Pripravnik CV: Kako napisati kvalitetan životopis za posao

Pisanje životopisa za radno mjesto pripravnika može biti pravi izazov, no nemoj da te to obeshrabri. Zasuči rukave kao pravi mladi profesionalac i učini prvi korak prema svojoj karijeri iz snova slanjem kvalitetnog CV-a.

Istraži u nastavku kako isplanirati pisanje životopisa, koje se ključne komponente moraju pronaći u njemu, po čemu se CV za pripravnika razlikuje od ostalih i ulovi zlatne savjete uz koje će te istaknuti iz mase kandidata.

Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

Primjer dobro napisanog CV-a

Ime i Prezime: Marko Marković
Adresa:
Ulica Mladena Vodičke 3, 10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon:
+385 91 567 432
E-mail:
marko.markovic@gmail.com
LinkedIn:
linkedin.com/in/marko-markovic-professional

Profesionalni Sažetak

Motivirani i inovativni diplomirani ekonomist e s izvrsnim akademskim postignućima i strastvenim interesom za financije i marketing. Provedeno 200+ sati na praktičnim projektima i istraživanjima tržišta, uz pohvale profesora za izvanrednu analizu podataka. Traži priliku za razvoj i doprinos u ulozi pripravnika u dinamičnom okruženju.

Obrazovanje

Sveučilište u Zagrebu, Ekonomski fakultet
- Zagreb, Hrvatska
Bakalar Ekonomije
- Lipanj 2023

 • Prosječna ocjena: 4,5/5,0
 • Član Ekonomske Analitičke Grupe, sudjelovanje u više projekata analize tržišta
 • Finalist u nacionalnom natjecanju mladih ekonomista 2022

Srednja škola Ban Josip Jelačić - Zagreb, Hrvatska
Maturant
- Svibanj 2019

 • Prosječna ocjena: 4,7/5,0
 • Predsjednik školskog debatnog kluba, organizacija međuškolskih debatnih turnira

Radno Iskustvo

Pripravnik, Hrvatska Narodna Banka
- Zagreb, Hrvatska
Lipanj 2022 - Rujan 2022

 • Asistiranje u prikupljanju i analizi financijskih podataka
 • Sudjelovanje u pripremi kvartalnih izvještaja
 • Praćenje ekonomskih indikatora, sastavljanje sažetaka i izvještaja za tim

Asistent Prodaje,Slovetique D.O.O. - Zagreb, Hrvatska
Lipanj 2021 - Rujan 2021

 • Podrška timu prodaje u organizaciji prezentacija proizvoda
 • Komunikacija s klijentima, organizacija sastanaka
 • Izrada tjednih izvještaja o prodaji

Vještine i Kvalifikacije
Jezične Vještine:

 • Engleski (napredno)
 • Njemački (osnovno)

Tehničke Vještine:

 • MS Office (napredno korištenje Excela, Worda, PowerPointa)
 • Osnove rada u programu R
 • Adobe Photoshop (osnovno)

Meke Vještine:

 • Analitičko razmišljanje
 • Jaka interpersonalna komunikacija
 • Vodstvo i timski rad

Dodatne Aktivnosti

 • Volonter, Crveni križ Hrvatske (2020-2021)
 • Član, Studentska Udruga Mladih Ekonomista (2021-2023)
 • Sudionik, Startup Weekend Zagreb (2021)

Reference

Nalaze se u prilogu prijave.

Pripravnik CV vs. Klasični CV


Životopis pripravnika je dokument kroz koji se predstavljaš svoje obrazovanje, kvalifikacije, radno iskustvo i vještine potencijalnom poslodavcu. Kako se radi o pripravničkoj ili početnoj poziciji, svrha tvog CV-a leži u isticanju relevantnih informacija koje pokazuju da si kvalificiran za konkretnu poziciju.

Imaj na umu da se životopis pripravnika razlikuje od klasičnog CV-a, iako je sličan u mnogim aspektima. Dok ćeš se ti više fokusirati na obrazovanje, vještine i pokoje radno iskustvo, tradicionalni životopis pokriva cijelu karijeru. Jednako tako ne očekuje se da će tvoj životopis biti dosta kraći i sažetiji, ciljeve u karijeri uz najveći naglasak na obrazovanje i akademska postignuća.

Pripravnik cv


Kako bi se izdvojio od brojnih kandidata i uspješno ulovio željeno radno mjesto, morat ćeš impresionirati potencijalnog poslodavca. To će ti lako poći za rukom ispunjavanjem ovih ciljeva tijekom pisanja životopisa: 👇

 1. Relevantno obrazovanje: Istakni u svom životopisu informacije o svojim akademskim postignućima na fakultetu, diplomama, tečajevima i projektima koji su relevantni za radno mjesto.
 2. Isticanje radnog iskustva: Prethodno radno iskustvo nije presudno, no moglo bi te izdvojiti iz mase. Slobodno opiši svoje prethodno iskustvo na pripravničkim ili studentskim poslovima.
 3. Naglašavanje vještina: Dobro pročitaj oglas za posao i vidjet ćeš već na prvu kakve vještine tvoj poslodavac očekuje. Istakni sve one vještine koje imaš i koje su relevantne za posao.

Ključne komponente koje se moraju pronaći u životopisu pripravnika


Postoji nekoliko ključnih komponenti životopisa za pripravnika, a svaka igra važnu ulogu u predstavljanju tebe prema potencijalnom poslodavcu. Prije nego što kreneš pisati svoj CV, svakako prouči kako pravilno predstaviti svaku od sljedećih komponenti.

Osobni podaci i kontakt informacije

Osnovne informacije sastavni su dio svakog životopisa, a uključuju sljedeće podatke: ime i prezime, adresu, broj telefona i e-mail adresu. Provjeri više puta da su sve informacije točne i ažurirane, kako bi poslodavac mogao lako s tobom stupiti u kontakt.

🎁 Ako tvoja e-mail adresa nije profesionalna, otvori novi mail koji će ti služiti za komunikaciju s potencijalnim poslodavcem.

Profesionalni sažetak

Uvodna sekcija tvog životopisa za radno mjesto pripravnika je profesionalni sažetak koji će poslodavcu privući pažnju i odgovoriti na pitanje zašto si baš ti idealan kandidat. Istakni i profesionalno prezentiraj svoje najvažnije kvalifikacije, ciljeve i vještine koje te čine pravim izborom.

Obrazovanje

Jedna cijela sekcija unutar životopisa za radno mjesto pripravnika mora biti posvećena obrazovanju. Znanje je jako važno, stoga jasno navedi koji fakultet polaziš ili si završio, relevantne diplome, tečajeve i akademska postignuća. Jako je važno da se u dijelu posvećenom obrazovanju jasno vidi da je ono relevantno za područje u kojemu želiš raditi.

Pripravnik cv

Radno iskustvo

Ovo je idealno mjesto da istakneš svoje pripravničke i studentske poslove, stručne prakse i ostalo relevantno radno iskustvo. Opiši detaljno svoje zadatke, odgovornosti i postignuća. Naravno, to ćeš raspisati sažeto uz konkretne primjere i rezultate, kako bi poslodavac bolje shvatio tvoje sposobnosti.

Vještine i kvalifikacije

Vještine se često zanemaruju, no upravo su one često presudne kod odabira kandidata. Dobar životopis za posao pripravnika uključuje jezične vještine, tehničke vještine, meke vještine i sve druge kompetencije koje će se smatrati relevantnima za područje u kojemu želiš raditi.

Škicni dobar primjer kako napisati vještine u svom životopisu. 👇

Jezične vještine:

 • Engleski jezik (napredno): Odlično poznavanje engleskog jezika, što uključuje razumijevanje, govor, čitanje i pisanje.
 • Španjolski jezik (osnovno): Osnovno znanje španjolskog jezika za komunikaciju s kolegama i partnerima na međunarodnom tržištu.
 • Njemački jezik (početni): Početni nivo znanja njemačkog jezika za komunikaciju s klijentima iz Njemačke.

Tehničke vještine:

 • Microsoft Office Suite: Napredno poznavanje programa Microsoft Word, Excel i PowerPoint za izradu dokumentacije, analizu podataka i prezentacije.
 • Programiranje (Python): Osnovno razumijevanje i iskustvo u programiranju u Pythonu za analizu podataka i automatizaciju zadataka.
 • Upotreba Adobe Photoshop: Osnovno znanje za obradu i uređivanje slika za marketinške svrhe.

Meke vještine:

 • Timski rad: Dokazana sposobnost rada u timskom okruženju kroz sudjelovanje u projektnim timovima na fakultetu.
 • Komunikacija: Izvrsne komunikacijske vještine, kako usmeno tako i pismeno, što uključuje prezentacije i izvještavanje.
 • Vještine rješavanja problema: Sposobnost analize problema i pronalaska kreativnih rješenja, što se očituje kroz rješavanje studijskih slučajeva na fakultetu.
 • Vodstvo: Demonstrirano liderstvo kao predsjednik studentskog kluba, pokazujući organizacijske i upravljačke vještine.
🎁 Ako imaš konkretne primjere u kojima si koristio i razvio ove vještine, slobodno ih navedi. Tako ćeš poslodavcu pružiti bolji uvid u svoje kompetencije.

Informacije o aktivnostima

Ponekad je pomalo obeshrabrujuće prijavljivati se za prvi posao zbog nedostatka radnog iskustva. Aktivnosti koje se provode van formalnog obrazovanja pružit će dodatnu dubinu tvom životopisu. To može biti volonterski rad, hobi, članstvo u klubu ili studentskoj udruzi.

Pripravnik cv


Ovo je jako važan dio životopisa jer pokazuje tvoju sposobnost za timski rad, liderstvo, baš kao i interes za područje u kojemu želiš raditi.

10 savjeta kako napisati dobar pripravnik CV


Budući da planiranje i pisanje samog životopisa za pripravničku poziciju može biti itekako izazovno, donosimo ti 10 savjeta koji će ti biti dobra smjernica prilikom pisanja.

 1. Istraži poziciju: Prije nego što kreneš pisati, dobro prouči poziciju za koju se prijavljuješ. Razumijevanje specifičnih zahtjeva i kompetencija navedenih u oglasu za posao, pomoći će ti da se usmjeriš na relevantne informacije u životopisu.
 2. Odgovarajuća struktura: Organiziraj svoj životopis jasno i logično prema gore navedenim sekcijama.
 3. Istakni (ne)formalno obrazovanje: Detaljno opiši svoje obrazovanje, akademska postignuća i relevantne tečajeve. Zapamti da fakultet nije jedino što se broji, a često tečajeve možeš polaziti i potpuno besplatno online.
 4. Pripravničko i studentsko iskustvo: Ako imaš prethodno iskustvo, pokušaj vidjeti što si od budućih zadataka već radio ili što ti je možda dobra podloga za njihovo uspješno obavljanje.
 5. Pokaži motivaciju: Poslodavci žele vidjeti da će budući pripravnik "gristi", stoga im pokaži koliko motivacije i ambicije imaš.
 6. Prilagodi životopis za svaku prijavu: Svaki poslodavac traži nešto drugo, stoga je jako važno da si uzmeš vremena i prilagodiš svoj CV prije prijave za posao.
 7. Pročitaj i uređuj pažljivo: Provjeri pravopis, gramatiku i formu. Tako ćeš lako izbjeći isprike za greške koje bi mogle ostaviti loš utisak.
 8. Koncizno i jasno: Izražavaj se jasno i koncizno, a dodatno ćeš si olakšati pisanjem u aktivu.
 9. Dodaj preporuke: Ako imaš preporuku ili referentnu osobu, nemoj se sramiti to istaknuti. Svaka preporuka je zlata vrijedna.
 10. Stavi samopouzdanje na prvo mjesto: Jako je važno da se prezentiraš samopouzdano. Tako ćeš pokazati da vjeruješ u svoje sposobnosti.

Pisanje životopisa za pripravničku poziciju može biti izazovno, ali s pravim pristupom i pažljivim planiranjem možeš stvoriti dokument koji će te istaknuti među konkurencijom. Sljedeći savjete o strukturi, naglascima na obrazovanju, radnom iskustvu i vještinama, te prilagođavanju za svaku prijavu, stvaraš put prema uspješnom zapošljavanju.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

FAQ

Kako da napišem uvjerljiv životopis ako nemam puno radnog iskustva?

Ako nemaš puno radnog iskustva, istakni svoje obrazovanje, volonterski rad, akademska postignuća i vještine koje si stekao tijekom studiranja. Također, naglasi relevantne projekte ili aktivnosti izvan formalnog obrazovanja na fakultetu.

Koliko dugačak treba biti životopis za pripravničku poziciju?

Životopis za pripravničku poziciju treba biti relativno kratak, obično jedna stranica. Fokusiraj se na najbitnije informacije kako bi zadržao poslodavčevu pažnju.

Kako prilagoditi životopis za različite pripravničke pozicije ili industrije?

Svaki životopis treba biti prilagođen specifičnostima određene pripravničke pozicije ili industrije. Fokusiraj se na relevantne vještine i iskustvo za svaku pojedinu prijavu, ističući aspekte obrazovanja ili prethodnog rada koji najbolje odgovaraju zahtjevima.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka motivacijskih pisama pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa