najčešće šalje isti na sve prijave, motivacijsko pismo treba personalizirati za svaku novu prijavu. Naime, možete imati određeni predložak koji uređujete prilikom svake nove prijave, no nije poželjno za svaku ulogu slati isto motivacijsko pismo. Poanta je motivacijskog pisma upravo dokazati motivaciju, a slanje generičnih motivacijskih pisama ne govori u prilog motivaciji. Motivacijsko pismo ne treba samo prepričati vaš životopis, treba pokazati ono što tamo ne piše, a to je vaš interes za danu ulogu.

Motivacijsko pismo za spontanu prijavu

Što čini dobro motivacijsko pismo?


Motivacijsko pismo daje vam priliku da se dodatno istaknete između ostalih kandidata i pokažete poslodavcu ili instituciji zašto ste baš vi prikladan kandidat ili zašto vas zanima određeni studijski program, praksa ili nešto treće. Pismo treba biti jasno, dobro strukturirano i uvjerljivo.

Osim opisa vaše motivacije, pismo može uključivati i informacije o vještinama, iskustvu, postignućima, referencama ili drugim relevantnim detaljima koji bi mogli pružiti dodatnu vrijednost vašoj prijavi. Te informacije trebaju biti dodatak onome što niste uspjeli dočarati u životopisu. To znači da imate dodatnu priliku objasniti specifične sekvence iz vašeg životopisa (ali i života općenito) i dokazati zašto su vas baš one oblikovale u savršenog kandidata za tu poziciju. No ono što trebati imati na umu jest da se motivacijsko pismo za razliku od životopisa ne treba fokusirati prvenstveno na vas, već na ulogu za koju aplicirate.

📌 Dobro istražite firmu i ulogu za koju aplicirate, te uvrstite njihove specifične vrijednosti u vaše pismo!

Ne zaboravite, svaki poslodavac želi vidjeti da ste vi savršeni baš za njih i motivirani da im pomognete u postizanju ciljeva. Stoga pripazite da motivacijsko pismo nije samo "JA" već da perspektive nekoga čiji se interesi podudaraju s interesima poslodavca. Općenito gledajući, motivacijsko pismo treba biti iskreno, pozitivno i koncizno. Treba predstaviti vašu strast, motivaciju i relevantne kvalitete na način koji će zainteresirati primatelja i pobuditi njihovu pažnju.

Kako slati spontane prijave za posao?


Slanje spontanih prijava za posao je proces kojim se aktivno prijavljujete za radna mjesta u tvrtkama koje možda nisu objavile otvorene pozicije. Iako ovaj način prijava nije toliko konvencionalan kao klasično javljanje na oglas, može svakako uroditi plodom. Ukoliko se istaknete us svom pismu i uz to priložite životopis koji podupire Vaše tvrdnje, postoje solidne šanse da će vas netko u danoj firmi zamijetiti i uzeti u obzir.

Dobro istražite posao na koji aplicirate


📌 Istražite ciljane tvrtke: Odaberite tvrtke u kojima biste željeli raditi i napravite malo istraživanje o njima. Proučite njihovu misiju, vrijednosti, proizvode i usluge i kulturu poslovanja. Ova saznanja će Vam pomoći da prilagodite svoju prijavu.

📌 Pripremite svoj životopis i motivacijsko pismo: Osvježite svoj životopis i napišite motivacijsko pismo koje ističe vaše vještine, iskustvo i motivaciju za rad u određenoj tvrtki. Personalizirajte pismo i prilagodite svoje najbolje kvalitete baš njima, tako da istaknete svoje razloge zašto biste željeli raditi baš u toj tvrtki.

📌 Pronađite kontakt informacije: Potražite kontakt informacije tvrtke, kao što su e-mail adrese ili brojevi telefona, koji se odnose na ljudske resurse ili odjel za zapošljavanje. Ako nemate te informacije, možete poslati prijavu na općenitu e-mail adresu tvrtke ili koristiti njihovu online platformu za prijave.

Pošaljite prijavu na prikladan način

📌 Napišite kratki uvod: Prije nego što priložite životopis i molbu, napišite kratki uvod kojim izražavate vaš interes za tvrtku i objašnjava da šaljete spontanu prijavu. Ovaj uvod zapravo može biti ono što pišete prilikom sastavljanja svoga e-maila. Navedite svoj cilj i kako mislite da biste mogli doprinijeti tvrtki.

📌 Pošaljite prijavu: Pošaljite svoju spontanu prijavu putem e-maila ili koristeći online obrazac za prijave na web stranici tvrtke. Priložite svoj životopis, motivacijsko pismo i uvodni tekst. Pazite na pravopis i gramatiku te se uvjerite da je prijava dobro formatirana i jasna.

📌 Pratite napredak: Nakon slanja prijave, pratite napredak. Ako nemate odgovor nakon nekog vremena, možete poslati kratki follow-up kako biste izrazili svoj interes i provjerili status svoje prijave.

Važno je imati na umu da spontane prijave za posao mogu biti manje uobičajene od prijava na objavljene pozicije, ali i dalje mogu rezultirati zaposlenjem. Stoga, budite strpljivi i uporni u svojoj potrazi. I ako ne dobijete odmah poziv na razgovor za poziciju na koju ciljate, to ne znači da vas nije zamijetio netko i da nećete nekada u budućnosti kad tvrtka bude zapošljavala za to ili drugo radno mjesto baš vi biti razmotreni.

Kako pogoditi pravi ton u motivacijskom pismu?


Pogađanje pravog tona u motivacijskom pismu može biti izazovno, pogotovo ako šaljemo spontane prijave i ne odgovaramo na oglas postavljen posebno za tu ulogu. No to ne znači da ga ne trebamo slati, svaka prijava može rezultirati poslom i stoga ne trebamo zanemariti nijednu priliku. Ukoliko niste sigurni kako napisati vaše motivacijsko pismo a da pogodite pravi ton, pogledajte neke od savjeta koji bi Vam mogli pomoći:

Motivacijsko pismo za spontanu prijavu

Budite profesionalni i komunicirajte u skladu s ulogom na koju aplicirate

📌 Budite profesionalni: Motivacijsko pismo treba biti formalno i profesionalno napisano. Koristite pravilan jezik i izbjegavajte previše neformalne izraze ili sleng. S obzirom na to da se radi o primarno pisanoj formi, Vaš je dojam onoliko jak koliko su jake Vaše riječi.

📌 Pošaljite prijavu: Pošaljite svoju spontanu prijavu putem e-maila ili koristeći online obrazac za prijave na web stranici tvrtke. Priložite svoj životopis, motivacijsko pismo i uvodni tekst. Pazite na pravopis i gramatiku te se uvjerite da je prijava dobro formatirana i jasna.

📌 Budite pozitivni i samouvjereni: Izražavajte svoju motivaciju i entuzijazam za rad u toj tvrtki. Budite uvjerljivi u svoje vještine i sposobnosti, ali izbjegavajte pretjerano hvaljenje ili prenapuhavanje.

💡 U motivacijskom pismu je bitno navesti zašto taj poslodavac treba baš Vas, a ne samo zašto Vi želite raditi kod njih.

Nemojte duljiti i koristite prave riječi

📌 Budite jasni i koncizni: Važno je izražavati svoje misli na jasan i razumljiv način. Izbjegavajte nepotrebno duljenje i zadržite se na ključnim informacijama i porukama koje su bitne za prijavu.

📌 Koristite primjerene jezične stilove: Prilagodite jezični stil ovisno o industriji i poslu na koji se prijavljujete. Na primjer, u nekim slučajevima može biti prikladno koristiti malo više tehničkih termina, dok u drugim situacijama trebate koristiti jednostavniji i lako razumljiv jezik.

💡 Ukoliko znate za neki poseban projekt ili inicijativu koji je kompanija radila u skorije vrijeme, svakako spomenite da ste upoznati s time, a još je bolje ako imate i konkretne ideje koje se mogu implementirati.

📌 Budite autentični: Iako je važno prilagoditi se ciljnoj tvrtki, nemojte zaboraviti biti svoji. Pokažite svoju osobnost i istaknite svoje jedinstvene kvalitete i perspektive. Molba ne treba biti samo dokazivanje vaših sposobnosti i postignuća kao što je to primjerice životopis, već slika Vas kao profesionalca u kontekstu te pozicije.

📌 Provjerite i uređujte: Nakon što napišete molbu, uvijek provjerite pravopis i gramatiku. Osigurajte da je tekst čitljiv i dobro strukturiran. Pogreške u pisanju mogu odati krivi dojam i smanjiti Vam šanse iako je sadržaj prijave sam po sebi dobar.

Važno je prilagoditi ton svakom motivacijskom pismu prema specifičnostima tvrtke i posla na koji se prijavljujete. Pokušajte se staviti u položaj čitatelja u ciljanoj tvrtki i razmislite o tome kakav ton i stil komunikacije bi najbolje odgovarali njihovim očekivanjima i potrebama.

Kako dodati motivacijskom pismu "Točku na I"


Završne su riječi bitne u svemu pa tako i u motivacijskom pismu. Kako bi osigurali moćnu završnicu, na kraju svoje molbe sažmite najbitnije stavke iz čitave molbe u jednu do dvije rečenice.

Motivacijsko pismo za spontanu prijavu

💡 Na primjer, možete napisati: "Spreman/na sam donijeti svoje iskustvo, strast i posvećenost u ovu ulogu i biti vrijedan/a član/ica vašeg tima."

Navedite da ste ste spremni raditi na njihovim izazovima

Nadalje, kada završavate svoju molbu navedite i izazov koji planirate preuzeti za primatelja pisma kako biste pokazali svoju motiviranost i ambiciju. Možete napisati nešto poput: "Radujem se prilici da preuzmem izazove i rastem zajedno s vašom organizacijom."

Osim toga, svoju molbu možete završiti i sa "call to action" ili pozivom na akciju. To znači da potaknete primatelja na daljnje korake. Možete završiti pismo s nečim poput: "Molim vas da me kontaktirate radi daljnje rasprave o mogućnostima suradnje" ili "Radujem se mogućnosti da razgovaramo o tome kako moja ekspertiza može pridonijeti vašem timu."

Zahvalite se na prilici i vremenu

Također je važno pokazati da ste zahvalni na njihovom vremenu koje su uložili u čitanje Vaše prijave, kao i unaprijed se zahvaliti na razmatranju. Možete dodati i "Hvala Vam što ste izdvojili vrijeme da pročitate i razmotrite moju molbu"

Svakako je prilagoditi završetak pisma vašim osobnim stilom i tonu pisma. Izaberite završetak koji najbolje odgovara vašim ciljevima i poruci koju želite prenijeti, no imajte na umu da završite u pozitivnom i optimističnom tonu.

Motivacijsko pismo za spontanu prijavu

Koja je idealna dužina motivacijskog pisma?


Idealna dužina molbe za posao može varirati ovisno o kontekstu i specifičnim zahtjevima ili očekivanjima poslodavca ili institucije kojoj šaljete pismo. Motivacijsko pismo ne mora ispuniti određene standardizirane uvjete kao što je to uobičajeno za životopis, no ipak ne treba izlaziti iz nekih okvira.

Motivacijsko pismo trebalo bi biti dovoljno dugo da obuhvati sve bitne informacije, ali istovremeno i dovoljno kratko da zadrži pažnju čitatelja. U većini slučajeva, idealna dužina motivacijskog pisma je između pola stranice i jedne stranice teksta. Ukoliko smatrate da imate puno toga za reći i da je baš krucijalno da napišete nekoliko stranica, to je u redu, no manje su šanse da ćete održati interes čitatelja ako prijeđete dvije do tri stranice.

Kako osigurati da Vam poslodavac odgovori na spontanu molbu za posao?


Osigurati odgovor na motivacijsko pismo nije uvijek zajamčeno, ali postoje koraci koje možete poduzeti kako biste povećali svoje šanse za dobivanje odgovora. Evo nekoliko strategija koje možete primijeniti:

  • Prilagodite pismo konkretnoj poziciji i tvrtki.
  • Istaknite relevantne vještine i iskustvo.
  • Budite jasni i koncizni u komunikaciji.
  • Pokušajte uspostaviti vezu s osobom koja je odgovorna za zapošljavanje.
  • Slijedite upute i rokove tvrtke.
  • Pratiti nakon slanja pisma.
  • Biti strpljivi, imajući na umu da proces zapošljavanja može potrajati.

Looge oma CV parimate mallide abil

Korduma kippuvad küsimused kaaskirjade kohta

Prvi mi je put da šaljem motivacijsko pismo, što trebam napisati?

U svoje prvo motivacijsko pismo trebate napisati o svojoj motivaciji, relevantnim vještinama i iskustvu, istraživanju tvrtke te završiti s pozitivnom porukom i kontaktima.

Koje su najčešće pogreške pri slanju molbe poslodavcu?

Najčešće pogreške pri slanju molbe poslodavcu uključuju nedostatak personalizacije pisma, nepotpunu dokumentaciju, gramatičke ili pravopisne greške, preopširnost ili nedostatak konciznosti, neprilagođenost poslu za koji aplicirate, neprikladnu komunikaciju i nedostatak pratećeg istraživanja o tvrtki.

Koji su najbolji načini za započeti spontanu prijavu?

Svakako navedite da iako znate da nije otvoren nijedan natječaj za poziciju na koju aplicirate, želite izraziti svoju motivaciju, želju i interes za rad na baš tom mjestu.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka motivacijskih pisama pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa

Kirjade näidised alla laadimiseks

Modèle de Lettre deCandidature
Design de Lettre deMotivation
Modèle de Lettre de Motivation pour Etudiant – Universitaire
Modèle de Lettre de Motivation d’Embauche