Učitelj, nastavnik, profesor - CV: Kako napisati dobar životopis za učitelje?

Napisati dobar životopis za poziciju učitelja nije samo formalna obaveza, već ključni korak ka ostvarenju vaše strasti prema educiranju drugih i želji da oblikujete budućnost učenika!

U ovom tekstu ćemo istražiti ključne smjernice i strategije koje će Vam pomoći da svoje obrazovanje, iskustvo i vještine učinite vidljivima i primamljivima na papiru, privlačeći pažnju potencijalnih poslodavaca. Ovo će Vam također omogućiti da se istaknete kao kvalificiran i inspirativan učitelj.

Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

Skrojite Vaš životopis prema željenoj poziciji

Ime i prezime: [Vaše ime]
Adresa:
[Vaša adresa]
Telefon:
[Vaš broj telefona]
E-mail:
[Vaša e-mail adresa]

Profesionalni Sažetak:

Strastveni i predani učitelj sa XY godina iskustva u oblasti obrazovanja. Posjedujem snažne vještine u upravljanju razredom, individualnom pristupu svakom učeniku i razvoju inspirativnih nastavnih planova. Duboko se posvećujem podržavanju učenika u postizanju akademskog uspjeha i ličnog razvoja.

Obrazovanje:

Magistar Pedagogije, Sveučilište XZY, 2019

Radno Iskustvo:

 • Učitelj Engleskog jezika, Osnovna škola "Vladimir Nazor", Zagreb, 2021. - Trenutno
 • Razvijam i implementiram dinamične nastavne planove koji odgovaraju različitim nivoima učenika
 • Upravljam razredom od 20 učenika, pružajući podršku učenicima s različitim sposobnostima i potrebama.
 • Organizira izvanškolske aktivnosti usmjerene na jezični razvoj učenika.

Nastavnik Prirode i Društva, Srednja škola "Ruđer Bošković", Zagreb, 2019.-2021.

 • Kreiram i izvodim nastavu iz predmeta Priroda i Društvo za učenike srednjih razreda.
 • Aktivno sudjelujem u školskim projektima i ekskurzijama, omogućavajući učenicima praktično iskustvo.

Volonterski Rad:

Volonter, NVO "Edukacija za Sve", 2019

 • Pružam besplatnu podršku učenicima iz manje privilegiranih zajednica kroz dodatnu nastavu i mentorstvo.

Vještine:

Upravljanje razredom, Planiranje nastave, Individualni pristup učenicima, Timski rad, Korištenje relevantne tehnologije u učenju

Reference:

Dostupne su na zahtjev.

Svaki životopis treba prilagoditi specifičnoj poziciji na koju se prijavljujete. To napravite tako što ćete istaknuti vještine i iskustva koja su najrelevantnija za tu poziciju. Ukoliko niste sigurni kako to točno postići, ovaj primjer će vam poslužiti kao osnova, ali se obavezno prilagodite svojim osobnim informacijama, iskustvom i vještinama.

Bez obzira na to jeste li iskusni pedagog ili tek ulazite u ovu izazovnu profesiju, ovaj tekst će Vam pružiti korisne smjernice za stvaranje životopisa koji će Vas predstaviti u najboljem svjetlu i otvoriti vrata učionice znanja.

Kako napisati dobar životopis ako se prijavljujete za poziciju učitelja?


Napisati dobar životopis za poziciju učitelja zahtijeva posebnu pažnju na Vaše relevantne vještine, iskustvo i obrazovanje. Obratite pažnju na nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste napisali efikasan životopis za ovu poziciju:

Učitelj nastavnik profesor CV

Na početku istaknite osnovne informacije o Vama

Kontakt informacije: Na vrhu stranice navedite svoje ime, kontakt telefon, e-mail adresu i, po potrebi, adresu prebivališta. Ukoliko koristite neke prethodno dizajnirane uzorke za životopis, ovi podaci stoje sa strane ili pri vrhu uz sliku.

📌 Sliku na životopisu možete ili ne morate staviti. Ukoliko baš želite sliku, svakako mora biti neka prikladna slika.

Profesionalni sažetak: Ovo je prvi dio životopisa i trebao bi biti kratak, ali snažan sažetak vašeg profila kao učitelja. Opišite svoju strast prema obrazovanju, glavne kvalifikacije i specifična područja interesa.

U glavnom dijelu životopisa navedite Vaše obrazovanje i radno iskustvo

Ovaj je dio životopisa zapravo ono što većini poslodavaca prvo "upada" u oko, stoga se potrudite da bude pregledno i informativno!

Obrazovanje: Navedite sve relevantne informacije o Vašem obrazovanju, uključujući stupanj, školu ili fakultet, godinu diplomiranja i ostvarene akademske uspjehe. Ako imate specifične tečajeve ili certifikate koji su relevantni za područje učenja, uključite ih.

Učitelj nastavnik profesor CV

Radno iskustvo: Opišite svoje iskustvo u području obrazovanja. Navedite naziv pozicije, ime škole/institucije, datum zapošljavanja i detaljan opis odgovornosti i postignuća. Fokusirajte se na iskustvo koje je relevantno za poziciju učitelja.

Nemojte zaboraviti navesti svoje vještine za podučavanje!

Nastavne vještine: Izbjegavajte generičke tvrdnje i istaknite svoje konkretno iskustvo i vještine u upravljanju razredom, planiranju nastave, prilagodbi nastavnog materijala, komunikaciji s roditeljima i učenicima, i korištenju tehnologije u nastavi.

Izvanškolske aktivnosti: Ako ste volontirali, radili kao tutor ili sudjelovali u izvanškolskim aktivnostima koje su relevantne za obrazovanje, navedite ih kako biste pokazali svoju predanost i angažman u zajednici.

Referentna osoba: Na dnu životopisa možete navesti osobe koje su spremne dati reference o Vašem radu. Dodajte njihove kontakte, ali obavezno se prethodno dogovorite s njima kako biste dobili njihovo odobrenje za korištenje njihovih imena kao referenci.

Vodite računa o izgledu životopisa

Ono što morate imati na umu prilikom pisanju Vašeg životopisa jest da će Vaš potencijalni poslodavac dobiti mnogo takvih CV-a ukoliko je pozicija atraktivna i da neće svaki stići pročitati od početka do kraja. Iz toga je razloga bitno da Vaš životopis već na prvu ima jasno vizualno podijeljene najbitnije informacije o Vama.

Vodite računa o formatu i stilu pisanja. Koristite jasan, profesionalan jezik, izbjegavajte pravopisne i gramatičke greške i pazite na izgled dokumenta. Postoji mnogo alata za uređivanje teksta, tako da gramatičke greške ne bi trebale biti dio Vašeg životopisa.

Nakon što napišete životopis, svakako ga pregledajte kako biste bili sigurni da je besprijekoran i odražava Vaše najbolje kvalifikacije i iskustvo kao učitelja.

Što napisati bez radnog iskustva?


Ukoliko ste odlučili okušati se u poziciji učitelja, mislite da imate sve što Vam treba, osim relevantnog iskustva možete sastaviti motivacijsko pismo koje izgleda otprilike ovako:

Učitelj nastavnik profesor CV

Unatoč nedostatku konkretnog radnog iskustva kao učitelj, moje obrazovanje i strast prema obrazovanju čine me motiviranim kandidatom za poziciju učitelja.

Završio/la sam (ime studija) na (ime sveučilišta) i stekao/la duboko razumijevanje pedagoških principa i metoda. Tokom svog obrazovanja, aktivno sam sudjelovao/la u raznim nastavnim projektima i radionicama kako bih razvio/la svoje vještine planiranja nastave i upravljanja razredom.

Pored toga, svoje slobodno vrijeme sam posvetio/la volonterskom radu s djecom i mladima, što me dodatno motiviralo za područje obrazovanja. Volonterstvo u (ime organizacije) me naučilo kako prilagoditi nastavu individualnim potrebama učenika i podržavati ih u postizanju njihovih ciljeva.


Koje su osnovne vještine koje trebate spomenuti u svom CV-u?


Kao učitelj, Vaš životopis trebao bi naglasiti vještine i kvalifikacije koje su relevantne za obrazovno okruženje i rad s učenicima. Iako možete dodati u CV i neke vještine koje nisu baš direktno povezane s učiteljskom profesijom, kao što je primjerice grafički dizajn, ili umjetničko forografiranje, one nisu ono što je najpotrebnije u tom tekstu. Evo nekoliko osnovnih vještina koje biste trebali istaknuti u svom CV-u za poziciju učitelja:

 • Pedagoške vještine
 • Komunikacijske vještine
 • Razvoj nastavnih planova i programa
 • Upotreba tehnologije u obrazovanju
 • Vještine u upravljanju razredom
 • Individualizacija podučavanja
 • Procjena i praćenje napretka
 • Razvoj međuljudskih odnosa
 • Timski rad
 • Stručni razvoj
 • Stručnost u određenom predmetu
 • Empatičnost i prilagodljivost

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Često postavljena pitanja

Kako napisati životopis za poziciju učitelja u osnovnoj školi?

Napišite životopis za poziciju učitelja u osnovnoj školi naglašavajući svoje pedagoške vještine, iskustvo u podučavanju i sposobnost upravljanja razredom.

Kako napisati životopis za rad u srednjoj školi?

Za napisati životopis za rad u srednjoj školi, istaknite svoje stručno znanje u predmetima koje ćete predavati, pedagoške vještine, iskustvo u nastavi s adolescentima i razvoj programa za starije učenike.

Što u životopisu može biti razlog odbijanja za neku poziciju?

Razlozi za odbijanje za neku poziciju u životopisu mogu uključivati nepotpunu ili neadekvatnu kvalifikaciju, nedostatak relevantnog iskustva, lošu komunikaciju ili prevelike očekivanja u pogledu plaće.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka motivacijskih pisama pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa