Vodič za pisanje životopisa na filipinskom (tagalog) jeziku

Ang artikulong ito ay magbibigay ng mga gabay sa kung paano gumawa ng isang epektibong resume para sa Filipino (Tagalog) na merkado ng trabaho. Sa isang merkado kung saan ang kakayahang mag-adapt sa mabilis na pagbabago at ang pagiging multilingual ang pangunahing mga katangian ng mga potensyal na kandidato, paano tayo makakagawa ng isang resume na tutugma dito? Ano ang mga elementong kailangan nating isama para maging kaakit-akit sa mga employer?
Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

Primjer Životopisa na Filipinskom (Tagalog) Jeziku

Personal na Impormasyon

Pangalan: Juan Dela Cruz
Edad: 28
Kasarian: Lalaki
Estado Sibil: Kasal
Tirahan: #123, Quezon City, Metro Manila
Telepono: 09123456789
Email: juandelacruz@gmail.com

Karera na Layunin

Naghahanap ng posisyon bilang isang Sales Manager na kung saan ang aking kasanayan sa pagbebenta, pamamahala, at kahusayan sa pakikipag-ugnayan sa mga tao ay maaaring gamitin upang magdulot ng karagdagang kasaganaan sa kumpanya.

Edukasyon

Batsilyer ng Agham sa Pamamahala ng Negosyo
Unibersidad ng Pilipinas, Diliman, Quezon City
2010 - 2014

Karanasang Paggawa

Sales Supervisor
XYZ Corporation, Makati City
2015 - Kasalukuyan

 • Nagpaplano at nagpapatupad ng mga estratehiya sa pagbebenta upang marating ang mga layunin ng kumpanya.
 • Nagbibigay ng pagsasanay sa mga bagong sales staff at nagbibigay ng direksyon at suporta sa mga kasalukuyang miyembro ng team.
 • Nag-uulat ng mga pagbabago sa mga trend sa pagbebenta at mga alalahanin ng mga customer sa senior management.

Sales Associate
ABC Company, Pasig City
2014 - 2015

 • Nagbebenta ng mga produkto at serbisyo sa mga customer, nagpapaliwanag ng mga benepisyo at tampok.
 • Nakikipag-ugnayan sa mga customer upang malaman ang kanilang mga pangangailangan at inirerekomenda ang mga produkto o serbisyo na tugma sa mga ito.

Mga Kasanayan

 • Mahusay na kasanayan sa pamamahala at liderato
 • Malakas na kasanayan sa pagbebenta at pakikipag-negosyo
 • Mahusay na kakayahan sa komunikasyon, verbal at nakasulat
 • May kasanayan sa Microsoft Office, CRM software at iba pang teknolohiya sa pagbebenta

Mga Referensya

Magagamit kapag hiniling.

U ostatku ovog članka, vodit ćemo vas kroz korake kako napisati savršen životopis na filipinskom (tagalog) jeziku, posebno prilagođen za filipinsko (tagalog) tržište rada. Filipini su multikulturalna država s različitim jezicima i dijalektima, ali je tagalog jezik koji se najčešće koristi i razumije. Stoga je iznimno važno da vaš životopis bude napisan na ovom jeziku prilikom prijave za posao na filipinskom tržištu rada. Pisanje životopisa na filipinskom (tagalog) ne samo da će prikazati vaše jezične sposobnosti, već će također pokazati poštovanje prema lokalnoj kulturi i poslovnom okruženju. Osim toga, to će vam omogućiti da se bolje povežete s potencijalnim poslodavcima, stvarajući pritom veće šanse za uspjeh. Slijedite naše korake i savjete kako biste stvorili impresivan životopis koji će vam pomoći da se istaknete na filipinskom tržištu rada.

Filipinski tagalog jezik


Korisni Izrazi za Pisanje Životopisa na Filipinskom (Tagalog) Jeziku


Dragi čitatelju, na ovoj stranici možete pronaći popis korisnih pojmova koji su vezani za pisanje životopisa na filipinskom jeziku (tagalog). Svi su pojmovi prevedeni na filipinski (tagalog) kako biste lakše razumjeli svaki segment i kako biste mogli uspješno sastaviti vlastiti životopis.

 1. Struktura životopisa - Estructura ng resume
 2. Oblikovanje životopisa - Pag-format ng resume
 3. Obrazovanje - Edukasyon
 4. Vještine - Kasanayan
 5. Staž - Internship
 6. Radno iskustvo - Karanasan sa trabaho
 7. Osobni podaci - Personal na impormasyon
 8. Kontakt informacije - Mga detalye ng kontak
 9. Profesionalni ciljevi - Mga propesyonal na layunin
 10. Reference - Mga sanggunian
 11. Jezici - Mga wika
 12. Certifikati - Mga sertipiko
 13. Volontersko iskustvo - Karanasan sa boluntaryo
 14. Nagrade i priznanja - Mga parangal at pagkilala
 15. Hobi i interesi - Mga libangan at interes
 16. Prilaganje dokumenata - Paglakip ng mga dokumento

Nadamo se da će vam ovaj popis biti koristan pri sastavljanju vašeg životopisa na filipinskom jeziku (tagalog). Sretno!

Gramatika potrebna za pisanje životopisa na filipinskom (tagalog) jeziku


Filipinski (Tagalog) je aglutinativni jezik, što znači da koristi prefikse, sufikse i infixe za formiranje riječi i izražavanje gramatičkih odnosa. U kontekstu pisanja životopisa, najčešće ćete koristiti prošlo vrijeme ili prezent, ovisno o kontekstu. Na primjer, kada opisujete svoje prethodne poslove, koristit ćete prošlo vrijeme. U Tagalogu, prošlo vrijeme se često formira dodavanjem prefiksa "nag-" ili "na-" na glagolsku osnovu. Na primjer, "nagsulat" (pisao/pisala) ili "nagtrabaho" (radio/radila).

Kada opisujete svoje trenutne vještine ili sposobnosti, koristit ćete prezent. Prezent se u Tagalogu formira dodavanjem prefiksa "nag-" ili "na-" i sufiksa "-ng" na glagolsku osnovu. Na primjer, "nagsusulat" (piše) ili "nagtatrabaho" (radi). Životopis se obično piše u trećem licu, što znači da ne koristite osobne zamjenice poput "ja" (ako) ili "ti" (ikaw), već koristite svoje ime ili neformalnu zamjenicu "siya" (on/ona). Prema tome, u životopisu biste napisali nešto poput "Siya ay nagsusulat ng mga artikulo" (On/ona piše članke) umjesto "Ako ay nagsusulat ng mga artikulo" (Ja pišem članke).

Važnost Strukture i Oblikovanja Životopisa na Filipinskom (Tagalog) Jeziku


Važnost dobro strukturiranog životopisa za filipinski (tagalog) tržište rada ne može se dovoljno naglasiti. Izgled i struktura životopisa često su prvi pokazatelj potencijalnom poslodavcu o kandidatovoj profesionalnosti, organiziranosti i pažnji prema detaljima. U kontekstu filipinskog tržišta, posebno je važno da životopis reflektira kulturološke i poslovne norme te zemlje.

Dobro strukturirani životopis može biti ključan za otvaranje vrata novim prilikama i postizanju profesionalnih ciljeva. On može biti ključna točka razlikovanja u konkurentnom okruženju, posebno na tržištu poput filipinskog, gdje je konkurencija velika. Stoga, ulaganje vremena i truda u izradu kvalitetnog, dobro strukturiranog životopisa može donijeti velike dugoročne koristi.

U konačnici, svaki je izazov u karijeri prilika za rast i razvoj. Sastavljanje životopisa je samo jedan od tih izazova, ali on je bitan korak na putu ka ostvarenju profesionalnih ciljeva.

Osim predloška životopisa na filipinskom (tagalog), imamo i druge slične predloške koje možete provjeriti.

Otkrijte tajne uspješnog pisanja životopisa na filipinskom (tagalog) jeziku: važnost pravilnog oblikovanja

 1. Izbor fonta: Preporučuje se upotreba jasno čitljivih fontova poput Arial, Times New Roman ili Calibri. Filipinski poslodavci cijene čitljivost i profesionalnost, stoga se treba kloniti ekstravagantnih fontova koji odvraćaju pažnju od sadržaja životopisa.
 2. Format: Životopis treba biti napisan s dvostranim razmakom i poravnat po lijevom rubu. Ovo olakšava brzo skeniranje i čitanje dokumenta.
 3. Razdjelnici: Upotrijebite razdjelnike poput crtica, točaka ili zvjezdica kako biste vizualno razdvojili odjeljke ili podatke u svom životopisu. Ovo će olakšati čitatelju da brzo identificira ključne informacije.
 4. Grafičke oznake: Izbjegavajte pretjeranu upotrebu grafičkih oznaka kao što su slike, logo ili simboli. Filipinsko tržište rada cijeni jednostavnost i profesionalnost, stoga se preporučuje da se ove oznake koriste umjereno i samo kada je to prikladno.
 5. Margine: Margine bi trebale biti između 1 i 1,5 inča. To osigurava da je dokument uredan i lako čitljiv, a da pritom pruža dovoljno prostora za sve vaše informacije.
 6. Boje: Dok životopis treba biti profesionalan, razmislite o upotrebi boje kako biste istaknuli određene dijelove svog životopisa. No, boje bi trebale biti suzdržane i profesionalne. Na filipinskom tržištu rada, tamnoplava ili tamnozelena su često prihvatljive boje za ovu svrhu.
 7. Predložak: Odaberite čist, profesionalan predložak koji olakšava čitanje i navigaciju. Taj predložak trebao bi odražavati vašu profesionalnu osobnost i industriju u kojoj se natječete. Ovo je posebno važno na filipinskom tržištu rada, gdje poslodavci cijene jasnoću i organiziranost.

Kako strukturirati životopis na filipinskom jeziku: Ključ za uspjeh

Filipinski tagalog jezik


Kada pišete životopis na filipinskom (tagalog) jeziku, važno je razumjeti njegovu strukturu i glavne dijelove kako biste ostavili dobar dojam na potencijalne poslodavce. Evo nekoliko ključnih točaka koje trebate uzeti u obzir:

 1. Osobni podaci: Ovaj dio trebao bi sadržavati vaše ime, adresu, broj telefona i e-mail. Važno je osigurati da su vaši kontakt podaci ažurirani i točni.
 2. Profesionalni sumarni: Ovdje trebate napisati kratak opis vaše profesionalne karijere. Ovaj dio treba biti jasan i sažet kako bi poslodavci odmah mogli vidjeti vaše ključne kvalifikacije.
 3. Radno iskustvo: Navedite sve relevantne poslove koje ste radili, počevši od najnovijeg. Za svaki posao navedite naziv radnog mjesta, ime tvrtke, datum zapošljavanja i opis vaših dužnosti.
 4. Obrazovanje: Opišite svoje obrazovne kvalifikacije, uključujući ime škole ili fakulteta, diplome i datume. Primjerice, na Filipinima, vrlo je važno naglasiti stupanj obrazovanja, jer poslodavci često traže kandidate s diplomom.
 5. Vještine: Ovdje navedite sve relevantne vještine koje posjedujete. Posebno je važno istaknuti bilo kakve vještine koje su specifične za filipinsko tržište rada, kao što su znanje lokalnih jezika ili radno iskustvo u određenoj industriji.
 6. Jezici: Kao na Filipinima, gdje je višejezičnost cijenjena, važno je naglasiti sve jezike koje govorite, uključujući i razinu vaše vještine.
 7. Dodatni podaci: Ovaj dio može uključivati vaša dodatna dostignuća, certifikate, nagrade, hobije ili interese. Na primjer, ako ste sudjelovali u nekom dobrovoljnom radu ili ste član neke profesionalne organizacije, to bi bilo dobro navesti.

Svaki dio vašeg životopisa trebao bi biti jasno i detaljno opisan kako bi potencijalni poslodavci mogli dobiti sveobuhvatnu sliku o vama kao kandidatu.

Kako napisati impresivno zaglavlje životopisa na filipinskom jeziku: Koraci koji privlače poslodavce

Filipinski tagalog jezik


Važnost zaglavlja životopisa na filipinskom (tagalog) jeziku leži u tome da ono mora biti jasno vidljivo i sadržavati sve podatke za kontakt. Da biste pravilno sastavili zaglavlje, slijedite ovaj obrazac:

Na vrhu dokumenta napišite svoje Prezime i Ime. Odmah ispod toga, unesite svoju Struku i disciplinu, kako bi poslodavac odmah znao u kojem ste području stručnjak. Sljedeći korak je dodavanje Poštanske adrese, koja je bitna za poslodavca ukoliko želi poslati bilo kakvu službenu korespondenciju. Nakon toga, navedite svoj broj Telefona, kako bi vas poslodavac mogao lako kontaktirati. Na kraju, unesite svoju Email adresu, što je danas najčešći način komunikacije u poslovnom svijetu. Ova struktura zaglavlja životopisa čini ga jasnim i preglednim, olakšavajući poslodavcu pronalazak potrebnih informacija.

Apelyido Pangalan

Propesyon at Disiplina

Postal na Address

Telepono

Email Address


Dodavanje fotografije u životopis za filipinski (tagalog) tržište

Ang paglalagay ng larawan sa iyong resume o CV ay hindi kinakailangan sa Pilipinas. Ang mga kompanya sa Pilipinas ay hindi karaniwang nagre-request ng mga larawan, at ito ay dahil sa mga batas na nagbabawal sa diskriminasyon batay sa pisikal na hitsura. Ang pinakamahalagang bagay na dapat isaalang-alang sa paggawa ng resume ay ang kalidad ng impormasyon tungkol sa iyong mga kasanayan, karanasan at edukasyon.

Gayunpaman, kung ang isang kompanya ay humihiling ng larawan, siguraduhin na ito ay isang propesyonal na headshot. Ang larawan ay dapat na katamtaman ang laki, malinaw at hindi edited. Iwasan ang mga larawan na may distraksyon sa background. Ang pinakamahusay na pormat para sa isang resume na larawan ay JPEG o PNG, at ito ay dapat na maliit na laki ng file para hindi ito maging sanhi ng problema sa pag-upload.

Tandaan na ang iyong resume ay ang unang pagkakataon na maipakita ang iyong mga potensyal na empleyador ang iyong mga kasanayan at kakayahang magtrabaho. Kaya't tiyakin na ito ay magiging malinis, maayos at propesyonal.

Važnost Iskustva u Životopisu za Filipinsko (Tagalog) Tržište Rada


Kako napisati iskustva za životopis namijenjen filipinskom tržištu rada

Ang seksyon ng karanasan sa trabaho sa isang buhay (CV) ay mahalaga dahil ito ang nagpapakita ng iyong kakayahan at kompetensya na naipon mo sa iyong mga nakaraang trabaho. Sa Filipino (Tagalog) na CV, ito rin ang seksyon na ibinabahagi ang iyong mga natamong tagumpay at kung paano mo nagamit ang iyong mga kasanayan sa mga partikular na sitwasyon.

 1. Kronolohikal na Pagkasunud-sunod: Ang iyong mga nakaraang trabaho ay dapat ilista sa isang kronolohikal na pagkasunud-sunod, na nagsisimula sa pinakabagong posisyon pababa sa luma. Halimbawa, kung ikaw ay nagtrabaho bilang Pangalawang Pangulo ng Operasyon sa isang kilalang kompanya ng teknolohiya, ito ang unang ililista sa iyong CV.
 2. Mga Petsa ng Kontrata: Ang mga petsa ng iyong pagkakapanatili sa bawat trabaho ay nagpapakita ng iyong katapatan at kahandaang tumagal sa isang posisyon. Halimbawa, kung nagtrabaho ka bilang Tagapamahala ng Proyekto mula 2015 hanggang 2020, ito ay dapat ilista.
 3. Pamagat ng Trabaho: Ang iyong mga pamagat sa trabaho ay nagpapakita ng iyong posisyon at antas ng responsibilidad. Halimbawa, kung ikaw ay nagtrabaho bilang Hepe ng Operasyon, ito ay nagpapakita ng iyong kakayahang magpatakbo at pamahalaan ang isang organisasyon.
 4. Listahan na may Mga Bulleted na Marka: Sa paglalarawan ng iyong mga tungkulin at responsibilidad, gamitin ang mga bulleted marks. Halimbawa, kung nagtrabaho ka bilang Marketing Manager, ilista ang mga tungkulin tulad ng "nagplano at nagpatupad ng mga kampanya sa marketing," "nag-supervise sa team ng marketing," at iba pa.
 5. Paglalarawan ng Trabaho: Ito ay nagbibigay ng isang malinaw na ideya sa potensyal na employer kung ano ang iyong mga ginawa at nagawa sa iyong mga nakaraang trabaho. Halimbawa, kung nagtrabaho ka bilang Financial Analyst, ilahad kung paano mo na-analyze ang mga financial data at nagbigay ng rekomendasyon para sa desisyon sa negosyo.
 6. Paggamit ng Mga Keyword: Ang mga keyword ay mahalaga para sa mga sistemang ATS (Applicant Tracking System). Halimbawa, kung nag-apply ka para sa posisyon ng HR Manager, gamitin ang mga keyword na "HR Management," "Employee Relations," "Talent Acquisition," at iba pa.

Pozicija: Tagapamahala ng Proyekto

Poslodavac: ABC Corporation

Mga Petsa: Enero 2015 - Kasalukuyan


Opis :

 1. Namuno sa pagpaplano at pagpapatupad ng mga proyekto.
 2. Nagtatrabaho kasama ang team upang matugunan ang mga layunin.
 3. Tinitiyak ang kalidad ng trabaho at pagsunod sa mga deadline.
 4. Naghahanda ng mga ulat tungkol sa progreso ng proyekto.
 5. Nagpapaunlad ng mga pamamaraan para sa mas mahusay na kahusayan.

Filipinski tagalog jezik


Postupanje bez prethodnog iskustva pri pisanju životopisa na filipinskom jeziku (tagalog)

Ispunjavanje životopisa može biti izazovno, posebno ako nemate prethodnog iskustva. No, ne brinite se ako ste početnik, jer ćemo vas provesti kroz osnovne korake za ispunjavanje životopisa na filipinskom jeziku. Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da se istaknete, čak i ako nemate radno iskustvo.

 1. "Tugmaan ang iyong mga kasanayan at kwalipikasyon sa mga hinahanap na mga kakayahan sa trabaho". - Alam namin na wala kang karanasan sa trabaho, ngunit may mga kasanayan ka na maaaring maging kapaki-pakinabang para sa inaaplyan mong trabaho. Siguraduhing mailista mo ang mga ito sa iyong CV.
 2. "Ilahad nang malinaw ang iyong edukasyonal na background". - Mga detalye tulad ng iyong paaralan, kurso at taon ng pagtatapos ay mahalaga. Kung ikaw ay isang estudyante, ilista ang iyong kasalukuyang antas ng edukasyon.
 3. "Isama ang mga katangiang personal na makatutulong sa trabaho". - Kung ang posisyon ay nangangailangan ng malakas na organizational skills, banggitin kung paano mo naipakita ang katangiang ito sa iba't ibang sitwasyon.
 4. "Isama ang iyong mga volunteer work o internships". - Kahit na ito ay hindi bayad, ito ay isang mahusay na paraan upang ipakita ang iyong dedikasyon at kahandaan na matuto.
 5. "Magpakita ng pagsusumikap na matuto at lumago". - Ilista ang mga seminar o training na iyong sinalihan. Ito ay magpapakita ng iyong inisyatibo na malawakang kaalaman.
 6. "Maging positibo at propesyonal". - Ang iyong CV ay dapat na sumalamin sa iyong positibong pananaw at propesyonal na pag-uugali. Iwasan ang mga negatibong salita o tono.
 7. "Huwag kalimutan na isama ang iyong mga reference". - Kahit wala kang karanasan sa trabaho, maaari kang magbigay ng mga reference mula sa iyong mga guro o mga taong nakakakilala sa iyong kakayahan at karakter.
 8. "Maging maingat sa iyong grammar at pagbabaybay". - Ang iyong CV ay isang refleksyon ng iyong pagsusulat na kasanayan. Mag-double check upang siguraduhin na walang mga error.
 9. "Isama ang anumang relevanteng impormasyon". - Kung mayroon kang anumang karanasan na maaaring magpakita ng iyong kakayahang magsagawa ng trabaho, siguraduhing isama ito sa iyong CV.
 10. "Magpakita ng iyong pasyon at dedikasyon". - Ang mga employer ay naghahanap ng mga kandidato na may pasyon sa kanilang trabaho. Ipakita ito sa pamamagitan ng paglalarawan ng iyong mga interes at kung paano ka nag-effort na matuto at lumago.

Važnost obrazovanja prilikom pisanja životopisa na filipinskom (tagalog) jeziku


Odjeljak o obrazovanju u filipinskom (tagalog) životopisu od iznimne je važnosti. To je zbog činjenice da obrazovanje u Filipinskoj kulturi igra ključnu ulogu u određivanju profesionalne perspektive pojedinca. Ovaj odjeljak pruža potencijalnim poslodavcima uvid u akademske kvalifikacije kandidata, uključujući stupanj obrazovanja, instituciju, tečajeve koji su završeni i postignute ocjene. To pomaže poslodavcima da procijene sposobnost kandidata da izvršava zadatke koji su mu dodijeljeni.

Pored toga, detaljne informacije o obrazovanju mogu poslužiti kao indikator predanosti, discipliniranosti i volje za učenjem kandidata. Neki poslodavci mogu također uzeti u obzir specifične vještine ili znanja stečena tijekom obrazovanja, posebno za specijalizirane ili tehničke uloge. Stoga je odjeljak o obrazovanju ključan element filipinskog životopisa i treba ga pažljivo pripremiti kako bi se maksimizirala njegova efikasnost.

Kako odabrati i rangirati obrazovanje u životopisu na filipinskom (tagalog) jeziku

Obrazovanje bi trebalo biti na vrhu filipinskog (tagalog) životopisa, posebno ako je osoba koja se prijavljuje na posao nedavno završila školovanje ili je još uvijek u procesu obrazovanja. Na Filipinima, obrazovanje se visoko cijeni i često je jedan od prvih kriterija koje poslodavci gledaju prilikom odabira kandidata. Na primjer, za poslove u tehničkim ili akademskim sektorima, stupanj obrazovanja i relevantni tečajevi često su ključni faktori za razmatranje.

Međutim, postoji situacija kada obrazovanje ne bi trebilo biti na vrhu filipinskog životopisa. To je kada kandidat ima dugogodišnje iskustvo u određenom sektoru ili industriji. U ovom slučaju, relevantno radno iskustvo i postignuća na poslu mogu biti važniji od formalnog obrazovanja. Na primjer, ako osoba ima preko deset godina iskustva u menadžmentu u hotelijerstvu, to iskustvo bi trebalo biti istaknuto prije obrazovanja.

Dakle, pozicija obrazovanja u filipinskom životopisu ovisi o specifičnoj situaciji kandidata. Iako je obrazovanje važno, u nekim slučajevima radno iskustvo može biti važnije. Kao uvijek, najbolje je prilagoditi životopis specifičnoj industriji i poziciji na koju se kandidat prijavljuje.

Edukasyonal na Background :

University of the Philippines

Bachelor of Science in Civil Engineering

Mayo 2016 – Abril 2020

Nagkamit ng Gawad Chancellors para sa Pinakamahusay na Nagtapos


Manila Science High School

High School Diploma

Hunyo 2012 – Marso 2016

Summa Cum Laude


Juan Luna Elementary School

Elementary Diploma

Hunyo 2006 – Marso 2012

Valedictorian


Mga Sertipikasyon :

Lisensyadong Inhinyero Sibil – Professional Regulation Commission (PRC)

Oktubre 2020 – Kasalukuyan


Sertipikasyon sa AutoCAD – TESDA

Hunyo 2019


Mga Seminar at Training:

Earthquake Resistant Design – Philippine Institute of Civil Engineers

Pebrero 2020


Project Management Professional Training – Rizal Technological University

Hulyo 2019


Važnost vještina za pisanje životopisa na filipinskom (tagalog) jeziku


Filipinski tagalog jezik


Važnost vještina u filipinskom (tagalog) životopisu je ključna. Filipini su zemlja sa visokom stopom zapošljavanja i velikom konkurencijom, što znači da poslodavci traže najbolje kandidate koji se ističu svojim vještinama i iskustvom. Vaše vještine - bilo da su to tehničke vještine, meke vještine, jezične vještine ili druge specijalizirane vještine - mogu biti odlučujući faktor koji će vas izdvojiti od ostalih kandidata. Osim toga, objašnjavanje kako ste koristili svoje vještine na prethodnim radnim mjestima može pokazati poslodavcu kako biste mogli biti vrijedan doprinos njihovom timu.

Kada je riječ o tome što regruteri traže na tržištu rada u Filipinima, oni često traže kandidate koji pokazuju snažnu radnu etiku, prilagodljivost, i sposobnost učenja. Radna etika je posebno važna, s obzirom na brzi tempo i visoke zahtjeve mnogih radnih mjesta. Prilagodljivost je također ključna, jer poslodavci često traže kandidate koji su sposobni brzo se prilagoditi promjenjivim situacijama i zahtjevima. Na kraju, sposobnost učenja je neophodna, jer poslodavci žele ljude koji su sposobni usvojiti nove vještine i znanja kako bi ostali konkurentni u brzo mijenjajućem poslovnom okruženju.

U nastavku ćemo predstaviti primjere mekih i tvrdih vještina koje bi mogle biti korisne pri sastavljanju vašeg životopisa na filipinskom jeziku (tagalog).

Meke vještine (Soft Skills):

 1. Komunikacijske vještine - Kakayahang makipagkomunikasyon
 2. Rješavanje problema - Kakayahang maghanap ng solusyon sa mga problema
 3. Timski rad - Kakayahang makipagtrabaho sa isang koponan
 4. Prilagodljivost - Kakayahang makapag-adjust sa mga pagbabago
 5. Samostalnost - Kakayahang magtrabaho nang walang pangangailangan ng maraming tulong
 6. Vođenje - Kakayahang mamuno
 7. Odlučnost - Kakayahang magdesisyon nang tama
 8. Kreativnost - Kakayahang lumikha ng mga bagong ideya
 9. Multitasking - Kakayahang gumawa ng maraming gawain nang sabay-sabay
 10. Organizacijske vještine - Kakayahang mag-organisa ng mga gawain

Tvrde vještine (Mahirap na Kasanayan):

 1. Stručnost u računalnim programima - Kadalubhasaan sa mga computer program
 2. Stručnost u stranim jezicima - Kadalubhasaan sa mga dayuhang wika
 3. Tehničke vještine - Teknikal na kakayahan
 4. Vozačka dozvola - Lisensya sa pagmamaneho
 5. Stručnost u statistici - Kadalubhasaan sa estadistika
 6. Stručnost u matematici - Kadalubhasaan sa matematika
 7. Grafički dizajn - Kadalubhasaan sa graphic design
 8. Programiranje - Kadalubhasaan sa pagpoprograma
 9. Prodajne vještine - Kakayahang magbenta
 10. Certifikati specijalizacije - Mga sertipikasyon sa espesyalisasyon

Dodatni Odjeljci za Dodavanje u Životopis na Filipinskom (Tagalog) Jeziku


Dodatne kategorije u životopisu mogu pružiti potpuniju sliku o vašim kvalifikacijama i osobnosti. Ove kategorije mogu vam pomoći da se istaknete među ostalim kandidatima, pokazujući vašu jedinstvenost i raznolikost vještina. Također, mogu pomoći poslodavcima da bolje razumiju kako bi se uklopili u njihovu tvrtku i kulturu.

Odabirem kategorije "Jezici" i "Hobiji ili interesi". Jezici su važni jer pokazuju vašu sposobnost komunikacije i interakcije s ljudima različitih kultura i pozadina. Ovo može biti posebno korisno za tvrtke koje posluju na globalnoj razini. S druge strane, hobiji ili interesi mogu pokazati vašu strast i posvećenost nečemu izvan profesionalnog života. Ove aktivnosti mogu također ukazivati na određene vještine koje bi mogle biti korisne na radnom mjestu.

Kategorija "Jezici" u životopisu ne odnosi se samo na strane jezike koje govorite, već i na razinu vaše vještine u svakom jeziku. Na primjer, možete navesti da ste tečni na engleskom i filipinskom, a osnovni na španjolskom. Ova informacija može biti korisna za poslodavce, posebno ako posluju u višejezičnom okruženju.

S druge strane, kategorija "Hobiji ili interesi" može se koristiti za prikazivanje vaše osobnosti i interesa izvan radnog okruženja. Ovo može biti bilo što od umjetnosti, sporta, putovanja, kuhanja ili čitanja. Ova kategorija može poslodavcima pružiti uvid u vaš karakter i pokazati kako provodite svoje slobodno vrijeme. Također, neki hobiji mogu ukazivati na vještine koje su relevantne za posao, poput timskog rada, liderstva ili organizacije.

Kako poboljšati svoj životopis na filipinskom (tagalog) jeziku


Slijede neki konkretni savjeti koji vam mogu pomoći da poboljšate svoj filipinski (tagalog) životopis i steknete prednost na konkurentnom tržištu rada na Filipinima:

 1. Koristite formalni filipinski jezik: Izbjegavajte sleng i kolokvijalne izraze. Vaš životopis trebao bi odražavati profesionalnost i formalnost.
 2. Pridržavajte se kulture poslovnog pisanja na Filipinima: Tradicionalno, filipinski poslodavci cijene skromnost i poštovanje. Stoga se u svom životopisu predstavite kao stručnjak, ali i kao timski igrač.
 3. Navedite svoje osobne podatke: Na Filipinima je uobičajeno uključiti osobne podatke poput dobi, spola, bračnog statusa i religije. Iako ovo nije uobičajena praksa u mnogim zapadnim zemljama, filipinski poslodavci često očekuju ove informacije.
 4. Naglasite obrazovanje: Obrazovanje je na Filipinima vrlo cijenjeno. Stoga, jasno istaknite svoje obrazovne kvalifikacije, uključujući stupnjeve, diplome i relevantne kurseve.
 5. Uključite filipinske reference: Ako ste radili na Filipinima ili imate filipinske reference, svakako ih uključite. Lokalne reference mogu biti vrlo utjecajne.
 6. Proučite filipinske norme formatiranja: Na Filipinima je često prihvatljivo imati životopis duži od jedne stranice, pogotovo ako imate puno relevantnog iskustva. Također, očekuje se da će životopis biti organiziran i lako čitljiv.
 7. Prilagodite svoj životopis: Filipinski poslodavci cijene kada kandidati prilagode svoj životopis za specifičnu poziciju na koju se prijavljuju. Ovo pokazuje da ste uložili trud i da ste ozbiljno zainteresirani za poziciju.
 8. Dodajte fotografiju: Iako ovo može biti neobično za neke zapadne norme, na Filipinima je često uobičajeno uključiti profesionalnu fotografiju u svoj životopis.

Ključni Elementi za Pisanje Životopisa na Filipinskom (Tagalog) Jeziku


Filipinski tagalog jezik


Uspješno pisanje životopisa zahtijeva strateško planiranje i precizno izražavanje. Evo nekoliko ključnih točaka koje će vam pomoći da napišete impresivan filipinski (tagalog) životopis koji će privući pažnju poslodavca.

 1. Upotrijebite formalni tagalog: Izbjegavajte sleng i koristite formalni jezik kako bi vaš životopis izgledao profesionalno.
 2. Opišite svoje vještine i iskustvo: Detaljno navedite svoje prethodne poslove, dužnosti, postignuća i vještine. Koristite akcijske riječi poput 'upravljanje', 'izvršavanje', 'razvijanje' itd.
 3. Prilagodite životopis: Prilagodite svoj životopis za svaku poziciju na koju se prijavljujete. Naglasite vještine i iskustvo koje su relevantne za posao.
 4. Budite sažeti i jasni: Vaš životopis trebao bi biti kratak i jasan. Pokušajte ga svesti na najviše dvije stranice.
 5. Provjerite pravopis i gramatiku: Provjerite svoj životopis za eventualne pogreške u pravopisu i gramatici. To pokazuje vašu profesionalnost i pažnju za detalje.
 6. Navedite osobne podatke: Navedite svoje puno ime, adresu, broj telefona i e-mail adresu. Nemojte zaboraviti navesti svoje državljanstvo i datum rođenja.
 7. Navedite reference: Navedite barem dvije reference koje mogu potvrditi vaše vještine i iskustvo. Ako nemate prethodnog iskustva, možete navesti svoje profesore ili mentore.
 8. Koristite profesionalni format: Koristite jednostavan i profesionalni format. Koristite isti font, veličinu i boju teksta kroz cijeli dokument.

Naučite kako napisati životopis i propratna pisma na filipinskom (tagalog) jeziku


Ang pagbibigay ng propratnog sulat kasama ang iyong resume ay isang mahalagang bahagi ng iyong aplikasyon para sa trabaho. Ito ay nagbibigay-daan para ipakita mo ang iyong kwalipikasyon at kasanayan na hindi direktang ipinapakita sa iyong resume. Ang propratnog sulat ay nagbibigay ng karagdagang impormasyon tungkol sa iyong mga karanasan at nagpapakita ng iyong pagsisikap at interes sa posisyon. Bukod dito, ito rin ay nagbibigay ng pagkakataon sa iyo upang ipahayag ang iyong sarili sa isang mas personal na paraan, na maaaring maging malaking tulong sa paggawa ng positibong impresyon sa iyong potensyal na employer. Kaya, ang isang maayos na isinulat na propratnog sulat ay maaaring maging isang malaking kaibahan sa iyong aplikasyon para sa trabaho.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Često postavljana pitanja o pisanju životopisa na filipinskom (tagalog) jeziku

Kako napisati životopis na filipinskom jeziku?

Kada pišete životopis na filipinskom jeziku, važno je koristiti ispravan format i izraze koji su uobičajeni u filipinskoj poslovnoj kulturi. Životopis bi trebao biti sažet, jasan i koncizan, s naglaskom na vaše vještine, iskustvo i obrazovanje. Također, koristite formalni ton i izbjegavajte sleng.

Koji su ključni elementi životopisa na filipinskom jeziku?

Ključni elementi životopisa na filipinskom jeziku uključuju: osobne podatke (Pangalan, Edad, Kasarian, Katayuan sa buhay), obrazovanje (Edukasyon), radno iskustvo (Karanasan sa trabaho), vještine (Kasanayan), i reference (Mga Sipi). Važno je navesti sve relevantne informacije koje bi mogle pomoći poslodavcu da razumije vašu sposobnost da obavljate posao.

Kako se prijaviti na posao u Filipinima?

Prijavljivanje na posao u Filipinima često zahtijeva online prijavu putem web stranice tvrtke ili putem online platformi za zapošljavanje. Uz prijavu je potrebno priložiti životopis i motivacijsko pismo. Nakon toga slijedi proces intervjua koji može uključivati jedan do tri kruga intervjua, ovisno o tvrtki i vrsti posla.

Kako bi trebao izgledati moj motivacijski pismo za posao u Filipinima?

Filipinci cijene skromnost, stoga je važno biti umjeren prilikom pisanja motivacijskog pisma. Naglasite kako možete doprinijeti tvrtki, ali izbjegavajte pretjerano hvalisanje o vašim postignućima. Također, motivacijsko pismo treba biti jasno, precizno i profesionalno napisano.

Kako se obično odvija proces intervjua za posao u Filipinima?

Proces intervjua u Filipinima obično započinje telefonskim intervjuom ili intervjuom putem video poziva. Ako prođete prvi krug, pozvat će vas na osobni intervju. Tijekom intervjua, poslodavci često postavljaju pitanja koja se odnose na vaše prethodno radno iskustvo, vještine i kako biste se nosili s određenim situacijama na poslu.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa