Zašto je životopis studenta uopće toliko važan?

Pozdrav, ambiciozni studentu! Jesi li spreman osvojiti svijet sa svojim izuzetnim životopisom? Nemaš radnog iskustva? Nema veze, jer ćemo te danas naučiti kako napisati svoj savršeni životopis! Iako u ovome trenutku misliš da možeš samo napisati ime i prezime, čim ste na fakultetu imaš prednost na tržištu rada u usporedbi sa ostatkom ekipe. Vještine koje si naučio tijekom studija i obrazovanje koje si stekao su ključan faktor u osvajanju novog radnog mjesta.

Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

Primjer odličnog napisanog studentskog životopisa

Osobne Informacije

Ime: Ivan Ivanović
Adresa: Ulica svetog Nikole 24, 21000 Split, Hrvatska
Telefon: +385 91 123 4567
E-mail: ivan.ivanovic@emailprimjer.com

Obrazovanje

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Splitu, Split, Hrvatska

 • Studij računarstva (rujan 2020 - lipanj 2023)
 • Prosječna ocjena: 4.5/5.0

III. gimnazija Split, Split, Hrvatska

 • Opća gimnazija (rujan 2016 - lipanj 2020)
 • Završni prosjek: 5.0

Radno iskustvo

Praktikant, Infobip, Vodnjan, Hrvatska (srpanj 2022 - kolovoz 2022)

 • Rad na razvoju backend sustava
 • Suradnja s timom programera na optimizaciji baze podataka

Asistent, Studentski zbor FESB-a, Split, Hrvatska (rujan 2021 - rujan 2022)

 • Organizacija događanja i susreta za studente
 • Komunikacija s profesorima i studentima

Vještine

 • Programiranje: Python, Java, C++
 • Osnove rada s bazama podataka (SQL)
 • Engleski jezik - tečno (C1)
 • Njemački jezik - srednje znanje (B1)

Aktivnosti i nagrade

 • Član Programerskog kluba FESB-a (2020-2023)
 • Srebrna medalja na natjecanju u programiranju ACM ICPC Regional 2022
 • Član organizacijskog tima za FESB Hackathon 2021

Preporuke

U prilogu e-maila

Detaljno ćemo ispitati svaki detalj i dati smjernice kako izraditi istaknuti životopis koji će impresionirati potencijalne poslodavce. Imat ćeš priliku pokazati svoje sposobnosti, istaknuti svoja postignuća i pokazati da si izniman student kakvog svaki poslodavac može samo sanjati. Naš detaljan vodič istražit će umijeće stvaranja izvrsnog studentskog životopisa koji će ostaviti trajan utjecaj.

Životopis studenta

Kao student, možda sumnjaš u važnost životopisa kao u svoje odgovore na eseju. Međutim, tvoj studentski životopis nije samo zapis tvojih akademskih postignuća i iskustava. Ako se dobro napiše, on može biti pravi gamechanger! Životopis studenta je prilika da pokažeš svoj puni potencijal, strast i odlučnost da uspiješ u karijeri koju si zacrtao. To je prilika da potencijalnim poslodavcima dokažeš da niste samo običan student već netko tko može značajno utjecati na promjenu poslovanja unutar tvrtke. Zapravo, poslodavci obraćaju itekako pozornost na detalje iz životopisa, tako da je iznimno bitno naučiti kako napisati životopis koji osvaja na prvu.

💡 Vrijeme je da oslobodiš svoju unutarnju superzvijezdu i uložite ozbiljan napor u stvaranje životopisa koji viče: "Hej, ja sam taj kojeg tražite!"

Imaš osebujnu priču koja te izdvaja od ostalih studenata? Odlično! Napiši o svojim iskustvima. Svako iskustvo je zlatna vrijedno, a svaki student koji je prošao prvi kolokvij zna kako riješiti problem u hodu.

Uvijek istakni postignuća i informacije koje su presudne u dobivanju posla. Bez tih podataka, poslodavac će stvoriti krivi osobni dojam i dati krivi fokus na ostale informacije u životopisu.

Istakni kolegije na kojima si sudjelovao, izvannastavne aktivnosti i vještine i to na način koji će impresionirati poslodavce do te mjere da će morati reći "Wow, ovaj student je radnik kakav tražimo!"

Ne zaboravi istaknuti važnost svog obrazovanja jer je ono temelj tvog studiranja. Istakni svoje akademske kvalifikacije, glavna postignuća i relevantne kolegije koji te izdvajaju. Tvoj trud zaslužuje priznanje i treba ga navesti u svakoj prilici.

Životopis studenta

Dodaj malo zabave i razigrane energije u svoj CV! Nemojte se bojati pokazati kakav si profil osobe i pokazati poslodavcima svoju kreativnost. Pokušaj dodati malo boje ili jedinstveni dizajn kako bi ga učinio vizualno privlačnim. Svakako pronađi neku savršenu ravnotežu između razigranosti i održavanja profesionalnog izgleda.

Ključan faktor koji će tvoj životopis učiniti istinski unikatnim: prilagodi ga poslu koji tražite. Tu mislim na baš svaki posao. Baš kao kameleon, dobar životopis je potrebno prilagoditi njegovoj okolini u toj mjeri da savršeno odgovara poziciji.

Istraži tvrtku i kao na Googlu upiši čarobne riječi koje pokazuju da razumiješ materiju o kojoj pričaj. Poslodavci vole vidjeti da si odvojio vrijeme da razumiješ njihove potrebe i kako možeš doprinijeti njihovom uspjehu.

Ali čekaj, samo smo zagrebali po površini! Ima još mnogo toga za istražiti kada je u pitanju izrada izvrsnog studentskog životopisa. Uronimo u najsitnije detalje, korak po korak.

Naslov: Uz dobar dizajn nije bitno ni ime i prezime

Prvi dojam je bitan, a naslov tvog životopisa mjesto je gdje sve počinje. Unesi svoje puno ime, podatke za kontakt i profesionalnu adresu e-pošte. Također nemoj zaboraviti dodati svoj osobni pečat privlačnim naslovom i kratkim sažetkom koji prikazuje tvoje jedinstvene prednosti u odnosu na konkurenciju.

Profil ili izjava o cilju: neka tvoja strast zablista čak i ako nema radnog iskustva

Pruži poslodavcima okus svoje strasti i težnji uvjerljivim profilom ili objektivnom izjavom. Dopusti im da vide vatru u tvojim očima, tvoju želju za postizanjem uspjeha i želju za stvaranjem razlike na radnom mjestu.

Obrazovanje: temelj tvoga putovanja

Ah, obrazovanje! Ovdje ćemo te naučiti isticanju tvojih akademskih postignuća, počevši od posljednjeg stupnja u tvojemu obrazovanju. Potrebno je navesti sve obrazovne ustanove u kojima si sudjelova, od početka studija, smjera na kojemu se nalaziš, posljednjeg stupnja koji si postigao, kada si završio prediplomski (ako nisi, držimo fige da budeš brzo!), nagrade i projekte na kojima si sudjelovao.

Životopis studenta

Također je bitno da naglasiš sve kolegije koji su relevantni u pokazivanju tvoje stručnosti u tom području. Naravno, nemoj stati na osnovama. Istakni sve istraživačke projekte, eseje, disertacije i teze.

Pokaži svoju intelektualnu znatiželju i sposobnost zadubljivanja u složene teme. Ovo je tvoja prilika da oduševiš poslodavce svojim akademskim postignućima i pokažeš svoju predanost širenju znanja.

Radno iskustvo: Provođenje teorije u praksu

Iako si još uvijek student, to ne znači da nisi zaronio u stvarni svijet posla. Bilo da se radi o stažiranju, poslovima s pola radnog vremena ili volontiranju, ovaj odjeljak je mjesto gdje ćeš pokazati svoje praktično iskustvo i prenosive vještine.

Uključiti sljedeće podatke za svaki posao koji si imao: 👇

 • naziv tvrtke/organizacije
 • radno mjesto/položaj
 • duljinu zaposlenja
 • kratak pregled tvojih dužnosti.

Osim toga, naglasit sva postignuća tijekom vremena tvoga rada u tim tvrtkama. Jesi li nadmašio očekivanja, dovršio projekte prije roka ili si primio pisane pohvale od svojih poslodavaca? Reci im sve! Neka se zna!

Izvannastavne aktivnosti: Pokaži da odlično funkcioniraš van okvira!

Biti dobar student ne znači samo uspješno polaganje ispita i kolegija. Poslodavci žele vidjeti da si bio aktivan i izvan učionice. Ovdje je tvoja prilika da pokažeš svoju uključenost u udruge, studentske organizacije, sportske timove, društveno korisni rad ili rukovodeće pozicije u studentskim krugovima.

Opiši svoj položaj i dužnosti, kao i sva značajna postignuća ili doprinose. To može uključivati uspješno planiranje događaja, vođenje tima u debatnom klubu ili predvođenje inicijative za rad u zajednici koja je imala utjecaja na boljitak cjelokupnog društva. Naglasi svoju uključenost kako bi pokazao svoje sposobnosti vođenja, vještine timskog rada i sposobnosti upravljanja vremenom.

Životopis studenta

Vještine: pokazivanje tvojih supermoći

Vrijeme je da pokažeš svoje supermoći! Ovdje ćeš navesti svoje tehničke vještine, poznavanje jezika, stručnost u softveru i sva druga znanja koja si stekao tijekom rada. Budi konkretan i iskren o svojoj razini vještina, čak i kad si bez radnog iskustva, jer to možeš nadoknaditi certifikatima ili besplatnim tečajima.

Ako se do sada nisi dodatno certificirao, možda se znaš izvuči sa dobrom spikom! Iskoristi svoje soft skillove i pokaži poslodavcima da ste ti i tvoja generacija budući menadžeri s razlogom

No, ako je razgovor problem, možda odlično prirodno rješavaš probleme ili si genijalan kreativni mislilac. Odlično! Ovo su osobine koje će te izdvojiti iz gomile.

Projekti i portfelj: neka tvoj rad govori sam za sebe

Ponekad same riječi ne mogu opravdati tvoje talente, a uz to, svaki poslodavac uvijek traži više. Npr. uvijek možeš priložiti svoje projekte, prezentacije, istraživačke radove ili bilo koje druge opipljive dokaze svojih vještina i postignuća. Navedi poveznice ili priloge na svoj rad, tako da poslodavci mogu vidjeti iz prve ruke za što si sposoban. Primjer uvijek vrijedi zlata!

Reference: Neka drugi potvrde tvoju vrijednost

Reference su u svijetu studenata dokaz da si impresionira svoje profesore ili bivše poslodavce. Čak iako ih nemaš, upitaj profesore koji su ti predavali za referencu, iznenaditi ćeš se koliko njih će ti rado napisati preporuku!

Obrati se također i svojim mentorima, voditeljima i poslodavcima koji mogu pozitivno govoriti o tvojim sposobnostima. Obavezno navedi i njihove podatke za kontakt, zajedno s kratkim opisom vašeg odnosa i na kojoj razini ste zajedno surađivali. Radno iskustvo potprijepljeno s dobrom riječi će te dovesti daleko.

Životopis studenta

Loš primjer:
Moj CV

Ime: Ivan Prezime: Ivanović Mjesto: Split Telefon: 0911234567

Učenje

 • Gimnazija 2016 - 2020
 • Fakultet u Splitu 2020 - sad
Radio sam

 • Par mjeseci u Infobipu
 • Asistent na fakultetu
Znam

 • Govorim engleski
 • Asistent na fakultetu
 • Govorim njemački
Nagrade

 • Za odrađen projekt

Koliko dugačak treba biti studentski CV?

Kao i u svemu u životu, potrebno je dobro balansirati. Previše informacija često nije dobro za poslodavca te se uvijek treba težiti duljini od maksimalno jedne stranice ako je moguće. Hej, ako je to uspio Elon Musk, možeš i ti!

Kvaliteta je uvijek bitnija od kvantitete. Ukoliko si stekao odlično iskustvo na jednome radnom mjestu, fokusiraj se rađe na to nego da navedeš svaki studentski posao na kojemu si radio. Uvijek se sjeti da su poslodavci iznimno zaposleni ljudi koji znaju cijeniti sažete i dojmljive informacije.

Usredotoči se na najrelevantnije i najimpresivnije aspekte svog iskustva i vještina. U slučaju da imaš bogato iskustvo ili raznolik raspon postignuća, životopis od dvije stranice može biti prihvatljiv, ali pripazi da ne uključuješ nepotrebne detalje koji mogu pružiti dojam da su vještine koje su navedene ustvari izmišljene.

Što ako imam ograničeno radno iskustvo?

Ako si student s malo iskustva, ne brini se! Još uvijek možeš pokazati svoje vještine i potencijal proširenjem svog životopisa. Razmisli o dodavanju odjeljaka za volonterski rad, stažiranje, samostalne projekte ili relevantne tečajeve. Ako nemaš volonterskog iskustva, prijavi se u prvu udrugu koja traži i odradi par kul projekata prije prijave na posao.

Pokušaj svakako odraditi par projekta prije nego se prijaviš kao voditelj projekta, jer bitno je naučiti sve stupnjeve rada organizacija prije nego preuzmeš rukovodeču poziciju.

Životopis studenta

Što je s dizajnom i oblikovanjem životopisa?

Imaj na umu da su osim sadržaja važni i dizajn i format tvog životopisa. Dizajn treba biti dobro posložen, vizualno atraktivan i lako čitljiv. Odaberi profesionalni i čisti font, postavi odgovarajuće naslove i podnaslove i održavaj dosljedan stil oblikovanja.

Međutim, pptrebno je uspostavit ravnotežu između kreativnosti i profesionalizma kako bi bio siguran da odgovara industriji u kojoj se prijavljuješ za radno mjesto.

Lektorirajte, lektorirajte, lektorirajte!

⚠️ Kada završiš sa cijelom baladom potrebno je dobro pregledati gramatiku jer ništa ne upada u oči kao što upadaju greške!

Gramatičke pogreške ili nedosljednosti u formatiranju mogu ostaviti loš dojam i umanjiti ukupnji dojam. Pregledaj ga nekoliko puta, koristite alate za provjeru pravopisa i nagovori nekoga da ti ga pročita prije nego ga proslijediš poslodavcu.

Zaključak


Zaključno, izrada izvanrednog studentskog životopisa uzbudljiv je pothvat koji vam omogućuje da pokažete svoje jedinstveno putovanje, postignuća i potencijal. Slijedeći sveobuhvatne korake navedene u ovom vodiču i unoseći svoju osobnost u svaki odjeljak, možete stvoriti izvanredan životopis koji će ostaviti trajan dojam na poslodavce.

Zapamti, studentski životopis nije samo dokument; to je prikaz tvojih akademskih i izvannastavnih postignuća, prenosivih vještina i strasti za rastom i uspjehom. Odvojite vrijeme da svoj životopis prilagodite svakoj molbi za posao, naglašavajući najrelevantnije aspekte tvog iskustva i vještina.

Životopis studenta

Dok pišeš životopis, obrati pažnju na sitne detalje no pazi da sve bude sažeto i dojmljivo, osiguravajući da se svaka riječ računa. Koristi glagole radnje, kvantificiraj svoja postignuća i navedi konkretne primjere kako bi pokazao svoje sposobnosti. Ne zaboravi pažljivo lektorirati svoj životopis jer čak i mala pogreška može umanjiti njegov ukupni učinak.

Kad kreneš tek na put svoje karijere tvoj studentski životopis će biti moćan alat za otvaranje prvih vrata i ostvarivanje prilika koje se otvaraju pred tobom. Pokaži svoj potencijal, istakni svoje jedinstveno putovanje i izdvoji se svojim radom od ostalih kandidata. Daj sve od sebe i neka tvoj studentski životopis dovoljno govori o tvojim sposobnostima, težnjama i spremnosti da pozitivno utječeš na profesionalni svijet.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

FAQ

Kakve detalje je dobro izbaciti iz životopisa? ⚠️

Iako je važno uključiti svoje ime, kontakt informacije i e-poštu, osobni podaci poput bračnog statusa, nacionalnosti, vjerskih uvjerenja ili političkog opredjeljenja često nisu relevantni za poslodavce te ih možeš slobodno izostaviti.

Trebam li uključiti sve poslove koje sam imao?

Nije potrebno uključiti sve poslove koje ste obavljali, posebno ako nisu relevantni za traženu poziciju. Fokusirajte se na radna iskustva koja su relevantna za posao na koji se prijavljuješ, posebno ako ste stekli specifične vještine ili postigli značajne rezultate. Ako ste imali nekoliko poslova, možeš razmisliti o grupiranju sličnih poslova zajedno kako bi smanjio duljinu životopisa smanjili

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka motivacijskih pisama pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa