Bitno je shvatiti svrhu motivacijskog pisma

Želiš uz studiranje steći radno iskustvo? Onda sigurno znaš da je neophodno napisati odlično motivacijsko pismo za praksu kako bi pokazao budućem poslodavcu da si ti najbolji izbor od svih kandidata. Ovo je pismo obično prva komunikacija s potencijalnim poslodavcem i služi kako bi istaknuo svoje vještine, osobne vrijednosti i najvažnije od svega, motivaciju da se istakneš na području.

Formacija:
Veličina:
Prilagodljivo:
Word (Microsoft)
A4
da

Kroz ovaj vodič ćemo te savjetovati kako da napraviš profesionalno motivacijsko pismo s kojim ćeš osvojiti svakoga poslodavca! Iako se čini da je napisati motivacijsko pismo teško, uz par jednostavnih trikova ćeš naučiti pokazati kako si ti savršen izbor za taj posao.

Primjer kako treba izgledati dobro motivacijsko pismo za praksu

Antonia Petreković
Boatique
Gregora Novotnya 51
10 020, Novi Zagreb

Poštovana gospođo Petreković,

Pišem vam da izrazim svoje zanimanje za poziciju marketinškog pripravnika u Boatiqueu koja je oglašena na stranici karijera vaše tvrtke. Kao studenta menadžmenta s dubokim interesom za strategiju robne marke i strašću prema inovativnim marketinškim tehnikama, odmah me privukla prilika da učim od tima koji razmišlja naprijed poput vašeg.

Tijekom mog studiranja na Doba fakultetu, stekao sam iskustvo u marketingu kroz razne projekte i predavanja. Na primjer, na satu digitalnog marketinga, vodio sam grupni projekt u kojem smo razvili strategiju društvenih medija za lokalni restoran, što je rezultiralo povećanjem njihove online uključenosti od 25% tijekom tri mjeseca. Ovo me iskustvo opremilo snažnim razumijevanjem kako koristiti platforme društvenih medija za zaokupljanje pozornosti publike i prevođenje toga u mjerljive rezultate.

Divim se usredotočenosti Boatiquea na riješavanje svih izazova u rekordnom vremenu i to je u skladu s mojim interesom za projektni menadžment. Posebno sam impresioniran razvojem marketinške kampanje za indijsko tržište, koja pokazuje kreativnost i inovativan pristup vaše tvrtke. Uzbuđen sam zbog mogućnosti prenošenja svojih jedinstvenih perspektiva i ideja u tako dinamičan tim.

Uvjeren sam da bi ovo stažiranje u Boatique bilo vrijedan dio mog razvoja karijere. Željan sam pridonijeti vašem timu i učiti od vrhunskih profesionalaca u vašoj tvrtki. Dostupan sam za razgovor čim budete mogli i radujem se mogućnosti da doprinesem vašem timu.

Hvala što ste razmotrili moju prijavu. Veselim se prilici da dalje razgovaram o svojoj kandidaturi.

Srdačan pozdrav,
Nikola Skok

Kada se prijavljujete za pripravništvo, ne zaboravi uključiti motivacijsko pismo, također poznato kao propratno pismo, zajedno sa životopisom. Iako ljudi često pogrešno misle, životopis i motivacijsko pismo ne predstavljaju istu stvar.

Zbog ograničene količine podataka koje dostavljaš u životopisu, pomoću motivacijskog pisma možeš dati detaljan uvid u tvoje obrazovanje i radno iskustvo te pružiti poslodavcu uvid u tvoju osobnost i karakter. To može učiniti tvoje kvalifikacije i iskustva privlačnijim i dati profesionalniju sliku.

Motivacijsko pismo za praksu

Što je potrebno naglasiti u motivacijskom pismu?


Pokaži svoju strast i motivaciju za posao

Kako bi napisao savšreno motivacijsko pismo za posao, bitno je da preneseš svoje iskreno uzbuđenje prema industriji i poziciji koju tražiš. U motivacijskom pismu je iznimno bitno prikazati poslodavcima tvoj specifični interes, budući da je bitno da na kraju znaju kakva si osoba i koji se dijelovi tvog portfelja najbolje slažu s njihovim otvorenim pozicijama.

Prilikom prijave na posao koji do sada nisi radio, na primjer marketinšku praksu, bitno je istaknuti svoje afinitete i interese koje mogu pridonjeti lakšem zaposlenju, poput fascinacije ponašanjem potrošača, razumijevanje kreativnog procesa u uspješnim kampanjama ili interes za proučavanje tržišnih trendova. Čak i kada nemate konkretnog iskustva, obrazovanje i informacije o prirodi posla čine sastavni dio motivacijskih pisama.

Istakni svoje razumijevanje tvrtke i uloge

Kako biste povećali vjerojatnost da ćete biti angažirani, preporučuje se da provedeš istraživanje o tvrtki i poslu koji tražiš. Stekni znanje o njihovim vrijednostima, kulturi, trenutnim projektima i ugledu u industriji. To će ti omogućiti da personaliziraš svoje propratno pismo i učiniš ga ga privlačnijim budućem poslodavcu.

Kada odmah u startu pokažeš motivaciju za istraživanjem i pažnju prema detaljima tako da si istražio tvrtku, budući poslodavac će znati da si kandidat za posao i da se može pouzdati u tvoj samostalni rad.

Dodatno ih možeš impresionirati tako da svoje vještine uskladiš s njihovim potrebama. Naizgled, možda tebi nebitna vještina može biti na iznimnoj cijeni u tvrtki koja cijeni kreativnost. U slučaju da tvoje vještine predstavljaju produžetak tvoje edukacije i da pokirva tvoje interese, ne bi bilo loše da porazgovaraš i opciji stalnog zaposlenja nakon što završi praksa.

Pokaži svoju osobnost

Dok se životopis fokusira na tvoje profesionalne i akademske kvalifikacije, motivacijsko pismo ti omogućuje da kažeš nešto o sebi. U većini motivacijskih pisama možeš lako prikazati osobne vrijednosti, ambicije i ono što te pokreće, usklađujući ih s kulturom i ciljevima tvrtke.

Motivacijsko pismo za praksu

Kada naglasiš svoja prethodna iskustva, znanja i komunikacijske vještine u motivacijskom pismu, ne pokazuješ samo kako napisati motivacijsko pismo nego i naglašavaš što te izdvaja od ostatka kandidata. Motivacijsko pismo ne predstavlja isključivo kao alat da naglasiš stvari koje nisu u životopisu, već i da naglasiš svoje snage na koje se nisi mogao fokusirati.

Pružajući cjelovitiji pogled na svoje snage, možeš pokazati svoj potencijal da se nadmašite u ulozi.

Pojasni zašto želiš ovu konkretnu praksu

Svaki poslodavac živi za svoj posao, a ovo ti je idealna prilika da pokažeš da su tvoje vrline baš ono što je njemu potrebno. No, bitno je da motivacijsko pismo ne služi kako bi se ti hvalio, već da pokažeš kako koje su tvoje motivacije za posao i daljne usavršavanje.

Možeš napomenuti kako želiš steći nove vještine, steći određena iskustva i zašto je ta tvrtka baš za tebe. Naglasi koji su faktori koji su te faktori motivirali da se prijaviš za posao i na koje se stvari želiš fokusirati tijekom svoje prakse. Ove informacije pomažu poslodavcu da razumije tvoju motivaciju i na kraju koji će tip poslova najviše odgovarati tvom karakteru.

Korištenjem ovih elemenata ovo može postati moćan alat koji nadilazi puku nadopunu tvom životopisu. Pomaže u povezivanju točaka i pružanju razumijevanja koji će pokazati zašto si baš ti, sa svojom kombinacijom vještina, iskustava i osobnih atributa, izvrsno odgovarao za stažiranje.

Izrazi svoj potencijalni doprinos

Motivacijsko pismo omogućuje ti da naglasiš što možeš učiniti za tvrtku, za razliku od životopisa koji uglavnom ocrtava tvoj prethodni rad. Možeš na informativan način istaknuti kako bi tvoje vještine i iskustva doprinjeli u novoj ulozi i ostvario pozitivan učinak na rad tvrtke. Tako pokazuješ svoju proaktivnost i menadžeru daješ uvid da želiš budućnost u organizaciji.

Motivacijsko pismo za praksu

Na primjer, ako se prijavljuješ za tehničko stažiranje, možeš objasniti kako možeš iskoristiti svoje vještine kodiranja za pojednostavljenje procesa ili razvoj inovativnih rješenja.

Komuniciraj svoje dugoročne ciljeve u karijeri

Prilikom prijave na novo radno mjesto, jako je bitno da naglasiš svoje dugoročne ambicije u karijeri i objasni kako se ovo stažiranje uklapa u tvoju viziju. Menadžer mora iz tvoga pisma razumjeti da si ozibljan i ambiciozan u svom profesionalnom razvoju te da tvoja razina predanosti te čini privlačnim kandidatom.

Riješi sve potencijalne nedoumice

U nekim slučajevima tvoje motivacijsko pismo može poslužiti kao platforma za rješavanje svih potencijalnih nedoumica koje bi tvoj životopis mogao izazvati. U slučaju da mijenjaš industriju ili imaš praznine u zapošljavanju, tvoje pismo može dati kontekst i uvjeriti voditelja zapošljavanja u tvoje kvalifikacije.


Primjer lošeg motivacijskog pisma
Bok,

Vidio sam vaš oglas za posao negdje na internetu. Treba mi pripravnički staž da bih diplomirao, pa sam se odlučio prijaviti. Nisam siguran koji je posao, ali pretpostavljam da ću saznati kad počnem, zar ne?

Radio sam neke stvari na faksu. Jednom sam napisao rad, dobio dobru ocjenu, pa mislim da znam kako treba raditi. I s ljudima sam prilično dobar, jer puno razgovaram s prijateljima.

Ne znam puno o vašoj tvrtki. Stvarate itinerare koje prodajete zainteresiranim gostima. Čini mi se kao super mjesto za prvo radno iskustvo.

Napravimo intervju kako bi se bolje upoznali.

Lp,
Sara Vojvodić

Ovo pismo je loš primjer jer:

  • Nedostatak profesionalizma: Neslužbeni jezik, ležerno pozdravljanje i potpis nisu prikladni za profesionalno pismo.
  • Nedostatak detalja: Kandidat ne spominje za koje se radno mjesto prijavljuje, gdje je vidio oglas za posao ili bilo koje specifične vještine ili iskustva koja ima relevantna za ulogu.
  • Nedostatak entuzijazma: Kandidat se čini ravnodušnim prema stažiranju i ne pokazuje želju za rad u tvrtki.
  • Nedostatak istraživanja: Čini se da podnositelj zahtjeva ne zna ništa o tvrtki. Istraživanje tvrtke pokazuje inicijativu i interes, što su atraktivne osobine kandidata.
  • Nedostatak truda: Čini se da pismo nije ispravno lektorirano ili oblikovano. Bitno je pokazati da si uložio i vrijeme i trud u svoju prijavu.

Što biste trebali izbjegavati?


Kada pišeš motivacijsko pismo za stažiranje, postoji nekoliko uobičajenih zamki koje bi trebao izbjegavati:

Generička pisma:

Izbjegavajte slanje istog generičkog pisma za sve prijave za stažiranje. Važno je personalizirati svako slovo za određenu tvrtku i ulogu, ističući zašto baš ti odgovaraš toj određenoj poziciji. Menadžeri za zapošljavanje mogu lako uočiti generičko pismo, zbog čega bi mogao djelovati nezainteresirano ili lijeno.

Nedostatak istraživanja:

Nepokazivanje znanja o tvrtki ili industriji može biti veliki red flag za poslodavce. To bi moglo značiti nedostatak istinskog interesa ili truda s tvoje strane. Odvoji vrijeme za razumijevanje misije tvrtke, vrijednosti, kulture i najnovijih vijesti ili postignuća. Zatim uključite sve što si otkrio u svoje pismo.

Pravopisne i gramatičke pogreške:

Ove se pogreške mogu loše odraziti na dio gdje naglašavaš da imaš pažnju posvećenu detaljima. Uvijek lektoriraj svoje pismo više puta i razmislite o tome da ga netko drugi također pročita kako bi uhvatili greške koje ste možda previdjeli. 🕵️‍♂️

Negativnost ili isprike:

Izbjegavaj bilo kakve negativne komentare o prethodnim poslodavcima, kolegama ili tvojoj trenutnoj profesionalnoj situaciji. Nemoj se ispričavati za svoj nedostatak iskustva ili znanja u svojoj prijavi. Umjesto toga, usredotoči se na ono što si naučio iz svojih prošlih poslova i na to kako su te ona pripremila za ovo stažiranje.

Motivacijsko pismo za praksu

Pretjerano korištenje "ja":

Dok bi se motivacijsko pismo svakako trebalo usredotočiti na tebe i tvoje kvalifikacije, pretjerana upotreba riječi "ja" može djelovati kao egocentrično. Pobrini se da svoje pismo uravnotežite s izjavama o tome što možeš ponuditi tvrtki, a ne samo o tome što se nadaš dobiti od stažiranja.

Biti previše formalan ili previše ležeran:

Ton tvog pisma trebao bi biti profesionalan, ali također je važno dopustiti da tvoja osobnost zablista. S druge strane, izbjegava biti pretjerano ležeran ili koristiti sleng, što se može smatrati neprofesionalnim.

Previše teksta:

Motivacijsko pismo obično ne bi trebalo biti duže od jedne stranice. Menadžeri za zapošljavanje često moraju proći kroz mnogo aplikacija, a sažeto, dobro strukturirano pismo vjerojatnije će zadržati njihovu pozornost.

Ne pridržavanje uputa:

Ako objava za stažiranje uključuje posebne upute za tvoje pismo, kao što su upućivanje na adresu ili određeni format, svakako ih slijedi. Ako to ne učiniš, to može značiti da ti nedostaje pažnje za detalje ili da nemaš sposobnost da slijediš upute.

Tvoje motivacijsko pismo može biti moćan alat za dobivanje stažiranja, ali samo ako je napravljeno kako treba. Ako ne primjetiš ove, moramo reći, uobičajene zamke, možeš napisati uvjerljivo pismo koje će se istaknuti menadžerima za zapošljavanje.

Zaključak


Motivacijsko pismo, ako je napisano promišljeno i strateški, može značajno poboljšati tvoju prijavu za stažiranje. Ovaj dokument nadilazi tvoj životopis, nudeći priliku da personaliziraš svoju prijavu, pokažeš svoj entuzijazam za ulogu i tvrtku i izraziš svoj doprinos organizaciji.

Razumijevanje svrhe motivacijskog pisma ključno je za pisanje pisma koje će ti donijeti rezultate. Bitno je da ga ne napišeš samo da se nahvališ, nego da i izjasniš svoju strast prema cjelokupnoj industriji, znanju o tvrtki u koju se prijavljuješ, objasniš zašto se prijavljuješ baš na tu praksu i kako bi ti doprinio boljem poslovanju.

Motivacijsko pismo za praksu

Prikaži svoje osobine, dugoročne ciljeve u karijeri i ako je potrebno, skreni pozornost na eventualne nedoumice u tvom životopisu.

Svakako izbjegavaj pisanje generičkih pisama, gramatičke i pravopisne pogreške, negativne komentare u vezi prethodnih poslodavaca i ne fokusiraj se isključivo na svoje "ja" nego probaj skrenuti pozornost na "mi", odnosno pokaži zašto bi bio ti odličan dio tima.

Nemoj nikako zaboraviti personalizirati svoju prijavu uz maksimalnu profesionalnost i iskazivanje svojih vještina i znanja. Pokaži svoj istinski entuzijazam i razumijevanje uloge i tvrtke. Uz ovaj pristup, tvoje motivacijsko pismo sigurno će se istaknuti, povećavajući tvoje šanse za dobivanje prakse i omogućiti ti napredak u karijeri!

Looge oma CV parimate mallide abil

Korduma kippuvad küsimused kaaskirjade kohta

Zašto je bitno naglasiti svoje dugoročne ciljeve?

Naglašavanje dugoročnih ciljeva pomaže poslodavcu da vidi tvoju predanost i ambiciju u karijeri. Objasni kako ova praksa doprinosi tvojoj viziji i kako će ti pomoći u postizanju tih ciljeva. To pokazuje poslodavcu da si ozbiljan i predan u svom profesionalnom razvoju.

Kako mogu izraziti svoj potencijalni doprinos?

U motivacijskom pismu možeš naglasiti kako tvoje vještine i iskustva mogu doprinijeti tvrtki. Fokusiraj se na ono što možeš učiniti za tvrtku, umjesto samo na ono što očekuješ od prakse. Na primjer, možeš opisati kako će tvoje vještine ili znanja pomoći u rješavanju određenih izazova ili doprinijeti razvoju inovativnih rješenja.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka motivacijskih pisama pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa

Kirjade näidised alla laadimiseks

Modèle de Lettre deCandidature
Design de Lettre deMotivation
Modèle de Lettre de Motivation pour Etudiant – Universitaire
Modèle de Lettre de Motivation d’Embauche