Vodič za izradu japanskog životopisa: Predložak i savjeti

Izrada životopisa za japansko tržište rada može biti izazovna, budući da se od kandidata očekuje pridržavanje stroge forme i stila. Kako se najbolje prezentirati potencijalnom japanskom poslodavcu? Što se očekuje u japanskim životopisima, a što se smatra neprihvatljivim? Ovaj članak pruža uvid u tehnike pisanja životopisa prilagođenih zahtjevima japanskog tržišta rada, koje se odlikuje visokim poštovanjem prema hijerarhiji i tradiciji.

Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

Primjer životopisa na japanskom jeziku

氏名:田中一郎
生年月日:1985年7月1日
住所:東京都港区1-1-1
電話番号:090-1234-5678
メールアドレス:tanaka_ichiro@sample.com

学歴

2004年3月 東京都立芝浦高等学校 卒業
2008年3月 東京大学経済学部 経済学科 卒業

職歴

2008年4月 - 2013年3月 株式会社サンプルカンパニー 営業部門
2013年4月 - 現在 株式会社サンプルカンパニー 営業部門 部長

資格

 • 宅地建物取引士
 • 簿記3級

自己PR

豊富な営業経験と広範な業界知識を活かし、お客様のニーズに合った提案が得意です。また、チームリーダーとして、部下の育成やチームビルディングにも力を入れています。新たな環境で自己のスキルを活かし、貢献できる機会を探しています。

趣味・特技

 • 読書(経済関連書籍)
 • マラソン(ハーフマラソン完走経験あり)

U nastavku ovog članka, detaljno ćemo vam objasniti suptilnosti i nijanse pisanja savršenog životopisa na japanski, prilagođenog specifičnostima japanskog tržišta rada. Izrada životopisa na japanskom jeziku nije samo puka formalnost, već ključna komponenta koja može značajno utjecati na vaše šanse za zapošljavanje u Japanu. S obzirom na to da su japanske korporacije poznate po svojoj posvećenosti detaljima i poštovanju prema tradiciji, važno je izraditi životopis koji će se uklopiti u njihovu poslovnu kulturu. Pisanje životopisa na japanskom ne samo da pokazuje vašu jezičnu kompetenciju, već i razumijevanje i poštovanje japanskih poslovnih normi i konvencija. Ovaj članak nudi korak po korak upute kako napisati životopis koji će odražavati vašu profesionalnost i prilagodljivost japanskom poslovnom okruženju.

Japanski jezik


Korisni izrazi za pisanje životopisa na japanskom i njihova prijevoda


Dobro došli, dragi čitatelji! Na ovoj stranici možete pronaći popis korisnih pojmova koji se odnose na pisanje životopisa na japanski jezik. Svi pojmovi su prevedeni na japanski kako bi vam olakšali razumijevanje i korištenje pravilnih izraza prilikom sastavljanja vašeg životopisa na japanskom jeziku.

 1. Struktura životopisa - レジュメの構造 (Rejume no kōzō)
 2. Oblikovanje životopisa - レジュメのフォーマット (Rejume no fōmatto)
 3. Obrazovanje - 教育 (Kyōiku)
 4. Vještine - スキル (Sukiru)
 5. Staž - インターンシップ (Intānshippu)
 6. Radno iskustvo - 職歴 (Shokureki)
 7. Osobni podaci - 個人情報 (Kojin jōhō)
 8. Kontakt informacije - 連絡先情報 (Renraku-saki jōhō)
 9. Referencije - 参照 (Sanshō)
 10. Jezici - 言語 (Gengo)
 11. Certifikati - 認定書 (Nintei-sho)
 12. Hobi - 趣味 (Shumi)

Ovaj popis može se proširiti ovisno o specifičnim potrebama koje imate prilikom sastavljanja vašeg životopisa. Nadamo se da će vam ovaj popis biti koristan i pomoći vam da uspješno sastavite svoj životopis na japanskom jeziku.

Gramatika Potrebna za Pisanje Životopisa na Japanskom


Japanski jezik koristi različite oblike konjugacije glagola ovisno o vremenu i formalnosti. U pisanju životopisa na japanskom, najčešće ćete koristiti formalni, prošli oblik glagola, poznat kao masu-formu. Na primjer, glagol "raditi", koji je na japanskom "hataraku", u formalnom prošlom obliku postaje "hatarakimashita" (働きました), što znači "radio sam".

Životopis na japanskom jeziku obično je napisan u trećem licu. To je zato što se smatra skromnijim i profesionalnijim. Na primjer, rečenica "Radio sam u tvrtki XYZ" na japanskom bi se prevela kao "Kare wa XYZ kaisha de hatarakimashita" (彼はXYZ会社で働きました), što doslovno znači "On je radio u tvrtki XYZ". Kada pišete o svojim vještinama, koristite neutralne izraze poput "Nihongo ga hanasemasu" (日本語が話せます), što znači "Mogu govoriti japanski", umjesto izraza koji koriste prvo lice poput "Watashi wa nihongo o hanasemasu" (私は日本語を話せます), što znači "Ja mogu govoriti japanski".

Važnost strukture i oblikovanja životopisa na japanskom jeziku


Važnost dobro strukturiranog životopisa za japanski tržište rada ne može se precijeniti. On je ključan alat u prezentiranju vlastitih sposobnosti, postignuća i aspiracija potencijalnim poslodavcima. Pravilno strukturiran životopis omogućava vam da se istaknete u moru kandidata i ostavite snažan dojam. Izazov je u tome da se informacije prenesu na jasan i sažet način, ali ujedno i da se zadrži osobni touch koji će privući pažnju. S obzirom na različite kulturološke aspekte, izrada životopisa za japansko tržište može biti kompleksna, ali i iznimno isplativa vještina. S pravom strukturom i formatom, vaš životopis može biti ključan za otvaranje vrata uspješnoj karijeri na Dalekom istoku.

Osim predloška životopisa na japanskom, imamo i druge slične predloške koje možete provjeriti.

Ovladajte umjetnošću pisanja životopisa na japanskom: Ključne tajne uspješnog oblikovanja

 1. Fontovi: Kada sastavljate životopis za japansko tržište, preporučljivo je koristiti jasne i čitljive fontove poput Times New Roman ili Arial. No, budući da je japanski jezik znakovno orijentiran, font koji se često koristi je MS Mincho koji omogućuje jasno prikazivanje kanji znakova.
 2. Format: Jedan od najprihvaćenijih formata životopisa u Japanu je Rirekisho, koji je vrlo strukturiran i formalan. Rirekisho format uključuje sekcije poput osobnih podataka, obrazovanja, radnog iskustva i raznih kompetencija. Japanski poslodavci cijene ovaj format zbog njegove konzistentnosti i jasnoće.
 3. Margine: Ostavite dovoljno prostora oko rubova dokumenta kako biste omogućili čitatelju da se usredotoči na sadržaj. U Japanu, margina od 1 inča (oko 2.54 cm) na svim stranama stranice se smatra standardom.
 4. Grafičke oznake: Trebali biste izbjegavati prekomjerno korištenje grafičkih oznaka ili ikona u svom životopisu jer to može odvratiti pažnju od vašeg sadržaja. U japanskom kontekstu, preporučuje se suzdržati se od upotrebe neformalnih elemenata kako bi se održala profesionalnost.
 5. Razdjelnici: Koristite jasne i jednostavne razdjelnike kako biste strukturirali svoj životopis. Razdjelnici su važni za lakše čitanje i bolje razumijevanje informacija. U Japanu se često koriste vertikalne linije za odvajanje sekcija unutar životopisa.
 6. Boje: Iako možda želite koristiti boje kako biste istaknuli određene dijelove svog životopisa, u Japanu se obično preferira crno-bijeli format. To je zato što je crno-bijeli format formalniji i profesionalniji. Ako ipak odlučite koristiti boje, preporučljivo je koristiti suptilne i profesionalne tonove.

Slijedeći ove smjernice, moći ćete stvoriti životopis koji je prikladan za japansko tržište rada, naglašavajući vaš profesionalizam i pažnju prema detaljima.

Hijerarhija i struktura: Ključni elementi pisanja životopisa na japanskom jeziku

Japanski jezik


Kada pripremate svoj životopis za japansko tržište rada, trebate uzeti u obzir nekoliko različitih faktora. U Japanu, format i sadržaj životopisa se često razlikuju od onih koje bismo koristili na zapadu. Evo nekoliko ključnih točaka koje trebate uključiti:

 1. Osobne informacije: Uključite svoje ime, adresu, kontakt podatke i datum rođenja. U Japanu je uobičajeno dodati i fotografiju u životopis.
 2. Obrazovanje: Navedite sve relevantne podatke o svojem obrazovanju, uključujući datume, nazive institucija i stupnjeve koje ste stekli. U Japanu je važno naglasiti svoje akademske postignuća.
 3. Radno iskustvo: Opišite svoje prethodne pozicije, dužnosti i postignuća, počevši od najnovijeg posla. Japanske tvrtke obično cijene stabilnost, stoga izbjegavajte navođenje kratkotrajnih ili nepovezanih poslova.
 4. Vještine: Opišite bilo koje relevantne vještine koje posjedujete, posebno ako su one tražene u poslu za koji se prijavljujete. Na primjer, ako se prijavljujete za posao u IT sektoru, naglasite svoje vještine programiranja.
 5. Certifikati i nagrade: Uključite bilo koje certifikate ili nagrade koje ste stekli. Ovo je posebno važno na japanskom tržištu rada, gdje se takva priznanja visoko cijene.
 6. Jezici: Ukoliko govorite više od jednog jezika, obavezno to navedite. Posebno je korisno ako govorite japanski.
 7. Referentne osobe: U Japanu je uobičajeno uključiti referentne osobe u svoj životopis. To bi trebale biti osobe koje mogu potvrditi vaša postignuća i kvalifikacije.
Savjet: Budite precizni i konkretni u svojim opisima, ali i sažeti. Japanski poslodavci cijene jasnoću i efikasnost.

Važnost izrade privlačnog zaglavlja životopisa na japanskom jeziku

Japanski jezik


Važnost zaglavlja životopisa na japanskom jeziku ogleda se u tome što bi trebalo biti jasno vidljivo i sadržavati sve podatke za kontakt. Da bi se pravilno sastavilo zaglavlje životopisa, potrebno je slijediti određeni redoslijed.

Prvo, na vrhu dokumenta treba napisati Prezime i Ime. To je vrlo važno jer će potencijalni poslodavac prvo pogledati vaše ime. Zatim, odmah ispod imena, treba navesti Struku i disciplinu. Ova informacija daje poslodavcu brzi uvid u vaše područje stručnosti.

Slijedeći korak je pisanje Poštanske adrese. Ovo je bitno zbog mogućnosti da vas poslodavac želi kontaktirati putem pošte. Ispod adrese, trebate napisati svoj broj Telefona. Ova informacija omogućuje poslodavcima da vas brzo i lako kontaktiraju.

Posljednji dio zaglavlja je vaša Email adresa. U današnje vrijeme, email je jedan od najčešćih načina komunikacije, stoga je važno da je vaša email adresa jasno vidljiva i lako dostupna.

Slijedeći ove jednostavne korake, možete stvoriti efikasno i profesionalno zaglavlje svog životopisa na japanskom jeziku.

姓 名

専門と分野

郵便番号と住所

電話番号

メールアドレス


Dodavanje fotografije u životopis za japansko tržište:

Da, preporučljivo je staviti fotografiju veličine 4.5 x 3.5 cm, koja prikazuje profesionalni izgled, s neutralnom pozadinom.

Prilaganje fotografije životopisu uobičajena je praksa na japanskom tržištu rada. Osobito pri zapošljavanju za veliku tvrtku, prisutnost ili odsutnost fotografije može utjecati na početnu provjeru. Stoga preporučamo da priložite odgovarajuću fotografiju za identifikaciju kako biste ostavili dobar profesionalni dojam.

Kada se prilaže fotografija, standardna veličina je 4cm x 3cm. Također, poželjno je da pozadina bude bijela ili svijetla, a lice i gornji dio tijela trebaju biti jasno vidljivi na običnoj pozadini. Najbolja je odjeća u poslovnom stilu, a potreban je neutralan izraz lica ili prirodan izraz lica, uključujući i osmijeh.

Međutim, nije obavezno priložiti fotografiju. Osobito za strane tvrtke, možda nećete morati priložiti fotografiju. Time se osigurava da se zapošljavanje temelji na sposobnostima i iskustvu te da se izbjegne diskriminacija na temelju izgleda. Stoga, ako tvrtka u koju se prijavljujete ne traži izričito fotografiju, jedna od mogućnosti je da ne priložite fotografiju.

Važnost Iskustva u Životopisima za Japansko Tržište Rada


Kako pravilno napisati iskustva za životopis namijenjen japanskom tržištu rada

Odjeljak o iskustvu u japanskom životopisu nevjerojatno je važan, jer pruža uvid u profesionalni razvoj kandidata i njegovu sposobnost da se prilagodi različitim radnim okruženjima. U Japanu, gdje je kultura rada duboko ukorijenjena i gdje su poslodavci posebno pažljivi pri izboru kandidata, ovaj odjeljak postaje presudan za pružanje jasnih informacija o prethodnim radnim iskustvima, stečenim vještinama i usvojenim odgovornostima.

 • Kronološki redoslijed: U japanskom CV-u, iskustvo se uvijek nabraja kronološki, počevši od najnovijeg. Ovo omogućava poslodavcu da prvo vidi najrelevantnije i najnovije iskustvo, što može biti od presudnog značaja za posao.
 • Datumi ugovora: Važno je navesti točne datume početka i kraja svakog radnog iskustva. To pokazuje poslodavcu koliko ste dugo ostali na svakom poslu i kako ste napredovali kroz svoju karijeru.
 • Naziv radnog mjesta: Precizan naziv radnog mjesta omogućava poslodavcu da odmah shvati koje su bile vaše odgovornosti.
 • Popis s grafičkim oznakama: Popis s grafičkim oznakama omogućava jasno i brzo čitanje informacija. Ovo je posebno korisno u Japanu, gdje se cijeni jasnoća i izravnost.
 • Opis posla: Detaljan opis posla pruža uvid u vaše dnevne zadatke i odgovornosti. To bi trebalo uključivati specifične zadatke, projekte na kojima ste radili i rezultate koje ste postigli.
 • Korištenje ključnih riječi: Korištenje ključnih riječi vezanih za posao za koji se prijavljujete može pomoći poslodavcu da brzo identificira vaše relevantne vještine. Ove riječi mogu se odnositi na specifične tehnologije, metodologije rada ili industrijske standarde.

Kroz ovaj odjeljak, kandidati mogu pokazati svoju sposobnost da se prilagode japanskom radnom okruženju, dokazujući svoju posvećenost, stručnost i sposobnost postizanja rezultata.

職位:営業マネージャー

雇用者:株式会社サムソン

期間:2016年4月 - 2020年3月


業務内容:

 1. 新規ビジネス開拓
 2. 営業戦略の立案と実行
 3. 営業チームの管理と指導
 4. 顧客との関係構築
 5. 営業目標の達成

Japanski jezik


Savjeti za pisanje životopisa na japanskom kada nemate iskustva

Podnošenje životopisa na japanskom jeziku može biti zastrašujuće, pogotovo ako nemate prethodnog iskustva. No, ne brinite, slijede nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći u tom procesu. Ovi korisni savjeti usmjerit će vas na ispunjavanje životopisa na japanskom jeziku sa samopouzdanjem.

 1. Istaknite svoje obrazovanje: Čak i ako nemate radno iskustvo, vaše obrazovanje može pokazati poslodavcima vaše akademske sposobnosti i spremnost za učenje.
 2. Uključite relevantne projekte: Ako ste tijekom školovanja radili na projektima koji su relevantni za poziciju na koju se prijavljujete, uključite ih u svoj životopis.
 3. Naglasite vještine jezika: Znanje japanskog jezika je ključno za rad u Japanu. Ako govorite japanski ili bilo koji drugi strani jezik, svakako to uključite u svoj životopis.
 4. Volontiranje i izvannastavne aktivnosti: Ako ste bili uključeni u bilo kakve volonterske aktivnosti ili izvannastavne aktivnosti, to može pokazati vašu sposobnost rada u timu i vašu predanost.
 5. Uključite priznanja i nagrade: Ako ste dobili bilo kakva priznanja ili nagrade, bilo akademske ili neakademske, uključite ih u svoj životopis.
 6. Prikazivanje međukulturalnog razumijevanja: Ako ste proveli neko vrijeme u inozemstvu ili ste se uključili u aktivnosti koje su povezane s japanskom kulturom, to može pokazati vašu sposobnost prilagodbe i razumijevanja različitih kultura.
 7. Profesionalan ton: Iako možda nemate radnog iskustva, važno je da vaš životopis zadrži profesionalan ton. To pokazuje poslodavcima da shvaćate ozbiljno svoju aplikaciju.
 8. Prilagodite svoj životopis: Svaki put kada se prijavljujete za posao, prilagodite svoj životopis toj specifičnoj ulozi. To pokazuje poslodavcima da ste proveli vremena istražujući njihovu tvrtku i da ste ozbiljni u vezi s prijavom.
 9. Struktura životopisa: Japanski poslodavci preferiraju specifičnu strukturu prilikom izrade životopisa. Obavezno se posavjetujte s pravilima za izradu životopisa na japanskom prije nego što počnete pisati.
 10. Uključite referentne osobe: Ako imate bilo kakve profesore, mentore ili druge osobe koje mogu potvrditi vaše sposobnosti, uključite ih kao referentne osobe u svoj životopis.

Važnost Obrazovanja u Pisanju Životopisa na Japanskom


Odjeljak o obrazovanju u japanskom životopisu od ključne je važnosti jer pruža sveobuhvatni uvid u akademske kvalifikacije i stručne sposobnosti pojedinca. U Japanu, gdje je obrazovanje visoko cijenjeno, ovaj dio životopisa može biti presudan u procesu zapošljavanja. Poznavanje stupnja obrazovanja, sveučilišta, specijalizacija i postignuća tijekom obrazovanja daje potencijalnim poslodavcima jasan pregled kandidatove stručnosti i predanosti.

Osim toga, ovaj odjeljak pruža i informacije o vještinama i znanjima stecenim tijekom obrazovanja koje se mogu primijeniti na radnom mjestu. Uz to, u Japanu je uobičajeno da se u ovom odjeljku navode i ocjene, nagrade ili priznanja, što dodatno odražava predanost i usmjerenost na postignuća pojedinca. Stoga, odjeljak o obrazovanju u japanskom životopisu ne samo da pruža uvid u akademske kvalifikacije kandidata, već i ukazuje na njegovu radnu etiku, predanost i motivaciju.

Kako Prioritetizirati Obrazovanje u Japanskom Životopisu

Obrazovanje je ključni dio životopisa u Japanu, ali ne nužno uvijek na prvom mjestu. Ovisno o specifičnom kontekstu, može biti bolje staviti iskustvo na prvo mjesto, posebno ako je to iskustvo direktno relevantno za posao na koji se osoba prijavljuje. Na primjer, ukoliko se netko prijavljuje za visoko specijaliziranu tehničku poziciju, iskustvo u tom određenom području može biti važnije od općeg obrazovanja.

Međutim, u mnogim slučajevima, obrazovanje se često stavljaju na prvo mjesto u japanskim životopisima. To je zato što japanska kultura cijeni formalno obrazovanje i akademske kvalifikacije. Također, poslodavci često koriste obrazovne kvalifikacije kao prvotnu metodu filtriranja kandidata. Drugo, japanski životopisi obično slijede kronološki format, počevši od najranijih događaja kao što su obrazovanje, pa sve do najnovijih radnih iskustava.

Ipak, uvijek postoje iznimke. Ako je osoba koja se prijavljuje ostvarila značajne profesionalne uspjehe ili ima posebno relevantno radno iskustvo, to bi moglo biti vrednije od obrazovanja i trebalo bi biti navedeno na prvom mjestu. Primjerice, ako netko ima bogato iskustvo u upravljanju projektima unatoč nedostatku formalnog obrazovanja u tom području, takva bi osoba mogla staviti svoje iskustvo upravljanja projektima na vrh svog životopisa.

教育歴

2012年-2016年

東京大学、経済学部

学士号(経済学)


2010年-2012年

東京都立西高等学校

普通科・卒業


資格・スキル

 • ビジネスレベルの英語力(TOEIC 900点)
 • Microsoft Officeスキル(Word、Excel、PowerPoint)
 • プロジェクトマネジメント(PMP)認定

研修・セミナー

 • 2017年「ビジネス交渉スキルアップ研修」参加
 • 2018年「リーダーシップ育成プログラム」完了
 • 2019年「プロジェクトマネジメント研修」修了

Važnost vještina za izradu životopisa na japanskom jeziku


Japanski jezik


Vještine su ključne u japanskom životopisu zato što one pokazuju poslodavcu da ste sposobni obavljati posao na koji se prijavljujete. U Japanu, životopis je vrlo formalan dokument koji se koristi da pokaže vaše kvalifikacije i iskustvo. Stoga, vještine koje uključite u svoj životopis moraju biti relevantne za posao na koji se prijavljujete, kao i biti dobro opisane kako bi poslodavac mogao jasno razumjeti kako ih možete primijeniti na posao. Također, vještine koje posjedujete mogu vam pomoći da se istaknete od ostalih kandidata.

Osobe koje regrutuju na tržištu rada u Japanu traže različite kvalitete, ali najvažnije su vještine, iskustvo i obrazovanje. Vještine su važne jer pokazuju da možete obavljati određene zadatke i da ste sposobni učiti nove. Iskustvo je važno jer pokazuje da ste već bili u radnom okruženju i da ste upoznati s radnim zadacima. Obrazovanje je bitno jer pokazuje da ste se formalno obrazovali u određenom području. Pored ovih, poslodavci također cijene međuljudske vještine, sposobnost timskog rada, prilagodljivost i posvećenost poslu.

U nastavku ćemo predstaviti detaljan popis mekih i tvrdih vještina koje možete pridodati svom životopisu kako biste se istaknuli prilikom prijave za posao na japanskom tržištu rada.

ソフトスキル:

 1. Komunikacijske vještine - 通信能力 (Tsuushinnouryoku)
 2. Rješavanje problema - 問題解決能力 (Mondai kaiketsu nouryoku)
 3. Timski rad - チームワーク (Chīmuwāku)
 4. Vođenje vremena - タイムマネジメント (Taimumanējimento)
 5. Kreativnost - 創造性 (Sōzōsei)
 6. Kritičko razmišljanje - クリティカルシンキング (Kuritikarushinkingu)
 7. Adaptabilnost - 適応性 (Tekiōsei)
 8. Odlučnost - 決断力 (Ketsudanryoku)
 9. Emocionalna inteligencija - 感情知性 (Kanjō chisei)
 10. Motivacija - モチベーション (Mochibēshon)

ハードスキル:

 1. Stručnost u računalstvu - コンピューター技術 (Konpyūtā gijutsu)
 2. Strani jezici - 外国語 (Gaikokugo)
 3. Vještine u prodaji - 営業スキル (Eigyō sukiru)
 4. Analitičke vještine - 分析スキル (Bunseki sukiru)
 5. Vođenje projekata - プロジェクト管理 (Purojekuto kanri)
 6. Stručnost u marketingu - マーケティングの専門知識 (Māketingu no senmon chishiki)
 7. Grafički dizajn - グラフィックデザイン (Gurafikkudezain)
 8. Programiranje - プログラミング (Puroguramingu)
 9. Financijsko planiranje - 財務計画 (Zaimu keikaku)
 10. Stručnost u upravljanju ljudskim resursima - 人事管理の専門知識 (Jinji kanri no senmon chishiki)

Dodatni Odjeljci za Unaprjeđenje Vašeg Životopisa na Japskom


Dodatni naslovi u životopisu mogu biti korisni kako bi se istaknuli vaši posebni talenti, vještine ili iskustva koja su relevantna za posao na koji se prijavljujete. Uključivanje dodatnih kategorija može pomoći poslodavcu da bolje razumije vaše sposobnosti i interese, što može povećati vaše šanse za dobivanje razgovora za posao. Između ostalih, odabrao bih kategorije IT alati i jezici.

Kategorija IT alati je važna jer pokazuje vaše tehničke vještine. Poslodavci često traže kandidate koji su vješti u korištenju određenih softvera ili IT alata relevantnih za posao. Ova kategorija može pokazivati vašu stručnost u korištenju određenih programa, kao što su Microsoft Office, Adobe Creative Suite, programski jezici ili CRM sustavi.

Kategorija jezika je bitna jer poslodavci često traže kandidate koji su višejezični, posebno u globalno orijentiranim tvrtkama. Ova kategorija može pokazati vašu sposobnost komunikacije s klijentima, suradnicima ili partnerima koji govore različite jezike. Također, znanje više jezika može pokazivati vašu prilagodljivost i sposobnost učenja, što su važne osobine u dinamičnom poslovnom okruženju.

Kako poboljšati svoj životopis na japanskom jeziku


Pisanje životopisa prilagođenog japanskom tržištu zahtijeva posebnu pažnju na određene specifičnosti i kulturalne razlike. Evo nekoliko praktičnih savjeta kojima možete poboljšati svoj japanski životopis:

 1. Koristite Rirekisho: U Japanu je uobičajeno koristiti standardni obrazac za životopis, poznat kao Rirekisho. Obrazac je dostupan u knjižarama i na internetu.
 2. Napišite na japanskom: Ako se prijavljujete za posao u Japanu, vaš bi životopis trebao biti napisan na japanskom jeziku, koristeći pravilnu i formalnu gramatiku.
 3. Fotografija: Japanski životopisi obično uključuju fotografiju. Fotografija bi trebala biti formalna, slična onima koje se koriste za putovnice.
 4. Detalji o obitelji: U Japanu se često očekuje da će kandidati uključiti informacije o svojoj obitelji, uključujući bračni status i broj djece.
 5. Edukacija prije radnog iskustva: Za razliku od zapadnih životopisa, u japanskim životopisima obrazovanje obično dolazi prije radnog iskustva.
 6. Pisanje vlastoručno: Iako se to mijenja, neki poslodavci još uvijek preferiraju životopise napisane vlastoručno, jer vjeruju da to otkriva karakter kandidata.
 7. Očekivanja o plaći: U Japanu se često očekuje da ćete u životopisu napisati svoja očekivanja o plaći.
 8. Pravilno formatiranje: Japanski životopisi su vrlo strukturirani i trebali bi biti uredno formatirani. Provjerite primjere kako biste osigurali pravilno formatiranje.

Ključni Elementi za Pisanje Životopisa na Japanskom


Japanski jezik


Pisanje životopisa na japanskom zahtijeva posebnu pažnju i razumijevanje kulture te zemlje. Razlike između zapadnih i japanskih životopisa su brojne, stoga je ključno pridržavati se određenih specifičnosti kako bi se ostavio dobar dojam. Evo nekoliko ključnih savjeta za pisanje japanskog životopisa:

 1. Koristite standardni obrazac: U Japanu je uobičajeno koristiti standardne obrasce za životopis, poznate kao 'rirekisho', koji možete pronaći u trgovinama papirnate robe.
 2. Ručno ispunjavanje: Preporučuje se ručno ispunjavanje ovih obrazaca tinte, pokazuje trud i posvećenost.
 3. Detalji o obitelji: Za razliku od zapadnih životopisa, u Japanu je uobičajeno navesti detalje o obitelji, uključujući bračni status i djecu.
 4. Fotografija: Dodajte profesionalnu fotografiju u odgovarajućoj poslovnoj odjeći. Fotografija bi trebala biti nedavna i veličine 4x3 cm.
 5. Kronološki redoslijed: Ispunite svoj životopis u kronološkom redoslijedu, počevši od najnovijeg iskustva.
 6. Poštivanje prostora: Pisanje treba biti uredno i čisto, s poštivanjem prostora na obrascu.
 7. Nema prepravaka: Nema prekriženih riječi ili prepravaka. Ako napravite pogrešku, ispravno je ponovno ispisati cijeli obrazac.

Slijedeći ove savjete, vaš japanski životopis će istaknuti vašu profesionalnost i poštovanje prema japanskoj poslovnoj kulturi.

Sastavljanje propratnih pisama na japanskom jeziku


Propratno pismo, poznato kao "shokai sho" na japanskom, ključan je element pri prijavi za posao u Japanu. Ovo je vaša prilika da potencijalnom poslodavcu pokažete svoju strast prema poslu, istaknete svoje vještine koje nisu navedene u životopisu i objasnite zašto bi trebali biti razmatrani za određenu poziciju. Također, propratno pismo se često koristi za prikaz vašeg poštovanja prema japanskoj kulturi i poslovnim običajima. Bez obzira na to koliko je vaš životopis impresivan, nepotpun je bez dobro napisanog propratnog pisma koje pokazuje vašu predanost i entuzijazam. Stoga, uvijek priložite propratno pismo prilikom prijave za posao u Japanu.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Često Postavljana Pitanja o Pisanju Životopisa na Japanskom za Prijavu na Posao

Koje su specifičnosti pisanja životopisa na japanski?

Prilikom pisanja životopisa na japanski, važno je znati da se on razlikuje od zapadnjačkih formata. Japanski životopis, poznat kao "Rirekisho", ima standardizirani oblik koji uključuje osobne informacije, obrazovanje, radno iskustvo i hobije. Također, važno je koristiti Keigo, formalni japanski jezik, a životopis bi trebao biti napisan ručno kako bi pokazao vašu posvećenost i pažnju prema detaljima.

Kako bi trebala izgledati fotografija na životopisu?

U Japanu se očekuje da ćete na svoj životopis staviti fotografiju. Fotografija bi trebala biti profesionalna, veličine 4x3 cm, a na njoj biste trebali biti odjeveni u poslovnu odjeću. Važno je izbjeći casual odjeću ili previše šminku.

Kako se prijaviti za posao u Japanu?

Proces prijave za posao u Japanu može biti prilično formalan. Nakon što pošaljete svoj životopis, možete biti pozvani na više razgovora, uključujući grupni razgovor. Također, možda ćete morati proći kroz testiranje, kao što su testovi ličnosti ili sposobnosti. Važno je pokazati poštovanje i formalnost tijekom cijelog procesa.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa