Vodič za pisanje životopisa na kazahstanskom jeziku

Kako oblikovati životopis koji će privući poslodavce na kazahstanskom tržištu rada? Koji su ključni elementi koje treba uzeti u obzir prilikom prilagođavanja životopisa kazahstanskim standardima? Ovaj članak pružit će odgovore na ova pitanja, osvijetliti karakteristike kazahstanskog tržišta rada i pružiti smjernice za izradu profesionalnog i učinkovitog životopisa.
Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

U narednim paragrafima ovog članka, pružit ćemo vam sveobuhvatne smjernice za pisanje savršenog životopisa na kazahstanskom jeziku, prilagođenog specifičnim zahtjevima kazahstanskog tržišta rada. Svrha pisanja životopisa na kazahstanskom jezik prilikom prijave za posao u ovoj zemlji nije samo u tome da se primjenjuje standardna praksa u međunarodnim poslovnim okruženjima. Ona također odražava poštovanje prema kulturi i pravilima poslovanja u Kazahstanu, pomaže vam da se bolje povežete s potencijalnim poslodavcima i pokazuje vašu spremnost da se prilagodite lokalnom tržištu. Također, učinkovit životopis na kazahstanskom može biti presudan faktor u odabiru kandidata, jer se poslodavci često oslanjaju na njega kao prvi korak u procjeni kvalifikacija, iskustva i profesionalne usklađenosti kandidata. Stoga, ukoliko planirate graditi karijeru u ovoj srednjoazijskoj zemlji, nastavite čitati kako biste naučili kako napisati životopis koji će vas istaknuti u mnoštvu prijava.

Primjer Životopisa na Kazahstanskom Jeziku

ЖЕКЕ КУАТ

Контакт: +7 700 000 0000

Email: jekename@gmail.com

ШЕКІЗБЕГІ

 • 2010-2014 жылдары. Алматыдағы Қазақстан Ұлттық Университеті. Бакалавр дәрежесі, экономика мамандығы.
 • 2014-2016 жылдары. Лондондағы Королдық Икемдер Университеті. Магистратура дәрежесі, бизнес менеджмент мамандығы.

ЖҮМЫС ТАЖРЫБАСЫ

 • 2016-2017 жылдары. "Қазақстан" компаниясы, ақпараттық технологиялар менеджері. Басты міндеттерім: жоба басшылығы, техникалық және бизнес талаптарды түсіну, қызметін қамтамасыз ету.
 • 2017-2019 жылдары. "Қазақстан" компаниясы, бизнес аналитикасы. Басты міндеттерім: бизнес процесстерді талдау, процесстерді жетілдіру, бизнес қажеттіліктерін анықтау, және бизнес-шешімдер қабылдау үшін мәліметтерді аналіздейді.
 • 2019-2020 жылдары. "Қазақстан" компаниясы, жоба менеджері. Басты міндеттерім: барлық жоба бөлімдерін басқару, жоба тапсырыс берушілерімен қатынас, жоба мақсаттарын жету үшін қарапайым жоспарламаны өзгерту.

ДАМЫТУ КУРСТАРЫ

 • 2017 жылы. "Бизнес аналитикасының ережелері" семинары, Алматы.
 • 2018 жылы. "Қызмет көрсету процесстерін басқару" курсы, Астана.
 • 2019 жылы. "Жоба менеджментінің қаржылық маңызы" семинары, Алматы.

ТІЛ БІЛІМІ

 • Қазақ тілі – әні
 • Орыс тілі – тәуелсіз
 • Ағылшын тілі – тәуелсіз

ҚОСЫМША АҚПАРАТ

 • Құзыретті коммуникатор
 • Ерекше дайын болмайтын жағдайларға тапсырмашылық
 • Қызмет көрсетудің үздік практикалық өрнектерін пайдалану
 • Microsoft Office пакетіне толық құзырет.

Korisni izrazi za pisanje životopisa na kazahstanskom jeziku

Dobro došli, cijenjeni čitatelji! Na ovom mjestu možete pronaći popis korisnih pojmova vezanih za pisanje životopisa, prevedenih na kazahstanski jezik. Ovaj popis će vam pomoći da bolje razumijete i navigirate kroz proces pisanja životopisa na kazahstanskom.

 1. Struktura životopisa - Қызмет көрсету туралы өтініш бұйымдамасы
 2. Oblikovanje životopisa - Қызмет көрсету туралы өтініш пішімдеме
 3. Obrazovanje - Білім
 4. Vještine - Дағдылар
 5. Staž - Стаж
 6. Radno iskustvo - Жұмыс тәжірибесі
 7. Osobne informacije - Жеке ақпарат
 8. Profesionalni ciljevi - Кәсіби мақсаттар
 9. Reference - Сілтемелер
 10. Jezici - Тілдер
 11. Certifikati - Сертификаттар
 12. Nagrade i dostignuća - Сыйлықтар және жетістіктер

Nadamo se da će ovaj popis pojmova uvelike olakšati vaš proces pisanja životopisa na kazahstanskom jeziku.

Razumijevanje gramatike za pisanje životopisa na kazahstanskom jeziku

Kazahstanski jezik pripada turskoj skupini jezika, stoga se njegova gramatika značajno razlikuje od one u indoeuropskim jezicima poput hrvatskog. Konjugacija glagola u kazahstanskom jeziku ovisi o vremenu, licu i broju. Na primjer, glagol "жату" (žatu) koji znači "pisati", u sadašnjem vremenu za prvo lice jednine mijenja se u "жазамын" (žazamın). Ako pišete životopis na kazahstanskom, vjerojatno ćete koristiti prvo lice jednine.

Što se tiče vremena, životopis se obično piše u prošlom vremenu jer opisuje prethodna postignuća i iskustva. Međutim, kazahstanski jezik ima tri prošla vremena: nedavna prošlost, prošla prošlost i daleka prošlost. Za životopis, najbolje bi bilo koristiti nedavnu prošlost, koja se oblikuje dodavanjem sufiksa "-ды" (-dı), "-ты" (-tı), "-ді" (-dı) ili "-ті" (-tı) na korijen glagola, ovisno o zadnjem samoglasniku korijena. Na primjer, "жату" (žatu) u nedavnoj prošlosti za prvo lice jednine postaje "жаздым" (žazdım), što znači "pisao sam".

Važnost Strukture i Oblikovanja Životopisa na Kazahstanskom Jeziku

Važnost dobro strukturiranog životopisa za kazahstansko tržište rada ne može se dovoljno naglasiti. Kao ključni dokument koji poslodavcima predstavlja vaše vještine, iskustvo i postignuća, životopis stvara prvi dojam o vama kao potencijalnom zaposleniku. Na tržištu rada koje je sve konkurentnije, izgled i struktura životopisa mogu biti odlučujući faktori u postupku odabira kandidata. Dobro strukturiran životopis može biti putokaz za postizanje vaših karijernih ciljeva i svladavanje izazova na profesionalnom putu. Stoga, posvetite pažnju detaljima, pridržavajte se relevantnih standarda i ne zaboravite da je vaš životopis odraz vašeg profesionalnog identiteta. Vaša buduća karijera u Kazahstanu može ovisiti o tome.

Osim predloška životopisa kazahstanskog, imamo i druge slične predloške koje možete provjeriti.


Harness the Power of Language: Kako učinkovito oblikovati životopis na kazahstanskom jeziku

 1. Fontovi: Za kazahstansko tržište preporučuje se korištenje jednostavnih i čitljivih fontova poput Arial, Calibri ili Times New Roman. Složeni fontovi mogu otežati čitanje životopisa, što može odvratiti potencijalne poslodavce.
 2. Format: Životopis bi trebao biti formatiran tako da bude jasno i lako čitljiv. Preporuča se korištenje 12-točaka za veličinu teksta i jednostruki razmak između redaka. Ova postavka olakšava pregled životopisa i čini ga preglednijim.
 3. Margine: Margine bi trebale biti postavljene na 1 inč sa svake strane dokumenta. To osigurava dovoljno bijelog prostora, što čini životopis vizualno privlačnijim i lakšim za čitanje.
 4. Grafičke oznake: Kazahstanski poslodavci preferiraju konzervativniji pristup, stoga izbjegavajte pretjeranu upotrebu grafičkih oznaka. Umjesto toga, koristite ih da naglasite ključne dijelove vašeg životopisa.
 5. Razdjelnici: Koristite razdjelnike poput crta, točaka ili strelica za organiziranje informacija. Oni mogu pomoći u vođenju čitateljeva oka kroz dokument i istaknuti najvažnije informacije.

Ukupno, stilistička postavka životopisa za kazahstansko tržište trebala bi biti čista, jasna i profesionalna. Cilj je da vaš životopis bude lako čitljiv i da istakne vaše ključne vještine i postignuća.

Hvordan napisati strukturirani životopis na kazahstanskom jeziku

Kada pišete životopis na kazahstanskom, važno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih aspekata kako biste se istaknuli na konkurentnom tržištu rada. Evo nekoliko detalja koje treba uzeti u obzir:

 1. Osobne informacije: Ovaj dio treba sadržavati vaše ime, prezime, adresu, kontakt broj i e-mail. Važno je napisati točne i ažurirane informacije.
 2. Profesionalni ciljevi: Opišite svoje dugoročne i kratkoročne profesionalne ciljeve. Ovaj dio daje poslodavcima uvid u vaše ambicije i to kako planirate pridonijeti njihovoj tvrtki.
 3. Obrazovanje: Navesti sve relevantne obrazovne kvalifikacije, počevši od najnovije. U Kazahstanu, poslodavci često traže visoko obrazovane kandidate, stoga je važno naglasiti sve diplome i certifikate koje posjedujete.
 4. Radno iskustvo: Navesti sve relevantne poslove koje ste obavljali, počevši od najnovijeg. Uključite ime tvrtke, vašu poziciju, razdoblje zaposlenja i kratak opis vaših dužnosti. Na tržištu rada u Kazahstanu, radno iskustvo se visoko cijeni, stoga pazite da naglasite sve vaše relevantne vještine i iskustva.
 5. Vještine: Navesti sve relevantne vještine koje posjedujete. Ako ste, na primjer, vješti u radu s određenim softverom ili tehnologijom, to će biti veliki plus.
 6. Dodatne informacije: Ovdje možete navesti razne informacije koje bi mogle biti korisne, poput poznavanja stranih jezika, volonterskog iskustva, hobija i interesa.

Savjet: Prilikom pisanja svog životopisa, uvijek se usredotočite na to kako vaše vještine i iskustvo mogu pridonijeti tvrtki. Pokušajte prilagoditi svaki životopis za svaku prijavu za posao, naglašavajući različite aspekte vašeg iskustva koji su najrelevantniji za svaku poziciju.

Ključna uloga zaglavlja u stvaranju efektnog životopisa na kazahstanskom jeziku

Važnost zaglavlja životopisa na kazahstanskom jeziku leži u tome da bi trebalo biti jasno vidljivo i sadržavati sve podatke za kontakt. Da biste napravili zaglavlje, slijedite ovu strukturu: Najprije napišite svoje prezime i ime. Zatim dodajte struku i disciplinu u kojoj radite. Nakon toga stavite svoju poštansku adresu, koja uključuje grad, poštanski broj i državu. Ispod adrese navedite svoj telefonski broj, uključujući međunarodni pozivni broj ako je potrebno. Na kraju, dodajte svoju email adresu na kojoj vas poslodavac može kontaktirati. Na taj način, vaše zaglavlje životopisa bit će informativno i lako razumljivo.

ISPRAVNO

Тегі Исім

Мамандық және дисциплина

Пошта мекенжайы

Телефон

Электрондық пошта


Stavljanje fotografije u životopis u Kazahstanu Stavljanje fotografije u životopis nije obavezno na kazahstanskom tržištu rada, jer se poslodavci fokusiraju na kvalifikacije i iskustvo kandidata, a ne na njihov izgled.

U Kazahstanu, praksa dodavanja fotografije u životopis nije obavezna, ali je često prihvaćena. Ovisi o industriji i vrsti posla na koji se osoba prijavljuje. Na primjer, za kreativne i klijentske sektore, fotografija može biti korisna jer pokazuje profesionalnost i osobnost kandidata. Međutim, za tehničke i akademske sektore, fotografija možda neće biti potrebna.

Ako se odlučite dodati fotografiju, trebala bi biti profesionalna i visoke kvalitete. Veličina bi trebala biti mala, obično ne veća od 2MB. Fotografija bi trebala biti jasna, sa neutralnom pozadinom, a osoba bi trebala gledati ravno u kameru s prirodnim izrazom lica.

Ipak, važno je napomenuti da neki poslodavci mogu ignorirati životopise s fotografijama kako bi izbjegli moguće optužbe za diskriminaciju. Stoga je uvijek najbolje provjeriti specifične zahtjeve za prijavu na posao prije nego što odlučite dodati fotografiju u svoj životopis.

Važnost Iskustva u Životopisu za Kazahstansko Tržište Rada

Kako napisati iskustva za životopis namijenjen kazahstanskom tržištu rada

Odjeljak o radnom iskustvu u kazahstanskom životopisu ključan je za prikazivanje vaše stručnosti i kompetencija potencijalnom poslodavcu. Ovaj segment treba biti pažljivo konstruiran kako bi odražavao vašu radnu povijest i specifične vještine koje ste stekli, posebno u kontekstu kazahstanskog tržišta rada koje se brzo razvija i traži visoko kvalificirane stručnjake.

 • Kronološki redoslijed: Vaša radna povijest treba biti organizirana od najnovijeg prema najstarijem radnom iskustvu. Ovo omogućuje poslodavcu da vidi vaše najnovije i najrelevantnije iskustvo na prvi pogled.
 • Datumi ugovora: Uključivanje datuma početka i kraja svakog posla pokazuje koliko dugo ste bili na određenim pozicijama i daje uvid u vašu radnu etiku i stabilnost.
 • Naziv radnog mjesta: Jasno navedite naziv svake pozicije koju ste imali, kako bi poslodavac mogao odmah shvatiti prirodu vašeg prethodnog rada.
 • Popis s grafičkim oznakama: Koristite grafičke oznake za nabrajanje vaših dužnosti i odgovornosti na prethodnim radnim mjestima. Ovo omogućuje preglednost i lakše čitanje.
 • Opis posla: Detaljno opisivanje vaših prethodnih radnih dužnosti pokazuje poslodavcu kakve ste zadatke obavljali i koje ste vještine stekli.
 • Korištenje ključnih riječi: Koristite ključne riječi koje su relevantne za posao za koji se prijavljujete. Ovo može pomoći da vaš životopis bude primijećen prilikom digitalnog pretraživanja.

Svaki od ovih savjeta je važan za izradu djelotvornog odjeljka o iskustvu u kazahstanskom životopisu. Pravilno i strateško korištenje ovih savjeta može vam pomoći da se istaknete među drugim kandidatima i pokažete svoje sposobnosti na najbolji mogući način.

ISPRAVNO

Позиция: Менеджер по продажам

Работодатель: Компания "Sulpak", Алматы, Казахстан

Даты: Июнь 2015 - настоящее время

Описание:

 1. Управление командой продаж.
 2. Планирование и достижение целей продаж.
 3. Проведение переговоров с ключевыми клиентами.
 4. Отчетность перед руководством.
 5. Участие в разработке стратегии продаж.

Kako napisati životopis na kazahstanskom kada nemate iskustva

Ako se pripremate za ispunjavanje životopisa na kazahstanskom jeziku, ali nemate prethodnog iskustva, ne brinite. Iako može izgledati zastrašujuće, s pravim vodičem može biti vrlo jednostavno. U nastavku ćete pronaći nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da to izvedete bez problema.

 1. Osobne informacije: Počnite s ispunjavanjem svog imena, kontaktnih podataka, adrese i nacionalnosti. Ove informacije su osnovne i moraju biti precizno navedene.
 2. Profesionalni cilj: Kao osoba bez iskustva, važno je izraziti svoje profesionalne ciljeve. Navedite vrstu posla koju tražite, vaše dugoročne ciljeve i zašto smatrate da biste bili dobri u tom polju.
 3. Obrazovanje: Iako nemate radno iskustvo, vaše obrazovanje može biti vrednovano. Navedite sve relevantne diplome, certifikate, tečajeve ili obuku koje ste završili.
 4. Vještine: Navedite sve relevantne vještine koje posjedujete. To mogu biti tehničke vještine, jezične vještine, interpersonalne vještine ili bilo koje druge vještine koje mislite da bi mogle doprinijeti vašem potencijalnom poslu.
 5. Volonterski rad i praksa: Ako ste se bavili volonterskim radom ili ste odradili praksu, obavezno to navedite. Ovo može pokazati vašu predanost, inicijativu i spremnost na učenje.
 6. Hobiji i interesi: Vaši hobiji i interesi mogu pružiti uvid u vašu osobnost i strast. Međutim, pobrinite se da su relevantni za posao kojeg tražite.
 7. Preporuke: Ako imate preporuke od profesora, mentora ili bilo koga tko je upoznat s vašim radom, obavezno ih uključite.
 8. Čistoća i organizacija: Vaš životopis mora biti čist, jasan i dobro organiziran. Pogreške i nejasnosti mogu ostaviti loš dojam.
 9. Prilagodba: Prilagodite svoj životopis za svaki posao kojeg se prijavljujete. Pobrinite se da vaše vještine i iskustvo odgovaraju onima koji su navedeni u opisu posla.
 10. Poštenost: Budite iskreni u svom životopisu. Laži i preuveličavanja mogu vam naštetiti na dugoročnoj osnovi.

Važnost Obrazovanja u Pisanju Životopisa na Kazahstanskom Jeziku

Odjeljak o obrazovanju u kazahstanskom životopisu iznimno je važan jer pruža uvid u formalnu pripremu i stručnost pojedinca. Prosvjeta je ključna komponenta razvoja i napredovanja svake osobe, stoga je informacija o obrazovanju od suštinskog značaja za razumijevanje nečije stručnosti, sposobnosti i potencijala.

U kazahstanskom kontekstu, obrazovni sustav cijenjen je i ima visoku reputaciju, stoga je obrazovno postignuće često indikator stručnosti, pouzdanosti i ambicije. Odjeljak o obrazovanju u životopisu daje potencijalnim poslodavcima, partnerima ili suradnicima uvid u korijene nečijeg znanja i vještina, stvarajući jasnu sliku o tome što mogu očekivati od te osobe.

Kako prioritetizirati obrazovanje u kazahstanskom životopisu

Obrazovanje bi trebalo zauzimati prvo mjesto u kazahstanskom životopisu, posebno kada se aplicira za pozicije koje zahtijevaju specifične akademske kvalifikacije ili kada je kandidat nedavno diplomirao. U Kazahstanu, gdje je visoko obrazovanje visoko cijenjeno, poslodavci često prvo pogledaju obrazovnu pozadinu kandidata. Na primjer, za aplikacije za pozicije u vladinim agencijama, obrazovanje se obično navodi prije radnog iskustva. Ovo je zato što je Kazahstan zemlja u kojoj se prednost daje kandidatima s visokim obrazovanjem, posebno za visoko rangirane pozicije.

Međutim, postoje situacije u kojima obrazovanje ne mora biti na prvom mjestu u kazahstanskom životopisu. To se posebno odnosi na slučajeve kada kandidat ima dugogodišnje, relevantno radno iskustvo koje je relevantnije za poziciju nego njegovo formalno obrazovanje. Primjerice, ako se kandidat prijavljuje za poziciju upravitelja u kompaniji za naftu i plin, a ima preko 20 godina iskustva u tom sektoru, radno iskustvo bi trebalo biti navedeno prije obrazovanja.

Ukratko, iako je u Kazahstanu obrazovanje vrlo važno, ključno je da se životopis prilagodi za svaku specifičnu situaciju i poziciju na koju se kandidat prijavljuje.

ISPRAVNO

Образование

Ал-Фараби Казахский Национальный Университет, Алматы, Казахстан

Бакалавр Бизнеса и Менеджмента, Июнь 2016

• Специализация: Международный Бизнес

• Курсовой проект: "Стратегии развития малого бизнеса в Казахстане"

Алматинский Государственный Колледж Экономики и Статистики, Алматы, Казахстан

Диплом Специалиста, Июнь 2012

• Специализация: Экономика и Управление на Предприятии

• Дипломный проект: "Оптимизация бюджета предприятия


Važnost vještina pri pisanju životopisa na kazahstanskom jeziku

Vještine su ključni dio svakog kazahstanskog životopisa. Ne samo da pokazuju što je pojedinac sposoban učiniti, već također ukazuju na njegovu vrijednost kao potencijalnog zaposlenika. U Kazahstanu, kao i u većini zemalja, poslodavci traže kandidate koji posjeduju specifične vještine koje su relevantne za posao za koji se prijavljuju. Ovo može uključivati tehničke vještine, poput znanja o softveru ili specifičnih alata, ali također i meke vještine, poput komunikacije, organizacijskih sposobnosti i kreativnosti.

Osobe koje regrutuju na tržištu rada u Kazahstanu traže kandidate koji ne samo da posjeduju potrebne vještine, već i one koji se mogu prilagoditi brzo mijenjajućem poslovnom okruženju. Tamo se cijeni prilagodljivost i sposobnost učenja novih vještina kako bi se zadovoljile promjenjive potrebe poslodavaca. Također, poslodavci u Kazahstanu cijene kandidate koji pokazuju inicijativu, samostalnost i sposobnost rada u timu. Stoga, prilikom izrade životopisa, važno je naglasiti ne samo vještine koje imate, već i kako ste ih koristili u praksi.

U nastavku ćemo predstaviti primjerni popis mekih i tvrdih vještina koje mogu biti korisne prilikom sastavljanja životopisa na kazahstanskom jeziku.
ISPRAVNO

Mekane vještine (Мягкие навыки):

 1. Komunikacijske vještine - Байланыс көңілдері
 2. Timski rad - Топта жұмыс істеу
 3. Rješavanje problema - Мәселе шешу
 4. Kritičko razmišljanje - Критикалық ойлау
 5. Adaptabilnost - Қабілеттілік
 6. Multitasking - Мультитаскінг
 7. Vođenje vremena - Уақытты басқару
 8. Emocionalna inteligencija - Эмоционалдық интеллект
 9. Kreativnost - Шығармашылық
 10. Odlučnost - Табыстылық

Tvrde vještine (Жесткі деңгейлер):

 1. Računalne vještine - Компьютердік білімдер
 2. Strani jezici - Шетел тілдері
 3. Vođenje projekta - Жоба басқару
 4. Marketing - Маркетинг
 5. Prodajne vještine - Сату қабілеттері
 6. Financijska analiza - Финанс талдау
 7. Grafički dizajn - Графикалық дизайн
 8. Programiranje - Бағдарламалау
 9. SEO/SEM marketing - SEO/SEM маркетинг
 10. Operativni sustavi - Операциялық жүйелер.

Dodatni odjeljci za obogaćivanje vašeg životopisa na kazahstanskom jeziku

Dodatne kategorije u životopisu mogu potencijalnom poslodavcu pružiti cjelovitiju sliku o vama kao kandidatu. Važno je dodati dodatne naslove u životopis jer mogu pokazati vaše dodatne vještine, interese i postignuća koja možda nisu izravno povezana s poslom za koji se prijavljujete, ali mogu pokazati vašu raznolikost, posvećenost i prilagodljivost. Odabrat ću kategorije "Jezici" i "IT alati" jer smatram da su u današnjem globalnom i tehnološki naprednom svijetu izuzetno važni.

Kategorija "Jezici" u životopisu može biti ključna za poslodavce koji su u potrazi za kandidatima s višejezičnim sposobnostima. Poznavanje više jezika može pokazati vašu sposobnost komunikacije, prilagodljivosti i međukulturalnog razumijevanja. Ova kategorija ne samo da pokazuje vašu jezičnu kompetenciju, nego također može ukazivati na vašu spremnost i sposobnost učenja novih vještina.

Kategorija "IT alati" može biti posebno korisna u današnjem tehnološkom svijetu. Poslodavci često traže kandidate koji su upoznati s različitim tehnološkim alatima i platformama. Ova kategorija može pokazati vašu tehničku stručnost, iskustvo i spremnost za rad u digitalnom okruženju. Osim toga, pokazuje da ste u korak s modernim tehnologijama, što može biti velika prednost u mnogim industrijama.

Kako unaprijediti svoj životopis na kazahstanskom jeziku

Da biste se istaknuli na konkurencijskom tržištu rada u Kazahstanu, vaš životopis mora biti dobro napisan i profesionalno predstavljen. Evo nekoliko savjeta kako poboljšati vaš kazahstanski životopis:

 1. Na početku životopisa navedite jasnu i sažetu profesionalnu svrhu: Kazahstanski poslodavci cijene kada kandidat odmah na početku jasno navede svoje profesionalne ciljeve i ambicije.
 2. Koristite formalni ton i profesionalni jezik: Izbjegavajte koristiti neformalni jezik ili žargon. Vaš životopis treba odražavati profesionalnost i ozbiljnost.
 3. Navedite svoje vještine i kvalifikacije relevantne za posao: Kazahstanski poslodavci cijene kada kandidat jasno istakne svoje vještine i kvalifikacije koje su izravno povezane s poslom na koji se prijavljuje.
 4. Navesti radno iskustvo u kronološkom redoslijedu: Počnite s najnovijim radnim mjestom i idite unatrag. Za svako radno mjesto navedite svoje zadatke i odgovornosti.
 5. Uključite reference: Ako imate preporuke od prethodnih poslodavaca, uključite ih u svoj životopis. To može biti veliki plus.
 6. Uključite dodatne informacije koje bi mogle biti relevantne: Ako govorite više jezika, imate dodatne certifikate ili ste sudjelovali u relevantnim projektima, navedite te informacije u svom životopisu.
 7. Pročitajte i uredite svoj životopis: Pobrinite se da vaš životopis ne sadrži pravopisne ili gramatičke pogreške. To može ostaviti negativan dojam na poslodavce.
 8. Prilagodite svoj životopis za svaku prijavu: Iako je to možda vremenski zahtjevno, prilagodba životopisa za svaku prijavu može vam pomoći da se istaknete među ostalim kandidatima.

Ključni Elementi za Pisanje Životopisa na Kazahstanskom

Pisanje životopisa u Kazahstanu ima svoje posebnosti koje se razlikuju od drugih zemalja. Da biste stvorili uspješan CV, trebate uzeti u obzir kulturne i profesionalne norme u ovoj zemlji. Evo nekoliko ključnih savjeta koji će vam pomoći tijekom ovog procesa:

 1. Personalni podaci: U Kazahstanu je uobičajeno uključiti neke osobne informacije koje se u drugim zemljama možda smatraju nepotrebnim. To uključuje vaše puno ime, datum rođenja, spol, bračni status i broj djece.
 2. Fotografija: CV bi trebao uključivati profesionalnu fotografiju. Pobrinite se da je fotografija recentna i da na njoj izgledate profesionalno.
 3. Jezik: Vaš CV treba biti napisan na ruskom jeziku, osim ako poslodavac ne zahtijeva drugačije. Kazahstanski je također prihvaćen jezik, ali ruski je češći u poslovnom svijetu.
 4. Radno iskustvo: Navesti radno iskustvo u obrnutom kronološkom redoslijedu, počevši od najnovijeg posla. Također uključite detalje o vašim zadacima, odgovornostima i postignućima na svakom radnom mjestu.
 5. Obrazovanje: Uključite sve relevantne obrazovne kvalifikacije, počevši od najnovijih. Ako ste nedavno diplomirali, obrazovanje stavite prije radnog iskustva.
 6. Vještine: Navesti sve relevantne vještine koje posjedujete. To može uključivati jezične vještine, tehničke vještine ili bilo koje druge vještine koje su relevantne za posao.
 7. Reference: U Kazahstanu je uobičajeno uključiti reference u svoj CV. Pobrinite se da su vaše reference svjesne da ih može kontaktirati potencijalni poslodavac.
 8. Formatiranje: Držite se jednostavnog i profesionalnog izgleda. Koristite jasne naslove, podnaslove i bullet točke kako bi vaš CV bio što pregledniji.

Propratna pisma za životopise na kazahstanskom jeziku

Prilaganje propratnog pisma uz životopis prilikom prijave za posao u Kazahstanu može biti ključ vašeg uspjeha. Propratno pismo omogućuje potencijalnom poslodavcu da bolje razumije vaše vještine i iskustvo, i kako bi se one mogle primijeniti na poziciju na koju se prijavljujete. Uz to, propratno pismo pruža priliku da se istaknete od ostalih kandidata, prikažete svoju strast prema poslu i poduzeću u kojem želite raditi. Stoga, nemojte propustiti priliku da ostavite dojam na poslodavce u Kazahstanu - uložite vrijeme i trud u pisanje uvjerljivog propratnog pisma.

Često postavljana pitanja o pisanju životopisa na kazahstanskom jeziku

1. Kako se piše životopis na kazahstanskom jeziku?

Vaš životopis treba biti napisan na kazahstanskom jeziku osim ako poslodavac nije specificirao drugačije. Struktura životopisa je slična onoj u većini zemalja: osobni podaci, obrazovanje, radno iskustvo, vještine i reference. Važno je koristiti formalni ton i izbjegavati upotrebu slenga.

2. Postoji li neki poseban format životopisa koji se koristi u Kazahstanu?

U Kazahstanu se često koristi europski format životopisa, poznat kao Europass. Međutim, neki poslodavci mogu zahtijevati drugačiji format, stoga je uvijek najbolje provjeriti specifične zahtjeve prije slanja životopisa.

3. Kako se prijavljujem za posao u Kazahstanu?

Prijavu za posao u Kazahstanu možete poslati putem e-maila ili pošte, ovisno o zahtjevima poslodavca. Važno je priložiti sve tražene dokumente, uključujući životopis, motivacijsko pismo i kopije relevantnih certifikata ili diploma. Ako poslodavac zahtijeva, možda ćete morati dostaviti i kopiju vaše radne vize ili dozvole za rad.

4. Trebam li uključiti sliku u svoj životopis za posao u Kazahstanu?

Za razliku od nekih europskih zemalja, u Kazahstanu nije neuobičajeno uključiti sliku u životopis. Međutim, to nije obvezno i ovisi o osobnim preferencijama i industriji u kojoj tražite posao.

5. Kako se odvija proces intervjua za posao u Kazahstanu?

Proces intervjua u Kazahstanu sličan je onom u većini zemalja. Poslodavci će obično provesti prvi krug intervjua putem telefona ili videopoziva, a zatim pozvati kandidate na osobni razgovor. Važno je biti profesionalan, dobro pripremljen i na vrijeme.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa