Kako dobiti posao i izdvojiti se među konkurencijom: Savjeti za uspješno pronalaženje posla

Traženje posla u današnje je vrijeme uvelike olakšano zbog pristupa raznim medijima i stranicama na kojima možemo pregledavati što se nudi u našoj željenoj industriji i koji su uvjeti za dobiti takve poslove. No, samim time se povećava i broj ljudi koji su zainteresirani, i nije se uvijek lako istaći među konkurencijom.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa
Table of contents
Sadržaj

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa

Stoga, važno je uložiti dodatan trud u stvaranje profesionalnog životopisa i motivacijskog pisma te se aktivno povezivati s relevantnim stručnjacima i mrežama kako bismo povećali svoje šanse za dobivanje željenog posla. Također, kontinuirano usavršavanje vještina i praćenje trendova u industriji mogu nam dati dodatnu prednost u traženju posla.

Savjeti za dobivanje posla

Traženje posla i dobivanje radnog mjesta postalo je prava znanost, s mnoštvom stručnjaka koji nude savjete za osiguravanje posla i egzistencije. Međutim, važno je znati da neki od tih savjeta nisu nužno najspravniji, dok su drugi točno ono što Vam treba za uhvatiti savršenu priliku.

Kako pronaći posao - 12 koraka koje možete učiniti odmah sada


Ukoliko imate cilj da se zaposlite uskoro, obratite pažnju na ovih 12 koraka koje možete poduzeti odmah kako biste došli bliže pronalasku posla:

Imajte jasne ciljeve

  • Definirajte svoje ciljeve i interese: Razmislite o tome što vas motivira i što biste željeli raditi da biste usmjerili svoju potragu ka što užem području.
  • Napravite popis traženih poslova: Istaknite industrije i pozicije koje vas zanimaju, te istražite koje su tvrtke u tim područjima.
  • Pregledajte online poslovne platforme: Posjetite web stranice i platforme za zapošljavanje kako biste pregledali otvorene pozicije u vašoj željenoj industriji.
  • Koristite profesionalne mreže: Povežite se s kolegama, bivšim kolegama, profesorima ili drugim stručnjacima koji mogu pružiti korisne informacije ili preporuke.

Dobro se pripremite i sastavite životopis i pismo molbe

  • Ažurirajte životopis i motivacijsko pismo: Prilagodite svoj životopis i motivacijsko pismo za svaku specifičnu poziciju na koju se prijavljujete kako biste se istaknuli među konkurencijom.
  • Pripremite se za intervju: Istražite o tvrtki i poziciji za koju se prijavljujete da biste bili dobro informirani tijekom intervjua. Istražite koja su najčešća pitanja za dobivanje poslova u toj industriji generalno ali i za tu specifičnu tvrtku. Vježbajte odgovore na uobičajena pitanja.

💡 Što više znate o firmi na razgovoru za posao, dojam da ste zainteresirani za posao je jači!
Preporuke: Zatražite preporuke od bivših poslodavaca ili kolega koji će potvrditi vaše vještine i profesionalne kvalitete. Preporuke je dobro imati spremne prije nego što krenete u proces potrage, tako da ih odmah imate spretne za slanje.

Radite na sebi i imajte strpljenja

  • Prijavite se za pripravništvo ili volontiranje: Ovo može biti odličan način za stjecanje iskustva i proširenje mreže kontakata, kao i odskočna daska za probitak na više pozicije.
  • Edukacija i usavršavanje: Proučavajte relevantne programe obuke ili tečajeve da biste poboljšali svoje vještine i povećali svoju vrijednost na tržištu rada.
  • Posjetite sajmove zapošljavanja: Sudjelujte na lokalnim ili industrijskim sajmovima zapošljavanja da možete uspostaviti kontakte i istražiti otvorene pozicije.
  • Upotrijebite društvene mreže: Iskoristite platforme poput LinkedIna da biste izgradili svoj profesionalni profil i povezali se s relevantnim osobama u industriji. Na takvim mrežama često možete naznačiti i da ste otvoreni za posao i tako privući pažnju poslodavaca koji traže određene uloge u Vašem području
  • Budite uporni i strpljivi: Traženje posla može potrajati, ali ne gubite motivaciju. Nastavite s aktivnostima i budite otvoreni za nove prilike koje se mogu pojaviti.

Pametno korištenje ovih koraka može vam pomoći u postizanju uspjeha u pronalaženju željenog posla ili makar osigurati poziv na razgovor za posao.

Prijavljujte se na što više pozicija


Kada tražite novi posao, preporučljivo je da se prijavite na više pozicija. Ono na što se u početku trebate pripremiti jest da će Vam odgovor često kasniti ili čak nekada i izostati. Stoga od početka potrage morate biti strpljivi i spremni na čekanje. Prijavljivanje na samo jednu poziciju može ograničiti vaše šanse za pronalazak posla, posebno ako je konkurencija jaka. Ukoliko niste u potpunosti zainteresirani samo za jednu poziciju, dobra je strategija prijave slati na što više mjesta. Prijava na više pozicija širi vaše mogućnosti jer povećavate broj prilika za intervju i zapošljavanje.

Prilikom prijavljivanja na različite pozicije, važno je osigurati da ste kvalificirani za svaku od njih i da odgovarate potrebnim kvalifikacijama i iskustvu koje poslodavci traže. Prilagodite svoj životopis i motivacijsko pismo za svaku konkretnu poziciju da biste naglasili svoje vještine i iskustvo koja su relevantna za tu određenu ulogu. Izbjegavajte generična motivacijska pisma koja odgovaraju svakoj ponudi za posao jer tako odajte dojam da Vam je manje stalo do zaposlenja baš za njihovu ulogu.

Također, važno je istražiti tvrtke i poslove na koje se prijavljujete da bi bili sigurni da su u skladu s vašim interesima, ciljevima i vrijednostima.

Savjeti za dobivanje posla

💡 Neka Vaša prijava bude pažljivo sastavljena i prilagođena za svaku poziciju da biste se istaknuli među ostalim kandidatima.

Ukratko, prijavljivanje na više pozicija povećava vaše šanse za zapošljavanje. Međutim, uvijek je važno biti realan i prijavljivati se samo na one pozicije za koje imate potrebne kvalifikacije i interes.

Kako da spriječite da Vaš trenutni poslodavac sazna da želite ići na novi posao


Kada tražite novi posao, može biti izazovno zadržati tu informaciju od svog trenutnog poslodavca da izbjegnete potencijalne probleme na trenutnom radnom mjestu. Dok još niste sigurni da ste makar u užem krugu za posao, bolje je za sebe zadržite da se prijavljujete na druga mjesta.

Savjeti za dobivanje posla

📌 Povjerljivost je ključna: Podijelite informaciju o traženju novog posla samo s pouzdanim osobama, kao što su bliski prijatelji ili članovi obitelji, koji će zadržati tu informaciju za sebe. Izaberite nekoga tko može pružiti podršku i savjete tijekom procesa zapošljavanja. Ukoliko imate povjerenja u neke kolege i želite ih obavijestiti o potencijalnom odlasku, učinite to diskretno i pripazite da ne dođe do vašeg trenutnog šefa.

📌 Ne koristite poslovni e-mail ili telefon: Kada se prijavljujete na nove poslove, koristite svoju osobnu e-mail adresu i broj telefona. Tako ćete izbjeći stvaranje sumnje kod trenutnog poslodavca ako primijete neku komunikaciju u vezi s poslom.

📌 Pripazite na društvene mreže: Budite oprezni s onim što dijelite na društvenim mrežama, posebno vezano uz vašu potragu za poslom. Provjerite postavke privatnosti kako biste ograničili vidljivost vaših postova samo na odabrane kontakte.

📌 Budite pažljivi s vremenom: Organizirajte sastanke i razgovore vezane uz novi posao izvan radnog vremena ili u slobodne dane. Na taj način nećete izazvati sumnju zbog čestog odsustva s trenutnog radnog mjesta.

📌 Budite oprezni prilikom intervjua: Ako vam poslodavac ponudi intervju, budite oprezni kada se dogovarate za termin. Pokušajte izbjeći sukob s trenutnim radnim rasporedom. Možete koristiti slobodno vrijeme ili tražiti fleksibilnost od poslodavca.

📌 Upamtite otkazni rok: Uzmite u obzir otkazni rok koji imate u trenutnom radnom mjestu kako biste planirali svoje djelovanje. Osigurajte da ispunite sve svoje obveze prema trenutnom poslodavcu tijekom tog razdoblja. Čak i ako znate da odlazite, ne trebate zanemariti trenutne obveze i zaduženja.

Važno je biti oprezan i taktičan prilikom traženja novog posla kako biste održali dobar odnos s trenutnim poslodavcem i izbjegli moguće negativne posljedice.

Napišite kvalitetan životopis i motivacijsko pismo


Imati dobar životopis izuzetno je važno pri traženju posla. On Vam omogućuje da ostavite dobar prvi dojam kod poslodavca, istaknete svoje vještine, kvalifikacije i relevantno iskustvo, te se izdvojite među ostalim kandidatima. Ukoliko ste u procesu aktivnog traženja posla, iznimno je bitno da imate aktualan i ažuriran životopis s posljednjim relevantnim iskustvima.

Kvalitetan životopis pokazuje vašu profesionalnost, pažnju prema detaljima i sposobnost komuniciranja na pisanom jeziku. Prilagođavanje životopisa za svaku prijavu naglašava vašu prikladnost za određenu poziciju, ubrzava selekcijski proces i povećava vaše šanse za poziv na intervju.

Nadalje, osim kvalitetnog životopisa jako je bitno imati i dobro motivacijsko pismo. Dobro motivacijsko pismo je bitno jer ističe vašu motivaciju i interes za posao, personalizirano je za svaku prijavu, pokazuje vaše komunikacijske vještine, te dodatno objašnjava životopis i stvara emocionalnu vezu s poslodavcem. Kroz motivacijsko pismo možete se istaknuti kao kandidat i povećati šanse za poziv na intervju.

Tražite posao online


Kada tražite online posao, usredotočite se na kvalitetne mogućnosti. Upotreba online platformi za zapošljavanje je ključna za pregled otvorenih pozicija i slanje prijava. Međutim, važno je i zapamtiti da to nije jedini način da dobijete posao. Važno je aktivno raditi na izgradnji mreže kontakata i povezivanju s drugim profesionalcima iz industrije. Također, priprema za razgovor za posao je presudna da biste se istaknuli među ostalim kandidatima. Iskoristite priliku da pokažete svoje vještine, iskustvo i motivaciju da biste povećali šanse da dobijete željeni online posao.

Savjeti za dobivanje posla

Za traženje posla postoje brojne stranice i aplikacije, na hrvatskom i stranim jezicima. Također, najčešće možete i ostaviti svoj mail ili drugi kontakt tako da Vam nove ponude dolaze čim izađu natječaji. Što se tiče savjeta za najbolje stranice, to ovisi o poslu i industriji koja Vas zanima, no Linkedin je jedna od trenutno najpopularnijih opcija.

Razgovor za posao


Ako ste već došli do toga da planirate razgovor za posao, važno je pravilno se ponašati i ostaviti dobar dojam na poslodavca. Evo nekoliko ključnih smjernica o tome kako se ponašati na razgovoru za posao:

Dođite na razgovor pripremljeni

📌 Pripremite se dobro: Temeljita priprema je važna da biste bili samopouzdani i spremni na razgovor. Istražite tvrtku i poziciju koju ste prijavili, pripremite odgovore na uobičajena pitanja za intervju te razmislite o primjerima iz vašeg iskustva koji ilustriraju vaše vještine i postignuća. Pripremite se da znate o nedavnim postignućima firme i svemu onome što se traži od uloge.

📌 Odaberite odgovarajuću odjeću: Odmjerena, profesionalna odjeća je važna jer pruža dojam ozbiljnosti i poštovanja prema poslodavcu. Odaberite odjevne kombinacije koje su prikladne za specifičnu industriju i razinu formalnosti tvrtke. Svakako je bolje odjenuti se službenije da biste mogli se predstaviti u najboljem svjetlu.

📌 Budite ranije tamo: Pokušajte doći na razgovor nekoliko minuta ranije da biste se smirili i pripremili prije nego što započne razgovor. Pripazite na vrijeme putovanja da biste izbjegli kašnjenje, što je svakako negativan inicijalni dojam.

Imajte jasan stav

Savjeti za dobivanje posla

📌 Pokažite pozitivan stav i samopouzdanje: Izražavanje pozitivnog stava i samopouzdanja ključno je za ostavljanje dobrog dojma. Održavajte kontakt očima, nasmiješite se, slušajte pažljivo sugovornika i budite prisutni tijekom cijelog razgovora.

📌 Budite jasni i koncizni u svojim odgovorima: Odgovarajte na pitanja jasno i koncizno. Fokusirajte se na relevantne informacije, istaknite svoje vještine i postignuća te koristite primjere iz svog iskustva kako bi ilustrirali svoje kompetencije.

📌 Postavljajte pitanja: Iskoristite priliku da postavite pitanja o tvrtki, timu, zadacima i mogućnostima napredovanja. To pokazuje vašu zainteresiranost i motivaciju za poziciju.

📌 Pokažite profesionalizam i prilagodljivost: Pokažite da ste profesionalni i prilagodljivi tako što ćete biti ljubazni, slušati mišljenja drugih i biti otvoreni za suradnju. Budite spremni na razgovor o plaćama i uvjetima zaposlenja, ali pričekajte da to pokrene poslodavac.

📌 Završite intervju s zahvalnošću: Na kraju razgovora, zahvalite poslodavcu na vremenu i prilici koju su vam pružili. Izrazite interes za nastavak procesa i budite spremni na sljedeće korake, ako su vam objavljeni.

Važno je biti autentičan, prilagodljiv i pokazati svoju motivaciju tijekom razgovora. Slijedite ove smjernice da biste se pripremili za razgovor za posao i povećali svoje šanse za uspjeh. Ništa Vam ne može garantirati da ćete na kraju dana dobiti sigurnu ponudu, no s ovim metodama si svakako povećavate šanse za uspjeh. Nađite dobar posao putem online platformi za zapošljavanje, umreženjem s drugim profesionalcima i aktivnim istraživanjem kompanija u vašoj industriji.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Često postavljena pitanja


Gdje pronaći oglase za dobar posao?

Možete pronaći dobar posao putem online platformi za zapošljavanje, stvaranjem mreže profesionalnih poznanstava i aktivnim istraživanjem kompanija u vašoj industriji. Platforma za online pretraživanje poslova je sve više, te možete pretraživati prema raznim kriterijima i područjima interesa.

Kako se ponašati na intervjuu za posao kako bi osigurali poziv u drugi krug?

Na intervjuu za posao trebate biti pripremljeni, iskazati samopouzdanje, postavljati pitanja o poslu i kompaniji, pokazati zainteresiranost, prilagoditi se tonu i stilu razgovora, ostati pozitivni i zahvaliti na prilici na kraju.

Kako napisati životopis koji će privući pažnju svakog poslodavca?

Na intervjuu za posao trebate biti pripremljeni, iskazati samopouzdanje, postavljati pitanja o poslu i kompaniji, pokazati zainteresiranost, prilagoditi se tonu i stilu razgovora, te ostati pozitivni i zahvaliti na prilici na kraju. Također, bitno je da se i fizički lijepo predstavite uz prikladnu odjeću koja je prikladna za Vašu dob i industriju.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa

Primjeri pisama za preuzimanje

Taotluskirja mall
kaaskirja kujundus
Motivatsioonikirja mall üliõpilastele – ülikool
Töölevõtmise kaaskirja mall