Vodič za izradu estonskog životopisa: od predloška do finalne verzije

Kako izraditi životopis koji će privući poslodavce na estonskom tržištu rada? Koji su ključni elementi kojima estonski poslodavci pridaju posebnu važnost prilikom pregledavanja životopisa? U ovom članku ćemo se detaljno baviti tehnikama pisanja životopisa koji su prilagođeni estonskom tržištu rada, koje se ističe svojim dinamičkim okruženjem i tehnološki naprednim sektorima.
Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

U ostatku ovog članka, usmjerit ćemo se na pružanje detaljnih smjernica o tome kako napisati savršen životopis na estonskom jeziku, posebno prilagođen za estonsko tržište rada. Kao što je poznato, pisanje životopisa na lokalnom jeziku može biti ključna komponenta u procesu traženja posla, posebice u zemljama kao što je Estonija, gdje je estonski jezik dominantan.

Pisanje životopisa na estonskom jeziku nije samo pokazivanje poštovanja prema lokalnoj kulturi i jezičnim normama, već također potencijalnim poslodavcima signalizira vašu spremnost i sposobnost da se uklopite u estonski poslovni okruženje. Ovaj članak pružit će vam korisne savjete i trikove kako bi vaš životopis na estonskom jeziku bio što učinkovitiji i privlačniji za estonske poslodavce.

Primjer životopisa na estonskom jeziku

Isikuandmed:

Nimi: Kalle Kask

Aadress: Kesklinna 12, 10100 Tallinn

Telefon: +372 555 5555

E-post: kalle.kask@mail.ee

Sünniaeg: 25.10.1985

Haridus:

2004-2008 Tartu Ülikool, majandusteaduskond, bakalaureuseaste

2000-2004 Tallinna Reaalkool, keskkool

Töökogemus:

2012- praeguseni AS SEB Pank, laenude osakonna juhataja

 • Osakonna töö korraldamine ja juhtimine
 • Laenude väljastamise protsessi koordineerimine ja kontroll

2008-2012 AS SEB Pank, laenude spetsialist

 • Kliendi laenutaotluste menetlemine
 • Laenude väljastamise protsessi koordineerimine

Keelteoskus:

Eesti keel - emakeel

Inglise keel - väga hea

Vene keel - väga hea

Soome keel - hea

IT-oskused:

MS Office (Word, Excel, PowerPoint)

Internet ja e-post

Erinevad pangandusprogrammid

Isiklikud omadused:

Olen korrektne, kohusetundlik ja täpne. Omavahelises suhtluses hindan ausust ja otsekohesust. Olen hea meeskonnatöötaja, kuid suudan vajadusel ka iseseisvalt töötada. Olen avatud uutele väljakutsetele ja pidevaks enesearenguks.

Huvialad:

Vaba aega veedan pere ja sõpradega, samuti meeldib mulle lugeda, sportida ja reisida.

Soovitajad:

Märt Mägi, AS SEB Pank, tel. +372 666 6666

Mari Kask, AS SEB Pank, tel. +372 777 7777


Korisni Izrazi za Pisanje Životopisa na Estonskom Jeziku i Njihov Prijevod

Dragi čitatelju, na ovoj stranici možete pronaći popis korisnih pojmova koji se odnose na pisanje životopisa na estonskom jeziku. Ovi pojmovi su prevedeni na estonski kako bi vam olakšali razumijevanje i formuliranje vašeg životopisa.

 • Struktura životopisa - Elulookirja struktuur
 • Oblikovanje životopisa - Elulookirja vormindamine
 • Obrazovanje - Haridus
 • Vještine - Oskused
 • Staž - Praktika
 • Radno iskustvo - Töökogemus
 • Jezici - Keeled
 • Osobni podaci - Isikuandmed
 • Kontakt informacije - Kontaktteave
 • Reference - Viited
 • Certifikati - Sertifikaadid
 • Hobi - Hobid
 • Pohvale - Kiitused
 • Profesionalni ciljevi - Kutsealased eesmärgid
 • Dodatne aktivnosti - Lisategevused

Nadamo se da će vam ovaj popis biti koristan u sastavljanju vašeg životopisa na estonskom jeziku. Sretno!

Korisni aspekti estonske gramatike za pisanje životopisa

Estonski jezik pripada ugro-finski skupini jezika, a njegova gramatika se znatno razlikuje od one koju smo navikli u romanskim ili germanskim jezicima. Jedna od najvažnijih značajki estonske gramatike je korištenje 14 padeža, koji utječu na oblik riječi. Međutim, za pisanje životopisa najčešće se koriste nominativ (osnovni oblik riječi), genitiv (za izražavanje posjedovanja) i partitiv (za izražavanje djelomične količine ili neodređenosti).

Primjerice, ako želite napisati "Imam diplomu iz ekonomije", na estonskom biste to izrazili kao "Mul on majanduse diplom", gdje "Mul on" znači "imam", "majanduse" je genitiv od "majandus" što znači "ekonomija", a "diplom" je "diploma". Kada opisujete svoje radno iskustvo, koristit ćete prošlo vrijeme, koje se na estonskom formira dodavanjem sufiksa na infinitiv glagola. Na primjer, "radila sam kao menadžer" prevest će se kao "Töötasin juhina", gdje je "töötasin" prošlo vrijeme od glagola "töötama" (raditi), a "juhina" je nominativ od "juht" (voditelj, menadžer).

U estonskom jeziku ne postoji posebno pravilo o tome u kojem licu treba pisati životopis. Međutim, često se koristi treće lice jednine, što je uobičajeno i u mnogim drugim jezicima. Na primjer, "Marija je diplomirala na Sveučilištu u Tallinnu" prevest će se kao "Maria lõpetas Tallinna Ülikooli".

Važnost strukture i oblikovanja životopisa na estonskom jeziku

Važnost dobro strukturiranog životopisa za estonski tržište rada ne može se podcijeniti. Uspješan životopis je onaj koji je jasno i precizno strukturiran, sa svim relevantnim informacijama lako dostupnima na prvi pogled. Bez obzira na industriju ili specifične zahtjeve poslodavca, estetski dojmljiv i dobro organiziran životopis uvijek ostavlja pozitivan dojam.

U kontekstu karijernog razvoja, dobro strukturiran životopis može biti ključan za otvaranje vrata novim mogućnostima. Ovo je posebno istinito na samom početku karijere, kada treba privući pažnju potencijalnih poslodavaca. Stoga, posvećivanje vremena i truda izradi kvalitetnog životopisa može biti vrlo isplativ izazov.

Zapamtite, prvi dojam često ostaje trajan. Izrada estetski privlačnog i dobro strukturiranog životopisa može biti ključna za postizanje vaših karijernih ciljeva na estonskom tržištu rada.

Osim predloška životopisa na estonskom jeziku, imamo i druge slične predloške koje možete provjeriti.


Hvordan skrive en CV på estisk: Betydningen av format på et estisk CV

 1. Odabir fontova: U životopisu na estonskom jeziku najbolje je koristiti profesionalne i čitljive fontove kao što su Arial, Times New Roman ili Calibri. Budući da su estonska slova s dijakritičkim znakovima, važno je odabrati font koji ih podržava.
 2. Format: Preporuča se koristiti standardni format A4. Estonski poslodavci preferiraju strukturirane, jasne i jednostavne životopise. Najbolje je koristiti obrnutu kronološku metodu gdje se najnovija iskustva navode prvi.
 3. Margine: Da bi dokument bio uredan i čitljiv, potrebno je postaviti margine na 1-1,5 cm. Ovo omogućava da tekst bude dovoljno velik da se lako čita, a da pritom ne izgleda pretrpano.
 4. Grafičke oznake: Izbjegavajte korištenje previše grafičkih elemenata, ali možete koristiti minimalističke oznake za naglašavanje važnih točaka. Estonski poslodavci cijene jednostavnost i profesionalnost.
 5. Razdjelnici: Za bolju preglednost i čitljivost, koristite razdjelnike između različitih sekcija životopisa. Razdjelnici mogu biti jednostavne linije ili točke.
 6. Boje: Korištenje boja treba biti minimalno. Preporučljivo je koristiti neutralne tonove poput crne, sive ili plave. Previše jarke boje mogu odvratiti pažnju od sadržaja i mogu izgledati neprofesionalno.
 7. Predložak: Iako postoje različiti predlošci za životopise, najbolje je koristiti jednostavne i profesionalne predloške. Estonski poslodavci preferiraju tradicionalne životopise bez previše dekoracija ili dizajna.

Uz ove savjete, vaš će životopis biti prilagođen estonskom tržištu rada, ističući vašu profesionalnost i pažnju na detalje.

Hvordan strukturirati životopis na estonski jezik: ključne točke za uspjeh

Pisanje životopisa za estonsko tržište rada može biti izazovno ako se ne poznaju specifičnosti tog tržišta. Evo strukture i ključnih dijelova koje bi trebali uzeti u obzir:

 1. Osobni podaci: Ova sekcija treba sadržavati vaše ime, prezime, datum rođenja, kontakt podatke i adresu. U Estoniji, nije neuobičajeno navesti i nacionalnost.
 2. Profesionalni profil: Opišite svoje profesionalne ciljeve, kompetencije i kvalifikacije. Ovaj dio životopisa je ključan za privlačenje potencijalnih poslodavaca.
 3. Radno iskustvo: Navesti poslove koje ste prethodno obavljali, uključujući i volontersko iskustvo. U Estoniji, poslodavci često cijene radno iskustvo više nego formalno obrazovanje.
 4. Obrazovanje: Navedite sve relevantne diplome, certifikate i stručnu edukaciju. Ako ste nedavno završili školovanje, ovaj dio može biti ispred radnog iskustva.
 5. Vještine: Opišite sve relevantne vještine koje posjedujete. U Estoniji se posebno cijene vještine u IT sektoru.
 6. Jezici: Estonci su često višejezični, stoga je važno navesti sve jezike koje govorite i stupanj vaše kompetencije.
 7. Dodatni odjeljci: Ovaj dio može uključivati vaše hobije, interese, priznanja, reference, itd. Ako ste, na primjer, član nekog strukovnog udruženja, to svakako navedite.

Uvijek prilagodite svoj životopis konkretnoj poziciji na koju se prijavljujete. Poslodavci cijene kada vide da ste uložili trud i da ste zaista zainteresirani za posao.

Kako napisati efektivno zaglavlje životopisa na estonskom jeziku?

Važnost zaglavlja životopisa na estonskom jeziku je neprocjenjiva; zaglavlje bi trebalo biti jasno vidljivo i sadržavati sve podatke za kontakt. Izrada zaglavlja slijedi sljedeće korake: na vrhu dokumenta trebali bi se nalaziti vaše prezime i ime. Ispod toga napišite svoju struku i disciplinu, što će potencijalnom poslodavcu odmah dati do znanja u kojem se području najviše razumijete. Slijedi poštanska adresa; bez obzira na digitalnu doba, vaša fizička lokacija može biti važna za poslodavca. Vaš broj telefona je sljedeći, osiguravajući da poslodavac ima način da vas brzo kontaktira ako je potrebno. Na kraju, uključite svoju email adresu, što je danas najčešći način komunikacije u poslovnom svijetu. Sve ove informacije čine vaše zaglavlje životopisa, pružajući poslodavcu sve što mu je potrebno da vas kontaktira.

ISPRAVNO

Perekonnanimi Eesnimi

Erialane ja eriala

Postiaadress

Telefon

E-posti aadress


Dodavanje fotografije u životopis za estonsko tržište nije obavezno, ali ako se odlučite za to, preporučuje se korištenje profesionalne fotografije standardne veličine.

Kas peaksid oma CV-sse foto lisama? Eestis ei ole see tavaliselt kohustuslik, kuid mõnel juhul võib see olla kasulik. Näiteks, kui kandideerid klienditeeninduse või esindusliku ametikoha jaoks, võib professionaalne foto anda tööandjale positiivse esmamulje. Samuti võib see aidata eristuda teiste kandidaatide hulgast. Kui otsustad pildi lisada, peaks see olema värskelt tehtud, hea kvaliteediga ja ametliku väljanägemisega. Pildi suurus peaks olema mõõdukas, et mitte muuta CV-d liiga suureks, soovitatav on kasutada umbes passipilti. Pildi raamistamine pole vajalik. Kui aga otsustate pildi lisada, peaks see olema professionaalse välimusega.

Siiski, kui kandideerid ametikoha jaoks, kus välimus ei ole oluline, siis foto lisamine pole vajalik. Tööandja otsustab enamasti kandidaadi sobivuse põhjal tema kogemuste, oskuste ja hariduse põhjal, mitte välimuse järgi. Samuti on oluline teada, et diskrimineerimine välimuse põhjal on Eestis seadusega keelatud. Seega, kui tunned, et foto lisamine võib põhjustada ebaõiglast kohtlemist, siis parem jäta see ära.

Važnost Iskustva u Životopisu za Estonsko Tržište Rada

Kako napisati iskustva za životopis na estonskom jeziku za estonsko tržište rada

Odjeljak o iskustvu u estonskom životopisu od suštinskog je značaja za poslodavca da bi razumio vašu radnu povijest i vaše vještine. Ovaj odjeljak daje jasnu sliku o tome koje ste poslove obavljali, kakvu ste odgovornost imali i koje ste vještine stekli. Specifičnost estonskog tržišta rada je da poslodavci cijene jasnoću i preciznost, te žele vidjeti konkretne rezultate rada.

 • Kronološki redoslijed: Iskustvo bi trebalo biti organizirano od najnovijeg prema najstarijem. Na primjer, ako ste radili kao prodavač u Tallinnu od 2020. do 2021., a prije toga kao skladištar u Tartu od 2018. do 2020., prvo navedite posao prodavača.
 • Datume ugovora: Uz svaki posao, navedite točne datume kada ste počeli i završili raditi na tom poslu. Na primjer, "Prodavač, Tallinn, od siječnja 2020. do prosinca 2021."
 • Naziv radnog mjesta: Navedite točan naziv svakog radnog mjesta koji ste obnašali. Na estonskom tržištu rada, preciznost je ključna, stoga nemojte koristiti općenite nazive poput "menadžer", već budite specifični, na primjer, "menadžer prodaje".
 • Popis s grafičkim oznakama: Za svaki posao navedite svoje zadatke i odgovornosti kroz popis s grafičkim oznakama. Na primjer, "Prodavač: - prodaja proizvoda, - upravljanje zalihama, - rješavanje pritužbi kupaca."
 • Opis posla: Opišite svaki posao koristeći jasan i precizan jezik. Na primjer, "Kao prodavač u Tallinnu, bio sam odgovoran za prodaju proizvoda, upravljanje zalihama i rješavanje pritužbi kupaca."
 • Korištenje ključnih riječi: Uključite ključne riječi koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete. Na primjer, ako se prijavljujete za posao prodavača, ključne riječi mogu biti "prodaja", "upravljanje zalihama", "rješavanje pritužbi kupaca".
ISPRAVNO

Pozitsioon: Projekti Koordinaator

Tööandja: Eesti Energia

Kuupäevad: Jaanuar 2016 - Detsember 2020

 • Projekti eesmärkide seadmine ja jälgimine.
 • Meeskonna juhtimine ja motiveerimine.
 • Tööde planeerimine ja organiseerimine.
 • Koostöö erinevate osakondadega.
 • Aruannete koostamine ja esitamine.

Kako sastaviti estonski životopis bez prethodnog iskustva

Ispunjavanje životopisa na estonskom jeziku može biti izazov, posebno ako nemate prethodnog iskustva. No, ne brinite, slijede jednostavni savjeti koji će vam pomoći da se snađete. Naučit ćete kako pravilno strukturirati svoj životopis, što uključiti, a što izostaviti.

 1. Naglasite svoje obrazovanje: Vaše obrazovanje može biti vaša najjača točka ako nemate radno iskustvo. Obavezno uključite sve detalje o svojem obrazovanju, uključujući stupnjeve, diplome i certifikate.
 2. Uključite relevantne vještine: Svaki posao zahtijeva određene vještine, pa čak i ako nemate iskustva, možda imate vještine koje su relevantne za posao. To mogu biti tehničke vještine, kao što su poznavanje određenog softvera, ili meke vještine, kao što su komunikacija i timski rad.
 3. Navedite volontersko iskustvo: Volontiranje je sjajan način stjecanja iskustva i vještina. Ako ste volontirali, obavezno to navedite u svom životopisu, navodeći što ste radili i koje ste vještine stekli.
 4. Prikazivanje projekata: Ako ste radili na projektima relevantnim za posao na koji se prijavljujete, obavezno ih navedite. To može uključivati školske projekte, osobne projekte ili projekte na koje ste radili kao dio tima.
 5. Navesti hobije i interese: Iako se to može činiti nevažnim, hobiji i interesi mogu reći puno o vama kao osobi. Također mogu pokazati da imate vještine koje nisu izravno povezane s poslom, ali su ipak korisne.
 6. Prilagodite svoj životopis: Važno je prilagoditi svoj životopis za svaki posao na koji se prijavljujete. Proučite opis posla i pokušajte naglasiti kako vaše vještine i iskustva odgovaraju zahtjevima posla.
 7. Koristite profesionalan format: Bez obzira na to koliko iskustva imate, važno je da vaš životopis izgleda profesionalno. Koristite jasan i čitljiv font, pravilno formatirajte i pazite na pravopisne i gramatičke greške.
 8. Uključite preporuke: Ako imate preporuke od profesora, mentora ili drugih profesionalaca, obavezno ih uključite. To može pokazati da ste pouzdani i cijenjeni.
 9. Budite iskreni: Iako želite da vaš životopis izgleda impresivno, važno je da budete iskreni. Ako nešto navedete u svom životopisu, morate biti spremni to potkrijepiti.
 10. Ne zaboravite na naslovnicu: Naslovnica je vaša prilika da se predstavite potencijalnom poslodavcu i da ga uvjerite da ste pravi kandidat za posao. Obavezno napišite uvjerljivu naslovnicu koja naglašava vaše vještine i entuzijazam.

Važnost Obrazovanja prilikom Pisanja Životopisa na Estonskom

Odjeljak o obrazovanju u estonskom životopisu od ključne je važnosti jer pruža potencijalnim poslodavcima uvid u kandidatovu akademsku pozadinu i kvalifikacije. To je prilika za dotičnu osobu da pokaže svoje formalno obrazovanje, stupanj obrazovanja, specijalizacije, relevantne kurseve, tečajeve ili certifikate. Ovaj odjeljak može biti presudan faktor prilikom odabira kandidata, pogotovo u industriji koja zahtijeva specifična znanja i vještine.

Osim što pokazuje akademsku stranu kandidata, odjeljak o obrazovanju može pružiti uvid i u neke od njegovih dodatnih vještina ili interesa. Na primjer, sudjelovanje u studentskim organizacijama, volontiranje ili dodatne aktivnosti tijekom studija mogu ukazivati na kandidatove vještine timskog rada, vođenja ili socijalnog angažmana. Sve su to informacije koje mogu biti od velike koristi poslodavcu pri donošenju odluke o zaposlenju.

Koje obrazovanje staviti na prvo mjesto pri pisanju životopisa na estonskom jeziku

U estonskom životopisu je često preporučljivo da se obrazovanje stavi na prvo mjesto, posebno ako se radi o osobi koja je nedavno završila školovanje ili ima vrlo malo radnog iskustva. Ovo je zato što estonski poslodavci često traže kandidate s određenim razinama obrazovanja za određene poslove. Na primjer, ako netko traži posao u tehničkom sektoru, poslodavac će najprije htjeti vidjeti razinu obrazovanja kako bi procijenio da li kandidat ima potrebna teoretska znanja za obavljanje posla.

To ne znači, međutim, da je obrazovanje uvijek najvažniji dio estonskog životopisa. Ako je osoba već stekla značajno radno iskustvo, to bi trebalo biti postavljeno na vrh životopisa, jer poslodavci žele vidjeti dokazane radne sposobnosti i postignuća. U ovom slučaju, obrazovanje bi trebalo biti navedeno nakon radnog iskustva. Na primjer, ako je netko proveo deset godina radeći kao menadžer u prodaji, ta informacija bi trebala biti istaknuta prije detalja o obrazovanju.

Konkretno, u sektorima poput IT-a, gdje je praktično iskustvo često cijenjeno više od formalnog obrazovanja, radno iskustvo može biti postavljeno ispred obrazovanja. Konkretno, ako je netko stekao značajno iskustvo kao programer, to bi trebalo biti navedeno prije obrazovanja, čak i ako osoba nema formalno obrazovanje u informacijskoj tehnologiji.

ISPRAVNO

Haridus:

 1. Tartu Ülikool, Tartu, Eesti

Bakalaureusekraad majandusteaduses, 2016 - 2020

 • Fookus: Finantsturgude analüüs, makroökonoomika, statistika.
 • - Lõputöö: "Finantsturgude volatiilsus ja majanduskasv Eestis".
 1. Tallinna Tehnikaülikool, Tallinn, Eesti

Magistrikraad rahvusvahelises äris, 2020 - Praegu

 • Fookus: Rahvusvaheline turundus, tarbijakäitumine, strateegiline juhtimine.
 1. Keelteoskus:
 • Eesti keel – emakeel
 • - Inglise keel – vabalt
 • - Vene keel – kesktase
 • - Saksa keel – algaja
 1. Täiendkoolitus:
 • Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, "E-kaubanduse strateegia", 2021
 • - Eesti Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium, "Ettevõtluse alused", 2020
 1. IT-oskused:
 • Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint) – edasijõudnud
 • - Adobe Illustrator & Photoshop – kesktase
 • - Google Analytics – algaja

Važnost Vještina za Pisanje Životopisa na Estonskom Jeziku

Vještine su ključna komponenta estonskog životopisa. Bez obzira na industriju ili struku, poslodavci u Estoniji cijene kandidati koji mogu pokazati širok spektar relevantnih vještina. Ovo može uključivati tehničke vještine, kao što su znanje stranih jezika ili specifične softverske sposobnosti, kao i meke vještine, poput komunikacijskih vještina ili sposobnosti rada u timu. Dokazivanje ovih vještina u životopisu može pomoći kandidatu da se istakne u konkurenciji i poveća njihove šanse za dobivanje posla.

Osobe koje regrutuju na estonskom tržištu rada traže kandidati koji su fleksibilni, prilagodljivi i spremni naučiti nove vještine. Također, cijene se kandidati koji imaju iskustva u različitim sektorima i mogu donijeti raznolikost u tim. U digitalno orijentiranoj ekonomiji kao što je estonska, vještine u IT sektoru su posebno tražene. Ovo može uključivati programiranje, web dizajn, digitalni marketing ili analizu podataka. S druge strane, poslodavci cijene i vještine poput samostalnog rada, rada pod pritiskom i sposobnosti rješavanja problema, koje su korisne u bilo kojem radnom okruženju.

U nastavku ćemo predstaviti primjerice mekih i tvrdih vještina koje bi mogle biti korisne prilikom sastavljanja životopisa na estonskom jeziku.
ISPRAVNO

Meki vještine (Pehmed oskused):

 • Timski rad (Meeskonnatöö)
 • Komunikacijske vještine (Suhtlemisoskus)
 • Rješavanje problema (Probleemide lahendamine)
 • Kritičko razmišljanje (Kriitiline mõtlemine)
 • Vještine upravljanja vremenom (Ajajuhtimise oskused)
 • Odlučnost (Otsustusvõime)
 • Kreativnost (Loovus)
 • Prilagodljivost (Kohanemisvõime)
 • Samoinicijativa (Initsiatiivikus)
 • Organizacijske vještine (Organiseerimisoskus)

Tvrde vještine (Kõvad oskused):

 • Znanje stranih jezika (Võõrkeelte oskus)
 • Vještine programiranja (Programmeerimise oskused)
 • Grafički dizajn (Graafiline disain)
 • Vještine vođenja projekata (Projektijuhtimise oskused)
 • Analitičke vještine (Analüüsioskused)
 • Digitalni marketing (Digitaalne turundus)
 • Prodajne vještine (Müügioskused)
 • Znanje rada s računalnim programima (Arvutiprogrammide kasutamise oskus)
 • Financijska pismenost (Finantskirjaoskus)
 • Vještine obrade podataka (Andmetöötluse oskused)

Dodatni Odjeljci za Popunjavanje Životopisa na Estonskom Jeziku

Elulookirjeldusele lisapealkirjade lisamine võib anda tööandjale täielikuma pildi teie isiklikest oskustest, huvialadest või saavutustest, mis ei pruugi olla otse seotud töökohaga, mida soovite. Lisakategooriate lisamine annab võimaluse näidata oma mitmekülgsust, isikupära ja unikaalseid oskusi, mis võivad teie taotlust esile tõsta.

Valin välja kaks kategooriat: keeled ja hobid või huvid.

Keeled: Keeleoskus on tööturul suurepärane eelis, eriti kui otsite tööd rahvusvahelises ettevõttes või kui töö hõlmab suhtlemist erinevate rahvustega. See näitab teie võimet suhelda erinevas kultuurikeskkonnas, mõista erinevaid perspektiive ja kohaneda uute olukordadega. Lisaks võib see näidata teie pühendumist ja pühendumust isiklikule arengule.

Hobid või huvid: Teie hobid või huvid annavad potentsiaalsele tööandjale teavet teie isiksuse, kirgede ja pühendumuse kohta. See aitab neil näha, kuidas te võite sobida ettevõtte kultuuri ja väärtustega, ning võib näidata, et olete proaktiivne ja pühendunud isik. Lisaks võivad mõned hobid või huvid näidata olulisi oskusi, nagu meeskonnatöö, juhtimine või loovus.

Kako poboljšati svoj životopis na estonskom jeziku

U želji da se istaknete na estonskom tržištu rada, važno je prilagoditi svoj životopis prema specifičnim zahtjevima i standardima u Estoniji. Donosimo nekoliko praktičnih savjeta za poboljšanje vašeg estonskog životopisa:

 1. Personalne informacije: Uključite osnovne podatke kao što su ime, prezime, kontakt informacije, ali nemojte uključivati previše privatnih detalja kao što su bračni status ili religijska uvjerenja.
 2. Profesionalna fotografija: Iako to nije obavezno, u Estoniji je često poželjno uključiti profesionalnu fotografiju u životopis.
 3. Kratko i jasno: Estonci cijene konciznost i izravnost. Pokušajte da vaš životopis ne prelazi dvije stranice.
 4. Prilagođenost poslu: Pokušajte prilagoditi vaš životopis za svaki posao na koji se prijavljujete, naglašavajući relevantne vještine i iskustva.
 5. Strani jezici: Estonija je multilingvalna zemlja, stoga naglasite svoje jezične vještine, posebno znanje engleskog, ruskog ili finskog jezika.
 6. Profesionalna iskustva: Detaljno opisujte svoje prethodne poslove i dužnosti, počevši od najnovijeg.
 7. Obrazovanje: Detaljno navedite svoje obrazovanje, počevši od najvišeg stupnja.
 8. Preporuke: Ako imate preporuke ili reference od prethodnih poslodavaca, svakako ih uključite u svoj životopis.

Ključni Elementi za Pisanje Životopisa na Estonskom Jeziku

Uspješno pisanje životopisa može biti ključno za dobivanje željenog posla. Kada se prijavljujete na posao u Estoniji, važno je slijediti određene smjernice kako biste se istaknuli među ostalim kandidatima. Evo nekoliko ključnih točaka koje trebate imati na umu:

 1. Osobne informacije: Uključite vaše ime, prezime, datum rođenja, kontakt informacije i fotografiju. U Estoniji je uobičajeno dodati svoju fotografiju na životopis.
 2. Jezici: Navedite sve jezike koje govorite i ocijenite svoju razinu znanja. Većina poslodavaca u Estoniji cijeni višejezičnost.
 3. Obrazovanje: Počnite od najnovijeg stupnja obrazovanja i idite unatrag. Također uključite sve relevantne tečajeve, certifikate ili stručne kvalifikacije.
 4. Radno iskustvo: Popišite svoje radno iskustvo u obrnutom kronološkom redoslijedu, počevši od najnovijeg. Za svako radno mjesto objasnite svoje glavne zadatke i postignuća.
 5. Vještine: Opišite svoje tehničke i meke vještine. Uključite vještine koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete.
 6. Reference: Navedite reference samo ako su vam zatražene. U Estoniji nije uobičajeno stavljati reference u životopis, osim ako poslodavac to ne zatraži.
 7. Prilagodite svaki životopis: Prilagodite svaki životopis poslu na koji se prijavljujete. Istražite tvrtku i naglasite vještine i iskustva koja su najrelevantnija za taj posao.

Slijedeći ove savjete, moći ćete napisati učinkovit estonski životopis koji će vam pomoći da se istaknete među ostalim kandidatima. Sretno!

Pisanje Propratnih Pisama na Estonskom Jeziku

Kaaskiri on oluline dokument, mida tuleks oma CV-le lisada, kui kandideerite tööle Eestis. See annab võimaluse näidata oma isiklikku huvi konkreetse ametikoha vastu, selgitada oma oskusi ja kogemusi ning näidata, kuidas need vastavad tööandja nõuetele. Lisaks aitab kaaskiri luua esmamulje, mis võib mõjutada tööandja otsust kutsuda teid töövestlusele. Seega, kaaskiri ei ole mitte ainult vorminõue, vaid oluline osa teie kandideerimisdokumentidest.

Često postavljana pitanja o prijavljivanju za posao i pisanju životopisa na estonskom jeziku

1. Kako se ispravno piše životopis na estonskom jeziku?

Na estonskom jeziku, životopis se zove "elulookirjeldus". U životopisu na estonskom jeziku važno je uključiti osobne podatke (ime, prezime, datum rođenja, kontakt podatke), obrazovanje, radno iskustvo, vještine i jezike. Bitno je da je životopis napisan na estonskom jeziku, osim ako se poslodavac izričito ne zatraži drugi jezik.

2. Koje su specifičnosti prijavljivanja za posao u Estoniji?

Kada se prijavljujete za posao u Estoniji, važno je napomenuti da Estonci cijene jednostavnost i izravnost. Životopis i molba za posao trebaju biti jasni, precizni i koncizni. Također, Estonci su vrlo digitalizirana nacija, stoga se većina prijava za posao šalje online.

3. Što uključiti u motivacijsko pismo pri prijavi za posao u Estoniji?

U motivacijskom pismu na estonskom jeziku, koje se zove "motivatsioonikiri", važno je naglasiti zašto ste zainteresirani za određeni posao i kako vaše vještine i iskustvo čine idealnim kandidatom. Bitno je također pokazati poznavanje estonske kulture i tržišta rada. Pismo ne bi trebalo biti duže od jedne stranice.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa