Kako napisati efektivan životopis za Slobodni pisac: Vodič s predloškom

Sastavljanje životopisa za poziciju Slobodni pisac može biti izazov, ali istovremeno i prilika za kreativno izražavanje vaših sposobnosti. Kako istaknuti vašu vještinu prilagodljivosti u različitim stilovima pisanja i sposobnost samostalnog upravljanja vremenom? Koji su ključni elementi koji bi trebali dominirati vašim životopisom i kako ih pravilno prezentirati potencijalnom poslodavcu?

Ispod je naveden primjerak životopisa za slobodnog pisca koji možete prilagoditi svojim osobnim potrebama i iskustvu.

Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

Primjer životopisa za Slobodnog pisca

Osobni podaci:

Ime i prezime: Ivan Horvat
Adresa: Ilica 11, 10000 Zagreb
Mobilni: 091 123 4567
E-mail: ivan.horvat@mail.com

Radno iskustvo:

Slobodni pisac, Zagreb, 2015.-danas

 • Pisanje i uređivanje sadržaja za različite klijente i medije
 • Stvaranje originalnog sadržaja prema specifičnim potrebama klijenata
 • Pisanje SEO optimiziranih tekstova

Novinar, Večernji list, Zagreb, 2012.-2015.

 • Pisanje članaka i reportaža
 • Uređivanje rubrika i vođenje intervjua
 • Suradnja s fotoreporterima i grafičkim urednicima

Obrazovanje:

Filozofski fakultet, Odsjek za kroatistiku i komparativnu književnost, Zagreb, 2008.-2012.

Dodatne vještine i sposobnosti:

 • Izvrsno pisanje i uređivanje teksta
 • SEO optimizacija
 • Sposobnost istraživanja
 • Rad na rokovima
 • Poznavanje CMS sustava (WordPress)
 • Napredno korištenje MS Office paketa
 • Aktivan korisnik društvenih mreža

Jezici:

 • Hrvatski – materinji jezik
 • Engleski – tečno govorno i pismeno
 • Njemački – osnovno

Reference:

Dostupno na zahtjev.

Napomena:

Spreman za putovanja i rad na daljinu.

Kao slobodni pisac, vaš životopis je ključan za prikazivanje vaših vještina i iskustva potencijalnim klijentima. Izdavači, web stranice, korporacije i neprofitne organizacije traže slobodne pisce i često se oslanjaju na životopise kako bi identificirali najkvalificiranije kandidate.

U daljnjem tijeku ovog članka, pobliže ćemo se upustiti u proces izrade optimalnog životopisa za slobodne pisce, čime ćemo vam pomoći da istaknete svoje vještine, iskustvo i strast prema pisanju na najefikasniji način. U vašem životopisu, važno je ne samo navesti činjenice o vašem profesionalnom putu, već i jasno predočiti zašto ste najbolji kandidat za posao slobodnog pisca. Stoga ćemo kroz sljedeće segmente – formatiranje, naslov, iskustvo, obrazovanje, vještine, krilatica i propratno pismo – pružiti sveobuhvatne smjernice kako bi vaš životopis bio ne samo tehnički ispravan, već i uvjerljiv i privlačan za potencijalne poslodavce. Bez obzira jeste li iskusni pisac ili tek započinjete svoju karijeru, ovaj će vam članak pružiti korisne savjete kako da se istaknete na tržištu slobodnog pisanja.

slobodni pisac

Kako napisati strukturirani i dobro formatirani životopis za poziciju Slobodnog pisca


Osim predloška životopisa za Slobodni pisac, nudimo i druge srodne predloške koje možete provjeriti.

Odlučivanje za karijeru slobodnog pisca može donijeti neizmjerno zadovoljstvo i ispunjenje. Međutim, otvaranje putu do uspjeha zahtijeva strateško planiranje, postavljanje jasnih ciljeva i suočavanje s izazovima s nepokolebljivom odlučnošću. Napredak na ovom putu često je rezultat pažljivo konstruirane slike koja se prezentira potencijalnim klijentima. Jedan od ključnih elemenata te slike je životopis koji upečatljivo prikazuje pisčevu sposobnost, iskustvo i profesionalizam. Životopis nije samo popis postignuća i vještina, već prije svega alat koji kreira prvi dojam. Kao takav, izgled i struktura životopisa od iznimne su važnosti. Oni su ogledalo profesionalnosti i posvećenosti kandidata. U svijetu slobodnog pisanja, gdje se konkurencija stalno povećava, vizualni identitet životopisa može znatno utjecati na odluku poslodavca. Elegantan, pregledan i stručno strukturiran životopis može biti odlučujući faktor koji će otvoriti vrata uspješnoj karijeri slobodnog pisca.

Hvatač snova: Kako napisati impresivan životopis za slobodnog pisca

 1. Fontovi: Za životopis Slobodnog pisca preporučuje se korištenje jednostavnih i čitljivih fontova poput Times New Roman ili Arial. Ovi fontovi odražavaju profesionalnost i ozbiljnost, a da pritom ne odvlače pažnju od sadržaja.
 2. Format: Kako bi se istaknule važne informacije, koristite podebljana slova za naslove sekcija i bullet points za popis vještina, certifikata ili projekata. To olakšava brzo skeniranje i razumijevanje vašeg životopisa.
 3. Margine: Standardne margine od 1 inča na svim stranama dokumenata pružaju čist i organiziran izgled. Osim toga, ostavljanje dovoljno bijelog prostora čini tekst manje zgusnutim i lakšim za čitanje.
 4. Grafičke oznake: Budući da je Slobodni pisac kreativna profesija, možete koristiti diskretne grafičke oznake da dodate malo boje i osobnosti svom životopisu. Međutim, važno je da se ne pretjeruje s dizajnom kako ne bi odvukao pažnju od ključnih informacija.
 5. Razdjelnici: Korištenje linija ili razdjelnika može pomoći u organizaciji informacija. To može biti posebno korisno za razdvajanje različitih sekcija životopisa, poput radnog iskustva, obrazovanja i vještina.
 6. Savjet: Bez obzira na stilsku postavku koju odaberete, najvažnije je da vaš životopis ostane jasan, koncizan i lako čitljiv. Sve stilističke odluke trebale bi poboljšati čitljivost vašeg dokumenta, a ne je ometati.
 7. Predložak: Kao Slobodni pisac, možete koristiti kreativniji predložak koji odražava vašu osobnost i stil pisanja. No, važno je da dizajn ostane profesionalan i ne ometa sadržaj.

Savjeti za pisanje upečatljivog životopisa za Slobodne pisce: važnost strukture

Kada kreirate životopis za poziciju slobodnog pisca, važno je da se usredotočite na dijelove koji najbolje ističu vaše pisanje i kreativne vještine. Evo ključnih dijelova koje bi trebao sadržavati životopis slobodnog pisca:

 • Osobni podaci i naslov: Ovdje uključite svoje ime, kontakt podatke i naslov koji jasno navodi da tražite poziciju slobodnog pisca. Primjer naslova bi mogao biti "Iskusni slobodni pisac specijaliziran za digitalni marketing".
 • Profesionalni profil: Ovaj odjeljak treba naglasiti vašu strast prema pisanju i kreativnosti, kao i vašu sposobnost da radite samostalno i ispunite rokove. Možete uključiti i nekoliko rečenica o vrstama pisanih radova na kojima ste radili, kao što su blogovi, članci, priče, itd.
 • Vještine: Ovo je mjesto gdje ćete istaknuti vaše pisanje i povezane vještine. Primjeri bi mogli uključivati istraživačke vještine, SEO pisanje, uređivanje i lekturu, pisanje za društvene medije i tako dalje.
 • Profesionalno iskustvo: Opišite svoje prethodne poslove ili projekte kao slobodni pisac. Pokušajte uključiti konkretne primjere gdje ste dodali vrijednost, kao što su rast prometa na blogu za kojeg ste pisali, ili pozitivne povratne informacije od klijenata.
 • Obrazovanje: Uključite sve relevantne diplome ili certifikate koje imate, kao što su diploma iz engleskog jezika, kreativnog pisanja ili novinarstva.
 • Dodatni odjeljci: Ovdje možete dodati informacije o vašim jezičnim vještinama, interesima koji se odnose na pisanje, ili čak preporuke od prethodnih klijenata.
 • Savjet: Važno je prilagoditi svoj životopis za svaki posao za koji se prijavljujete. Pripazite da istaknete vještine i iskustva koja su najrelevantnija za specifičnu poziciju i vrstu pisanja koju posao zahtijeva.

Hvatanje pažnje na prvu: Kako napisati efektivno zaglavlje životopisa za slobodnog pisca

slobodni pisac

Za posao Slobodni pisac, važnost zaglavlja ne može se dovoljno naglasiti - to bi trebalo biti jasno vidljivo i sadržavati sve podatke za kontakt. Kako bi se to postiglo, prvo što treba napisati je prezime i ime. Slijedeći korak je navođenje struke i discipline, čime se precizno definira područje ekspertize. Nakon toga, treba se napisati poštanska adresa, što omogućava potencijalnim klijentima da znaju odakle pisac dolazi. Telefon je sljedeći element zaglavlja, pružajući još jedan kanal komunikacije. Na kraju, ali ne manje važno, email adresa je ključna komponenta zaglavlja - to je najčešći način na koji će klijenti stupiti u kontakt. Sveukupno, svaki dio zaglavlja ima svoju svrhu i važnost, te zajedno stvaraju potpunu sliku o piscu.

Primjer

Ana Anić

Slobodni pisac specijaliziran za fikciju i kreativno pisanje

Maksimirska 58, 10000 Zagreb, Hrvatska

+385951112233

anic.ana@exemple.com


Uloga fotografije u izradi savršenog životopisa za slobodne pisce

Uključivanje fotografije u životopis Slobodnog pisca je potpuno opcionalno. Izbor je na pojedincu da odluči hoće li je dodati ili ne. Ako se odlučite za uključivanje fotografije, postoje određena pravila koja se trebaju slijediti:

 • Fotografija mora biti profesionalna. To znači da se ne smiju koristiti slike s odmora, selfiji itd.
 • Fotografija mora biti pravokutnog oblika, preferirane dimenzije su 6,5 cm x 4,5 cm.

Iako su nekad bili popularni životopisi s fotografijama kandidata, današnji trendovi u zapošljavanju to više ne zahtijevaju. Bez obzira na kvalitetu fotografije u vašem životopisu, većina menadžera za zapošljavanje neće je uzeti u obzir prilikom odabira kandidata. Stoga, ako se odlučite umetnuti sliku, pobrinite se da je profesionalna.

Dodavanje fotografije u životopis nije obavezno. Možete se prijaviti za posao sa životopisom bez fotografije. No, ako odlučite uključiti sliku, trebali biste slijediti određena pravila:

 • Odaberite neutralnu pozadinu za svoju fotografiju
 • Okrenite se prema kameri ili tri četvrtine puta
 • Fotografija bi trebala biti usmjerena na lice
 • Odaberite pravokutni format (6,5 cm x 4,5 cm).

U svakom slučaju, za poziciju Slobodnog pisca, vaše vještine i iskustvo su daleko važniji od vaše fotografije, stoga se usredotočite na to kako najbolje predstaviti sebe kroz svoj životopis.

Važnost Iskustva u Pisanju Životopisa za Slobodne Pisce


Kako efikasno prikazati svoje iskustvo u životopisu za poziciju Slobodnog pisca

Odjeljak o iskustvu u životopisu za posao slobodnog pisca ključan je za prikazivanje kvalitete, raznolikosti i opsega prethodnog rada. Ovaj dio životopisa predstavlja priliku za demonstriranje stručnosti, profesionalnosti i uspješnosti u obavljanju pisanih zadataka, što je posebno važno u kreativnom i konkurentnom polju kao što je slobodno pisanje.

 1. Kronološki redoslijed: Ovaj način prezentacije iskustva olakšava potencijalnom poslodavcu da prati pisčev profesionalni razvoj. Na primjer, pisac može navesti kako je započeo kao bloger, prešao na pisanje članaka, a zatim postao urednik za veliki online časopis.
 2. Datumi ugovora: Iako slobodni pisci obično rade na projektima s fiksnim rokom, važno je navesti datume angažmana kako bi se pokazao kontinuitet i dosljednost u radu.
 3. Naziv radnog mjesta: Jasno definirani nazivi radnih mjesta, kao što su "slobodni novinar", "urednik sadržaja" ili "copywriter", mogu pomoći potencijalnim poslodavcima da dobiju bolji uvid u vrstu rada koje pisac može obaviti.
 4. Popis s grafičkim oznakama: Koristeći grafičke oznake, pisac može jasno i učinkovito predstaviti svoja prethodna iskustva. Na primjer, ispod naziva radnog mjesta "slobodni tekstualni pisac" može biti popis projekata kao što su "pisanje reklamnih sadržaja za XYZ tvrtku" ili "izrada blog postova za ABC web stranicu".
 5. Opis posla: Detaljan opis posla, uključujući vrstu pisanih zadataka, klijente, teme i rezultate, može pružiti dublji uvid u pisčeve vještine i sposobnosti.
 6. Korištenje ključnih riječi: Integracija ključnih riječi, poput "SEO", "kreativno pisanje", "urednički rad" ili "digitalni marketing", može biti korisna za istaknuće relevantnih vještina i povećanje vidljivosti životopisa u online pretragama.

Primjer

Pozicija: Slobodni Pisac

Poslodavac: Samozaposlen

Datumi: Januar 2015 - Sadašnji trenutak


Opis:

 • Pisanje i uređivanje originalnih članaka na različite teme.
 • Kreiranje SEO optimiziranih tekstova za digitalne platforme.
 • Saradnja s klijentima na razvoju kontent strategija.
 • Pisanje i uređivanje press materijala.
 • Pružanje usluga lekture i korekcije tekstova.

Savjeti za pisanje efikasnog životopisa za poziciju slobodnog pisca bez prethodnog iskustva

slobodni pisac

Kada se prijavljujete za posao slobodnog pisca bez prethodnog iskustva, vaš životopis postaje ključni alat za dokazivanje vaše sposobnosti. Ovaj dokument ne samo da treba prikazati vaše vještine pisanja, nego i vašu strast prema ovoj karijeri. U sljedećem tekstu donosimo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da ispunite životopis na način koji će privući potencijalne poslodavce.

 1. Istaknite relevantne aktivnosti: Iako nemate formalno radno iskustvo, možete uključiti detalje o stažiranju, volontiranju ili drugim relevantnim aktivnostima koje ste poduzeli.
 2. Koristite dodatno pismo: Ako ne možete popuniti svoj životopis s puno iskustva, možete koristiti dodatno pismo kako biste objasnili situaciju. Ovo je prilika da naglasite svoju motivaciju i entuzijazam za posao.
 3. Budite oprezni: Želite da vaš nedostatak iskustva radi za vas, a ne protiv vas. Iako možda nemate mnogo iskustva, možete pokazati potencijalnom poslodavcu da ste ambiciozni, spremni učiti i da se možete prilagoditi novim situacijama.
 4. Ne lažite: Nikada ne krivotvorite stvarnost u svom životopisu. To može dovesti do neprijatnih situacija kasnije, a može biti i zakonski problematično.
 5. Uključite obrazovna putovanja i kulturne razmjene: Ako imate praznine u svom radnom iskustvu, možete ih nadoknaditi uključivanjem obrazovnih putovanja ili kulturnih razmjena. Ove aktivnosti mogu pokazati vašu sposobnost prilagodbe, otvorenost za nove kulture i želju za učenjem.

Važnost obrazovanja pri pisanju životopisa za Slobodni pisac


Kako istaknuti svoje obrazovanje u životopisu za poziciju slobodnog pisca

Odjeljak o obrazovanju u životopisu Slobodnog pisca od posebne je važnosti jer daje uvid u njegovu stručnu spremu i područja stručnosti. Taj dio životopisa može pružiti informacije o relevantnim tečajevima ili radionicama koje su usmjereni na razvoj pisanja, istraživanja, lektoriranja i uređivanja, kao i kreativnih i tehničkih vještina. Takav profil obrazovanja može pomoći poslodavcima da procijene sposobnost pisca da se prilagodi različitim temama i stilovima pisanja.

Međutim, diploma nije uvijek esencijalna za slobodne pisce. Iako akademska postignuća mogu poboljšati kredibilitet, važnije su demonstracija pisanja i komunikacijskih vještina, iskustvo i portfolio koji pokazuje širok raspon stilova i formata. Mnogi slobodni pisci uspješno rade bez formalnog obrazovanja iz pisanja, ali su tijekom godina stekli značajno iskustvo i stručnost u svojim odabranim nišama.

Strukturiranje obrazovne sekcije u životopisu za Slobodni pisac

Za slobodne pisce, obrazovanje možda neće uvijek biti najvažniji element koji treba istaknuti na početku životopisa. Pisanje se često smatra vještinom koja se razvija kroz praksu, a ne nužno kroz formalno obrazovanje, stoga bi iskustvo pisanja i portfolio rada mogli biti važniji za potencijalne klijente ili poslodavce.

Primjerice, slobodni pisac koji ima bogat portfelj članaka objavljenih u uglednim časopisima, blogovima ili novinama, mogao bi željeti istaknuti ove postignuća na samom početku svog životopisa. Isto vrijedi i za one pisce koji su specijalizirani za određene niše, poput tehničkog pisanja, copywritinga ili pisanja scenarija - njihovo specifično iskustvo u ovim područjima moglo bi biti privlačnije za poslodavca od formalnog obrazovanja.

Međutim, postoje i situacije u kojima bi obrazovanje trebalo biti na prvom mjestu u životopisu slobodnog pisca. Primjer ovoga može biti slobodni pisac koji se prijavljuje za poslove koji zahtijevaju napredno znanje ili stručnost u određenom području, poput prava, medicine ili znanosti. U ovom slučaju, poslodavac bi mogao biti više zainteresiran za pisčeve akademske kvalifikacije koje dokazuju njegovo znanje u tom području. Dakle, dok obrazovanje može biti važno, o tome treba li biti na prvom mjestu u životopisu ovisi o specifičnostima posla i profilu slobodnog pisca.

Primjer

2019.

Ekonomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska

Preddiplomski stručni studij ekonomije, smjer Financije i bankarstvo


2012.

Tehnička škola, Split, Hrvatska

Srednjoškolsko obrazovanje, smjer ekonomski tehničar


Savjeti za pisanje efektivnog životopisa za Slobodnog pisca: važnost relevantnih vještina

slobodni pisac

Kako istaknuti obrazovne vještine u životopisu za slobodnog pisca

Vještine koje se navode u životopisu mogu biti presudne pri odabiru kandidata za određeno radno mjesto. Regruti posebnu pažnju posvećuju ovom dijelu životopisa jer vuče paralele između kvaliteta i sposobnosti kandidata sa specifičnim zahtjevima radnog mjesta. Kako bi se što bolje odgovorilo na zahtjeve potencijalnih poslodavaca, bitno je proučiti oglas za posao i temeljito razumjeti koje su vještine i kvalitete neophodne za to mjesto.

U kontekstu posla slobodnog pisca, isticanje relevantnih vještina u životopisu je od ključne važnosti. S obzirom na to da se radi o poslu koji često podrazumijeva rad od kuće i na projektima različitih tema, poslodavci traže kandidate koji su samostalni, organizirani, pouzdani, kreativni i koji imaju izražene vještine pisanja. Stoga je važno naglasiti sve ove vještine, ali i druge relevantne vještine koje mogu pomoći u obavljanju ovog posla, poput istraživačkih vještina, vještina upravljanja vremenom, vještina komunikacije i drugih. Na taj način, kandidat će se istaknuti od ostalih i povećati svoje šanse za dobivanje posla.

Ključne vještine koje treba istaknuti prilikom pisanja životopisa za poziciju Slobodnog pisca

Kao slobodni pisac, morate imati određeni skup tehničkih vještina i osobnih kvaliteta koje će privući regrute. Evo popisa vještina koje bi trebale biti uključene u vaš životopis:

📌Tehničke vještine:

 • Izvrsne vještine pisanja i uređivanja
 • Iskustvo s različitim stilovima i žanrovima pisanja
 • Sposobnost prilagodbe tonu i stilu različitim klijentima i projektima
 • Snažne istraživačke vještine i sposobnost sinteze informacija
 • Poznavanje SEO-a i digitalnog marketinga
 • Sposobnost upravljanja vremenom i rokovima
 • Vještine u korištenju alata za obradu teksta, kao što su Microsoft Word, Google Docs itd.
 • Iskustvo u korištenju platformi za objavljivanje, kao što su WordPress, Medium, itd.
 • Poznavanje alata za automatizaciju ureda, kao što su Asana, Trello, itd.

📌Osobne kvalitete:

 • Kreativnost i inovativnost
 • Pažljivost i točnost
 • Sposobnost samostalnog rada
 • Ustrajnost i upornost
 • Fleksibilnost i prilagodljivost
 • Dobro razvijene komunikacijske vještine
 • Odlične međuljudske vještine
 • Sposobnost kritičkog razmišljanja
 • Snažne vještine rješavanja problema
 • Visoka razina samodiscipline i organizacije

Bilo da ste iskusni slobodni pisac ili tek počinjete, ove će vještine i kvalitete pomoći da se istaknete u gomili i privučete pažnju potencijalnih klijenata.

Savjeti za pisanje efikasnog životopisa za Slobodni pisac: važnost sažetka


Sažetak u životopisu ključan je element, posebno za slobodne pisce, jer pruža potencijalnim klijentima brz pregled vaših vještina, iskustava i specijalizacija. Često je prva stvar koju klijenti vide, što znači da mora biti jasna, precizna i privlačna.

Sažetak omogućuje slobodnom piscu da se predstavi na profesionalan način, istakne svoje najjače strane, pokaže svoje stručno znanje i izdvoji se od konkurencije. Budući da klijenti obično pregledavaju veliki broj životopisa, važno je da sažetak odmah privuče njihovu pažnju.

Sažetak također omogućuje piscima da pruže kontekst svom iskustvu i vještinama. Na primjer, pisac može naglasiti da se specijalizirao za tehničko pisanje u određenim industrijama, ili da ima bogato iskustvo u pisanju blogova o određenim temama. Također, može se koristiti za naglašavanje relevantnih postignuća, kao što su objavljeni radovi ili nagrade.

Ukratko, sažetak u životopisu ključni je alat za slobodne pisce u marketingu njihovih vještina i iskustava potencijalnim klijentima.

Primjer

Kao strastveni pisac s preko pet godina iskustva, donosim kreativnost i profesionalizam u svaki projekt na kojem radim. Specijaliziran za različite žanrove, uključujući članke, blogove i web sadržaj, moje vještine uključuju SEO, istraživanje i uređivanje. Snažan rad na daljinu i samostalno, ali uživam i u timskom radu. Kontinuirano težim za izvrsnošću i uvijek se trudim nadmašiti očekivanja klijenata. Potpuno sam posvećen pružanju visokokvalitetnih tekstova koji privlače i zadržavaju čitateljsku pažnju.


Kako napisati efektivan životopis za slobodnog pisca: Savjeti za dodatne odjeljke koji će vas izdvojiti


U životopisu Slobodni pisac planiramo uvesti dodatne naslove poput "Jezici" i "IT alati". Razlog za dodavanje ovih kategorija je taj što pisac, kao slobodni radnik, često mora komunicirati s klijentima iz različitih dijelova svijeta, a također mora biti dobro upoznat s različitim IT alatima koji mu mogu olakšati posao.

Jezici

Kao slobodni pisac, važno je biti višejezičan. Ovo je osobito korisno prilikom komunikacije s međunarodnim klijentima. Poznavanje više jezika pomaže u boljem razumijevanju klijentovih zahtjeva i omogućuje izradu preciznijeg sadržaja. Sve to pridonosi većoj zadovoljstini klijenata i povećava šanse za dugoročnu suradnju.

IT alati

U digitalnom dobu, poznavanje različitih IT alata postaje nužnost. Za slobodne pisce, posebno je važno poznavanje alata za uređivanje teksta, provjeru pravopisa i gramatike, kao i alata za upravljanje projektima. Ovi alati mogu uvelike poboljšati produktivnost i učinkovitost rada. Osim toga, poznavanje SEO alata i platformi za objavljivanje sadržaja može biti velika prednost pri zapošljavanju.

Savjeti za pisanje efektivnog životopisa za slobodne pisce: Kako se istaknuti i privući klijente


Kako bi vaš životopis bio što uvjerljiviji i profesionalniji, važno je pridržavati se određenih smjernica. Evo nekoliko praktičnih savjeta kako poboljšati svoj životopis kao slobodni pisac:

 1. Istaknite vaše pisanje: Vaš životopis je prva prilika da pokažete svoje pisanje. Pisanje bi trebalo biti jasno, koncizno i bez gramatičkih pogrešaka.
 2. Navedite relevantne radove: Ako ste pisali za različite klijente ili projekte, navedite one koji su najrelevantniji za posao koji tražite.
 3. Dodajte linkove na svoje radove: Ako su vaši radovi dostupni online, dodajte linkove na njih u svom životopisu. To će potencijalnom poslodavcu omogućiti da se odmah upozna s vašim pisanjem.
 4. Uključite ključne vještine: Osim vaših pisanja, uključite i druge ključne vještine koje posjedujete, poput istraživanja, uređivanja, SEO-a ili upotrebe određenih softvera.
 5. Navedite svoje obrazovanje: Iako je vaša spretnost u pisanju najvažnija, vaše obrazovanje može biti dodatni plus. Navedite sve relevantne tečajeve, radionice ili seminare koje ste pohađali.
 6. Prilagodite svaku prijavu: Svaki poslodavac traži nešto malo drugačije. Prilagodite svoj životopis svakom poslu za koji se prijavljujete, naglašavajući različite vještine ili iskustva ovisno o tome što poslodavac traži.
 7. Uključite preporuke: Ako imate preporuke od prethodnih klijenata, uključite ih u svoj životopis. To može biti dodatna potvrda vaše kvalitete kao pisca.
 8. Držite se kratkoće: Vaš životopis bi trebao biti kratak i sažet, idealno ne duži od jedne stranice. To poslodavcu omogućuje da brzo pregleda vaše kvalifikacije i odluči želi li vas pozvati na razgovor.

Ključni elementi pri pisanju životopisa za slobodne pisce

slobodni pisac

Pisanje životopisa za poziciju slobodnog pisca zahtijeva poseban pristup, s obzirom na jedinstvenu prirodu samog posla. Evo nekoliko ključnih točaka koje biste trebali razmotriti kako biste se istaknuli i uvjerili potencijalne poslodavce u svoje vještine i iskustvo:

 • Odaberite čitljiv i profesionalan font kako bi vaš životopis bio pregledan i lako čitljiv.
 • Istaknite svoje pisanje i uredničke vještine, ali ne zaboravite i na druge relevantne vještine, poput istraživanja, komunikacije i upravljanja vremenom.
 • Pokažite svoje iskustvo kao slobodni pisac kroz konkretne primjere projekata na kojima ste radili, uključujući vrstu pisanja, za koga ste radili i rezultate koji su postignuti.
 • Nemojte se bojati uključiti primjere svog pisanja, bilo kroz veze na objavljene članke ili uzorke vašeg neobjavljenog rada.
 • Napomenite sve relevantne tečajeve, certifikate ili edukacije koje ste završili, posebno ako se odnose na pisanje, uređivanje ili srodna područja.
 • Uključite vještine koje su posebno relevantne za slobodne pisce, poput samodiscipline, sposobnosti rada na daljinu i upravljanja rokovima.
 • Kao uvijek, temeljito pregledajte svoj životopis prije slanja kako biste se uvjerili da nema grešaka.
 • Izbjegavajte nepotrebne informacije koje nisu direktno relevantne za poziciju slobodnog pisca.

Savjeti za pisanje životopisa i popratnih pisama za Slobodne pisce


Propratno pismo je ključan dokument koji prati vaš životopis kada se prijavljujete za poziciju slobodnog pisca. To je prilika da dodatno naglasite svoje vještine pisanja, strast prema pisanoj riječi i spremnost da preuzmete različite pisane zadatke.

U svom propratnom pismu, ne zaboravite uključiti informacije koje se odnose na posao slobodnog pisca. Na primjer, možete navesti vrste projekata na kojima ste radili ili vrste sadržaja koje ste kreirali.

Životopis je neophodan za prijavu na posao slobodnog pisca, ali nije dovoljan. Propratno pismo je prilika da dodatno istaknete svoje kreativne sposobnosti, vještine komunikacije i strast za pisanje, što može biti presudno za poslodavca.

Da biste dobili posao slobodnog pisca, morate biti u mogućnosti prezentirati svoje vještine i talente kroz dobro napisano propratno pismo. Kako možete tvrditi da ste izvrstan pisac ako ne možete napisati uvjerljivo propratno pismo?

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Kako napisati učinkovit životopis za posao slobodnog pisca: Najčešća pitanja i odgovori

Koje su ključne vještine koje trebam istaknuti u svom životopisu kao Slobodni pisac?

Kao Slobodni pisac, važno je istaknuti vještine koje su relevantne za pisanje i samostalno rad. To uključuje izvrsne vještine pisanja, kreativnost, samodisciplinu, vještine istraživanja, sposobnost pridržavanja rokova i poznavanje različitih stilova pisanja. Također, ako imate iskustva u specifičnim industrijskim sektorima, navedite to također.

Kako da strukturiram svoj životopis za Slobodni pisac?

Vaš životopis trebao bi početi s osobnym podacima, a zatim bi trebao slijediti sažetak vaših vještina i iskustva. Nakon toga, navedite svoje profesionalno iskustvo s naglaskom na relevantne poslove i projekte na kojima ste radili. Ne zaboravite uključiti linkove na svoje radove, ako je moguće. Zatim navedite svoje obrazovanje, a na kraju navedite sve dodatne vještine ili certifikate koje imate.

Koji su najčešći izazovi s kojima se Slobodni pisci suočavaju prilikom potrage za poslom?

Slobodni pisci često se suočavaju s izazovom nepostojanja stabilnosti posla, jer je većina poslova na projekt-bazi. To može dovesti do neredovitog prihoda. Također, postoji velika konkurencija u polju slobodnog pisanja, pa je stoga važno imati dobro sastavljen životopis i portfelj kako bi se istaknuli. Na kraju, slobodni pisci često moraju biti proaktivni u traženju posla, jer posao često ne dolazi do njih.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa