Upute za pisanje životopisa na vijetnamskom jeziku

Kako napisati životopis koji će vas izdvojiti na konkurentnom vijetnamskom tržištu rada? Koji su ključni elementi koje poslodavci u Vijetnamu traže? U ovom ćemo članku istražiti tehnike pisanja životopisa prilagođene dinamičnom i brzorastućem vijetnamskom tržištu, gdje je iznimno važno pokazati adaptabilnost, stručnost i razumijevanje lokalne poslovne kulture.
Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

U nastavku ovog članka, usmjerit ćemo se na konkretnu temu koja bi mogla biti od važnosti za one koji planiraju pristupiti vijetnamskom tržištu rada - kako napisati savršen životopis na vijetnamskom jeziku. Pisanje životopisa na vijetnamskom nije samo potrebno za zainteresirane kandidate, već je i ključno sredstvo za stvaranje prvog dojma te za zauzimanje mjesta na vijetnamskom tržištu rada. Svrha ovog članka je pružiti čitateljima dublji uvid u specifičnosti vijetnamskog tržišta rada, kao i u najbolje prakse za izradu životopisa koji će privući pozornost poslodavaca. Objasnit ćemo kako je prezentacija vaših vještina, iskustva i obrazovanja na vijetnamskom jeziku ključna za stvaranje snažnog i uvjerljivog životopisa. Bez obzira jeste li strani državljanin koji traži posao u Vijetnamu ili lokalni stanovnik koji želi poboljšati svoje šanse za zaposlenje, ovaj će vam članak pružiti korisne savjete i trikove za uspjeh.

Primjer životopisa na vijetnamskom jeziku

HỌ VÀ TÊN: NGUYỄN VĂN A

ĐỊA CHỈ: Số 123, Đường ABC, Phường XYZ, Thành phố Hà Nội, Việt Nam

ĐIỆN THOẠI: 0123 456 789

EMAIL: nguyenvana@gmail.com

MỤC TIÊU NGHỀ NGHIỆP:

Tìm kiếm vị trí Quản lý dự án tại công ty XYZ, nơi tôi có thể sử dụng kỹ năng lãnh đạo, quản lý dự án và kỹ năng giao tiếp của mình để đóng góp vào sự thành công của công ty.

KINH NGHIỆM LÀM VIỆC:

Quản lý Dự án, Công ty ABC, Hà Nội, Việt Nam (2015 - Hiện tại)

 • Lập kế hoạch, tổ chức và điều phối các dự án.
 • Quản lý đội ngũ và phân công công việc.
 • Giao tiếp với khách hàng và các bên liên quan.

Chuyên viên Dự án, Công ty DEF, Hà Nội, Việt Nam (2010 - 2015)

 • Hỗ trợ trong việc lập kế hoạch và triển khai dự án.
 • Thực hiện các tác vụ quản lý dự án theo hướng dẫn của Quản lý Dự án.

HỌC VẤN:

Cử nhân Quản trị Kinh doanh, Trường Đại học Quốc gia Hà Nội, Việt Nam (2006 - 2010)

KỸ NĂNG:

 • Kỹ năng lãnh đạo và quản lý dự án.
 • Kỹ năng giao tiếp và đàm phán.
 • Kỹ năng sử dụng Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint).
 • Có khả năng làm việc độc lập và làm việc nhóm hiệu quả.
 • Thành thạo tiếng Anh.

THAM CHIẾU:

Có thể cung cấp theo yêu cầu.


Korisni izrazi i njihov prijevod za pisanje životopisa na vijetnamskom jeziku

Dobro došli na ovu stranicu! Ovdje možete pronaći popis korisnih pojmova koji se odnose na pisanje životopisa, a svaki od njih je preveden na vijetnamski jezik. Ovaj popis je namijenjen onima koji se pripremaju za pisanje životopisa na vijetnamskom ili onima koji žele poboljšati svoje postojeće vještine pisanja životopisa na ovom jeziku.

 • Struktura životopisa (Cấu trúc hồ sơ cá nhân)
 • Oblikovanje životopisa (Định dạng hồ sơ cá nhân)
 • Obrazovanje (Giáo dục)
 • Vještine (Kỹ năng)
 • Staž (Thực tập)
 • Radno iskustvo (Kinh nghiệm làm việc)
 • Osobni podaci (Thông tin cá nhân)
 • Kontakt informacije (Thông tin liên hệ)
 • Profesionalni ciljevi (Mục tiêu nghề nghiệp)
 • Reference (Người tham chiếu)
 • Certifikati (Chứng chỉ)
 • Jezici (Ngôn ngữ)
 • Nagrade i priznanja (Giải thưởng và công nhận)
 • Hobi i interesi (Sở thích và niềm đam mê)

Na kraju, ne zaboravite da je ključ uspješnog životopisa jasnoća i istinitost informacija. Sretno s pisanjem vašeg životopisa na vijetnamskom jeziku!

Upotreba pravilne gramatike pri pisanju životopisa na vijetnamskom jeziku

Gramatika vijetnamskog jezika je analitička, što znači da se većina gramatičkih odnosa izražava kroz riječni red, a ne kroz konjugacije ili deklinacije kao u nekim drugim jezicima. Vijetnamski jezik ne koristi konjugacije, odnosno, glagoli se ne mijenjaju prema vremenu, broju ili osobi. Umjesto toga, koriste se vremenske oznake koje se stavljaju ispred glagola kako bi se odredilo vrijeme radnje. Primjerice, da biste rekli "Prije sam radio kao inženjer" na vijetnamskom, rekli biste "Trước đây, tôi làm việc như một kỹ sư" (doslovno: Prije, ja raditi kao inženjer).

Kada pišete životopis na vijetnamskom jeziku, trebali biste koristiti prvo lice jednine (tôi - ja) za opisivanje svojih osobnih iskustava i vještina. Kao što je spomenuto, ne morate brinuti o konjugaciji glagola, ali morate paziti na pravilno korištenje vremenskih oznaka. Kada opisujete prošla iskustva, koristite oznaku "đã" (već) ili "trước đây" (prije). Na primjer, "Tôi đã làm việc tại Google" znači "Radio sam u Googleu". Kada opisujete trenutne ili buduće planove, koristite oznaku "đang" (sada) ili "sẽ" (će). Na primjer, "Tôi đang học tiếng Anh" znači "Trenutno učim engleski".

Važnost Strukture i Oblikovanja Životopisa na Vijetnamskom Jeziku

Važnost dobro strukturiranog životopisa za vijetnamsko tržište rada ne može se prenaglasiti. Izgled i struktura životopisa su ključni za stvaranje snažnog prvog dojma koji može odlučiti o tome hoće li se kandidat razmatrati za određenu poziciju. Na konkurentnom tržištu rada, kao što je vijetnamsko, svaki detalj može biti odlučujući. U tom kontekstu, uredan i dobro organiziran životopis može biti vaš ključ za otvaranje vrata prema željenom poslu. To je vaša prilika da se istaknete i pokažete svoju profesionalnost i posvećenost uspjehu, te da ste spremni za izazove koji dolaze s novom karijerom. Stoga, ulaganje vremena i truda u izradu kvalitetnog životopisa je korak koji vas može približiti ostvarenju vaših profesionalnih ciljeva.

Osim predloška životopisa na vijetnamskom, nudimo i druge slične predloške koje možete provjeriti.


Kako prilagoditi životopis za vijetnamsko tržište: ključna pravila oblikovanja

 1. Odabir fontova: Za izradu životopisa na vijetnamskom jeziku, postoji nekoliko fontova koji su smatrani prikladnima. Među njima su Calibri, Arial i Times New Roman. Ovi fontovi su široko prihvaćeni zbog svoje čitljivosti i profesionalnog izgleda. Također, važno je koristiti fontove koji podržavaju vijetnamske dijakritičke znakove.
 2. Format: Koristite obrnutu kronološku strukturu - najnoviji posao treba biti na vrhu, a ostali poslovi trebali bi slijediti u silaznom redoslijedu. Ovaj je format najčešće prihvaćen kod poslodavaca u Vijetnamu.
 3. Margine: Postavite margine na 1 inč sa svih strana. Ovo je standardna margina koja daje dokumentu uredan i profesionalan izgled.
 4. Grafičke oznake: Izbjegavajte upotrebu previše grafičkih oznaka. U Vijetnamu, poslodavci cijene jednostavnost i profesionalnost, a prekomjerne grafičke oznake mogu odvratiti pažnju od vaših kvalifikacija.
 5. Razdjelnici: Koristite razdjelnike za bolju organizaciju informacija. Oni mogu pomoći u vodenju čitateljevog oka kroz dokument i olakšavaju pronalaženje ključnih informacija.
 6. Boje: Koristite neutralne boje poput crne, sive ili tamnoplave. U Vijetnamu, prekomjerna upotreba boja može se smatrati neprofesionalnom. Neutralne boje čine dokument formalnijim i lakšim za čitanje.
 7. Predložak: Odaberite jednostavan i profesionalan predložak. U Vijetnamu, poslodavci cijene jasnoću i organiziranost, stoga izbjegavajte previše komplicirane predloške.

Ove smjernice su posebno prilagođene vijetnamskom tržištu rada, gdje se cijeni jednostavnost, jasnoća i profesionalnost.

Ključna uloga strukture u pisanju životopisa na vijetnamskom jeziku

Sastavljanje životopisa na vijetnamskom jeziku zahtijeva određenu strukturu koja se može malo razlikovati od zapadnih normi. Evo nekoliko ključnih dijelova koje treba uzeti u obzir:

 1. Osobne informacije: Ovaj dio treba sadržavati vaše ime, adresu, kontakt informacije i eventualno datum rođenja. U Vijetnamu, postoji običaj da se u životopisu navede i bračni status i broj djece, ali to nije obavezno.
 2. Profesionalni cilj: Opišite što želite postići u svojoj karijeri, koje su vam ambicije i kako se vidite u budućnosti. Na primjer, ukoliko ciljate na menadžersku poziciju u vijetnamskoj IT tvrtki, istaknite to.
 3. Obrazovanje: Opišite svoje obrazovne kvalifikacije, počevši od najnovijeg. Uz naziv diplome, fakulteta i godine studiranja, možete dodati i kratak opis relevantnih predmeta.
 4. Radno iskustvo: Opišite svoje prethodno radno iskustvo, počevši od najnovijeg. Uključite ime tvrtke, položaj, dužnosti i postignuća. U Vijetnamu, radno iskustvo u inozemstvu često se visoko cijeni, stoga ga posebno istaknite ako ga imate.
 5. Vještine: Opišite svoje vještine koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete. Na primjer, ako se prijavljujete za posao u vijetnamskoj tvrtki koja se bavi izvozom, vještine pregovaranja i znanje stranog jezika mogli bi biti vrlo korisni.
 6. Certifikati i nagrade: Opišite sve relevantne certifikate, nagrade i priznanja koje ste dobili. Ovo može biti posebno korisno na vijetnamskom tržištu rada, gdje se takva postignuća visoko cijene.
 7. Referencije: Iako ovaj dio nije uvijek potreban, može biti koristan, posebno ako se prijavljujete za visoko konkurentan posao.

Savjet: Držite se činjenica i budite jasni i precizni. Previše općenit ili dug životopis može odvratiti potencijalne poslodavce.

Važnost pravilnog sastavljanja zaglavlja životopisa na vijetnamskom jeziku

Važnost zaglavlja životopisa na vijetnamskom jeziku leži u tome da bi trebalo biti jasno vidljivo i sadržavati sve podatke za kontakt. Da biste stvorili efektivno zaglavlje, slijedite ove korake:

Prva linija zaglavlja trebala bi sadržavati vaše Prezime i Ime. Ovo je osnovna informacija koju poslodavac treba znati.

Druga linija je rezervirana za vašu Struku i disciplinu. Ovdje biste trebali navesti svoju trenutnu poziciju ili područje stručnosti.

Treća linija trebala bi sadržavati vašu Poštansku adresu. Ova informacija je važna jer poslodavcima omogućuje da znaju iz kojeg ste područja i mogu li razmotriti moguće relokacije ako je potrebno.

Četvrta linija je za vaš Telefon. Ovo je izravan način za poslodavce da vas kontaktiraju, stoga se pobrinite da je broj koji navodite točan.

Zadnja, peta linija je za vašu Email adresu. Ovo je još jedan ključni način komunikacije između vas i potencijalnog poslodavca, stoga se pobrinite da je adresa koju navodite aktivna i profesionalna.

Slijedeći ove upute, moći ćete sastaviti jasno i efikasno zaglavlje za vaš životopis na vijetnamskom jeziku.

ISPRAVNO

Họ và Tên

Nghề nghiệp và Chuyên môn

Địa chỉ bưu điện

Điện thoại

Địa chỉ Email


Treba li dodati fotografiju u životopis za vijetnamsko tržište rada? U Vijetnamu je česta praksa dodati profesionalnu fotografiju veličine otprilike 4x6 cm u gornji desni kut životopisa, jer poslodavci često koriste fotografiju da bi stekli prvi dojam o kandidatu.

Trên thị trường Việt Nam, việc thêm hình ảnh vào hồ sơ cá nhân không bắt buộc nhưng nó có thể giúp hồ sơ của bạn nổi bật hơn. Nếu bạn quyết định sử dụng hình ảnh, hãy chắc chắn rằng nó chuyên nghiệp và phản ánh đúng hình ảnh cá nhân của bạn. Hình ảnh nên được chụp trên nền màu trắng hoặc màu sáng và chỉ nên tập trung vào gương mặt và vai của bạn. Đừng sử dụng hình ảnh bất chính thức hoặc hình ảnh cá nhân.

Kích thước hình ảnh phải phù hợp với hồ sơ của bạn. Một kích thước phổ biến là 4x6cm nhưng đảm bảo rằng hình ảnh của bạn không quá lớn hoặc quá nhỏ. Nó nên được đặt ở góc trên cùng bên phải của trang đầu tiên của hồ sơ của bạn.

Tuy nhiên, nếu bạn không thoải mái với việc sử dụng hình ảnh trong hồ sơ của mình, bạn không cần phải thêm một. Trên thị trường Việt Nam, các nhà tuyển dụng chủ yếu tập trung vào kỹ năng và kinh nghiệm làm việc của bạn hơn là hình ảnh. Đảm bảo rằng hồ sơ của bạn chứa thông tin chi tiết về kinh nghiệm làm việc và kỹ năng của bạn sẽ giúp bạn gây ấn tượng mạnh mẽ hơn với nhà tuyển dụng.

Važnost Iskustva u Životopisu za Vijetnamsko Tržište Rada

Kako napisati dio o radnom iskustvu za životopis namijenjen vijetnamskom tržištu rada

Odjeljak o iskustvu u životopisu na vijetnamskom je ključan za potencijalne poslodavce jer pruža dublji uvid u vašu radnu povijest, vještine i sposobnosti. Specifičnosti ovog odjeljka mogu varirati ovisno o industriji, ali u osnovi, to je mjesto gdje ćete istaknuti svoje prethodne uloge, odgovornosti i postignuća.

 • Kronološki redoslijed: Uobičajena praksa je da se radna iskustva navedu prema vremenskom tijeku, počevši od najnovijeg. Na primjer, ako ste radili kao prodajni menadžer u tvrtki X od 2017. do 2019., a zatim kao voditelj prodaje u tvrtki Y od 2019. do sada, prvo biste naveli svoju trenutnu poziciju.
 • Datumi ugovora: Budite precizni prilikom navođenja datuma početka i kraja svake pozicije. Na primjer, "Voditelj prodaje, tvrtka Y (rujan 2019. - sada)".
 • Naziv radnog mjesta: Važno je navesti točan naziv vašeg radnog mjesta kako bi poslodavci mogli razumjeti razinu vaših odgovornosti. Na primjer, "Voditelj prodaje" sugerira da ste imali vođenje tima i donošenje strateških odluka.
 • Popis s grafičkim oznakama: Koristite grafičke oznake kako biste strukturirali svoje radne zadatke i odgovornosti. Na primjer, pod nazivom "Voditelj prodaje", možda biste naveli: "Vodio tim od 15 prodajnih predstavnika", "Odgovoran za postizanje kvartalnih prodajnih ciljeva", itd.
 • Opis posla: Ovdje se očekuje da ćete opisati svoje ključne zadatke, odgovornosti i postignuća na svakom radnom mjestu. Na primjer, "Kao voditelj prodaje, moja glavna odgovornost bila je vođenje tima prodajnih predstavnika kako bi se postigao kvartalni prodajni cilj."
 • Korištenje ključnih riječi: Koristite ključne riječi koje su relevantne za posao za koji se prijavljujete. Ako se prijavljujete za posao voditelja prodaje, ključne riječi mogu uključivati "prodajna strategija", "upravljanje timom", "ostvarivanje prodajnih ciljeva", itd.

U odjeljku iskustva vijetnamskog životopisa trebali biste nastojati istaknuti svoja postignuća i vještine stečene kroz prethodna radna iskustva, koristeći jasan i precizan jezik. Ne zaboravite prilagoditi ovaj odjeljak za svaki posao za koji se prijavljujete, koristeći relevantne ključne riječi i detalje.

ISPRAVNO

Vị trí: Nhân viên Kinh doanh

Công ty: Công ty TNHH FPT

Ngày: 01/2017 - 12/2020

Mô tả:

 • Phát triển và thực hiện chiến lược kinh doanh
 • Quản lý và mở rộng mạng lưới khách hàng
 • Tìm kiếm và đàm phán với đối tác kinh doanh
 • Đảm bảo doanh số và lợi nhuận đạt mục tiêu
 • Báo cáo kết quả kinh doanh hàng tháng cho Giám đốc Kinh doanh.

Kako napisati životopis na vijetnamskom kada nemate radno iskustvo?

Ispunjavanje životopisa može biti izazovno, posebno ako nemate prethodno iskustvo. No, ne brinite, jer slijede neki jednostavni savjeti koji će vam pomoći da sastavite impresivan životopis na vijetnamskom jeziku bez prethodnog iskustva. Počnimo odmah.

 1. Osobne informacije: Počnite s osnovnim informacijama kao što su ime, adresa, telefonski broj i e-mail adresa.
 2. Profesionalni cilj: Iznesite svoje profesionalne ciljeve i kako želite napredovati u određenom području.
 3. Obrazovanje: Navedite informacije o svojem obrazovanju, uključujući škole, koledže ili sveučilišta koje ste pohađali, datume pohađanja, stupnjeve koje ste stekli i relevantne tečajeve ili certifikate.
 4. Vještine: Iako nemate radnog iskustva, sigurno imate vještine koje bi mogle biti korisne na radnom mjestu. Navedite vještine koje posjedujete, poput organizacijskih vještina, timskog rada, vještina komunikacije, vještina rada na računalu itd.
 5. Volontersko iskustvo: Ako ste volontirali ili sudjelovali u bilo kakvim neplaćenim aktivnostima, navedite to. To može pokazati vašu sposobnost rada u timu i posvećenost određenom zadatku.
 6. Dodatne aktivnosti: Navedite sve dodatne aktivnosti u kojima ste sudjelovali, poput klubova, sportskih timova ili honorarnih poslova. To može pokazati vašu sposobnost multitaskinga i upravljanja vremenom.
 7. Jezici: Navedite sve jezike kojima govorite, čak i ako to nije direktno relevantno za posao koji tražite. To pokazuje da ste višestrana osoba i može vam pomoći da se istaknete među ostalim kandidatima.
 8. Reference: Iako nemate radno iskustvo, možete navesti reference od ljudi koji vas poznaju dobro i mogu potvrditi vaše vještine i karakter.
 9. Formatiranje: Pazite da vaš životopis izgleda profesionalno. Koristite jasne naslove, bullet bodove i konzistentne fontove i veličine teksta.
 10. Pregled i uređivanje: Prije slanja životopisa, pažljivo ga pregledajte kako biste bili sigurni da nema gramatičkih grešaka i da je sve jasno i točno.
 11. Prilagodite životopis: Za svaku prijavu za posao prilagodite svoj životopis. Naglasite vještine i iskustva koja su najrelevantnija za posao na koji se prijavljujete.
 12. Budite iskreni: Iako želite istaknuti svoje vještine i iskustva, važno je da budete iskreni. Ne pretjerujte ili ne izmišljajte informacije kako biste impresionirali poslodavce.

Važnost Obrazovanja u Pisanju Životopisa na Vijetnamskom Jeziku

Odjeljak o obrazovanju u vijetnamskom životopisu od suštinskog je značaja jer pruža uvid u kvalifikacije, stručnost i znanja kandidata. Obrazovanje je ključni faktor u procjeni sposobnosti pojedinca, njegove stručnosti i pripremljenosti za određenu poziciju. Pruža informacije o relevantnim studijskim programima, sticanju diplome, dodatnim kursevima i specijalizacijama koje su relevantne za posao za koji se kandidat prijavljuje.

Osim toga, odjeljak o obrazovanju također otkriva nešto o kandidatovom radnom etosu, posvećenosti i ambicijama. Dostignuća na akademskom polju često mogu ukazivati na snažnu radnu etiku, sposobnost učenja i prilagodbe, kao i na motivaciju za stalnim poboljšanjem. Stoga, ovaj odjeljak igra ključnu ulogu u formiranju cjelokupne slike o kandidatu, njegovim vještinama i potencijalu.

Odabir pravog obrazovanja za istaknuti na vijetnamskom životopisu

Obrazovanje bi trebalo biti stavljeno na prvo mjesto u vijetnamskom životopisu. U kontekstu vijetnamske kulture i društva, gdje tradicionalno visoko cijene obrazovanje, isticanje obrazovne pozadine može privući pozornost poslodavca. Uz to, mnoge industrije u Vijetnamu, poput inženjeringa, medicine i prava, zahtijevaju specifične kvalifikacije i certifikate, stoga je važno da se te informacije oglašavaju na samom početku. Primjerice, ako se netko prijavljuje za posao u IT sektoru, njegovo obrazovanje u području informatike će biti iznimno važno i trebalo bi biti istaknuto odmah na početku životopisa.

Međutim, postoje određeni slučajevi kada obrazovanje ne bi trebalo biti na prvom mjestu u vijetnamskom životopisu. Ako je kandidat već stekao značajno radno iskustvo u određenom sektoru, to bi trebalo biti istaknuto prije obrazovanja. Na primjer, ako se osoba s desetogodišnjim iskustvom u upravljanju hotelima prijavljuje za poziciju menadžera u hotelu, njegovo relevantno radno iskustvo trebalo bi biti istaknuto prije njegovog obrazovanja.

Konačno, važno je napomenuti da bi se obrazovanje i dalje trebalo navesti u životopisu, bez obzira na to gdje se nalazi. Čak i ako nije na prvom mjestu, obrazovanje je ključni dio ukupnog profila kandidata i pomaže poslodavcima da bolje razumiju njihove kvalifikacije i kompetencije.

ISPRAVNO

Giáo dục

 1. Đại học Kinh tế Quốc dân, Hà Nội, Việt Nam
 • Bằng cử nhân Quản trị Kinh doanh (Tháng 9, 2012 - Tháng 5, 2016)
 • Điểm trung bình: 8.5/10
 1. Trường Trung học Phổ thông chuyên Sư Phạm, Hà Nội, Việt Nam
 • Chuyên ngành: Khoa học Xã hội (Tháng 9, 2009 - Tháng 5, 2012)
 • Điểm trung bình: 9.0/10

Kỹ năng

 • Làm việc nhóm hiệu quả
 • Quản lý thời gian tốt
 • Tốt nghiệp với kỹ năng tiếng Anh lưu loát
 • Kỹ năng sử dụng Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint) tốt
 • Có kinh nghiệm trong việc sử dụng các công cụ quản lý dự án như Trello và Slack

Chứng chỉ

 • Chứng chỉ TOEIC 850/990
 • Chứng chỉ Microsoft Office Specialist (MOS)

Važnost vještina u pisanju životopisa na vijetnamskom jeziku

Vještine su od ključne važnosti u vietnamskim životopisima jer ne samo da pokazuju sposobnosti kandidata, već također ukazuju na njegovu stručnost i spremnost za određeni posao. To je prilika za kandidate da se istaknu i pokažu koja je njihova dodana vrijednost za potencijalne poslodavce. U životopisu se ne traže samo tehničke vještine, poput znanja stranih jezika ili vještina u informatičkim programima, već se cijeni i širok spektar mekih vještina, poput komunikacijskih vještina, sposobnosti rada u timu, rješavanja problema i prilagodljivosti.

Što se tiče tržišta rada u Vijetnamu, regruteri traže kandidate koji su fleksibilni, prilagodljivi i spremni za brzo učenje. S obzirom na brzi razvoj i promjene u ekonomiji zemlje, poslodavci vrednuju zaposlenike koji mogu brzo pratiti promjene i adekvatno se prilagoditi. Također, poslodavci u Vijetnamu često traže kandidate koji su strastveni, posvećeni svom poslu i koji pokazuju inicijativu. Osim toga, znanje engleskog jezika i iskustvo u međunarodnom okruženju su vrlo cijenjeni, kao i stručno znanje i vještine relevantne za određenu industriju.

U nastavku teksta predstavit ćemo primjere mekih i tvrdih vještina koje bi mogle biti korisne pri pisanju životopisa na vijetnamskom jeziku.
ISPRAVNO

Meke vještine (Kỹ năng mềm):

 • Komunikacijske vještine (Kỹ năng giao tiếp)
 • Rješavanje problema (Giải quyết vấn đề)
 • Timski rad (Làm việc nhóm)
 • Odlučnost (Quyết định)
 • Kreativnost (Sáng tạo)
 • Prilagodljivost (Thích ứng)
 • Vođenje (Lãnh đạo)
 • Orijentiranost na detalje (Chú ý đến chi tiết)
 • Organizacijske vještine (Kỹ năng tổ chức)

Tvrde vještine (Kỹ năng cứng):

 • Poznavanje stranih jezika (Kiến thức về ngoại ngữ)
 • Tastatura (Gõ bàn phím)
 • Poznavanje rada na računalu (Kiến thức máy tính)
 • Poznavanje MS Office-a (Sử dụng MS Office)
 • Programiranje (Lập trình)
 • Računovodstvo (Kế toán)
 • Projektiranje (Thiết kế dự án)
 • Grafički dizajn (Thiết kế đồ họa)
 • Statistika (Thống kê)
 • Matematika (Toán học)

Dodatni Odjeljci za Dopunu Životopisa na Vijetnamskom Jeziku

Dodavanje dodatnih naslova u vaš životopis može vam pomoći da se istaknete među ostalim kandidatima za posao. Pomaže potencijalnim poslodavcima da bolje razumiju vašu raznolikost, vještine i iskustvo koje se možda ne mogu jasno vidjeti samo iz vašeg obrazovanja i radnog iskustva. Odabrat ću kategorije "Jezici" i "IT alati" jer mislim da su ove dvije kategorije presudne u današnjem globaliziranom i digitaliziranom svijetu.

Kategorija "Jezici" je važna jer pokazuje vašu sposobnost komuniciranja s ljudima različitih kultura i pozadina. To je posebno korisno za tvrtke koje posluju na međunarodnoj razini. Osim toga, poznavanje više jezika može pokazati vašu sposobnost učenja i prilagodbe, što su vještine koje poslodavci često cijene.

Kategorija "IT alati" je također ključna jer se većina poslova sada obavlja putem računala i interneta. Poznavanje različitih IT alata, kao što su Microsoft Office, Google Suite ili specifični programi za vašu industriju, mogu pokazati da ste tehnološki pismeni i sposobni za obavljanje različitih zadataka. Osim toga, to može pokazati vašu sposobnost brzog učenja i prilagodbe novim tehnologijama.

Unapređivanje životopisa na vijetnamskom jeziku

Da biste se istaknuli na konkurentnom vijetnamskom tržištu rada, vaš životopis mora biti jasan, pregledan i prilagođen poslu za koji se prijavljujete. Evo nekoliko savjeta kako to postići:

 1. Držite se formalnog jezika: Iako je engleski jezik sve češće korišten u međunarodnim poslovnim okruženjima, većina vijetnamskih tvrtki još uvijek preferira formalan vijetnamski jezik u životopisima.
 2. Budite jasni i koncizni: Vijetnamski poslodavci cijene jasnoću i izravnost. Držite se bitnih informacija i izbjegavajte nepotrebne detalje.
 3. Naglasite svoje vještine: Posebno oni koji su relevantni za posao za koji se prijavljujete. Ako ste poliglot, navedite jezike koje govorite.
 4. Uključite fotografiju: U Vijetnamu je često praksa priložiti svoju profesionalnu fotografiju na životopis. Budite sigurni da je fotografija profesionalna i prikladna.
 5. Prilagodite životopis za svaki posao: Ne koristite isti životopis za svaku prijavu. Prilagodite ga specifičnim zahtjevima i očekivanjima posla za koji se prijavljujete.
 6. Navedite osobne veze: Ako poznajete nekoga u tvrtki ili se preporučuje od strane nekoga, navedite to u životopisu.
 7. Inkludirajte volontersko iskustvo: Volontiranje je visoko cijenjeno u Vijetnamu, pa ako imate takvo iskustvo, svakako ga uključite.
 8. Opisujte svoja postignuća, a ne samo dužnosti: Vijetnamski poslodavci žele vidjeti što ste postigli na prethodnim poslovima, a ne samo popis dužnosti koje ste obavljali.

Ključni Elementi za Pisanje Životopisa na Vijetnamskom Jeziku

U zaključku, pisanje efikasnog vijetnamskog životopisa zahtijeva preciznost, jasnoću i strukturiran pristup. Uzimajući u obzir kulturološke nijanse i očekivanja poslodavaca u Vijetnamu, vaš životopis može biti ključan za otvaranje vrata novim profesionalnim prilikama. Evo nekoliko ključnih savjeta za pisanje vijetnamskog životopisa:

 1. Poštujte hijerarhiju i formalnost: Vijetnamska kultura cijeni starije i iskusne pojedince, stoga se potrudite istaknuti svoje iskustvo i postignuća.
 2. Budite koncizni i jasni: Izbjegavajte pretjerane detalje i držite se činjenica. Vaš životopis ne bi trebao prelaziti dvije stranice.
 3. Koristite formalni ton i izbjegavajte sleng: Važno je održati profesionalnost u svim aspektima vašeg životopisa.
 4. Dodajte osobne podatke: U Vijetnamu je uobičajeno navesti osobne podatke poput datuma rođenja, bračnog statusa i religije.
 5. Navesti obrazovanje i kvalifikacije: Uključite detalje o svojem obrazovanju i kvalifikacijama, s posebnim naglaskom na bilo koju specijalističku obuku ili certifikate.
 6. Iskažite svoje vještine: Prikazivanje vještina, posebno onih koje su relevantne za posao, može vam pomoći da se istaknete od ostalih kandidata.
 7. Dodajte preporuke: Ako je moguće, uključite preporuke od bivših poslodavaca ili kolega. To može dodatno potvrditi vaše kvalifikacije i vještine.

Priprema Propratnih Pisama na Vijetnamskom Jeziku

Propratno pismo je ključan element prilikom prijave za posao u Vijetnamu. Njegova svrha je da predstavi vaše vještine i iskustvo na način koji nije moguć kroz format životopisa. Propratno pismo omogućuje vam da pobliže objasnite zašto ste idealan kandidat za određenu poziciju, naglašavajući specifične detalje iz vašeg životopisa koji su relevantni za posao. Na kraju, to je vaša prilika da ostavite snažan dojam na poslodavca i pokažete svoju ozbiljnost i posvećenost. Stoga je iznimno važno priložiti dobro napisano propratno pismo uz svoj životopis prilikom prijave za posao u Vijetnamu.

Često postavljana pitanja o prijavljivanju za posao i pisanju životopisa na vijetnamskom

1. Da li je potrebno pisati životopis na vijetnamskom jeziku pri prijavi za posao u Vijetnamu?

Da, preporučljivo je pisati životopis na vijetnamskom jeziku ukoliko se prijavljujete za posao u Vijetnamu. To pokazuje poštovanje prema kulturi i tradiciji zemlje, ali i volju za integracijom. Ako ne govorite vijetnamski, možete unajmiti prevoditelja ili koristiti usluge profesionalne agencije za prevođenje.

2. Koji su specifični elementi koje bi trebao sadržavati životopis za posao u Vijetnamu?

Životopisi u Vijetnamu slični su onima u zapadnim zemljama, ali postoje neke specifičnosti. Osim standardnih informacija o obrazovanju i radnom iskustvu, važno je navesti i detalje o vještinama koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete. Također, u Vijetnamu je uobičajeno priložiti fotografiju na životopis.

3. Kakav je postupak prijave za posao u Vijetnamu?

Postupak prijave za posao u Vijetnamu sličan je onome u većini zemalja. Nakon što pronađete oglas za posao koji vas zanima, morate poslati svoj životopis i motivacijsko pismo poslodavcu. Ako poslodavac smatra da ste kvalificirani za posao, bit ćete pozvani na razgovor za posao. Ponekad može biti više krugova razgovora, a neki poslodavci mogu zahtijevati i da obavite neke testove. U Vijetnamu je važno pokazati poštovanje prema starijima i nadređenima, stoga se preporučuje da na razgovoru za posao pokažete poštovanje i skromnost.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa