Vodič za pisanje životopisa na ruskom jeziku: korak po korak

Pisanje životopisa koji odgovara zahtjevima ruske radne sfere može biti izazovno za one koji nisu upoznati s njenim jedinstvenim obilježjima. S obzirom na to da je rusko tržište rada obilježeno jakom konkurencijom i visokim profesionalnim zahtjevima, kako napisati životopis koji će privući pozornost potencijalnih poslodavaca? Koje su ključne informacije i detalji koji se moraju uključiti u životopis, a koji su oblici i izrazi najprihvatljiviji na ruskom tržištu rada?

Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

Prikaz primjera životopisa na ruskom jeziku

Фамилия: Иванов
Имя: Иван
Отчество: Иванович
Дата рождения: 01.01.1980
Адрес: Москва, ул. Пушкина, д. Колотушкина
Телефон: +7 912 345 6789
Электронная почта: ivanov@mail.ru

Образование:

1998-2002 - Московский государственный университет. Факультет экономики. Специальность - маркетинг.

Опыт работы:

2002-2005 - ЗАО "Рога и копыта", Москва. Менеджер по маркетингу.
Обязанности: проведение маркетинговых исследований, планирование и проведение рекламных кампаний, анализ эффективности рекламных кампаний.

2005-2010 - ООО "Косметика", Москва. Ведущий специалист по маркетингу.
Обязанности: разработка и внедрение маркетинговых стратегий, управление командой маркетологов, проведение переговоров с поставщиками и партнерами.

2010-2020 - ООО "Иванов и К", Москва. Директор по маркетингу.
Обязанности: стратегическое планирование, управление отделом маркетинга, бюджетирование, контроль исполнения задач отдела.

Навыки:

 • Исследование рынка и анализ потребностей потребителей.
 • Разработка и внедрение маркетинговых стратегий.
 • Управление командой.
 • Знание английского языка на уровне Upper-Intermediate.

Личные качества:

Коммуникабельность, ответственность, умение работать в команде, стрессоустойчивость, творческий подход к решению задач.

U nastavku ovog članka, obradit ćemo temu pisanja savršenog životopisa na ruskom jeziku, specifično prilagođenog za rusko tržište rada. Rusija, kao jedna od najvećih svjetskih ekonomija, pruža brojne prilike za posao, no za uspješnu prijavu na poslovne oglase, važno je razumjeti kako se napisati učinkovit i profesionalan životopis prema standardima koji se tamo očekuju.

Svrha pisanja životopisa na ruskom jeziku prilikom prijave za posao na tržištu rada u Rusiji je višestruka. Prvo, pokazuje vašu spremnost i sposobnost da se prilagodite ruskom poslovnom okruženju. Drugo, to je izravan način da pokažete svoje znanje ruskog jezika, što je često ključan kriterij prilikom zapošljavanja. Također, razumijevanje i pridržavanje normi i očekivanja ruske poslovne kulture, koja može biti znatno drugačija od onoga na što ste navikli, ključno je za ostavljanje dobrog prvog dojma.

Stoga, pridružite nam se u nastavku članka kako bismo zajedno istražili kako napisati izvrstan životopis na ruskom jeziku koji će vam otvoriti vrata ruske poslovne sfere.

Ruski jezik


Korisni izrazi za pisanje životopisa na ruskom jeziku i njihov prijevod


Dobrodošli, dragi čitatelji! U ovom ćete odlomku pronaći popis korisnih pojmova povezanih s pisanjem životopisa na ruskom jeziku. Svi navedeni pojmovi bit će prevedeni na ruski kako biste lakše mogli razumjeti i koristiti se njima.

 1. Struktura životopisa - Структура резюме
 2. Oblikovanje životopisa - Форматирование резюме
 3. Obrazovanje - Образование
 4. Vještine - Навыки
 5. Staž - Стаж
 6. Radno iskustvo - Рабочий опыт
 7. Poslovna biografija - Бизнес-биография
 8. Karijerni ciljevi - Карьерные цели
 9. Profesionalne reference - Профессиональные рекомендации
 10. Kontakt informacije - Контактная информация
 11. Osobni podaci - Личные данные
 12. Jezici - Языки
 13. Certifikati - Сертификаты
 14. Nagrade i priznanja - Награды и признания
 15. Hobi i interesi - Хобби и интересы

Nadamo se da će vam ovaj popis biti od koristi prilikom pisanja životopisa na ruskom jeziku.

Gramatika Potrebna za Pisanje Životopisa na Ruskom Jeziku


Kada pišete životopis na ruskom jeziku, važno je razumjeti njegovu gramatiku i konjugaciju. Najčešće će se koristiti prošlo jednina oblik (3. lice jednine) jer se životopis bavi opisivanjem prošlih postignuća, iskustava i kvalifikacija. Na primjer, fraza "Radio sam kao učitelj" prevedena na ruski bi bila "Я работал учителем" (Ja rabotal učitelem). Ovdje je "работал" (rabotal) prošlo vrijeme od glagola "работать" (rabotat'), što znači "raditi".

Ruski jezik ima tri roda (muški, ženski, srednji) i dva broja (jednina, množina), što utječe na konjugaciju glagola i promjenu pridjeva. Na primjer, ako želite napisati "Stekao sam diplomu na Ekonomskom fakultetu", na ruskom jeziku biste napisali "Я получил диплом на экономическом факультете" (Ja polučil diplom na ekonomičeskom fakultete). Ovdje je "получил" (polučil) prošlo vrijeme od glagola "получать" (polučat'), što znači "stjecati", a "экономическом" (ekonomičeskom) je pridjev koji se slaže s rodom i brojem imenice "факультет" (fakultet).

Također, vrlo je bitno koristiti formalni registar jezika, uz izbjegavanje kolokvijalizama i žargona. Pripazite na pravopis i interpunkciju, jer greške u tome mogu ostaviti loš dojam.

Važnost Strukture i Oblikovanja Životopisa na Ruskom Jeziku


Važnost dobro strukturiranog životopisa za rusko tržište rada ne može se dovoljno naglasiti. Precizno sastavljen i dobro organiziran životopis ključan je za privlačenje potencijalnih poslodavaca, ali i za uspješno predstavljanje vlastitih profesionalnih vještina i iskustava. Iako se sadržaj životopisa smatra ključnim, njegov izgled i struktura imaju jednako važnu ulogu u procesu selekcije kandidata. Jasnoća, preglednost i strukturiranost životopisa znak su profesionalnosti i pažnje prema detaljima, osobina koje su visoko cijenjene na ruskom tržištu rada. Izazovi i postignuća u karijeri, ukoliko su pravilno predstavljeni, mogu biti odlučujući faktori pri zapošljavanju. Na kraju, dobro strukturiran životopis otvara vrata novim profesionalnim prilikama i pomaže kandidatu da se istakne u konkurenciji.

Osim predloška životopisa na ruskom jeziku, nudimo i druge slične predloške koje možete pregledati.

Hvatanje prilike za posao u Rusiji: Savjeti za oblikovanje životopisa na ruskom jeziku

 1. Fontovi: Koristite standardne fontove kao što su Arial, Times New Roman ili Calibri, koji su lako čitljivi i profesionalni. Na ruskom tržištu, preferira se Times New Roman jer je pogodan za ćirilično pismo i daje formalan izgled.
 2. Format: Životopis bi trebao biti strukturiran i organiziran. Koristite bullete za nabrajanje i čuvajte konzistentnost u stilu i formatiranju. Na ruskom tržištu, preferira se konzervativan format koji naglašava profesionalnost.
 3. Margine: Držite se standardnih margina od 1 inča sa svih strana. To osigurava čitljivost i uredan izgled.
 4. Grafičke Oznake: Izbjegavajte pretjeranu upotrebu grafičkih oznaka. Koristite ih mudro za naglašavanje ključnih točaka. Na ruskom tržištu, preferira se minimalistički pristup, s naglaskom na sadržaju.
 5. Razdjelnici: Koristite razdjelnike za odvajanje različitih segmenata životopisa. To može pomoći u boljoj organizaciji informacija i olakšava čitatelju da prati vaš životopis.
 6. Boje: Izbjegavajte korištenje previše jarkih boja. Držite se neutralnih tonova kao što su crna, siva i bijela. Na ruskom tržištu, preferiraju se tamnije boje kao što su tamnoplava ili tamnosiva, jer one daju dojam profesionalnosti i formalnosti.

Sve ove točke su važne kako bi vaš životopis bio primjeren, uredan i profesionalan. Uz pravilnu primjenu ovih savjeta, vaš će životopis sigurno ostaviti dojam na potencijalne poslodavce na ruskom tržištu.

Otkrivamo tajne strukture: Kako napisati učinkovit životopis na ruskom jeziku

Ruski jezik


Kada pišete životopis na ruskom jeziku, važno je uzeti u obzir specifičnosti i očekivanja ruske poslovne kulture. U nastavku su navedeni ključni dijelovi životopisa za rusko tržište rada:

 1. Osobni podaci: Ovaj dio uključuje osnovne informacije poput imena, prezimena, datuma rođenja i kontaktnih podataka. U Rusiji je uobičajeno uključiti i svoju fotografiju u životopis.
 2. Cilj karijere: Ovdje trebate jasno navesti za koju poziciju se prijavljujete i zašto mislite da biste bili odličan kandidat za tu ulogu. Na primjer, ako se prijavljujete za posao učitelja engleskog jezika, naglasite svoje iskustvo u nastavi i znanje jezika.
 3. Obrazovanje: U ovom dijelu navedite sve relevantne detalje o svom obrazovanju, uključujući ime obrazovne ustanove, smjer studija, godinu završetka itd. Na ruskom tržištu rada posebno se cijeni visoko obrazovanje, stoga nemojte zanemariti ovaj dio.
 4. Radno iskustvo: Opišite svoje prethodne poslove, dužnosti i postignuća. Budite precizni i konkretni, jer će to pomoći poslodavcima da bolje razumiju vaše vještine i iskustvo. Na primjer, ako ste radili kao prodajni menadžer, navedite koliko ste povećali prodaju i kako ste poboljšali odnose s klijentima.
 5. Vještine: Ovdje navedite sve relevantne vještine koje posjedujete. To mogu biti tehničke vještine, poput znanja rada na računalu, ili meke vještine, poput timskog rada i komunikacijskih vještina.
Savjet: Prilikom pisanja svog životopisa, uvijek imajte na umu da ruski poslodavci cijene preciznost i detalje. Izbjegavajte nepotrebne informacije i fokusirajte se na ono što je zaista važno.

Važnost efektnog zaglavlja u kreiranju životopisa na ruskom jeziku

Ruski jezik


Važnost zaglavlja životopisa na ruskom jeziku je ključna: zaglavlje bi trebalo biti jasno vidljivo i sadržavati sve podatke za kontakt. Da biste ispravno napravili zaglavlje, trebate slijediti sljedeće korake.

Prvo, morate napisati svoje prezime i ime. To je vaša osobna oznaka i prvi dio informacija koje poslodavac vidi. Zatim navodite svoju struku i disciplinu, kako bi poslodavac odmah mogao vidjeti vašu specijalizaciju i područje stručnosti.

Nakon toga, unesite svoju poštansku adresu. Ovo je važno jer poslodavci često šalju službenu korespondenciju putem pošte. Osim toga, ovo je još jedan način da poslodavac potvrdi vašu lokaciju.

Zatim navedite svoj telefonski broj. Ovo je ključno za brzu i izravnu komunikaciju s poslodavcem, bilo da je to za postavljanje intervjua, odgovaranje na pitanja ili raspravu o detaljima posla.

Na kraju, navedite svoju e-mail adresu. Danas je ovo jedan od najučinkovitijih načina komunikacije, a poslodavci često koriste e-mail za slanje informacija i obavijesti.

Slijedeći ove upute, možete stvoriti jasno, učinkovito i profesionalno zaglavlje svog životopisa na ruskom jeziku.

Фамилия Имя

Профессия и отрасль

Почтовый адрес

Телефон

Электронная почта


Treba li dodati fotografiju u životopis za rusko tržište?

Fotografija u životopisu nije obavezna za rusko tržište, ali ako se odlučite za njeno dodavanje, preporučuje se profesionalna fotografija neutralne pozadine veličine 3x4 cm.

Dodavanje fotografije u životopis uobičajena je praksa na ruskom tržištu rada. Međutim, to nije uvjet i u konačnici ovisi o osobnim preferencijama podnositelja zahtjeva.

Ako odlučite dodati fotografiju, morate uzeti u obzir neke smjernice. Prvo, fotografija mora biti profesionalna i relevantna. Slika mora biti jasna, a pozadina neutralna. Kandidat mora biti odjeven u poslovnom stilu i imati prijateljski i samouvjeren izraz lica. Veličina fotografije obično ne prelazi 3x4 cm i nalazi se u gornjem desnom kutu životopisa.

No, postoje i djelatnosti u kojima fotografija u životopisu nije dobrodošla. Na primjer, u informatičkim i drugim tehničkim zanimanjima profesionalna vještina se cijeni više od izgleda. U takvim slučajevima, bolje je ne dodavati fotografiju.

U svakom slučaju, vrijedi zapamtiti da je glavna stvar u životopisu sadržaj, a fotografija je samo dodatak koji poslodavcu može pomoći da bolje zapamti kandidata.

Važnost Iskustva u Životopisima za Rusko Tržište Rada


Pisanje iskustava za životopis namijenjen ruskom tržištu rada

Odjeljak o profesionalnom iskustvu u CV-u na ruskom jeziku ključan je za potencijalnog poslodavca. On predstavlja detaljni prikaz vaših prethodnih radnih odnosa, kao i vaše vještine i sposobnosti stjecane kroz te poslove. Ovaj segment je posebno značajan za radna mjesta u Rusiji, jer poslodavci često traže kandidate s specifičnim iskustvom u određenoj industriji.

 1. Kronološki redoslijed: Prikazivanje radnog iskustva u kronološkom redoslijedu omogućuje poslodavcu da jasno vidi vaš profesionalni napredak. Na primjer, ako se prijavljujete za posao inženjera u naftnoj industriji, vaše iskustvo može početi s pozicijom junior inženjera, zatim srednjeg inženjera, sve do pozicije višeg inženjera.
 2. Datumi ugovora: Uključivanje datuma početka i kraja svakog radnog odnosa pokazuje trajanje vašeg angažmana na određenim radnim mjestima. To poslodavcima daje kontekst o vašoj posvećenosti i stabilnosti.
 3. Naziv radnog mjesta: Jasan naziv radnog mjesta pomaže poslodavcima da razumiju vašu ulogu u prethodnim tvrtkama. Na primjer, 'Glavni inženjer za održavanje' jasno ukazuje na vašu odgovornost i razinu stručnosti.
 4. Popis s grafičkim oznakama: Korištenje grafičkih oznaka u opisu posla čini vaš CV čitljivijim. Svaka oznaka trebala bi predstavljati jedinstvenu odgovornost ili postignuće.
 5. Opis posla: Detaljan opis svakog posla daje prikaz vaših dnevnih dužnosti i odgovornosti. Ovo je prilika da pokažete svoje vještine i postignuća.
 6. Korištenje ključnih riječi: Ključne riječi koje odgovaraju traženim vještinama i iskustvu u oglasu za posao pomažu u naglašavanju vaše prikladnosti za poziciju. Na primjer, ako je 'upravljanje projektima' ključna vještina, uključite je u opis svojih prethodnih dužnosti.

Позиция: Главный бухгалтер

Компания: ООО "РосЭнерго"

Период работы: Июнь 2015 - настоящее время


Описание:

 1. Ведение бухгалтерского учета.
 2. Расчет и оплата налогов.
 3. Составление отчетности.
 4. Контроль за соблюдением законодательства в области бухгалтерии.
 5. Анализ финансовых показателей компании.

Ruski jezik


Postupanje pri Pisanju Životopisa na Ruskom Bez Prethodnog Iskustva

Ako se prvi put susrećete s potrebom za ispunjavanjem životopisa na ruskom jeziku i nemate prethodnog iskustva, moguće je da će vam biti potrebna dodatna pomoć. Slijedeći savjeti će vam pružiti jednostavne i jasne upute kako to učiniti. Krenimo odmah na stvar.

 1. Osnovne informacije: Molimo navedite svoje puno ime, podatke za kontakt uključujući adresu, broj telefona i e-poštu.
 2. Svrha: Navedite svrhu svog životopisa. Ovo bi trebao biti sažetak onoga što želite postići na novom poslu.
 3. Obrazovanje: Navedite sva svoja obrazovna postignuća, počevši od najnovijeg. Ne zaboravite navesti naziv obrazovne ustanove, razdoblje studija i primljenu specijalnost.
 4. Vještine: Napišite popis vještina koje smatrate korisnima potencijalnom poslodavcu. To mogu biti komunikacijske vještine, organizacijske vještine, vještine timskog rada, računalne vještine itd.
 5. Dodatne informacije: uključite svoje sudjelovanje u volonterskim programima, kulturnim razmjenama ili drugim aktivnostima koje mogu pokazati vaše komunikacijske vještine, organizacijske vještine ili sposobnost timskog rada.
 6. Jezici: Navedite sve jezike koje govorite i njihovu razinu poznavanja.
 7. Preporuke: Ako imate preporuke od nastavnika ili drugih autoriteta, uključite ih u svoj životopis.
 8. Osobne kvalitete: Opišite svoje osobne kvalitete koje bi bile od pomoći na potencijalnom radnom mjestu.
 9. Interesi: Navedite svoje interese i hobije. To može pomoći poslodavcu da vas bolje upozna kao osobu.
 10. Oblikovanje: Provjerite je li vaš životopis dobro oblikovan i jednostavan za čitanje. Koristite jasne naslove, grafičke oznake i kratke odlomke.
 11. Pregled: Ponovno pročitajte svoj životopis kako biste bili sigurni da nema pogrešaka. Neka netko to provjeri umjesto vas kako bi se uvjerio da je sve ispravno i jasno napisano.

Važnost Obrazovanja u Pisanju Životopisa na Ruskom Jeziku


Odjeljak o obrazovanju u ruskom životopisu je ključan zbog nekoliko razloga. Prvo, on pokazuje potencijalnim poslodavcima ili obrazovnim institucijama akademski put kandidata, uključujući njegove kvalifikacije, specijalizacije i postignuća. Također, obrazovanje se u Rusiji visoko cijeni, stoga detaljno prikazivanje obrazovnih postignuća može značajno pomoći u stvaranju dojmljivog i uvjerljivog životopisa.

Osim toga, odjeljak o obrazovanju može poslužiti kao pokazatelj specifičnih znanja i vještina koje kandidat posjeduje. Može otkriti ukupno razumijevanje i stručnost u određenom području, što može biti ključno za posao ili akademsku poziciju za koju se prijavljuje. Stoga, obrazovni odjeljak u ruskom životopisu ne samo da prikazuje akademsku povijest kandidata, već i potencira njegovu stručnost i stručne kvalifikacije.

Odabir pravog redoslijeda obrazovanja za životopis na ruskom jeziku

Obrazovanje bi trebalo biti na prvom mjestu u ruskom životopisu. U Rusiji, kvaliteta i razina obrazovanja često su ključni faktori prilikom zapošljavanja. Mnoge ruske tvrtke i organizacije pridaju veliku važnost akademskim kvalifikacijama i postignućima, često čak i više nego radnom iskustvu. Stoga, isticanje obrazovanja na vrhu životopisa može biti korisno kako bi se odmah privukla pažnja regrutera. Primjerice, ako je osoba diplomirala na prestižnom sveučilištu kao što je Moskovski državni sveučilište, to bi definitivno trebalo biti prva stvar koju regruter vidi.

Međutim, treba napomenuti da ovo pravilo ne vrijedi uvijek. U određenim sektorima i profesijama, posebno onima koji su više praktično orijentirani, radno iskustvo može biti važnije od obrazovnih kvalifikacija. Primjerice, za radna mjesta u građevinskoj industriji, radno iskustvo i vještine često su važniji od formalnog obrazovanja. U takvim slučajevima, radno iskustvo trebalo bi biti istaknuto na vrhu životopisa.

Zaključno, iako je obrazovanje važan element ruskih životopisa i često bi trebalo biti na prvom mjestu, uvijek je najbolje prilagoditi strukturu životopisa specifičnim zahtjevima i očekivanjima radnog mjesta na koje se osoba prijavljuje.

Образование:

 • Московский Государственный Университет

Специальность: Экономика

Степень: Магистр (с отличием)

Период обучения: сентябрь 2014 г. - июнь 2019 г.


 • Гимназия №57, Москва

Специализация: Математика и информатика

Период обучения: сентябрь 2004 г. - июнь 2014 г.


Курсы и тренинги:

 1. Курсы по управлению проектами, PMI, 2020 г.
 2. Тренинг по командной работе и лидерству, AIESEC, 2018 г.

Сертификаты и награды:

 1. Сертификат PMI по управлению проектами, 2020 г.
 2. Диплом Университета за выдающуюся научную работу, 2019 г.

Važnost vještina za pisanje životopisa na ruskom jeziku


Ruski jezik


Vještine opisane u ruskom životopisu od ključne su važnosti za uspješnu karijeru u ovoj zemlji. Poput mnogih drugih tržišta rada, rusko tržište rada cijeni kandidati koji posjeduju širok spektar vještina koje mogu biti primijenjene u različitim radnim situacijama. Ruski poslodavci traže kandidate koji su fleksibilni, prilagodljivi i sposobni za multitasking. Osim toga, posebno se cijene tehničke vještine, stručnost u određenom području i znanje stranih jezika. Sve navedene vještine mogu značajno povećati šanse kandidata za dobivanje posla.

Osobe koje regrutuju na ruskom tržištu rada traže kandidate koji ne samo da su stručnjaci u svom području, već su također sposobni prilagoditi se brzim promjenama i raditi pod pritiskom. Poslodavci također traže one koji posjeduju dobre komunikacijske vještine i mogu raditi u timu. S obzirom na globalizaciju i sve veću međunarodnu trgovinu, znanje engleskog jezika ili drugih stranih jezika postaje sve važnije. Također, u Rusiji se cijeni inicijativa i samostalnost, stoga su poslodavci skloni odabrati kandidate koji pokazuju sposobnost da preuzmu odgovornost i donose odluke.

U nastavku ćemo predstaviti primjere mekih i tvrdih vještina koje bi mogle biti korisne prilikom sastavljanja životopisa na ruskom jeziku.

Мягкие навыки:

 1. Komunikacijske vještine - Коммуникативные навыки
 2. Rješavanje problema - Решение проблем
 3. Timski rad - Работа в команде
 4. Vještina pregovaranja - Навыки переговоров
 5. Vodstvo - Лидерство
 6. Kreativnost - Креативность
 7. Upravljanje vremenom - Управление временем
 8. Prilagodljivost - Гибкость
 9. Organizacijske vještine - Организационные навыки
 10. Rad pod pritiskom - Работа под давлением

Твердые навыки:

 1. Poznavanje stranih jezika - Владение иностранными языками
 2. Programiranje - Программирование
 3. Digitalni marketing - Цифровой маркетинг
 4. Računovodstvo - Бухгалтерия
 5. Grafički dizajn - Графический дизайн
 6. Poznavanje rada u Excelu - Владение Excel
 7. Prodajne vještine - Навыки продажи
 8. SEO - SEO
 9. Upravljanje projektima - Управление проектами
 10. Vođenje društvenih mreža - Управление социальными сетями

Dodatni Odjeljci za Unaprjeđenje Životopisa na Ruskom Jeziku


Uključivanje dodatnih odjeljaka u vaš životopis pomaže poslodavcima da bolje razumiju vaše vještine i interese koji mogu biti relevantni za radno mjesto. To također dokazuje vašu svestranost i spremnost na učenje.

S popisa bih odabrao kategorije “Jezici” i “IT alati”. Poznavanje više jezika postaje sve važnije u globaliziranom svijetu i može uvelike povećati vaše šanse za zapošljavanje, posebno u međunarodnoj tvrtki.

Odjeljak o jezicima u vašem životopisu pruža priliku da pokažete svoju višejezičnost i sposobnost komunikacije s klijentima ili kolegama iz različitih zemalja. Također pokazuje vašu sposobnost učenja i prilagodbe, što se cijeni na svakom radnom mjestu.

Kategorija IT alata važna je jer većina poslova danas zahtijeva barem osnovno poznavanje rada na računalu. Uključivanje ovog odjeljka u životopis poslodavcima će pokazati da ste informatički pismeni i sposobni svladati nove tehnologije. To je posebno važno za poslove vezane uz IT i digitalne tehnologije.

Unapređivanje Vašeg Životopisa na Ruskom Jeziku


Rusko tržište rada ima svoje specifičnosti, stoga je važno prilagoditi svoj životopis ukoliko želite povećati svoje šanse za zapošljavanje. Evo nekoliko konkretnih savjeta kako poboljšati ruski životopis:

 1. Koristite profesionalnu fotografiju: U Rusiji je uobičajeno staviti fotografiju na životopis. Fotografija bi trebala biti profesionalna i ozbiljna, s naglaskom na lice.
 2. Ispravna struktura: Ruski poslodavci preferiraju životopise koji su jasno strukturirani. Počnite s osobnim podacima, zatim navedite svoje obrazovanje i radno iskustvo, a na kraju navedite svoje vještine i hobije.
 3. Detaljno radno iskustvo: Ruski poslodavci vole vidjeti detaljan opis vašeg prethodnog radnog iskustva. Navedite svaku dužnost, projekt ili postignuće koje ste ostvarili na prethodnim poslovima.
 4. Jezik: Vaš životopis treba biti napisan na ruskom jeziku, osim ako se ne traži drugačije. Pripazite na pravopisne i gramatičke pogreške.
 5. Jasan cilj: U svom životopisu jasno navedite što želite postići i zašto se prijavljujete za određeni posao. Ruski poslodavci cijene kandidate koji su motivirani i ambiciozni.
 6. Prilagodite životopis: Prilagodite svoj životopis za svaki posao na koji se prijavljujete. Razmislite o tome što poslodavac traži i naglasite te vještine i iskustva.
 7. Reference: Ako imate preporuke od prethodnih poslodavaca, svakako ih uključite u svoj životopis. Ruski poslodavci to cijene.
 8. Kontaktni podaci: Na kraju svog životopisa navedite svoje kontaktni podatke. Uključite svoj telefonski broj i e-mail adresu.

Ključni Elementi za Pisanje Životopisa na Ruskom Jeziku


Ruski jezik


Pisanje životopisa na ruskom jeziku može biti izazovno, pogotovo ako niste maternji govornik. No, slijedeći nekoliko ključnih uputa i savjeta, možete stvoriti profesionalni i impresivni CV koji će vam pomoći da se istaknete kod poslodavaca. Evo nekoliko praktičnih savjeta za pisanje vašeg ruskih životopisa.

 1. Počnite s osobnim informacijama: Uključite svoje ime, prezime, datum rođenja, kontakt informacije i adresu na vrhu životopisa. Ovo je standardni format u Rusiji.
 2. Jezik: Upotreba formalnog, poslovnog jezika je ključna. Izbjegavajte sleng i neformalne izraze.
 3. Slika: Za razliku od nekih drugih zemalja, u Rusiji se očekuje da ćete uključiti svoju fotografiju u životopis.
 4. Radno iskustvo: Koristite obrnuti kronološki redoslijed, počevši od najnovijeg radnog mjesta. Navedite ime tvrtke, vašu poziciju, datum početka i završetka posla, te kratki opis vaših odgovornosti i postignuća.
 5. Obrazovanje: Navedite svoje obrazovanje, uključujući sve diplome, certifikate i relevantne tečajeve.
 6. Vještine: Naglasite svoje vještine koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete. To može uključiti jezične vještine, informatičke vještine i druge specifične vještine.
 7. Referencije: Ako imate referencije, navedite ih na kraju svog životopisa.

S ovim savjetima, spremni ste napisati impresivan ruski životopis koji će vam pomoći da se istaknete među konkurencijom. Sretno!

Kako napisati propratno pismo na ruskom jeziku za vaš životopis


Присоединение сопроводительного письма к вашему резюме при подаче заявки на работу в России имеет большое значение. В первую очередь, это ваш шанс более подробно рассказать о своих навыках и опыте работы, которые могут быть особенно важны для конкретной вакансии. Во-вторых, сопроводительное письмо позволяет работодателю узнать о ваших мотивационных стимулах и почему именно вы подходите на эту должность. Более того, оно демонстрирует вашу серьезность и профессионализм, показывая, что вы готовы потратить дополнительное время и усилия, чтобы убедиться в правильности выбора.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Često Postavljana Pitanja o Pisanju Životopisa na Ruskom Jeziku

Kako trebam napisati svoj životopis na ruskom jeziku za prijavu na posao u Rusiji?

U životopisu na ruskom jeziku, osim standardnih informacija poput osobnih podataka, obrazovanja i radnog iskustva, potrebno je dodati i svoju fotografiju. Također, ruski poslodavci često traže informacije o braku, djeci i vozačkoj dozvoli. Važno je napisati sve na ćirilici, koristiti formalan ton i izbjegavati skraćenice.

Je li potrebno napisati motivacijsko pismo na ruskom jeziku prilikom prijave za posao?

Da, motivacijsko pismo na ruskom jeziku je često neophodno prilikom prijave za posao u Rusiji. Ono treba biti kratko i precizno, s naglaskom na vaše vještine i iskustvo koje se odnose na posao za koji se prijavljujete. Pismo treba završiti s izrazom nade za daljnju komunikaciju.

Kako se odvija proces prijave za posao u Rusiji?

Proces prijave za posao u Rusiji obično počinje slanjem životopisa i motivacijskog pisma putem e-pošte ili online platforme. Nakon pregleda prijave, poslodavac može zatražiti razgovor putem telefona ili videa prije pozivanja na osobni intervju. Važno je biti spreman na mogućnost testiranja vještina ili znanja ovisno o vrsti posla.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa