Vodič za pisanje životopisa na nizozemskom jeziku: Predložak i savjeti

Izrada životopisa za nizozemsko tržište rada zahtijeva poznavanje određenih pravila i konvencija koje ga razlikuju od drugih tržišta. U Nizozemskoj, naime, poslodavci cijene jasnoću, konciznost i strukturiranost informacija, ali i osobni dodir koji često nedostaje u standardiziranim biografijama. Kako napisati efikasan životopis koji će odgovarati očekivanjima nizozemskih poslodavaca? Kako se istaknuti u moru sličnih prijava? I što je to što čini nizozemski tržište rada različitim od ostalih?
Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

U nastavku ovog članka, dublje ćemo se baviti temom kako napisati savršen životopis na nizozemskom jeziku, posebno prilagođen za nizozemsko tržište rada. Nizozemska, poznata po svojoj naprednoj ekonomiji i inovativnim industrijama, privlači brojne stručnjake i radnike iz različitih dijelova svijeta. No, kako biste se istaknuli među ostalim kandidatima, potrebno je da vaš životopis bude ne samo profesionalno napisan, već i prilagođen nizozemskim standardima. Pisanje životopisa na nizozemskom jeziku ne samo da pokazuje vašu posvećenost i prilagodljivost, već i poštovanje prema kulturi i jeziku zemlje u kojoj želite raditi. Ovaj članak pružit će vam savjete i smjernice kako to postići.

Primjer Životopisa na Nizozemskom Jeziku

Persoonlijke Informatie

Naam: Jan Jansen

Adres: Voorbeeldstraat 123, 4567 AB Amsterdam

Telefoon: 012-3456-789

E-mail: jan.jansen@example.com

Geboortedatum: 1 januari 1980

Profiel

Een ambitieuze en gedreven professional met meer dan 10 jaar ervaring in de IT-sector. Bewezen vermogen om projecten efficiënt te beheren, teams te leiden en oplossingen te leveren die bedrijfsresultaten verbeteren.

Werkervaring

IT-Manager

XYZ Bedrijf, Amsterdam

Januari 2015 - heden

 • Leiding geven aan een team van 10 IT-professionals
 • Ontwikkelen en implementeren van IT-strategieën en -systemen
 • Beheren van projectbudgetten en -tijdslijnen
 • Leveren van technische ondersteuning en training aan personeel

Senior IT-Consultant

ABC Bedrijf, Rotterdam

Januari 2010 - December 2014

 • Adviseren van klanten over IT-oplossingen en -strategieën
 • Beheren van projecten van begin tot eind
 • Onderhouden van relaties met leveranciers en stakeholders
 • Ontwikkelen van maatwerk software-oplossingen

Opleiding

Master in Computerwetenschappen

Universiteit van Amsterdam, Amsterdam

2005 - 2009

Bachelor in Informatica

Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam

2001 - 2005

Vaardigheden

 • Uitstekende kennis van IT-systemen en -infrastructuur
 • Sterke projectmanagementvaardigheden
 • Uitstekende communicatie- en leiderschapsvaardigheden
 • Vloeiend in Nederlands en Engels

Referenties

Beschikbaar op aanvraag


Korisni izrazi za pisanje životopisa na nizozemskom jeziku

Dragi čitatelji, u nastavku ovog teksta moći ćete pronaći popis korisnih pojmova koji se odnose na pisanje životopisa na nizozemskom jeziku. Svaki pojam je preveden na nizozemski kako bi vam omogućio jednostavnije razumijevanje i primjenu tijekom pisanja vašeg životopisa.

 • Struktura životopisa - Structuur van een cv
 • Oblikovanje životopisa - Vormgeving van een cv
 • Obrazovanje - Opleiding
 • Vještine - Vaardigheden
 • Staž - Stage
 • Radno iskustvo - Werkervaring
 • Osobne informacije - Persoonlijke informatie
 • Kontakt informacije - Contactinformatie
 • Profesionalni ciljevi - Professionele doelen
 • Nagrade i priznanja - Awards en erkenningen
 • Jezici - Talen
 • Prethodni poslovi - Vorige banen
 • Certifikati - Certificaten
 • Preporuke - Aanbevelingen
 • Dostignuća - Prestaties
 • Hobiji - Hobby's

Nadamo se da će vam ovaj popis pojmova olakšati proces pisanja životopisa na nizozemskom jeziku. Sretno!

Gramatika Potrebna za Pisanje Životopisa na Nizozemskom Jeziku

Nizozemska gramatika, poput mnogih drugih germanskih jezika, ima složen sustav konjugacija. Za pisanje životopisa na nizozemskom jeziku, većinom ćete koristiti prošlo jednostavno vrijeme (de verleden tijd) i sadašnje vrijeme (de tegenwoordige tijd). Na primjer, za opisivanje prethodnih radnih iskustava koristit ćete prošlo jednostavno vrijeme. Ako govorite o svojim trenutnim dužnostima i odgovornostima, koristit ćete sadašnje vrijeme.

Treba napomenuti da se nizozemski jezik odlikuje kroz svoju osobnu konjugaciju glagola. U prvom licu jednine (ik), glagol ostaje nepromijenjen u infinitivu. Primjer za to jeste glagol "werken" (raditi), koji u prvom licu ostaje "ik werk" (ja radim). U trećem licu jednine (hij, zij, het), glagolu se dodaje "t" na kraju, poput "hij werkt" (on radi). U životopisu, najčešće ćete upotrebljavati prvo lice jednine jer govorite o sebi i svojim iskustvima. Ali, ako želite opisati rad svoje tvrtke ili tima, možda ćete trebati koristiti treće lice jednine.

Važnost strukture i oblikovanja životopisa na nizozemskom jeziku

Kvalitetno strukturiran životopis ključan je alat za uspjeh na nizozemskom tržištu rada. On predstavlja temeljnu platformu za predstavljanje vlastitih profesionalnih sposobnosti, iskustva i ambicija potencijalnim poslodavcima. S obzirom na konkurenciju, dobro strukturiran i estetski privlačan životopis može biti odlučujući faktor u procesu odabira kandidata. Izazov je kreirati dokument koji će na jednostavan, ali efektan način komunicirati sve bitne informacije. No, s pravim pristupom, uspješan rezultat je itekako dostižan. Vaša karijera zaslužuje životopis koji će biti refleksija vašeg profesionalnog puta i ciljeva.

Osim predloška životopisa na nizozemskom, imamo i druge slične predloške koje možete provjeriti.


Važnost pravilnog oblikovanja životopisa na nizozemskom jeziku

 1. Fontovi: Za životopis na nizozemskom jeziku preporučuje se korištenje čitljivih i profesionalnih fontova poput Arial, Calibri ili Times New Roman. Nizozemski poslodavci cijene jasnoću i čitljivost, stoga bi fontovi trebali biti veličine između 10 i 12 točaka.
 2. Format: Standardni format životopisa na nizozemskom je kronološki, tj. najnovije iskustvo ide prvo. To nizozemskim poslodavcima omogućuje brzo uvid u vaše najnovije i najrelevantnije iskustvo.
 3. Margine: Preporučljivo je koristiti standardne margine od 1 inča (2.54 cm) na svim stranama dokumenta. To pruža dovoljno bijelog prostora, čineći životopis urednim i čitljivim.
 4. Grafičke oznake: Izbjegavajte pretjeranu upotrebu grafičkih oznaka kao što su ikone ili simboli. Nizozemski poslodavci preferiraju jednostavnost i čistoću u dizajnu životopisa.
 5. Razdjelnici: Koristite razdjelnike kako biste jasno odvojili različite dijelove životopisa, poput osobnih podataka, iskustva, obrazovanja itd. To će poslodavcima olakšati brzo pronalaženje traženih informacija.
 6. Boje: Koristite neutralne boje poput crne, sive ili tamnoplave. U nizozemskoj poslovnoj kulturi, profesionalizam i jednostavnost su ključni, stoga je važno izbjegavati jarke boje koje bi mogle odvratiti pažnju od vašeg iskustva i vještina.
 7. Predložak: Koristite jednostavan i čist predložak koji omogućuje jasnu hijerarhiju informacija. Vaš životopis bi trebao biti lako skenirajući dokument koji omogućuje poslodavcima da brzo pronađu važne informacije.
 8. Savjet: Provjerite svoj životopis na gramatičke i pravopisne greške. Iako se to može činiti očiglednim, poslodavci će cijeniti pažnju koju poklanjate detaljima.

Ovladajte strukturom životopisa na nizozemskom jeziku

Sastavljanje životopisa na nizozemskom jeziku zahtijeva poznavanje specifičnosti nizozemskog tržišta rada. Evo nekoliko ključnih točaka koje bi trebale biti sadržane u vašem CV-u:

 1. Osobni podaci: Ova sekcija uključuje vaše ime, prezime, datum rođenja, kontakt informacije. U Nizozemskoj nije uobičajeno staviti sliku na životopis, osim ako to poslodavac izričito ne zahtijeva.
 2. Profesionalni profil: Ovdje biste trebali navesti svoje profesionalne ciljeve i ambicije. Budite jasni i koncizni, usredotočite se na ono što možete ponuditi poslodavcu, a ne samo na ono što želite postići.
 3. Profesionalno iskustvo: Detaljno navedite svoje prijašnje radno iskustvo, počevši od najnovijeg. Uključite naziv radnog mjesta, ime tvrtke, razdoblje zaposlenja i opis posla.
 4. Obrazovanje: Navedite sve relevantne diplome i certifikate koje posjedujete. U Nizozemskoj se posebna važnost pridaje formalnom obrazovanju, stoga ovu sekciju nemojte zanemariti.
 5. Vještine: Ovdje možete napisati o svojim tehničkim i mekim vještinama. Na primjer, ako se prijavljujete za posao u IT sektoru, vjerojatno ćete željeti naglasiti svoje programerske vještine.
 6. Jezici: U multikulturalnoj zemlji poput Nizozemske, poznavanje više jezika može biti veliki plus. Navedite jezike koje govorite i razinu vašeg znanja.
 7. Dodatne informacije: Ovo je mjesto za sve ostalo što mislite da bi moglo biti relevantno, poput hobija, volonterskog rada ili dodatnih kvalifikacija.
 8. Referenca: U Nizozemskoj je uobičajeno navesti reference, tako da budući poslodavci mogu provjeriti vaše tvrdnje.

Savjet: Pokušajte prilagoditi svoj životopis svakom poslu na koji se prijavljujete, naglašavajući vještine i iskustvo koje su najrelevantnije za tu poziciju.

Ključna važnost zaglavlja u pisanju životopisa na nizozemskom jeziku

Važnost zaglavlja životopisa na nizozemskom jeziku leži u tome što bi trebalo biti jasno vidljivo i sadržavati sve podatke za kontakt. Kako bi napravili pravilno zaglavlje, pridržavajte se sljedećih uputa:

Prvo, napišite svoje prezime i ime. Nemojte koristiti nikakve titule ili nadimke, samo vaše formalno ime i prezime. Zatim, navedite vašu struku i discipline u kojoj ste specijalizirani. Ovo će omogućiti poslodavcu da brzo identificira vašu stručnu pozadinu.

Nakon toga, trebate napisati svoju poštansku adresu. Ovo uključuje ulicu, broj kuće, poštanski broj i grad. Ako živite izvan Nizozemske, ne zaboravite navesti i državu.

Pod poštanskom adresom, navedite broj telefona. Ovo može biti vaš mobilni ili kućni broj, ali svakako koristite broj na koji ste najlakše dostupni.

Na kraju, dodajte svoju email adresu. Ovo bi trebao biti profesionalni email, po mogućstvu sastavljen od vašeg imena i prezimena. Izbjegavajte korištenje neformalnih ili neozbiljnih email adresa.

Slijedeći ove korake, stvorit ćete učinkovito zaglavlje za svoj životopis na nizozemskom jeziku.

ISPRAVNO

Achternaam Voornaam

Beroep en discipline

Postadres

Telefoonnummer

E-mailadres


Dodavanje fotografije u životopis za nizozemsko tržište nije obavezno, ali ako se odlučite za to, fotografija bi trebala biti profesionalna, jasna i veličine 2x2 cm.

Het is geen vereiste om een foto toe te voegen aan je cv in Nederland. Het hangt vooral af van het soort baan waarvoor je solliciteert en de bedrijfscultuur. In sommige sectoren, zoals de creatieve industrie, kan het nuttig zijn om een foto toe te voegen om je persoonlijkheid te laten zien. In meer traditionele sectoren kan het echter worden gezien als onprofessioneel.

Als je ervoor kiest om een foto toe te voegen, moet deze professioneel zijn - geen selfies of vakantiefoto's. De grootte van de foto moet klein zijn, meestal niet groter dan 2MB. Het moet een duidelijke foto van je gezicht zijn, bij voorkeur met een neutrale achtergrond. Het dragen van professionele kleding op de foto wordt ook aanbevolen.

Hoewel een foto kan helpen om een persoonlijke touch aan je cv te geven, is het belangrijk om te onthouden dat het belangrijkste aspect van je cv je vaardigheden en ervaring zijn. Het niet toevoegen van een foto zal je kans om een baan te krijgen niet negatief beïnvloeden. In Nederland is het wettelijk verboden om sollicitanten te discrimineren op basis van uiterlijk, dus of je wel of geen foto toevoegt, het zou geen invloed moeten hebben op je sollicitatie.

Važnost Iskustva u Životopisu za Nizozemsko Tržište Rada

Pisanje odjeljka o iskustvu za životopis namijenjen nizozemskom tržištu rada

Odjeljak o radnom iskustvu u nizozemskom životopisu ključan je dio koji pomaže poslodavcima da shvate koliko je kandidat iskusan i sposoban za rad na određenom radnom mjestu. Uzimajući u obzir specifičnosti nizozemskog tržišta rada, gdje je praksa i iskustvo često cijenjenije od formalnog obrazovanja, ovaj odjeljak mora biti detaljno izrađen i dobro strukturiran kako bi privukao pažnju poslodavaca.

 • Kronološki redoslijed: Nizozemski poslodavci vole vidjeti vaše najnovije radno iskustvo na vrhu popisa. Ovo omogućuje brz pregled vaše trenutne razine vještina i znanja.
 • Datume ugovora: Precizno navođenje datuma početka i kraja svakog posla pokazuje vašu profesionalnost i točnost, a također pomaže poslodavcima da shvate koliko ste dugo radili na određenim poslovima.
 • Naziv radnog mjesta: Važno je navesti nazive radnih mjesta na nizozemskom jeziku kako bi poslodavci mogli lako razumjeti vašu ulogu na svakom poslu.
 • Popis s grafičkim oznakama: Ovo pomaže da vaš životopis bude čitljiv i organiziran. Za svaki posao navedite 3-5 glavnih zadataka ili postignuća.
 • Opis posla: Koristite jasne i konkretne fraze kako biste opisali što ste radili na svakom radnom mjestu. Izbjegavajte općenite izraze i fokusirajte se na specifične zadatke i odgovornosti.
 • Korištenje ključnih riječi: Poslodavci često koriste softver za praćenje kandidata koji skenira životopise za ključne riječi povezane s poslom. Uključite ključne riječi koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete.

Nemojte govoriti u prvom licu. Pisanje u trećem licu čini vaš životopis profesionalnijim i objektivnijim. Svaki savjet treba uključiti samo jednom na popis kako bi se izbjeglo ponavljanje i kako bi se životopis učinio sveobuhvatnim i informativnim.

ISPRAVNO

Pozicija: Marketing Manager

Poslodavac: Philips N.V., Amsterdam

Datumi: Januari 2015 - Decembar 2019

 • Strategiju razvoja i implementaciju marketinških kampanja
 • Povećanje brand svijesti i tržišne prisutnosti
 • Analiza tržišnih trendova i konkurencije
 • Upravljanje marketing timom i proračunom
 • Organizacija korporativnih događanja i sajmova.

Kako napisati životopis na nizozemskom kada nemate prethodnog iskustva?

Pisanje životopisa može biti zastrašujuće, posebno ako ga ispunjavate na nizozemskom jeziku i nemate prethodnog iskustva. No, ne brinite, postoji nekoliko jednostavnih savjeta koji vam mogu pomoći u ovom procesu. U nastavku su navedeni koraci koji vam mogu olakšati ispunjavanje vašeg životopisa na nizozemskom jeziku bez ikakvog iskustva.

 1. Personalni podaci: Počnite s jasnim i konciznim popisom vaših osobnih podataka. To bi trebalo uključivati vaše ime, datum rođenja, adresu, broj telefona i e-mail adresu.
 2. Obrazovanje: Budite detaljni o svom obrazovanju. Navedite sve škole, fakultete i sveučilišta koje ste pohađali, kao i relevantne datume i kvalifikacije koje ste stekli.
 3. Praksa: Ako nemate radnog iskustva, prikažite bilo kakvu praksu ili stažiranje koje ste obavili. Opišite koje ste vještine stekli tijekom tog vremena.
 4. Vještine: Navedite sve relevantne vještine koje posjedujete. To može uključivati jezične vještine, IT vještine, vozačku dozvolu, itd.
 5. Volontiranje: Ako ste sudjelovali u volonterskim aktivnostima, obavezno ih uključite. To može pokazati vašu predanost i želju za stjecanjem iskustva.
 6. Hobi i interesi: Opišite svoje hobije i interese. To može pomoći poslodavcima da steknu bolji uvid u vašu osobnost i motivaciju.
 7. Referentne osobe: Ako je moguće, navedite nekoliko osoba koje vas mogu preporučiti. To mogu biti profesori, mentori ili čak poslodavci s prethodnih stažiranja.
 8. Profesionalni profil: Napišite kratak profesionalni profil koji ističe vaše kvalifikacije, vještine i ambicije.
 9. Putovanja i kulturne razmjene: Ako ste putovali ili sudjelovali u kulturnim razmjenama, navedite to. To može pokazati vašu prilagodljivost i volju za učenjem.
 10. Prilagodite svaki životopis: Prilagodite svaki životopis za svaku prijavu za posao kako biste pokazali da ste uložili trud i da ste zaista zainteresirani za taj specifični posao.
 11. Provjerite pravopis i gramatiku: Pobrinite se da je vaš životopis bez pravopisnih i gramatičkih pogrešaka. To pokazuje profesionalnost i pažnju prema detaljima.
 12. Struktura: Pobrinite se da je vaš životopis jasno strukturiran. Koristite naslove, podnaslove i točke za lakše čitanje.
 13. Konciznost: Nemojte pisati previše. Pokušajte ostati u okviru dvije stranice.
 14. Pošaljite ga u pravom formatu: Ako šaljete životopis e-mailom, provjerite da je u formatu koji poslodavac može otvoriti, poput PDF-a.
 15. Uključite fotografiju: U nekim zemljama, uključujući Nizozemsku, često je poželjno uključiti profesionalnu fotografiju u životopis.

Važnost Obrazovanja prilikom Pisanja Životopisa na Nizozemskom jeziku

Odjeljak o obrazovanju u nizozemskom životopisu iznimno je važan jer pruža uvid u kvalifikacije i stručnost kandidata. To je ključno područje koje poslodavci proučavaju kako bi procijenili sposobnost kandidata da se nose s određenim poslom. Informacije o obrazovanju mogu uključivati detalje o stupnju, instituciji, smjeru studija, godini završetka i eventualnim dodatnim certifikatima ili nagradama.

Osim toga, odjeljak o obrazovanju služi kao dokaz o specifičnim vještinama i znanjima koje kandidat posjeduje. S druge strane, za poslove koji zahtijevaju specifičnu razinu obrazovanja ili određene kvalifikacije, ovaj odjeljak može biti presudan za odluku o zapošljavanju. Stoga je važno da se odjeljak o obrazovanju u životopisu pažljivo i točno popuni.

Kako odabrati i rangirati obrazovanje na nizozemskom životopisu

Obrazovanje u nizozemskom životopisu često zauzima prioritetno mjesto, osobito ako je kandidat nedavno završio školovanje ili se prijavljuje za akademske i visoko kvalificirane pozicije. Nizozemska kultura obrazovanja stavljena je na visoku razinu, a poslodavci često traže detaljne informacije o obrazovnim postignućima kandidata. Na primjer, nizozemski poslodavci žele znati koju ste školu pohađali, koje ste stupnjeve stekli i koja su vam specijalistička područja. Ove informacije mogu pomoći poslodavcu da bolje razumije vaše stručne sposobnosti i potencijal za obavljanje specifičnih poslovnih zadataka.

Ipak, postoje situacije kada obrazovanje možda ne bi trebalo biti na prvom mjestu u nizozemskom životopisu. Na primjer, ako imate dugogodišnje iskustvo u određenom sektoru, vaše radno iskustvo može biti važnije od obrazovanja. U takvim slučajevima, možda biste željeli započeti sa svojim profesionalnim iskustvom, naglašavajući svoje postignuća, vještine koje ste stekli i kako ste doprinijeli prethodnim radnim mjestima.

Također, za neke vrste poslova, poput onih u umjetničkim i kreativnim industrijama, portfelj rada i demonstracija kreativnih vještina može biti važniji od formalnog obrazovanja. U tim slučajevima, vaša sposobnost da pokažete svoj talent i iskustvo može biti važnija od akademskih kvalifikacija.

ISPRAVNO

Opleiding

2014 - 2018: Bachelor in Bedrijfskunde, Universiteit van Amsterdam, Amsterdam

 • Specialisatie: Internationale Bedrijfskunde
 • Scriptie: "Invloed van globalisering op kleine bedrijven in Nederland"
 • Cum laude afgestudeerd

2010 - 2014: Atheneum, Het Amsterdams Lyceum, Amsterdam

 • Profiel: Economie en Maatschappij
 • Eindexamen: Wiskunde, Economie, Engels, Nederlands, Geschiedenis, Aardrijkskunde

Cursussen en Certificaten

 • 2019: Lean Six Sigma Green Belt, Lean Six Sigma Company
 • 2018: Certificaat Projectmanagement, PRINCE2 Foundation

Talen

 • Nederlands: Moedertaal
 • Engels: Vloeiend
 • Duits: Basis

Computervaardigheden

 • MS Office: Zeer goed (Word, Excel, PowerPoint)
 • CRM-systemen: Goed (Salesforce)
 • Boekhoudsoftware: Basis (Exact)

Važnost vještina za pisanje životopisa na nizozemskom jeziku

Vještine su ključni element svakog životopisa, ali u Nizozemskoj one igraju posebno veliku ulogu. Naime, nizozemski poslodavci često traže specifične vještine i kvalifikacije koje su relevantne za konkretnu poziciju na koju se osoba prijavljuje. Osim toga, važnost se pridaje i prenosivim vještinama, poput sposobnosti rada u timu, vještina komuniciranja, organizacijskih sposobnosti i slično. Važno je napomenuti kako nizozemski poslodavci cijene jasnoću i konkretnost, stoga je potrebno što detaljnije opisati vlastite vještine i iskustvo, ali bez nepotrebnog uljepšavanja.

Na tržištu rada u Nizozemskoj, osobe koje se bave regrutacijom često traže kandidate koji su fleksibilni, samostalni i inovativni. Očekuje se da će kandidat biti u stanju prilagoditi se brzim promjenama na radnom mjestu, kao i da će biti sposoban samostalno donositi odluke i rješavati probleme. Također, velika je potražnja za osobama koje su u stanju donijeti nove i svježe ideje koje mogu poboljšati poslovanje. Naposljetku, važno je naglasiti da se u Nizozemskoj velika pažnja pridaje ravnoteži između poslovnog i privatnog života, stoga poslodavci često traže kandidate koji su u stanju efikasno upravljati svojim vremenom i zadacima.

U nastavku teksta predstavit ćemo vam primjerice popisa mekih i tvrdih vještina koje bi mogle biti korisne pri sastavljanju životopisa na nizozemskom jeziku.
ISPRAVNO

Meke vještine (Zachte vaardigheden):

 1. Komunikacija (Communicatie)
 2. Timski rad (Teamwerk)
 3. Rješavanje problema (Probleemoplossing)
 4. Adaptacija (Aanpassingsvermogen)
 5. Odlučnost (Vastberadenheid)
 6. Kreativnost (Creativiteit)
 7. Organizacija (Organisatie)
 8. Motivacija (Motivatie)
 9. Liderstvo (Leiderschap)
 10. Multitasking (Multitasking)

Tvrde vještine (Harde vaardigheden):

 1. Strani jezici (Vreemde talen)
 2. Računalstvo (Computerkunde)
 3. Vozačka dozvola (Rijbewijs)
 4. Programiranje (Programmeren)
 5. Projekt menadžment (Projectmanagement)
 6. Prodajne vještine (Verkoopvaardigheden)
 7. Grafički dizajn (Grafisch ontwerp)
 8. Financijsko izvještavanje (Financiële rapportage)
 9. Prva pomoć (Eerste hulp)
 10. Statistika (Statistiek)

Dodatni Odjeljci za Poboljšanje Vašeg Životopisa na Nizozemskom Jeziku

Dodavanje dodatnih naslova u životopis može biti korisno kako bi se istaknuli vaši dodatni talenti, vještine i interesi koji možda nisu izravno povezani s poslom za koji se prijavljujete, ali vam mogu dati prednost nad drugim kandidatima. To može pokazati vašu širinu znanja, fleksibilnost i sposobnost učenja. Za ovu priliku, odabirem kategorije "jezici" i "IT alati".

Kategorija "jezici" je važna jer pokazuje vašu sposobnost komunikacije i suradnje s ljudima iz različitih kultura i pozadina. To je posebno korisno za poslove koji uključuju međunarodnu suradnju ili rad s klijentima iz različitih zemalja. Poznavanje više jezika također može ukazivati na vašu sposobnost učenja i prilagodbe.

Kategorija "IT alati" je relevantna jer u današnjem digitalnom dobu, poznavanje različitih softvera i tehnologija može biti ključno za mnoge poslove. Ova kategorija može pokazati vašu sposobnost rada s tehnologijom, što može biti posebno korisno za poslove koji uključuju rad s digitalnim alatima ili softverom. Poznavanje IT alata također može pokazati vašu volju za učenjem i prilagodbom tehnološkim promjenama.

Kako napisati poboljšani životopis na nizozemskom jeziku

Kako biste povećali šanse za uspjeh na nizozemskom tržištu rada, poboljšajte svoj životopis koristeći sljedeće specifične savjete:

 1. Osobni podaci: Nizozemski poslodavci očekuju da životopis uključuje osobne podatke kao što su ime, adresa, datum rođenja i kontakt informacije. Fotografija nije obavezna, ali se često koristi.
 2. Struktura: Nizozemski životopisi obično počinju s osobnim podacima, slijedi radno iskustvo (počevši od najnovijeg), obrazovanje, jezici, računalne vještine i na kraju hobiji ili interesi.
 3. Jezik: Nizozemski jezici su Nizozemski i Engleski. Ako se prijavljujete za posao gdje je nizozemski glavni jezik, tada bi vaš životopis trebao biti na nizozemskom jeziku.
 4. Konciznost: Držite se jedne do dvije stranice. Nizozemski poslodavci cijene konciznost i jasnoću.
 5. Prilagodba: Prilagodite svoj životopis za svaku pojedinu prijavu, naglašavajući relevantne vještine i iskustvo koje se odnose na konkretnu ulogu.
 6. Profesionalizam: Budite profesionalni u tonu i sadržaju. Izbjegavajte neformalne izraze i sleng.
 7. Iskrenost: Nemojte pretjerivati ili izmišljati svoje vještine ili iskustvo. Nizozemski poslodavci cijene iskrenost i transparentnost.
 8. Provjera pravopisa i gramatike: Pogreške u pravopisu i gramatici mogu ostaviti negativan dojam. Pažljivo pregledajte svoj životopis prije slanja.

Ključni elementi za pisanje životopisa na nizozemskom jeziku

Uspješan životopis nije samo popis vaših postignuća, već i prilika da se istaknete u mnoštvu kandidata. Kako biste se istaknuli prilikom prijave za posao u Nizozemskoj, slijedite ove ključne savjete prilikom pisanja svog životopisa:

 1. Prilagodite životopis: Svaka prijava za posao je jedinstvena, pa tako i vaš životopis treba biti. Prilagodite svoj životopis prema specifičnim zahtjevima i potrebama poslodavca.
 2. Profesionalna fotografija: U Nizozemskoj je uobičajeno staviti profesionalnu fotografiju na vrh životopisa. Pripazite da je fotografija ažurna i prikladna.
 3. Jasno i koncizno: Nizozemci cijene izravnost. Budite jasni i koncizni u svom opisu vještina i iskustva. Nemojte koristiti nepotrebne ukrasne riječi.
 4. Osobne informacije: Vaš životopis bi trebao uključivati osnovne osobne podatke, poput imena, adrese, broja telefona i e-mail adrese.
 5. Obrazovanje i radno iskustvo: Popišite svoje obrazovanje i radno iskustvo u obrnutom kronološkom redoslijedu, počevši od najnovijeg.
 6. Jezici: Navedite koje jezike govorite i na kojoj razini. To je posebno važno u Nizozemskoj, gdje su znanje više jezika i interkulturalne kompetencije vrlo cijenjeni.
 7. Reference: Ako je moguće, uključite reference od prethodnih poslodavaca.
 8. Pravopis i gramatika: Provjerite pravopis i gramatiku svog životopisa. To pokazuje vašu pažnju za detalje i profesionalnost.

Propratna pisma na nizozemskom jeziku kao dio životopisa

Bij het solliciteren naar een baan in Nederland is het bijvoegen van een begeleidende brief bij je cv van groot belang. Een begeleidende brief geeft je de mogelijkheid om je ervaringen en vaardigheden verder toe te lichten en aan te tonen hoe deze aansluiten bij de functie waarvoor je solliciteert. Het stelt je ook in staat om je motivatie voor de functie te uiten en je interesse in het bedrijf te tonen. Bovendien helpt een goed geschreven begeleidende brief je te onderscheiden van andere kandidaten en laat het zien dat je extra moeite hebt genomen voor je sollicitatie. Het niet bijvoegen van een begeleidende brief kan daarom je kansen op een sollicitatiegesprek verkleinen.

Pitanja i odgovori o pisanju životopisa na nizozemskom jeziku

1. Koji su ključni elementi prilikom pisanja životopisa na nizozemskom jeziku?

Prilikom pisanja životopisa na nizozemskom jeziku, važno je da je jasan i koncizan. Vaš životopis treba sadržavati osobne podatke, obrazovanje, radno iskustvo, vještine, hobije i reference. Također, nizozemski poslodavci preferiraju kronološki format životopisa, gdje najnovije iskustvo dolazi prvo.

2. Trebaju li se prilikom prijave za posao u Nizozemskoj priložiti preporuke ili reference?

Da, preporučljivo je priložiti reference prilikom prijave za posao u Nizozemskoj. Nizozemski poslodavci često traže reference od prethodnih poslodavaca. Međutim, to nije uvijek obavezno, stoga je najbolje provjeriti specifične zahtjeve poslodavca.

3. Kako izgleda tipično motivacijsko pismo za posao na nizozemskom jeziku?

Motivacijsko pismo na nizozemskom jeziku treba biti jasno i uvjerljivo. Trebali biste se usredotočiti na to što vas čini idealnim kandidatom za posao, koje vještine i iskustva donosite i kako možete doprinijeti tvrtki. Pismo bi trebalo biti prilagođeno specifičnom poslu i tvrtki na koju se prijavljujete.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa