Kako napisati dobar životopis na engleskom jeziku?

Imati dobar životopis ključan je korak u procesu prijave za posao ili bilo kakvu praksu. Životopis ili CV (Curriculum Vitae) je dokument koji sažeto prikazuje obrazovanje, radno iskustvo, vještine i druge relevantne informacije o pojedincu. Kvalitetno sastavljen životopis pokazuje potencijalnom poslodavcu da ste ozbiljni u traženju posla i da ste uložili vrijeme i napor u pripremu vaše prijave. Poslodavci cijene profesionalnost i ozbiljan pristup, pa vam dobar CV može dati prednost nad drugim kandidatima.

Postoji mnogo web stranica i platformi na kojima možete pronaći online primjere životopisa na engleskom jeziku. Na takvim stranicama možete najbolje vidjeti ispravan način formatiranja, kao i specifične primjere za razne industrije i poslove.

Ukratko, idelan bi životopis trebao izgledati otprilike ovako:

Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

Online primjeri životopisa na engleskom jeziku

Ime i prezime: Ana Anić
Adresa: Ilica 1, Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385-123-456-789
E-mail: ana@example.com

Sažetak: Motivirana i odgovorna profesionalka s iskustvom rada u području marketinga. Imam izvrsne komunikacijske vještine i sposobnost rada u timu, koje sam stekla kroz godine rada u ovom području. Strastvena sam za stvaranje inovativnih marketinških kampanja i postizanje rezultata u istima.

Radno iskustvo:

Marketinški stručnjak, Marketing Company, Siječanj 2020 - Sada

 • Razvijanje i provedba marketinških strategija
 • Izrada i provedba online kampanja
 • Analiza tržišta i praćenje konkurencije
 • Stvaranje marketinških materijala, uključujući blog postove, newslettere i društvene medijske objave
 • Suradnja s drugim odjelima koji su povezani kako bi se postigli zajednički ciljevi

Obrazovanje:

Diplomirani ekonomist, Sveučilište u Zagrebu, Rujan 2014 - Lipanj 2018

Vještine:

 • Napredno poznavanje digitalnog marketinga
 • Izvrsne komunikacijske vještine
 • Sposobnost vođenja projekata i rada u timu
 • Analitičke vještine i sposobnost interpretacije podataka
 • Napredno poznavanje Microsoft Office paketa

Dodatne informacije:

 • Certifikat iz digitalnog marketinga XY, 2019

Ako se nalazite u situaciji da tražite posao u inozemstvu ili se prijavljujete na oglas za posao u stranoj tvrtki koja posluje na hrvatskom tržištu, svojoj ćete prijavi svakako CV na engleskom jeziku. Imajte na umu da je engleski globalno priznat jezik i kao takav je najčešće korišten u poslovnom svijetu. Upravo je zato jako bitno da svoj životopis znate napisati i na engleskom jeziku.

Životopis na engleskom

Kako napisati dobar životopis na engleskom jeziku?


Dobar CV na engleskom jeziku možda se čini kao kompliciran zadatak, pogotovo ako imate manjak prakse pisanja životopisa, no najbitnije jest da pratite pravu formu i uključite sve bitne podatke. Pravi životopis sadrži sljedeće stavke:

 • Osobni podaci
 • Kratki sažetak
 • Radna iskustva
 • Obrazovanje
 • Vještine
 • Dodatne informacije
 • Reference

Svaki od ovih odlomaka trebao bi predstavljati na različit način Vaše najbolje kompetencije. Pripazite da je svaka sekcija smisleno podijeljena i da je poslodavcu odmah jasno što čita i da može brzo i lako naći informacije koje ga zanimaju. Ako ste u dilemi što točno ide u koju kategoriju, nekoliko odlomaka niže možete pročitati više o tome kako točno da uvrstite podatke u svaku od ovih jedinica.

Kako prevesti CV na engleski jezik?


Ukoliko već posjedujete životopis na hrvatskom jeziku s kojim ste zadovoljni, ne trebate ispočetka pisati CV na engleskom. Svoj životopis na hrvatskom lako ćete uspješno prevesti na engleski jezik uz par sitnica na koje trebate obratiti pažnju:

Životopis na engleskom

📌 Počnite s osnovnim informacijama.
Prevedite naslov "Životopis" na "Curriculum Vitae" ili "Resume". Iako zvuči trivijalno, često nam najmanje sitnice promaknu i mogu upasti u oko potencijalnim poslodavcima. Stoga obratite pažnju na to, kao i da ste osnovne podatne u vrhu životopisa preveli na engleski.

📌 Upotrijebite snažne riječi za opis radnih iskustava
Prije svega, prevedite nazive tvrtki, pozicija, nazive mjeseca i opise poslova na engleski. U opisima svojih glavnih radnih zadataka prilikom svakog radnog iskustva koristite akcijske riječi. S tim ćete riječima uhvatiti pažnju svakoga tko čita Vaš CV, pokazujući svoj vokabular i profesionalnost. Ukoliko niste sigurni koje su to snažne riječi za životopis na engleskom jeziku, pogledajte ovaj vodič sa američkog sveučilišta Harvard.

📌 Koristite internacionalne nazive škola, fakulteta, tečajeva i certifikata koje želite navesti pod svojim obrazovanjem.
Prevedite nazive Vaših škola, fakulteta, diploma i svih relevantnih akademskih postignuća na engleski jezik. Ako postoji neki važan kurikulum ili radovi koje biste željeli istaknuti, prevedite ih imajući na umu da ne prevodite riječ po riječ već prema standardiziranim frazama engleskog jezika.

📌 Koristite pravu terminologiju za opis svojih vještina.
Sve svoje vještine i znanja svakako trebate prevesti. U životopisu izbjegavajte generične riječi i fokusirajte se na one koje dobro opisuju vaše razine vještina i prikazuju vas na profesionalan način. Nadalje, koristite riječi koje su specifične za područje u kojem ste obavljali neki posao i u kojem želite nastaviti svoju karijeru.

Font za pisanje životopisa


Font uspješnog životopisa na engleskom jeziku nije izričito definiran nekim pravilnikom, no svakako treba izbjegavati fontove koji izgledaju previše neformalno. Kada biramo font, preporučuje se upotreba profesionalnih i jednostavnih fontova koji su lako čitljivi i često korišteni u profesionalnim okruženjima. Također, važno je odabrati adekvatnu veličinu fonta kako bi tekst bio dovoljno čitljiv, obično se preporučuje veličina fonta od 10 do 12. Ukoliko niste sigurni je li font koji želite ispravan, držite se ovih "sigurnih":

 • Arial
 • Calibri
 • Times New Roman
 • Helvetica
 • Garamond
 • Cambria
 • Verdana

Što čini dobar životopis na engleskom jeziku?


Osim već spomenutih glavnih sastavnica svakog CV-a, svoj životopis trebate uredno i strukturirati. Imajte na umu da je vaš životopis prva prilika da predstavite svoje kompetencije i iskustva budućem poslodavcu. To je prikaz onoga tko i što ste vi, vaših vještina, obrazovne pozadine, radnog staža i drugih postignuća. Ono što svakako morate uzeti u obzir jest da predstavite vaše najjače adute na način koji se najbolje uklapa u vaše potencijalno novo radno mjesto.

Životopis na engleskom

 1. Držite se onoga što je bitno za buduće poslodavce i to predstavite u najboljem svjetlu.

Ne trebate pretjerivati s opisima i nevažnim stavkama jer tako životopis postaje previše dug i zamoran. Samim time se smanjuje i šansa da će poslodavac pročitati čitav CV. Stoga nemojte dozvoliti da se bitne informacije i vaše ključne kvalifikacije izgube u moru teksta.

 1. Jasno strukturirajte sekcije teksta prema smislu i vizualno.

Vrlo je bitno za Vaš životopis (na engleskom ili bilo kojem drugom jeziku) da tekst bude čitak i vizualno pregledno strukturiran. Neka onome tko čita Vaš CV već na prvu bude jasno da ste ozbiljan kandidat s iskustvom i da trebaju baš vas u svome timu. Jezik koji koristite treba biti jednostavan i lako čitljiv, no riječi i fraze koje koristite trebaju biti moćne.

 1. Ispolirajte gramatiku i pravopis.

Gramatika i pravopis su svakako jedna stavki Vašeg životopisa na engleskom jeziku u kojoj ne biste trebali praviti velike greške. Iako Vaš engleski možda nije savršen, to na prvi pogled iz životopisa ne bi smjelo biti vidljivo. Ne brinite, postoji mnogo alata koji Vam mogu pomoći ako niste uvjereni u svoje znanje gramatike engleskog jezika. Razni online prevoditelji mogu Vam poslužiti za početak, za samo završno uređivanje teksta postoje alati koji Vam ispravljaju i gramatiku i pravopis.

 1. Koristite online predloške.

Na internetu možete naći gotovo sve za posao, pa tako i predloške životopisa. Korištenje online predložaka za životopis može biti praktičan način da dobijete profesionalno oblikovan CV. Postoje razne stranice koje nude predloške, no morate biti sigurni u legitimitet stranice i provjeriti izgled predloška. Najsigurnija je varijanta svakako Europass, možda i najpopularnija platforma za kreiranje životopisa.

Čak i ako ne preferirate ovakav oblik životopisa, dobro je uzeti u obzir njihove smjernice za kreiranje istog.

Idealna dužina životopisa


Idealna dužina životopisa može varirati ovisno o različitim faktorima - razina iskustva i obrazovanja, struka i specifični zahtjevi poslodavca ili industrije. Međutim, općenito se preporučuje da životopis bude koncizan i da stane na jednu ili dvije stranice.

Životopis na engleskom

⚠️ Zapamtite, kvaliteta informacija je ključna, a ne broj!

Umjesto da pokušavate popuniti više stranica, izdvojite relevantne vještine, postignuća i prijašnja zaposlenja koja su najvažnija za poziciju na koju se prijavljujete.

Ukoliko niste sigurni koliko trebate napisati s obzirom na vaše kvalifikacije, možda će vam ovo pomoći:

 1. Nimalo do malo relevantnog radnog iskustva: Ako imate malo radnog staža, nedavno ste diplomirali ili još studirate životopis od samo jedne stranice obično je dovoljan za prikazivanje vaših najvažnijih informacija. U ovakvim je slučajevima korisno imati motivacijsko pismo u kojem ćete moći prikazati da ste pravi kandidat iako još možda niste imali prilike to dokazati kroz druge poslove
 2. Srednja razina profesionalnog iskustva: Ako imate nekoliko godina radnog staža, CV od jedne do dvije stranice je sasvim prikladan. Fokusirajte se na najrelevantnije kvalifikacije, te spomenite par ključnih aktivnosti i odgovornosti iz svake od tih stavki.
 3. Dugogodišnji radni staž: Ako imate dugogodišnji radni staž, životopis može biti nešto duži, ali nastojte zadržati sve bitne podatke na dvije stranice ili manje.
⚠️ Prilikom preuzimanja i uređivanja predložaka životopisa, uvijek budite oprezni i provjerite formatiranje, stil i sadržaj.

Kako napraviti životopis na engleskom odjeljak po odjeljak?


Kada kreirate novi životopis na engleskom jeziku, pokušajte slijediti uobičajeni raspored odjeljaka kako biste organizirali podatke na jasan i strukturiran način. Evo pregleda tipičnih odjeljaka i smjernica za svaki od njih:

 • Vaši osobni podaci: Na vrhu stranice navedite svoje ime te kontakt podatke (adresu, broj telefona, e-poštu i ukoliko ga imate, LinkedIn profil)
 • Sažetak koji opisuje Vaše kompetencije: U rečenici ili dvije sažmite svoje profesionalne ciljeve i ključne kompetencije. Navedite što imate za ponuditi poslodavcu i kako biste doprineli organizaciji.
 • Relevantno radno iskustvo: Navedite Vaše radno iskustvo počevši od najnovijeg zaposlenja. Za svako radno mjesto, navedite naziv pozicije, naziv poslodavca (tvrtke), period zaposlenja i glavne odgovornosti koje su bile dio Vašeg radnog mjesta.
 • Obrazovanje: Bitno je navesti i podatke o svojim kvalifikacijama, a to su su diploma, završeni tečajevi ili certifikati koje ste stekli. Navedite naziv institucije, period obrazovanja i postignuća koja ste ostvarili.
 • Vještine: Opišite ključne kompetencije koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete. Najbolje je grupirati ih u kategorije. To su jezične, tehničke, komunikacijske vještine itd. Budite konkretni i navedite primjere kako ste primjenjivali te konkretne kompetencije u prethodnom radnom iskustvu.
📌 Ukoliko pričate više jezika, svakako to navedite u ovom dijelu.

 • Dodatne informacije: Ovdje možete navesti dodatne informacije koje bi mogle biti relevantne za poslodavca. To mogu biti volonterski rad, hobiji ili posebni interesi koji pokazuju Vašu strast ili angažiranost.
 • Reference: Na kraju životopisa možete navesti reference ili navesti da su dostupne na zahtjev. Ako navodite reference, navedite ime, poziciju i kontaktne podatke osobe koja može pružiti preporuku o Vama.

Profesionalno iskustvo


Vaš relevantni radni ili profesionalni staž većini je menadžera i predstavnicima ljudskih resursa najbitnija stavka i kriterij prema kojem najčešće eliminiraju višak aplikanata. Osim prethodno navedenih osnovnih informacija, valja navesti i da dobar životopis ima navedene najbitnije stavke svakog posla u opisu zajedno s periodom rada.

Pokušajte se fokusirati na postignuća, projekte ili posebne vještine koje ste razvili tijekom navedenog perioda. Iako Vam je možda primamljivo uvrstiti više stavki, pripazite da se fokusirate na relevantne poslove. Sezonske, studentske i honorarne poslove koji nisu direktno povezani s ulogom na koju aplicirate, ne morate nužno uvrstiti.

Životopis na engleskom

⚠️ Nemojte propustiti istaknuti specifične postignute rezultate i uspjehe za svako profesionalno iskustvo koje navedete.

To može biti poboljšanje učinkovitosti procesa, ostvarenje određenih ciljeva, primjenu novih strategija ključnih za posao, kao i rješavanje vitalnih problema. Navođenje konkretnih brojki ili postotaka također može dodatno poboljšati dojam vašeg CV-a.

Profesionalni cilj ili profil – osobni profil


Profesionalni cilj ili profil je odjeljak u životopisu koji treba pomoći kandidatima da sažeto i jasno izraze ciljeve, stručnost i vrijednost koju donose poslodavcu. Ovaj odjeljak u životopisu pruža priliku kandidatu za istaknuti ključne vještine, kompetencije i postignuća koja su relevantna za poziciju na koju se prijavljuju.

Ovaj dio zapravo je kratak sažetak vašeg životopisa u kojem ćete ukratko reći sve što je bitno da netko na prvu zna o vama u profesionalnom smislu.

⚠️ Osobni profil mora biti koncizan i uvjerljiv, da privlači pažnju svakog tko ga žita.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Najčešće postavljena pitanja

Kako strukturirati životopis na engleskom jeziku?

Ako ste u dilemi kako ispravno strukturirati svoj životopis, samo pratite standardnu strukturu u kojoj navodite osobne podatke relevantno iskustvo, obrazovanje, vještine i sve dodatne kvalifikacije.

Kako navesti radni staž na engleskom jeziku na najinformativniji način?

Dobro napisan životopis sadrži sve bitne podatke o radnom stažu pojedinca. To uključuje navedite naziv pozicije, naziv poslodavca (tvrtke), period zaposlenja i glavne odgovornosti koje su bile dio Vašeg radnog mjesta.

Kako provjeriti gramatiku, pravopis i stil pisanja u životopisu na engleskom jeziku?

Gramatika i pravopis na engleskog jezika možda vam nisu jača strana, ali to Vam pri pisanju CV-a ne bi trebalo predstavljati problem jer uz razne online alate možete te greške ispraviti u sekundi. Osim prevoditelja, postoje brojne platforme posvećene baš tome.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka motivacijskih pisama pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa