Upute za pisanje životopisa na tajlandskom jeziku: Vodič i predložak

Izrada životopisa koji se ističe na tajlandskom tržištu rada može biti zahtjevan zadatak. Tajlandsko tržište rada obiluje kulturalnim i poslovnim običajima koji se znatno razlikuju od zapadnjačkih. Kako napisati životopis koji će privući poslodavce na Tajlandu? Koje su ključne informacije koje trebate uključiti? Kako prilagoditi svoj životopis tajlandskim etičkim i poslovnim standardima?
Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

U nastavku ovog članka, vodit ćemo vas kroz korake kako napisati savršen životopis na tajlandskom jeziku, prilagođen specifičnostima tajlandskog tržišta rada. Sastavljanje životopisa na tajlandskom nije samo puka formalnost, već ključna strategija za ostvarivanje uspješnih poslovnih prilika u Tajlandu. Svrha je da vaša profesionalna priča bude prezentirana na jeziku koji je potpuno razumljiv tajlandskim poslodavcima, omogućujući vam da se istaknete među ostalim kandidatima. Uzimajući u obzir kulturalne i jezične nijanse, dobro napisan životopis na tajlandskom može biti vaša ulaznica za uspješnu karijeru na ovoj atraktivnoj destinaciji. Zato pripremite svoje bilješke, budite spremni za novo učenje i krenimo u detaljan vodič za pisanje impresivnog životopisa na tajlandskom jeziku.

Primjer životopisa na tajlandskom jeziku

ชื่อ: สมประดิษฐ์ สมมุติ

ที่อยู่: 123 ถนนสุขุมวิท กรุงเทพมหานคร, 10110

เบอร์โทรศัพท์: 081-123-4567

อีเมล: sompradit@example.com

การศึกษา

 • คณะวิทยาศาสตร์ มหาวิทยาลัยเชียงใหม่, 2560 - 2564
 • มัธยมศึกษาตอนปลาย โรงเรียนเทศบาล 1 วัดใหม่เชียงใหม่, 2554 - 2560

ประสบการณ์การทำงาน

 • ผู้ช่วยผู้จัดการฝ่ายขาย บริษัท ABC จำกัด, 2564 – ปัจจุบัน
 • พนักงานขาย บริษัท XYZ จำกัด, 2562 - 2564

ทักษะและความสามารถ

 • สามารถใช้ Microsoft Office ได้เป็นอย่างดี
 • มีทักษะการสื่อสารที่ดี
 • สามารถใช้ภาษาอังกฤษได้เป็นอย่างดี

อ้างอิง

 • นายกิตติชัย วงศ์สมบัติ, ผู้จัดการฝ่ายขาย, บริษัท ABC จำกัด, 081-123-4568
 • นางสาวเสาวนิตย์ สมบูรณ์, ผู้จัดการฝ่ายการตลาด, บริษัท XYZ จำกัด, 081-123-4569

Korisni Izrazi za Pisanje Životopisa na Tajlandskom Jeziku

Dragi čitatelju, na ovom mjestu možete pronaći popis korisnih pojmova koji se odnose na pisanje životopisa na tajlandskom jeziku. Svaki pojam je preveden na tajlandski kako bi vam olakšao snalaženje i razumijevanje.

 1. Struktura životopisa - โครงสร้างของประวัติย่อ (Khrongsang khǒng prawi)
 2. Oblikovanje životopisa - การจัดรูปแบบประวัติย่อ (Kār cadrūp bæb prawi)
 3. Obrazovanje - การศึกษา (Kār s̄uk̄s̄ā)
 4. Vještine - ทักษะ (Thaks̄ā)
 5. Staž - การฝึกงาน (Kār fụk ngān)
 6. Radno iskustvo - ประสบการณ์ทำงาน (Prasbkārṇʹthảngān)
 7. Osobni podaci - ข้อมูลส่วนตัว (Khǒr mǔl s̄ụ̄n tạw)
 8. Kontakt informacije - ข้อมูลติดต่อ (Khǒr mǔl tidt̀ạw)
 9. Znanje jezika - ความรู้ด้านภาษา (Khwām rū dān phā s̄ā)
 10. Reference - การอ้างอิง (Kār xāng xing)

Ovi pojmovi mogu vam biti korisni pri pisanju životopisa na tajlandskom jeziku. Nadamo se da će vam ovaj popis olakšati proces, a ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno se obratite.

Gramatičke Osnove za Pisanje Životopisa na Tajlandskom Jeziku

Tajlandski jezik nema konjugaciju glagola u smislu kako je poznajemo na hrvatskom jeziku. Glagoli na tajlandskom jeziku ne mijenjaju svoj oblik ovisno o vremenu, licu ili broju. Dakle, bez obzira na to pišete li životopis u prvom ili trećem licu, glagol će uvijek ostati isti. Na primjer, glagol za "raditi" na tajlandskom je "ทำ" (tam), koji se koristi u svim kontekstima, bez obzira na vrijeme ili lice.

Kada pišete životopis na tajlandskom jeziku, najčešće ćete koristiti prošlo vrijeme i sadašnje vrijeme. Prošlo vrijeme se obično koristi za opisivanje prethodnih radnih iskustava, dok se sadašnje vrijeme koristi za opisivanje trenutnih vještina i sposobnosti. Za označavanje prošlog vremena, na kraj rečenice dodajte riječ "แล้ว" (læw), što znači "već". Na primjer, "ฉันทำงานที่บริษัท ABC แล้ว" (Chan tam ngan thi borisat ABC læw) što znači "Već sam radio/radila u tvrtki ABC". Za sadašnje vrijeme, samo izostavite "แล้ว" (læw) na kraju rečenice.

Važnost strukture i oblikovanja pri pisanju životopisa na tajlandskom jeziku

Izrada dobro strukturiranog životopisa ključ je za uspjeh na tajlandskom tržištu rada. Izgled životopisa može biti presudan faktor u tome hoće li potencijalni poslodavac pružiti priliku za razgovor za posao. Stoga, nužno je posvetiti pažnju detaljima i strukturi životopisa kako bi se istaknuli vaši stručni kvaliteti i postignuća. Ovo može biti izazov, ali isto tako pruža priliku za demonstraciju profesionalnosti i posvećenosti karijeri. Dobar životopis može pomoći u postizanju ciljeva u karijeri i pružiti čvrstu osnovu za uspjeh na tajlandskom tržištu.

Osim predloška životopisa tajlandski, imamo i niz drugih sličnih predložaka koje možete provjeriti.


Unaprijedite svoju karijeru: Kako napisati učinkovit životopis na tajlandskom jeziku

 1. Odabir fontova: Predlažem korištenje fonta 'Sukhumvit Set' koji je jednostavan i čitljiv. Tajlandska verzija ovog fonta sadrži sve potrebne Thai znakove i često se koristi u tajlandskim poslovnim dokumentima zbog svoje profesionalnosti i jednostavnosti.
 2. Format: Preporučljivo je koristiti A4 format papira, standard za tiskane dokumente na Tajlandu. Taj format je prikladan za digitalno slanje i tiskanje.
 3. Margine: Držite se standardnih margina od 1 inča (2.54 cm) na svim stranama dokumenta. To daje dokumentu čist i uredan izgled, a također omogućuje dovoljno prostora za tiskanje i vezivanje ako je potrebno.
 4. Grafičke oznake: Budući da Tajlandci cijene vizualnu prezentaciju, možete koristiti diskretne grafičke oznake kako biste naglasili određene dijelove vašeg životopisa. Međutim, budite oprezni da ne pretjerate kako ne biste odvratili pažnju od glavnog sadržaja.
 5. Razdjelnici: Kako bi se poboljšala čitljivost i struktura, koristite razdjelnike između različitih odjeljaka životopisa. To može biti jednostavna linija ili diskretna grafička oznaka.
 6. Boje: Korištenje boja može životopisu dati dodatnu dimenziju. Međutim, na Tajlandu je važno izbjegavati prekomjerno korištenje svijetlih boja. Preporučuje se korištenje suptilnih boja kao što su plava, siva ili zelena. Ove boje su profesionalne, ali istovremeno dodaju malo osobnosti vašem dokumentu.
 7. Predložak: Kada birate predložak za životopis, važno je odabrati onaj koji je profesionalan, ali istovremeno reflektira tajlandsku kulturu. Predložak s elementima tajlandske estetike može biti dobar izbor. Na primjer, možete koristiti predložak koji koristi tajlandski tradicionalni uzorak ili boje na suptilan način.

Ove specifičnosti su važne jer tajlandski poslodavci cijene poznavanje i poštivanje lokalne kulture. Prilagođavanje vašeg životopisa tajlandskom tržištu može pokazati vašu prilagodljivost i razumijevanje tajlandske poslovne kulture.

Kako strukturirati vaš životopis na tajlandski: ključne smjernice

Kada pišete životopis za tajlandsko tržište rada, važno je biti svjestan ključnih razlika u formatu i sadržaju. Evo nekoliko ključnih elemenata koji bi trebali biti uključeni:

 1. Osobni podaci: Ovaj dio treba sadržavati vaše ime, datum rođenja, državljanstvo, bračni status i kontakt informacije. Na Tajlandu je često uobičajeno uključiti i fotografiju.
 2. Profesionalni profil: Opišite svoje ključne vještine i iskustva, s naglaskom na ono što je relevantno za posao na koji se prijavljujete.
 3. Obrazovanje: Navesti sve relevantne diplome, certifikate i obrazovne programe, počevši od najnovijih. Primjerice, ako ste završili tečaj tajlandskog jezika, to bi svakako trebalo uključiti.
 4. Profesionalno iskustvo: Opišite svoje prethodne poslove, dužnosti i postignuća. Na Tajlandu je vrlo važno navesti i dužinu svake radne pozicije, budući da dug radni vijek na jednom poslu može biti pokazatelj stabilnosti.
 5. Vještine: Ovaj odjeljak treba naglasiti vaše tehničke i meke vještine. Ako je relevantno za posao, uključite svoje znanje tajlandskog jezika.
 6. Dodatni odjeljci: Ovdje možete uključiti područja interesa, jezike, volonterske aktivnosti itd. Recimo, ako ste volontirali u lokalnoj tajlandskoj zajednici, to bi bilo vrijedno spomenuti.

Savjet: Redoslijed ovih odjeljaka treba prilagoditi vašem osobnom profilu. Ako ste, na primjer, tek završili školovanje, obrazovanje bi trebalo biti na vrhu životopisa. Ako imate bogato radno iskustvo, to bi trebalo biti na vrhu.

Ključna uloga zaglavlja u izradi tajlandskog životopisa

Važnost zaglavlja životopisa na tajlandskom jeziku ne može se zanemariti: ono bi trebalo biti jasno vidljivo i sadržavati sve podatke za kontakt. Sastavljanje zaglavlja zahtijeva preciznost i jasnoću. Prvi element koji bi trebao biti uključen je vaše puno ime, počevši od prezimena, a zatim imena. Drugi element koji bi trebao biti naveden je vaša struka i disciplina, što će potencijalnom poslodavcu omogućiti da odmah vidi u kojem se području specijalizirate. Sljedeći podatak koji je važan je vaša poštanska adresa. Bez obzira koristite li se digitalnom ili tiskanom verzijom životopisa, uvijek je bitno navesti mjesto gdje vas se može kontaktirati. Nakon adrese, potrebno je navesti broj telefona. Konačno, nemojte zaboraviti na svoju email adresu, jer je to najbrži i najpouzdaniji način komunikacije. Sve su to ključni elementi koje bi vaše zaglavlje životopisa na tajlandskom jeziku trebalo sadržavati.

ISPRAVNO

นามสกุล ชื่อ

อาชีพและสาขาวิชา

ที่อยู่ทางไปรษณีย์

โทรศัพท์

ที่อยู่อีเมล


Dodavanje fotografije u životopis na Tajlandu: Fotografija je obavezna, treba biti profesionalna, veličine kao za putovnicu, s neutralnom pozadinom.

U vezi s postavljanjem fotografija u životopis, praksa na Tajlandu može se malo razlikovati od ostalih zemalja. Na Tajlandu je uobičajeno dodati svoju profesionalnu fotografiju prilikom slanja životopisa. Smatra se da to pomaže poslodavcu da stvori dojam o kandidatu.

Veličina fotografije koja se obično koristi na Tajlandu je 2x2 inča. Fotografija bi trebala biti profesionalna, što znači da bi kandidat trebao biti odjeven u poslovnu odjeću, a pozadina bi trebala biti neutralna. Također, važno je da je kvaliteta fotografije dobra. Nije prihvatljivo koristiti neformalne ili neozbiljne fotografije.

Fotografija se obično postavlja u gornji desni kut životopisa. Važno je osigurati da je fotografija dobro pričvršćena na životopis kako ne bi ispala tijekom procesa pregleda.

Međutim, neki poslodavci mogu navesti da ne žele fotografiju u životopisu. U tom slučaju, važno je poštivati njihove zahtjeve. Ako niste sigurni, uvijek je najbolje provjeriti s poslodavcem ili tvrtkom na koju se prijavljujete.

U svakom slučaju, važno je zapamtiti da je fotografija samo mali dio vašeg životopisa. Najvažniji dio je sadržaj - vaše vještine, iskustvo i kvalifikacije.

Važnost Iskustva u Pisanju Životopisa za Tajlandsko Tržište Rada

Pisanje iskustava za životopis primjenjivo na tajlandsko tržište rada

Odjeljak o iskustvu u tajlandskom životopisu od suštinske je važnosti i neophodan je za iznošenje profesionalnih sposobnosti i postignuća kandidata. Tajlandski poslodavci posebnu pažnju posvećuju ovom dijelu životopisa, jer otkriva konkretne vještine, znanja i iskustva koja je kandidat stekao tokom svoje karijere. U kontekstu tajlandskog tržišta rada, gde se cijeni dugoročna posvećenost i stabilnost, važno je naglasiti kontinuitet i konzistentnost profesionalnog razvoja.

 • Kronološki redoslijed: Prezentacija profesionalnog iskustva treba biti organizirana u obrnutom kronološkom redoslijedu, počevši od najnovijeg radnog mjesta. Na taj način poslodavci mogu lako pratiti karijerni put kandidata, a posebno se fokusiraju na nedavne aktivnosti i postignuća.
 • Datumi ugovora: Uključivanje preciznih datuma, uključujući mjesec i godinu početka i završetka svakog posla, omogućava poslodavcima da procene trajanje angažmana i razdoblja između dva posla.
 • Naziv radnog mjesta: Naziv radnog mjesta treba biti istaknut i jasno označen. To omogućava brzi uvid u vrstu poslova koje je kandidat obavljao i razinu odgovornosti koju je imao.
 • Popis s grafičkim oznakama: Svaka pozicija treba biti praćena nizom točaka koje naglašavaju ključne odgovornosti, zadatke i postignuća. Grafičke oznake olakšavaju čitanje i omogućuju poslodavcima da brzo identificiraju najvažnije informacije.
 • Opis posla: Detaljan opis posla pomaže poslodavcima da razumiju prirodu posla kojeg je obavljao kandidat. Opis bi trebao uključivati specifične zadatke, projekte na kojima je kandidat radio, kao i metode i alate koje je koristio.
 • Korištenje ključnih riječi: Uključivanje ključnih riječi koje se odnose na tražene vještine, industriju ili funkciju može pomoći životopisu da se istakne u procesu selekcije. Ključne riječi treba koristiti prirodno i na relevantnim mjestima, kako bi se izbjeglo preopterećenje teksta i održala jasnoća sadržaja.
ISPRAVNO

ตำแหน่ง: ผู้จัดการฝ่ายการตลาด

บริษัท: บริษัท ABC จำกัด

วันที่: มกราคม 2016 - ธันวาคม 2020

 • การวางแผนและดำเนินการโครงการการตลาด
 • วิเคราะห์และรายงานผลการดำเนินงาน
 • การสร้างและดูแลความสัมพันธ์กับลูกค้า
 • การจัดการทีมการตลาด
 • วางแผนและควบคุมงบประมาณฝ่าย

Postupanje pri pisanju tajlandskog životopisa bez prethodnog iskustva

Sastavljanje životopisa može biti zastrašujuće, posebno ako ne posjedujete prethodno radno iskustvo. Međutim, postoje strategije koje možete koristiti za izradu efikasnog životopisa na tajlandskom jeziku čak i bez radnog iskustva. U nastavku su navedeni jednostavni savjeti koji vam mogu olakšati ovaj zadatak.

 1. Počnite s Osnovnim Informacijama: Početak svakog životopisa treba biti s vašim osnovnim informacijama. To uključuje vaše ime, adresu, broj telefona i e-mail.
 2. Izjava o Cilju: Napišite kratku izjavu o cilju koja opisuje što želite postići profesionalno i što možete donijeti tvrtki.
 3. Obrazovanje: Iako nemate iskustva, vaše obrazovanje može biti vaša najjača točka. Uključite sve relevantne detalje o vašem obrazovanju, uključujući naziv škole, grad, datum diplomiranja, stupanj i područje studija.
 4. Dodatne Vještine: Ako imate bilo kakve relevantne vještine, poput znanja jezika, informatičkih vještina ili vještina vezanih uz određenu industriju, obavezno ih navedite.
 5. Kurs i Certifikati: Ako ste završili bilo kakve relevantne kurseve ili imate certifikate, uključite ih u svoj životopis.
 6. Volontersko iskustvo: Ako nemate profesionalno iskustvo, ali ste radili na volonterskim projektima, obavezno to navedite.
 7. Kulturne razmjene i Putovanja: Ako ste ikad sudjelovali u kulturnim razmjenama ili ste putovali, možete ovo iskoristiti kao priliku za prikazivanje svoje adaptabilnosti, samostalnosti i otvorenosti prema novim iskustvima.
 8. Hobiji i Interesi: Iako ovo možda neće biti izravno relevantno za posao, može pružiti dodatne informacije o vašem karakteru i strastima.
 9. Preporuke: Ako imate preporuke od profesora, mentora ili drugih relevantnih stručnjaka, možete ih uključiti.
 10. Pravilna formatacija: Obavezno koristite jasnu, konzistentnu formataciju. Vaš životopis treba biti lako čitljiv i profesionalno izgledati.
 11. Gramatika i pravopis: Provjerite svoj životopis na greške u pravopisu i gramatiki.
 12. Prilagodite svaku prijavu: Iako može biti naporno, uvijek je najbolje prilagoditi svaku prijavu za posao. To pokazuje poslodavcu da ste uložili trud i da ste ozbiljno zainteresirani za njihovu tvrtku.
 13. Budite pozitivni: Iako možda nemate iskustvo, važno je ostati pozitivan i fokusirati se na ono što možete ponuditi tvrtki.
 14. Pročitajte opis posla: Prije nego što počnete pisati svoj životopis, pročitajte opis posla. To vam može pomoći da saznate što poslodavac traži i kako se možete najbolje predstaviti.
 15. Pregledajte i Uredi: Nakon što završite s pisanjem, pregledajte svoj životopis. Provjerite ima li grešaka, je li sve jasno napisano i jesu li sve informacije točne.

Važnost obrazovanja prilikom pisanja životopisa na tajlandskom jeziku

Odjeljak o obrazovanju u tajlandskom životopisu od vitalne je važnosti. To je sekcija u kojoj poslodavac može ocijeniti kvalifikacije, stručnosti i akademske sposobnosti pojedinca. U tajlandskoj kulturi, obrazovanje se visoko cijeni i često se smatra pokazateljem stručnosti i posvećenosti. Bez obzira na to radi li se o formalnom obrazovanju ili specifičnim stručnim kvalifikacijama, ovaj odjeljak pomaže poslodavcima da procijene sposobnost kandidata da obavlja posao za koji se prijavljuje.

Osim toga, odjeljak o obrazovanju pruža uvid u kandidatovu motivaciju i ambiciju. Na primjer, nastavak obrazovanja ili stjecanje dodatnih kvalifikacija može ukazivati na želju za stalnim uspinjanjem i usavršavanjem. Također, određene diplome ili certifikati mogu biti nužni za određene vrste poslova. Stoga je ovaj odjeljak ključan za davanje cjelovite slike o kandidatovoj kvalifikaciji za određeni posao.

Kako Prioritetno Razvrstati Obrazovanje u Tajlandskom Životopisu

Obrazovanje bi trebalo biti na prvom mjestu u tajlandskom životopisu, posebno ako se kandidat prijavljuje za posao koji zahtijeva specifično znanje i vještine. U tajlandskoj kulturi, obrazovanje se smatra vrlo važnim i često se koristi kao ključni pokazatelj kvalifikacija kandidata. Na primjer, ako se prijavljujete za posao u bankarskom sektoru, vaša diploma iz financija, ekonomije ili srodnog polja trebala bi biti istaknuta. Nadalje, u Tajlandu je vrlo uobičajeno da poslodavci traže kandidate s određenim razinama obrazovanja, poput diplome magistra ili doktora.

Međutim, postoji određeni slučaj kada obrazovanje možda ne bi trebalo biti na prvom mjestu u tajlandskom životopisu. Na primjer, ako se kandidat prijavljuje za posao koji zahtijeva specifične praktične vještine, poput kuhara u restoranu, poslodavci će više cijeniti relevantno radno iskustvo i vještine koje kandidat posjeduje. U ovom slučaju, radno iskustvo moglo bi biti na prvom mjestu, a obrazovanje na drugom.

Stoga, položaj obrazovanja u tajlandskom životopisu ovisi o vrsti posla za koji se kandidat prijavljuje. Važno je prilagoditi životopis prema zahtjevima posla, naglašavajući najrelevantnije informacije koje će naglasiti kvalifikacije i sposobnosti kandidata.

ISPRAVNO

การศึกษา

 • มหาวิทยาลัยชินวัตร กรุงเทพมหานคร, ประเทศไทย

ปริญญาตรี สาขาวิทยาการคอมพิวเตอร์, 2560-2564

 • โรงเรียนเซนต์โยเซฟคอนเวนต์ กรุงเทพมหานคร, ประเทศไทย

วุฒิมัธยมปลาย, พ.ศ. 2553-2560

หลักสูตรที่เข้าร่วม

 • หลักสูตรการพัฒนาเว็บไซต์ด้วย HTML และ CSS, Udemy, 2564
 • หลักสูตรเบื้องต้น Python สำหรับการวิเคราะห์ข้อมูล, Coursera, 2564

การอบรม

 • อบรมระบบฐานข้อมูลด้วย SQL Server, สถาบันการศึกษาไอที กรุงเทพมหานคร, 2565
 • อบรมทักษะการนำเสนอ, สถาบันอบรมและพัฒนาทักษะ กรุงเทพมหานคร, 2565

Važnosti vještina pri pisanju životopisa na tajlandskom jeziku

Vještine u tajlandskom životopisu igraju ključnu ulogu u uspješnom zapošljavanju. Profesionalne vještine, tehničko znanje, strani jezici i međuljudske vještine su neki od ključnih elemenata koje poslodavci traže u životopisima. Precizno navođenje i objašnjavanje vlastitih vještina može potencijalnom poslodavcu pružiti uvjerljiv prikaz vaše sposobnosti da se nosite s radnim zadacima i izazovima. Osim toga, prema tajlandskim poslovnim običajima, važno je pokazati i visoku razinu pristojnosti i poštovanja prema autoritetima, što se može prikazati kroz način na koji predstavljate svoje vještine i dostignuća.

Na tržištu rada u Tajlandu, poslodavci često traže kandidate koji pokazuju fleksibilnost, prilagodljivost i sposobnost rada u timu. Također, visoko cijene profesionalce koji su spremni učiti i usvajati nove vještine. Tajlandska radna kultura naglašava važnost poštovanja hijerarhije i timskog rada, stoga poslodavci traže ljude koji mogu učinkovito komunicirati i surađivati s drugima. Strani jezici, posebno engleski, također su vrlo traženi, budući da se mnoge tajlandske tvrtke bave međunarodnim poslovanjem. Osim toga, s obzirom na brzi razvoj tehnologije, poslodavci sve više traže stručnjake s IT vještinama.

U nastavku ćemo predstaviti primjerice popisa mekih i tvrdih vještina koje bi mogle biti korisne pri sastavljanju životopisa na tajlandskom jeziku.
ISPRAVNO

Meke vještine:

 1. Komunikacijske vještine - ทักษะการสื่อสาร
 2. Rješavanje problema - ทักษะในการแก้ปัญหา
 3. Timski rad - การทำงานเป็นทีม
 4. Vođenje - ทักษะในการนำทีม
 5. Kreativnost - ความคิดสร้างสรรค์
 6. Prilagodljivost - ความสามารถในการปรับตัว
 7. Motivacija - การจูงใจ
 8. Odlučnost - การตัดสินใจ
 9. Organizacijske vještine - ทักษะในการจัดระเบียบ
 10. Multitasking - ความสามารถในการทำหลายงานพร้อมกัน

Tvrde vještine:

 1. Računalne vještine - ทักษะคอมพิวเตอร์
 2. Strani jezici - ภาษาต่างประเทศ
 3. Vozačka dozvola - ใบขับขี่
 4. Specijalizirane tehničke vještine - ทักษะทางเทคนิคที่เฉพาะเจาะจง
 5. Certifikati - ใบรับรอง
 6. Matematičke vještine - ทักษะทางคณิตศาสตร์
 7. Grafički dizajn - การออกแบบกราฟิก
 8. Programiranje - การเขียนโปรแกรม
 9. Digitalni marketing - การตลาดดิจิตอล
 10. Vještine prodaje - ทักษะการขาย

Dodatni Odjeljci za Uključivanje Pri Pisanju Životopisa na Tajlandskom

Dodavanje dodatnih naslova u životopis može pružiti potencijalnom poslodavcu sveobuhvatniji uvid u vaše sposobnosti i interese. Pomaže im da bolje razumiju vašu raznolikost i potencijal koji možete donijeti na radno mjesto. Za ovaj primjer, odabirem kategorije "jezici" i "IT alati".

Kategorija "jezici" je iznimno važna, posebno za poslove koji uključuju međunarodnu komunikaciju ili poslove u multikulturalnom okruženju. Poznavanje više jezika pokazuje vašu sposobnost komuniciranja s ljudima različitih kultura i može biti ključni faktor u vašem zapošljavanju. Osim toga, to može ukazivati na vašu sposobnost učenja i prilagodbe.

"IT alati" su neophodni u današnjem digitalnom dobu. Poznavanje različitih IT alata pokazuje vašu tehničku pismenost i sposobnost prilagodbe novim tehnologijama. Može se odnositi na sve, od poznavanja osnovnih programa za obradu teksta do složenijih programske opreme za dizajn ili programiranje. Ovisno o industriji, ova kategorija može biti ključna za razlikovanje od drugih kandidata.

Poboljšanje Vašeg Životopisa na Tajlandskom Jeziku

Pisanje životopisa za posao u Tajlandu može biti malo drugačije od onog na što ste navikli. Evo nekoliko specifičnih savjeta koji vam mogu pomoći da se istaknete:

 1. Uključite fotografiju: Za razliku od nekih zapadnih zemalja, u Tajlandu je uobičajeno uključiti svoju profesionalnu fotografiju u životopis.
 2. Opišite svoje vještine na tajlandskom jeziku: Ako znate tajlandski, ne zaboravite to spomenuti. Poslodavci će cijeniti vašu sposobnost komunikacije na tajlandskom jeziku.
 3. Prilagodite životopis: Tajlandski poslodavci preferiraju životopise koji su prilagođeni određenoj poziciji. Stoga, uvijek prilagodite svoj životopis kako bi odgovarao poslu za koji se prijavljujete.
 4. Budite precizni s datumima: Tajlandski poslodavci obično žele vidjeti precizne datume (mjesec i godina) vašeg radnog iskustva.
 5. Opišite svoje dužnosti na prethodnim poslovima: Opišite svoje dužnosti i odgovornosti na prethodnim poslovima, ne samo nazive.
 6. Navodite reference: U Tajlandu je uobičajeno navesti reference u životopisu, tako da budite spremni pružiti kontakt informacije od prethodnih poslodavaca.
 7. Naglasite međukulturalne vještine: Ako ste radili u različitim kulturama, naglasite to. Poslodavci će cijeniti vašu sposobnost prilagodbe različitim radnim okruženjima.
 8. Poštujte dužinu: Za razliku od zapadnih zemalja, u Tajlandu se preferiraju kraći životopisi. Stoga, pokušajte sažeti svoje informacije na jednu do dvije stranice.

Ključni Elementi za Pisanje Životopisa na Tajlandskom Jeziku

Pisanje životopisa za posao u Tajlandu zahtijeva specifične smjernice koje se razlikuju od zapadnjačkih standarda. Kako biste povećali svoje šanse za uspjeh, važno je prilagoditi se tajlandskom stilu i kulturi. Evo nekoliko ključnih točaka koje trebate uzeti u obzir prilikom izrade svog tajlandskog životopisa:

 1. Osnovne informacije: Osim standardnih podataka poput imena, adrese i kontaktnih informacija, na vrhu životopisa trebate uključiti i svoju visinu, težinu i bračni status, što je u Tajlandu uobičajeno.
 2. Fotografija: Također je važno uključiti profesionalnu fotografiju u životopis. Tajlandski poslodavci očekuju da će vidjeti kako izgledate, a fotografija može utjecati na njihovu odluku.
 3. Obrazovanje: Obrazovne kvalifikacije su vrlo važne u Tajlandu. Počnite s najnovijom diplomom i nastavite unatrag. Ako ste nedavno diplomirali, ovo bi trebalo biti prva točka nakon osobnih podataka.
 4. Radno iskustvo: Kao i u bilo kojem životopisu, radno iskustvo je ključno. Međutim, u Tajlandu je važno naglasiti iskustvo koje je relevantno za posao na koji se prijavljujete.
 5. Jezici: Ako govorite tajlandski, obavezno to uključite u životopis. Isto vrijedi i za druge jezike koje govorite, naročito ako je to jezik koji je relevantan za posao.
 6. Prilagodba: Prilagodite svoj životopis za svaki posao na koji se prijavljujete. Tajlandski poslodavci cijene pokazivanje interesa i truda.
 7. Pismo namjere: Iako to nije dio samog životopisa, pismo namjere je važan dio prijave za posao. Obavezno napišite pismo koje je usklađeno s tajlandskom kulturom i poslovnim etiketama.

Slijedeći ove smjernice, moći ćete napisati učinkovit tajlandski životopis koji će vam pomoći da se istaknete među ostalim kandidatima.

Propratna Pisma na Tajlandskom: Ključan Dodatak Vašem Životopisu

Prilaganje propratnog pisma uz životopis prilikom prijave za posao u Tajlandu je vrlo važno. Propratno pismo omogućuje poslodavcu da stekne bolji uvid u vaše vještine, iskustvo i osobnost, što može biti ključno za odluku o zaposlenju. Osim što pokazuje vašu ozbiljnost i profesionalnost, propratno pismo također pokazuje vašu sposobnost komunikacije i pisanja, što su vještine koje mnogi poslodavci u Tajlandu cijene. Također, propratno pismo pruža dodatni prostor da objasnite zašto ste pravi kandidat za posao, posebno ako vaš životopis ne može potpuno obuhvatiti sve vaše kvalifikacije i iskustva. U konačnici, priloženo propratno pismo može biti ono što vas izdvaja od ostalih kandidata i pomaže vam se istaknuti u konkurenciji.

Često postavljena pitanja o pisanju životopisa na tajlandskom jeziku

1. Koje su specifičnosti pisanja životopisa na tajlandskom jeziku?

Na Tajlandu se od kandidata često očekuje da u životopis uključe detaljne osobne podatke, uključujući starost, spol, bračni status i čak fotografiju. Osim toga, životopis bi trebao biti napisan na tajlandskom jeziku, osim ako poslodavac ne navede drugačije. Također, bitno je naglasiti sve vještine i iskustva koja su relevantna za posao na koji se prijavljujete.

2. Kako se obavlja prijava za posao na Tajlandu?

Prijavu za posao na Tajlandu možete obaviti putem interneta ili direktno u tvrtki. U većini slučajeva, nakon što pošaljete svoj životopis, slijedi telefonski razgovor ili intervju uživo. Tijekom intervjua, poslodavci često traže da pokažete svoje vještine ili demonstrirate kako biste obavljali zadatke vezane za posao.

3. Postoje li neke kulturalne razlike koje bih trebao uzeti u obzir prilikom prijave za posao na Tajlandu?

Da, na Tajlandu je vrlo važno pokazati poštovanje prema starijima i autoritetima, što se odražava i u procesu prijave za posao. Također, tajlandska kultura cijeni skromnost, stoga je važno da se predstavite na način koji ne dolazi pretjerano samouvjereno. Osim toga, odjeća je također važna - trebali biste se odjenuti pristojno i profesionalno za intervju.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa