Vodič za pisanje životopisa na švedskom jeziku

Švedsko tržište rada postavlja jedinstvene zahtjeve kada je u pitanju izrada životopisa. Razumijevanje tih zahtjeva i prilagođavanje vlastitog životopisa prema njima može značajno povećati šanse za uspjeh prilikom traženja posla. Kako napisati upečatljiv životopis koji će privući poslodavce na švedskom tržištu rada? Koje su ključne informacije koje svaki životopis mora sadržavati? Koje su specifične tehnike pisanja životopisa koje su posebno učinkovite na švedskom tržištu rada? Ovaj članak pružit će odgovore na ova pitanja.
Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

U nastavku ovog članka usmjerit ćemo našu pažnju na savjete i upute kako sastaviti savršen životopis na švedskom jeziku, posebno prilagođen za švedsko tržište rada. Kada tražite posao u Švedskoj, bitno je da vaš životopis bude prilagođen lokalnim standardima i očekivanjima. Pisanje životopisa na švedskom jeziku nije samo stvar jezične kompetencije, već i razumijevanja švedske kulture poslovanja, koja se često odražava u formatu, sadržaju i načinu prezentacije vašeg životopisa. Svrha ovog članka je pružiti vam praktične smjernice za izradu životopisa koji će privući pažnju poslodavaca i pomoći vam da se istaknete na konkurentnom švedskom tržištu rada.

Primjer životopisa na švedskom jeziku

Personlig information

Namn: Johan Svensson

Adress: Storgatan 9, 123 45 Stockholm

Telefon: 070 1234567

E-post: johan.svensson@mail.se

Arbetslivserfarenhet

2018-nu: Projektledare, Ericsson, Stockholm

 • Leder och samordnar teknikprojekt inom telekommunikation.
 • Ansvarar för budget och tidsplanering.
 • Skapar och upprätthåller relationer med kunder och leverantörer.

2012-2018: Systemingenjör, Volvo, Göteborg

 • Utvecklade och implementerade nya systemlösningar.
 • Samarbetade i team för att lösa tekniska problem.
 • Presenterade tekniska lösningar för kunder och intressenter.

Utbildning

2010-2012: Master i Systemteknik, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm

2006-2010: Kandidat i Elektroteknik, Lunds Tekniska Högskola, Lund

Språk

Svenska: Modersmål

Engelska: Flytande

Tyska: Grundläggande

Referenser

Tillhandahålls på begäran.


Korisni izrazi za pisanje životopisa na švedskom jeziku

Dragi čitatelju, na ovom mjestu možete pronaći korisni popis pojmova koji se odnose na pisanje životopisa na švedskom jeziku. Ovi pojmovi su prevedeni na švedski kako bi vam olakšali razumijevanje i pisanje vašeg životopisa na tom jeziku.

 • Struktura životopisa (Struktur för CV)
 • Oblikovanje životopisa (Utformning av CV)
 • Obrazovanje (Utbildning)
 • Vještine (Färdigheter)
 • Staž (Praktik)
 • Radno iskustvo (Arbetslivserfarenhet)
 • Osobni podaci (Personuppgifter)
 • Kontakt informacije (Kontaktinformation)
 • Jezici (Språk)
 • Reference (Referenser)
 • Hobi (Hobbyer)
 • Certifikati (Certifikat)
 • Nagrade (Utmärkelser)
 • Volontiranje (Volontärarbete)

Ovi pojmovi su esencijalni za pisanje učinkovitog životopisa na švedskom jeziku, stoga ih pažljivo proučite i koristite prilikom sastavljanja vašeg životopisa.

Korisna gramatika za pisanje životopisa na švedskom jeziku

Švedski jezik koristi se u švedskoj i finskoj, a njegova gramatika i konjugacije bitno se razlikuju od hrvatskog jezika. Kada pišete životopis na švedskom jeziku, važno je da se koristite prošlim vremenom i prezentom, ovisno o kontekstu. Ako opisujete prethodno radno iskustvo, koristit ćete prošlo vrijeme (preteritum), dok ćete za trenutne poslove i vještine koristiti prezent.

Primjerice, ako želite reći "Radio sam kao učitelj", na švedskom biste to rekli kao "Jag arbetade som lärare", gdje je "arbetade" prošlo vrijeme glagola "arbeta" (raditi). S druge strane, ako želite reći "Trenutno radim kao inženjer", to biste izrazili kao "Jag arbetar som ingenjör", gdje je "arbetar" prezent glagola "arbeta".

Što se tiče lica, u životopisu se obično koristi prvo lice jednine. Na primjer, "Ja sam komunikativna osoba" na švedskom bi bilo "Jag är en kommunikativ person".

Jednako tako, za opisivanje vještina koristi se prezent. Na primjer, "Znam engleski jezik" prevest će se kao "Jag kan engelska".

Svaka rečenica u životopisu mora biti jasna, precizna i gramatički ispravna, stoga je važno poznavanje konjugacija i pravilne upotrebe vremena na švedskom jeziku.

Važnost Strukture i Oblikovanja Životopisa na Švedskom

Važnost dobro strukturiranog životopisa za švedski tržište rada ne može se dovoljno naglasiti. U svijetu rada, gdje se natječete s brojnim kandidatima za isto radno mjesto, izgled i struktura vašeg životopisa mogu biti ključni u tome hoće li se vaša prijava istaknuti. Pravi izgled i strukturiranost životopisa često su prvi korak prema uspješnoj karijeri. Jasna, koncizna i dobro organizirana prezentacija vještina i iskustva može potaknuti poslodavce da vas pozovu na razgovor za posao. Bez obzira na izazove koje karijera može predstavljati, snažan i dobro strukturiran životopis može biti vaš saveznik u postizanju profesionalnih ciljeva.

Osim predloška životopisa na švedskom, nudimo i razne druge predloške koje možete provjeriti.


Kako napisati učinkovit životopis na švedskom: Ključ uspješne karijere u Švedskoj

 1. Odabir fonta: Preporučujemo korištenje čitatljivih fontova kao što su Arial, Calibri ili Helvetica. U Švedskoj je profesionalizam vrlo cijenjen, a ovi fontovi pružaju jasan i profesionalan izgled.
 2. Formatiranje: U životopisu se obično koriste naslovi i podnaslovi za različite sekcije kao što su radno iskustvo, obrazovanje, vještine itd. Također, koristite masne slova za naglašavanje bitnih podataka. U Švedskoj se obično koristi kronološki format životopisa, počevši s najnovijim radnim iskustvom.
 3. Ponovno fontovi: Veličina fonta također igra ključnu ulogu u stilskom postavljanju životopisa. Preporučljivo je koristiti veličinu fonta između 10 i 12 za tijelo teksta, dok za naslove možete koristiti malo veću veličinu fonta, ali ne više od 14.
 4. Margine: Držite se standardnih margina od 2,5 cm na svim stranama. To će osigurati da vaš životopis izgleda uredno i profesionalno.
 5. Grafičke oznake: Izbjegavajte pretjeranu upotrebu grafičkih oznaka. U Švedskoj, poslodavci obično preferiraju jednostavne i jasne životopise. Ako koristite grafičke oznake, koristite ih konzistentno kroz cijeli dokument.
 6. Razdjelnici: Koristite razdjelnike kako biste jasno razdvojili različite sekcije u svom životopisu. To će olakšati poslodavcima da brzo pronađu informacije koje traže.
 7. Boje: Što se tiče boja, preporučljivo je držati se neutralnih tonova poput sive, plave ili crne. U Švedskoj se cijeni jednostavnost i profesionalizam, stoga je najbolje izbjegavati previše jarke boje.
 8. Predložak: Koristite jednostavan i profesionalan predložak koji odgovara švedskom tržištu rada. To će vam pomoći da ostavite dobar prvi dojam na poslodavce.

Važnost pravilne strukture životopisa na švedskom jeziku

PRIMJER TEKSTA 2:

Kada pišete životopis na švedskom za švedsko tržište rada, važno je da se pridržavate strukture i formata koji su uobičajeni za tu zemlju. Evo nekoliko ključnih dijelova koje trebate uključiti:

 1. Osobne informacije: Ovaj dio treba sadržavati vaše ime, datum rođenja, kontakt podatke, kao i vašu adresu. U Švedskoj nije uobičajeno dodavati sliku u životopis, osim ako to poslodavac izričito ne traži.
 2. Profesionalni profil: Ovdje trebate opisati svoje profesionalne ciljeve i ambicije. Pokušajte biti jasni i konkretni, te naglasiti kako se vaši ciljevi uklapaju u ciljeve tvrtke u koju se prijavljujete.
 3. Radno iskustvo: Ovaj dio treba sadržavati sve relevantne poslove koje ste obavljali, s naglaskom na zadatke i odgovornosti koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete. Važno je navesti ime tvrtke, razdoblje zaposlenja i opis posla. Također, Šveđani cijene praktično iskustvo, stoga nemojte zaboraviti uključiti i volonterske aktivnosti ili stažiranja.
 4. Obrazovanje: Ovdje biste trebali navesti sve relevantne obrazovne kvalifikacije, počevši od najnovijih. Uključite ime institucije, razdoblje studija i stečeni stupanj.
 5. Vještine: U ovom dijelu trebate istaknuti sve relevantne vještine koje posjedujete. Na švedskom tržištu rada, posebno su cijenjene vještine timskog rada, komunikacije i inovativnosti.
 6. Jezici: Švedska je multikulturalna zemlja, stoga je poznavanje više jezika veliki plus. Ovdje navedite sve jezike koje govorite i ocijenite svoju razinu znanja.
 7. Dodatne informacije: Ovaj dio može uključivati vaše interese, hobi, članstva u profesionalnim organizacijama, ili bilo koje druge informacije koje smatrate relevantnima.

Savjet: Budite koncizni, jasni i precizni prilikom pisanja svojeg životopisa. Ne zaboravite prilagoditi svaki životopis za svaku pojedinačnu prijavu, naglašavajući vještine i iskustvo relevantno za svaki posao.

Važnost pravilnog sastavljanja zaglavlja životopisa na švedskom jeziku

Važnost zaglavlja životopisa na švedskom jeziku je ključna; mora biti jasno vidljivo i sadržavati sve potrebne kontakt informacije. Da bi se pravilno napravilo zaglavlje, treba slijediti određene korake.

Prvo, na vrhu dokumenta, treba jasno napisati svoje Prezime i Ime. To je prva stvar koju poslodavac vidi, stoga mora biti napisana velikim, jasnim slovima.

Nakon toga, treba napisati svoju Struku i disciplinu. Ovo pomaže poslodavcu da odmah prepozna koja je vaša specijalnost i da li se podudara s potrebama njegove tvrtke.

Sljedeći korak je unos Poštanske adrese. Ova informacija je važna jer poslodavac mora znati gdje živite, posebno ako posao zahtijeva preseljenje ili putovanje.

Zatim treba napisati svoj broj Telefona. Ovo je ključna informacija za poslodavca kako bi vas mogao kontaktirati za daljnje informacije ili za dogovor o intervjuu.

Na kraju, morate napisati svoju Email adresu. To je danas jedan od najčešćih načina komunikacije, stoga je važno napisati ispravnu i profesionalnu email adresu.

Sve ove informacije trebaju biti jasno vidljive i lako čitljive na vrhu vašeg životopisa na švedskom jeziku.

ISPRAVNO

Efternamn Förnamn

Yrke och disciplin

Postadress

Telefon

E-postadress


Fotografija u životopisu za švedsko tržište: nije obavezna, ali ako se odlučite za njezino dodavanje, preporučuje se standardna veličina (4.5 x 3.5 cm) i profesionalni izgled.

Att inkludera ett foto i ditt CV är inte ett krav i Sverige, och arbetsgivare har inte rätt att kräva ett. I själva verket kan det i vissa fall vara olämpligt att inkludera ett foto, eftersom det kan leda till oavsiktlig diskriminering. Arbetsgivare bör fokusera på dina färdigheter och erfarenheter, inte ditt utseende.

Om du dock väljer att inkludera ett foto, bör du tänka på några saker. För det första bör fotot vara professionellt - tänk på en passbild snarare än en casual selfie. För det andra bör fotot vara relativt nytt och ge en korrekt representation av hur du ser ut. Slutligen bör fotot vara litet och inte ta upp för mycket utrymme på ditt CV - runt storleken på ett passfoto är perfekt.

Kom ihåg att det viktigaste med ditt CV är innehållet, inte bilden. Ditt mål bör vara att presentera dig själv som den mest kvalificerade kandidaten för jobbet, oavsett om du väljer att inkludera ett foto eller inte.

Važnost Iskustva u Pisanju Životopisa za Švedsko Tržište Rada

Pisanje odjeljka o iskustvu u životopisu za švedsko tržište rada

Odjeljak o iskustvu ključna je komponenta svakog životopisa, posebno na švedskom tržištu rada. Ovaj odjeljak pokazuje poslodavcima vašu radnu povijest, vaše vještine i ono što ste postigli. Pritom je važno da odjeljak bude jasan, precizan i relevantan za posao na koji se prijavljujete.

• Kronološki redoslijed: Predstavite svoje iskustvo u obrnutom kronološkom redoslijedu, počevši s najnovijim poslom. Ovo omogućava poslodavcima da brzo vide vaš najnoviji i najrelevantniji rad.

• Datume ugovora: Jasnije navedite datume započinjanja i završetka svakog posla, uključujući mjesec i godinu. To daje poslodavcima jasnu sliku o trajanju vašeg angažmana u svakom poslu.

• Naziv radnog mjesta: Budite precizni s nazivima radnih mjesta. Ovi naslovi trebali bi točno odražavati vašu ulogu i odgovornosti.

• Popis s grafičkim oznakama: Upotreba grafičkih oznaka čini vaš CV preglednijim. Svaka grafička oznaka trebala bi predstavljati jednu odgovornost ili postignuće.

• Opis posla: Kada opisujete svoje dužnosti i postignuća, budite konkretni. Opis posla trebao bi pružiti jasan prikaz onoga što ste postigli i kako ste to postigli.

• Korištenje ključnih riječi: Ključne riječi su važne za privlačenje pažnje poslodavaca. Ove riječi trebale bi odražavati vještine i iskustva koja su najrelevantnija za posao na koji se prijavljujete.

Svaka od ovih točaka igra ključnu ulogu u stvaranju snažnog odjeljka o iskustvu u vašem švedskom životopisu. Kombiniranjem ovih savjeta možete stvoriti jasan, upečatljiv i efikasan prikaz svog radnog iskustva.

ISPRAVNO

Position: Marknadsföringschef

Arbetsgivare: IKEA, Stockholm

Datum: Januari 2015 - December 2020

Beskrivning:

 1. Implementerade framgångsrika marknadsföringsstrategier.
 2. Hanterade ett team på 20 personer.
 3. Övervakade alla marknadsföringskampanjer.
 4. Organiserade och genomförde produktpresentationer.
 5. Förbättrade företagets varumärkesmedvetenhet globalt.

Postupanje pri pisanju švedskog životopisa bez prethodnog iskustva

S pravilnim pristupom i planiranjem, i bez prethodnog iskustva, možete uspješno ispuniti životopis na švedskom jeziku. Sljedeći savjeti su jednostavni i lako primjenjivi, a pomoći će vam da se istaknete i impresionirate potencijalne poslodavce. Bez obzira na vašu razinu znanja švedskog, ovi će vam savjeti omogućiti da sastavite profesionalan i efikasan životopis.

 1. Počnite s osobnim informacijama: Uključite svoje ime, kontakt informacije, datum rođenja i nacionalnost.
 2. Ispunite obrazovne informacije: Iako nemate radno iskustvo, možete naglasiti svoje obrazovanje. Navedite sve relevantne stupnjeve, diplome, certifikate ili tečajeve koje ste završili.
 3. Navedite vještine: Bez obzira na to koliko iskustva imate, uvijek možete istaknuti svoje vještine. Možete uključiti vještine poput poznavanja jezika, informatičke vještine, komunikacijske vještine i druge.
 4. Volontiranje i rad na projektima: Ako ste se bavili volontiranjem ili radom na projektima, navedite ih. Ovo može pokazati vašu predanost, timski rad i druge vještine.
 5. Referentni list: Ako ste ikad radili na projektima, sudjelovali u grupnim aktivnostima ili ste bili učenik, možete zatražiti preporuke od svojih mentora, profesora ili vođa tima.
 6. Hobi i interesi: Također možete uključiti svoje hobije i interese. Ovo može pokazati vašu strast, kreativnost i druge osobine koje mogu biti korisne na radnom mjestu.
 7. Prilagođavanje: Prilagodite svoj životopis za svaku pojedinu prijavu. Pažljivo pročitajte opis posla i naglasite vještine i iskustvo koje će biti najrelevantnije za taj posao.
 8. Profesionalni ton: Iako nemate radnog iskustva, važno je održati profesionalni ton u svom životopisu. Ovo pokazuje da shvaćate ozbiljnost traženja posla.
 9. Preciznost i jasnoća: Budite jasni i precizni u svojim formulacijama. Izbjegavajte nepotrebne riječi i složene rečenice.
 10. Lektura: Pobrinite se da vaš životopis ne sadrži pravopisne ili gramatičke pogreške. Ovo može ostaviti loš dojam kod poslodavca.
 11. Pravilno oblikovanje: Koristite profesionalni format i izbjegavajte previše boja ili složene dizajne. Jednostavnost je ključna.
 12. Iskrenost: Iako možete biti kreativni u svom životopisu, važno je biti iskren. Ne pretjerujte ili ne lažite o svojim vještinama ili iskustvima.

Važnost Obrazovanja u Pisanju Životopisa na Švedskom

Odjeljak o obrazovanju u švedskom životopisu predstavlja ključnu komponentu prilikom procjene kandidata za posao. Ne samo da pokazuje razinu formalne edukacije kandidata, već također pruža uvid u njegova znanja, vještine i kompetencije. Posebno je važno u Švedskoj, gdje poslodavci često traže specifične edukacijske kvalifikacije i gdje se obrazovanje visoko cijeni.

Osim toga, odjeljak o obrazovanju može ukazati na potencijal kandidata za daljnje učenje i razvoj. Potencijalni poslodavci mogu procijeniti ne samo što je kandidat postigao do sada, već i kakve bi dodatne mogućnosti za edukaciju i usavršavanje kandidat mogao iskoristiti u budućnosti. Stoga, ovaj odjeljak igra središnju ulogu u švedskom procesu zapošljavanja.

Odabir Pravilnog Redoslijeda Obrazovanja za Švedski Životopis

U švedskom životopisu, obrazovanje se obično navodi odmah nakon osobnih podataka i uvodnog sažetka, često zauzimajući prvo mjesto među ostalim informacijama. Ovo pozicioniranje je opravdano nekoliko ključnih razloga. Prvo, obrazovanje pruža temelj za razumijevanje kvalifikacija kandidata. Također, Švedska je zemlja koja se visoko cijeni obrazovanje, pa su poslodavci često zainteresirani za razinu obrazovanja kandidata.

Konkretno, u švedskom životopisu, obrazovanje je obično detaljno navedeno uključujući ime institucije, vrstu diplome ili stupnja, područje studija i godine studiranja. To pruža jasnu sliku o edukativnoj pozadini kandidata, što može biti ključno za posao za koji se prijavljuje. Na primjer, ako se netko prijavljuje za posao inženjera, poslodavac će željeti vidjeti detalje o relevantnom inženjerskom obrazovanju.

Međutim, postoje slučajevi kada obrazovanje ne mora biti na prvom mjestu u švedskom životopisu. Ako je kandidat s višegodišnjim radnim iskustvom u određenoj industriji i prijavljuje se za posao u toj industriji, radno iskustvo može biti važnije od obrazovanja. U tom slučaju, radno iskustvo bi se trebalo navesti prvo, s obzirom da je relevantnije za posao.

ISPRAVNO

Utbildning

2008-2012

Universitetet i Stockholm, Sverige

Bachelor i företagsekonomi

 • Specialisering i internationell affärsstrategi
 • Examensarbete: 'Globaliseringens påverkan på små och medelstora företag i Sverige'

2012-2014

Handelshögskolan i Stockholm, Sverige

Master i företagsekonomi

 • Fokus på ledarskap och projektledning
 • Examensarbete: 'Effektiva ledarskapsstrategier i snabbt växande teknikföretag'

Kontinuerlig utbildning:

2015 - nuvarande

Diverse kurser inom digital marknadsföring och SEO strategi genom Coursera och Google Digital Garage.

Certifikat:

2016

Certifierad Project Management Professional (PMP) genom Project Management Institute (PMI), USA.


Važnost vještina pri pisanju životopisa na švedskom jeziku

Vještine su ključan element svakog švedskog životopisa. Rekruitatori i poslodavci u Švedskoj pridaju veliku važnost pokazivanju konkretne primjene vještina u prethodnim radnim iskustvima. Ne traže se samo općenite vještine, nego i specifične vještine koje su bitne za određenu vrstu posla. Također, u Švedskoj se cijeni inicijativa, samostalnost i sposobnost timskog rada, stoga je važno da kandidati naglase svoje iskustvo u tim područjima. Osim toga, švedski poslodavci često traže dokaze o kontinuiranom učenju i razvoju, pa je preporučljivo uključiti informacije o dodatnom obrazovanju i stručnim usavršavanjima.

Osobe koje regrutuju na tržištu rada u Švedskoj traže kandidate s jasno definiranim vještinama, ali i one koji se mogu prilagoditi i učiti. Sposobnost prilagodbe i učenja je posebno važna u brzo mijenjajućem okruženju koje je karakteristično za mnoge industrije. Također, švedski poslodavci traže kandidate koji su fleksibilni, pouzdani i koji mogu pridonijeti pozitivnom radnom okruženju. Kultura timskog rada je vrlo važna u Švedskoj, stoga poslodavci cijene kandidate koji pokazuju dobre vještine suradnje, komunikacije i sposobnost rada u timu.

U nastavku ćemo predstaviti primjeri popisa mekih i tvrdih vještina koje bi mogle biti korisne pri pisanju životopisa na švedski jezik.
ISPRAVNO

Meka vještina (Soft Skills):

 1. Komunikacijske vještine - Kommunikationsförmåga
 2. Timski rad - Teamarbete
 3. Rješavanje problema - Problemlösning
 4. Organizacijske vještine - Organisationsförmåga
 5. Prilagodljivost - Anpassningsförmåga
 6. Kreativnost - Kreativitet
 7. Etika rada - Arbetsmoral
 8. Odlučnost - Beslutsförmåga
 9. Povratne informacije i kritike - Feedback och kritik
 10. Emocionalna inteligencija - Emotionell intelligens

Tvrde vještine (Hard Skills):

 1. Strani jezici - Främmande språk
 2. Računalne vještine - Datorkunskaper
 3. Vozačka dozvola - Körkort
 4. Prodajne vještine - Försäljningsfärdigheter
 5. Grafički dizajn - Grafisk design
 6. Marketing i oglašavanje - Marknadsföring och reklam
 7. Projekt menadžment - Projektledning
 8. Financijsko planiranje - Finansiell planering
 9. Programiranje - Programmering
 10. CRM vještine - CRM-kunskaper

Dodatni Odjeljci za Unaprjeđenje Vašeg Životopisa na Švedskom

Dodatni naslovi u životopisu mogu pružiti potencijalnim poslodavcima sveobuhvatniji uvid u vaše vještine, iskustva i interese. Ovi naslovi mogu uključivati jezike, hobije ili interese, svjedodžbe, vozačke dozvole, preporuke i IT alate. Dodavanje ovih kategorija može vam pomoći da se istaknete među ostalim kandidatima i može pokazati vašu prilagodljivost, širinu znanja i sposobnosti. Odabrat ću kategorije jezici i IT alati za daljnje objašnjenje.

Jezici su ključni u globalnom poslovnom svijetu. Sposobnost komunikacije na više jezika može biti velika prednost, posebno za tvrtke koje posluju na međunarodnoj razini. Uključivanje jezika u vaš životopis pokazuje vašu sposobnost da se efikasno i jasno izražavate, kao i vašu sposobnost da razumijete i poštujete različite kulture.

IT alati su također važna kategorija koja se može uključiti u životopis. S obzirom na stalni razvoj tehnologije, poslodavci vrlo cijene kandidate koji su upoznati s najnovijim IT alatima i tehnologijama. Ova kategorija može pokazati vašu sposobnost da se prilagodite novim tehnološkim trendovima i da efikasno koristite različite IT alate u poslovnom okruženju.

Unaprjeđivanje Vašeg Životopisa na Švedskom Jeziku

Postoji nekoliko konkretnih koraka koje možete poduzeti kako biste poboljšali svoj švedski životopis i time povećali svoje šanse za uspjeh na švedskom tržištu rada. Evo nekoliko praktičnih savjeta:

 1. Koristite profesionalnu fotografiju: U Švedskoj je uobičajeno uključiti fotografiju u životopis. Pobrinite se da je fotografija profesionalna i da odgovara poslu za koji se prijavljujete.
 2. Navedite sve relevantne jezike: Švedski poslodavci cijene višejezičnost. Pobrinite se da navedete sve jezike koje govorite, uključujući razinu vladanja.
 3. Uključite radno iskustvo: Švedski poslodavci vrednuju praktično iskustvo, stoga detaljno navedite svoje prethodno radno iskustvo. Obavezno navedite i dužnosti koje ste obavljali na svakom radnom mjestu.
 4. Navedite obrazovanje: Uključite sve relevantne obrazovne kvalifikacije, uključujući stupnjeve, diplome i certifikate. Također navedite ime obrazovne institucije i godine studija.
 5. Pobrojite svoje vještine: Navedite sve relevantne vještine koje posjedujete. To mogu biti tehničke vještine, vještine komunikacije, rukovođenja ili organizacije.
 6. Personalizirajte svoj životopis: Švedski poslodavci cijene individualnost, stoga prilagodite svoj životopis za svaku prijavu. Pokušajte naglasiti kako se vaše vještine i iskustvo uklapaju u specifične zahtjeve posla.
 7. Provjerite pravopis i gramatiku: Pogreške u pravopisu i gramatici mogu ostaviti negativan dojam. Pobrinite se da vaš životopis nema takvih pogrešaka. Ako niste sigurni, potražite pomoć profesionalca za lekturu.
 8. Uključite reference: Ako je moguće, uključite reference od prethodnih poslodavaca. To može biti vrlo korisno za potencijalne poslodavce.

Ključni Elementi za Pisanje Životopisa na Švedskom

Kao završni savjeti za pisanje učinkovitog švedskog CV-a, podsjetimo se nekoliko ključnih točaka koje bi trebale biti uključene. Ove su smjernice posebno prilagođene švedskom tržištu rada i sigurno će vam pomoći da se istaknete među ostalim kandidatima.

 1. Počnite s osobnim podacima: Uključite svoje ime, datum rođenja, kontakt podatke i švedski osobni identifikacijski broj (ako ga imate).
 2. Profesionalni profil: Napišite kratak sažetak svojih vještina, iskustva i profesionalnih ciljeva. Ovaj dio bi trebao biti prilagođen poslu za koji se prijavljujete.
 3. Iskustvo: Počnite s najnovijim poslom i idite unatrag. Uključite ime tvrtke, datum zaposlenja, položaj i kratak opis svojih dužnosti i postignuća.
 4. Obrazovanje: Slično kao i iskustvo, počnite s najnovijom diplomom i idite unatrag. Uključite ime ustanove, datum, stupanj i područje studija.
 5. Vještine: Navedite i objasnite svoje vještine koje su relevantne za posao. To može uključivati jezične vještine, tehničke vještine ili bilo koju drugu specifičnu vještinu.
 6. Reference: Ako imate dozvolu, uključite kontakte za reference. Ako ne, jednostavno napišite "Reference dostupne na zahtjev".
 7. Prilagodite CV: Svaki posao je drugačiji, stoga se pobrinite da prilagodite svoj CV za svaki posao za koji se prijavljujete.
 8. Provjera pravopisa i gramatike: Na kraju, uvijek provjerite svoj CV za pravopisne i gramatičke pogreške. Vaš CV je vaša prva prilika da napravite dobar dojam, stoga se pobrinite da je bez pogrešaka.

Pisanje Propratnih Pisama na Švedskom Jeziku

Att bifoga ett personligt brev till ditt CV vid ansökan om ett jobb i Sverige är mycket viktigt. Detta beror på att brevet ger dig en möjlighet att personligen presentera dig själv och förklara varför du är bäst lämpad för den aktuella positionen. Dessutom kan du genom brevet visa din förståelse för företaget och den bransch det verkar inom, vilket kan vara en avgörande faktor för arbetsgivaren. Slutligen kan ett välformulerat personligt brev visa din kommunikativa förmåga och skrivfärdigheter, vilket kan vara särskilt viktigt för jobb som kräver starka skriftliga färdigheter. Därför bör du alltid ta dig tid att skriva och bifoga ett personligt brev när du söker jobb i Sverige.

Često Postavljana Pitanja o Pisanju Životopisa na Švedskom za Prijavu na Posao

1. Koje su specifičnosti pisanja životopisa za švedsko tržište rada?

Švedski poslodavci obično traže tzv. "kronološki životopis", gdje se iskustvo i obrazovanje navode od najnovijeg prema najstarijem. Također, osobni podaci poput datuma rođenja, bračnog statusa i nacionalnosti često se ne navode. Važno je opisati svoje dužnosti i postignuća na svakom radnom mjestu, a ne samo navesti titulu posla.

2. Da li je potrebno priložiti fotografiju u životopisu?

U Švedskoj nije uobičajeno stavljati fotografiju na životopis, osim ako se ne radi o poslu gdje je izgled bitan (npr. posao modela). Također, poslodavci se obično fokusiraju na vaše vještine i iskustvo, a ne na vaš izgled.

3. Kako se trebam pripremiti za intervju za posao u Švedskoj?

Švedska kultura cijeni skromnost i iskrenost, stoga nemojte pretjerivati u hvaljenju svojih postignuća. Također, bitno je biti točan, jer se kašnjenje smatra nepristojnim. Pitanja koja postavljate tijekom intervjua trebala bi pokazivati vašu zainteresiranost za tvrtku i posao.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa