Vodič za pisanje životopisa na rumunjskom jeziku: korak po korak

Izrada životopisa prema standardima rumunjskog tržišta rada može biti izazov za mnoge. Razumijevanje ključnih elemenata koji čine rumunjski tržište rada, kao što su visoka stopa samozapošljavanja i važnost tehničkih vještina, ključno je za izradu učinkovitog životopisa. Kako napisati životopis koji će biti primamljiv za rumunjske poslodavce? Kako se tehničke vještine mogu najbolje istaknuti? Koje su glavne razlike između rumunjskog tržišta rada i drugih europskih tržišta?
Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

U nastavku ovog članka, korak po korak, vodit ćemo vas kroz proces izrade savršenog životopisa na rumunjskom jeziku, prilagođenog zahtjevima rumunjskog tržišta rada. Važno je naglasiti kako je pravilno sastavljen životopis ključan element prilikom prijave za posao, a posebno je relevantno poznavanje jezika i kulture zemlje u kojoj želite raditi. U ovom slučaju, naglasak je na Rumunjskoj. Pisanje životopisa na rumunjskom jeziku prilikom prijave za posao na rumunjskom tržištu rada ne samo da pokazuje vaše jezične vještine, već i poštovanje prema kulturi i pravilima poslovanja u toj zemlji. Kroz ovaj članak, naučit ćete kako pravilno strukturirati svoj životopis, koje informacije uključiti, a koje izostaviti, te kako na najbolji način prezentirati svoje vještine i iskustvo.

Primjer Životopisa na Rumunjskom Jeziku

CURRICULUM VITAE

Informații personale

Nume / Prenume: Popescu Ion

Adresă: Strada Florilor, nr. 10, București, România

Telefon: 0740 123 456

E-mail: popescuion@example.com

Obiectiv profesional

Sunt în căutarea unui post de manager de proiect unde pot utiliza abilitățile mele de planificare și coordonare a echipelor pentru a finaliza proiectele în timp și în bugetul alocat.

Educație și formare

2002 - 2006: Universitatea Politehnica, București

Facultatea de Inginerie Electrică

Diplomă de inginer

Experiență profesională

2006 - prezent: Manager de proiect, Compania XYZ, București

 • Coordonarea și monitorizarea proiectelor de la concepție până la finalizare
 • Gestionarea echipelor de proiect
 • Planificarea și alocarea resurselor
 • Gestionarea relațiilor cu clienții și furnizorii

2002 - 2006: Inginer junior, Compania ABC, București

 • Proiectare și implementare de soluții tehnice
 • Realizarea de teste și documentație tehnică

Aptitudini și competențe

 • Excelente abilități de comunicare și coordonare
 • Cunoașterea metodologiilor de proiectare și implementare a proiectelor
 • Capacitatea de a lucra sub presiune și de a respecta termenele limită
 • Cunoașterea limbilor engleză și franceză la nivel avansat

Referințe

Disponibile la cerere.


Korisni Izrazi za Pisanje Životopisa na Rumunjskom i Njihov Prijevod

Dragi čitatelji, na ovom mjestu možete pronaći popis korisnih pojmova koji se odnose na pisanje životopisa na rumunjskom jeziku. Svaki pojam bit će preveden na rumunjski, kako bi vam olakšali razumijevanje i upotrebu tih pojmova prilikom pisanja vlastitog životopisa.

 • struktura životopisa - structura CV-ului
 • oblikovanje životopisa - formatarea CV-ului
 • obrazovanje - educație
 • vještine - abilități
 • staž - stagiu
 • radno iskustvo - experiență de muncă
 • osnovne informacije - informații de bază
 • profesionalni ciljevi - obiective profesionale
 • nagrade i priznanja - premii și recunoașteri
 • jezične vještine - competențe lingvistice
 • informatičke vještine - competențe digitale
 • hobiji i interesi - hobby-uri și interese
 • reference - referințe

Ovi pojmovi predstavljaju temelj na kojem možete izgraditi svoj životopis na rumunjskom jeziku. Nadamo se da će vam ovaj popis biti koristan prilikom sastavljanja vašeg životopisa.

Gramatika Potrebna za Pisanje Životopisa na Rumunjskom

Rumunjska gramatika ima nekoliko specifičnosti koje je važno uzeti u obzir prilikom pisanja životopisa na tom jeziku. Prvo, važno je zapamtiti da rumunjski jezik koristi tri roda (muški, ženski i srednji) i šest padeža. Također, imenice se mijenjaju po broju (jednina i množina), a glagoli se konjugiraju po vremenima (prezent, perfekt, pluskvamperfekt, itd.) i licima (prvo, drugo i treće lice).

U kontekstu pisanja životopisa, najčešće ćete koristiti treće lice jednine. Na primjer, umjesto da kažete "Ja sam radio u tvrtki X" (Eu am lucrat la compania X), trebali biste reći "Radio je u tvrtki X" (A lucrat la compania X). Osim toga, trebali biste koristiti perfekt kompozit (složeni prošli oblik) za opisivanje završenih radnji. To je ekvivalent hrvatskog perfekta. Na primjer, "Završio je fakultet" bi se prevelo kao "A absolvit facultatea".

Važno je napomenuti da bi svaka informacija u životopisu trebala biti jasno i precizno formulirana. Također, koristite formalni registar jezika kako bi ostavili profesionalan dojam.

Važnost strukture i oblikovanja životopisa na rumunjskom jeziku

Izrada dobro strukturiranog životopisa ključna je za uspjeh na rumunjskom tržištu rada. Izgled i struktura životopisa prva su stvar koju poslodavci primijete, stoga je od presudne važnosti da životopis bude čitljiv, pregledan i profesionalno sročen. Jasnoća i konciznost su od velike važnosti kako bi se poslodavci mogli lako kretati kroz dokument i brzo shvatiti ključne elemente kandidatove karijere. Osim toga, dobro strukturiran životopis može pomoći u isticanju važnih činjenica i postignuća, što može biti presudno u procesu selekcije. U konačnici, pravilno sastavljen životopis može biti ključni alat za postizanje ciljeva i izazova u karijeri.

Osim predloška životopisa na rumunjskom, nudimo i druge slične predloške koje možete provjeriti.


Hvatanje poslodavčeve pažnje: Kako napisati atraktivan životopis na rumunjskom jeziku?

 1. Odabir pravog fonta: Važno je odabrati čitljiv i profesionalan font. Za rumunjsko tržište, preporučljivo je koristiti fontove poput Arial, Calibri ili Times New Roman. Ovi fontovi su univerzalno prihvaćeni i lako čitljivi, što je ključno za dojam koji želite ostaviti na potencijalnog poslodavca.
 2. Format životopisa: Preporučljivo je držati se kronološkog formata kod pisanja životopisa. Ovaj format je najprikladniji za rumunjsko tržište jer omogućuje lako praćenje vašeg radnog iskustva i obrazovanja.
 3. Ispravno postavljanje margina: Margine trebaju biti postavljene na 1-1,5 cm s svih strana stranice. Ovo osigurava da je vaš životopis uredan i profesionalan, a također omogućava potencijalnom poslodavcu da lako skenira informacije.
 4. Grafičke oznake: Korištenje grafičkih oznaka može vašem životopisu dodati vizualni interes. Međutim, važno je to učiniti umjereno kako bi ostao profesionalan. Na primjer, možete koristiti grafičke oznake za označavanje različitih odjeljaka životopisa.
 5. Razdjelnici: Koristite razdjelnike kako biste odvojili različite dijelove životopisa i olakšali čitanje. To može biti posebno korisno za odvajanje radnog iskustva od obrazovanja ili vještina.
 6. Boja fonta: Boja fonta trebala bi biti crna. To je najprihvatljivija i najprofesionalnija boja za životopis. Svijetle i jake boje mogu odvratiti pozornost od sadržaja životopisa, što može biti nepovoljno.

Uz ove točke, vaš će životopis biti vizualno privlačan i lako čitljiv, a što je najvažnije, prilagođen rumunjskom tržištu.

Hvordan strukturirati životopis na rumunjskom: ključ uspješne prijave za posao

PRIMJER TEKSTA 2:

Sastavljanje životopisa na rumunjskom jeziku zahtijeva detaljnu organizaciju i strukturu, s posebnim naglaskom na sljedeće glavne dijelove:

Osobni podaci: Ovaj dio treba sadržavati vaše ime, prezime, datum rođenja, nacionalnost, kontakt informacije kao što su adresa, broj telefona i e-mail adresa. Ovi podaci su nužni za mogući kontakt poslodavca.

Profesionalni cilj: Ovdje morate jasno izložiti svoje profesionalne ambicije i što očekujete od budućeg posla. Na rumunjskom tržištu rada, poslodavci cijene kandidate koji znaju što žele.

Obrazovanje: Opišite svoje obrazovne kvalifikacije, uključujući ime institucije, stupanj i godinu završetka. Ako se prijavljujete za posao u Rumunjskoj, važno je navesti da li su vaše diplome priznate u toj zemlji.

Radno iskustvo: U ovom dijelu navodite svoje prethodne poslove, datume zaposlenja, opis posla i postignuća. Primjerice, na rumunjskom tržištu rada, iskustvo u IT sektoru je visoko cijenjeno.

Vještine: Ovdje možete navesti sve relevantne vještine koje posjedujete, poput jezičnih vještina, vještina u radu na računalu, vozačke dozvole itd.

Dodatne informacije: Ovaj dio može uključivati vaše interese, hobije, volonterski rad i druge aktivnosti koje bi mogle biti relevantne za posao. Primjerice, ako se prijavljujete za posao u turističkoj industriji u Rumunjskoj, vaša sposobnost komuniciranja na više jezika bi bila velika prednost.

Savjet: Provjerite pravopis i gramatiku u svom CV-u prije slanja. Dobar prvi dojam je ključan.

Svaki od ovih dijelova trebao bi biti jasno i precizno napisan, pružajući potencijalnom poslodavcu sve potrebne informacije o vašim kvalifikacijama i iskustvu.

Važnost pravilnog sastavljanja zaglavlja životopisa na rumunjskom jeziku

Važnost zaglavlja životopisa na rumunjskom jeziku je ogromna; trebalo bi biti jasno vidljivo i sadržavati sve podatke za kontakt. Da biste pravilno sastavili zaglavlje, slijedite ove korake:

Prva stavka u zaglavlju treba biti vaše Prezime i Ime. To je prva stvar koju će poslodavac vidjeti, stoga se pobrinite da je točno napisano.

Drugi element koji trebate uključiti je vaša Struka i disciplina. Ovo će poslodavcu odmah dati do znanja u kojem sektoru posla tražite i koje su vaše glavne vještine.

Nakon toga, uključite svoju Poštansku adresu. Iako se danas mnogi poslovi obavljaju online, neki poslodavci još uvijek preferiraju imati ovu informaciju.

Telefon je još jedan važan podatak koji treba uvrstiti u zaglavlje. Uključite broj na kojem vas je najlakše dobiti jer će poslodavci često koristiti ovaj broj za brzi kontakt.

Na kraju, ne zaboravite uključiti svoju Email adresu. Ovo je vjerojatno najvažniji način komunikacije u današnje vrijeme, stoga se pobrinite da je točno napisana.

ISPRAVNO

Nume Prenume

Profesie și disciplină

Adresa poștală

Telefon

Adresa de email


Dodavanje fotografije u životopis za rumunjsko tržište Iako dodavanje fotografije u životopis nije obavezno na rumunjskom tržištu, ukoliko se odlučite za to, preporučuje se da fotografija bude profesionalna, jasna i učinkovita, dimenzija 35x45 mm.

Adăugarea unei fotografii în CV este o practică obișnuită în multe țări, inclusiv în România. Cu toate acestea, nu este obligatoriu și depinde de preferințele personale și de cerințele postului pentru care se aplică.

Dacă decideți să includeți o fotografie, asigurați-vă că este una profesională, realizată recent și care să vă prezinte într-o lumină pozitivă. Ideal este să aveți un fundal neutru și să purtați o ținută adecvată pentru postul la care aplicați. Dimensiunea recomandată este de obicei 4x6 cm, dar acest lucru poate varia în funcție de formatul CV-ului.

Un aspect important de luat în considerare este că, în conformitate cu legislația UE privind protecția datelor (GDPR), angajatorii nu ar trebui să ceară sau să folosească fotografii decât dacă este necesar pentru postul respectiv. De exemplu, pentru un post de actor sau model, o fotografie ar fi relevantă.

În concluzie, dacă alegeți să includeți o fotografie în CV, asigurați-vă că aceasta adaugă valoare documentului și nu vă pune într-o lumină nefavorabilă. Dacă nu sunteți sigur, este întotdeauna mai bine să omiteți fotografia.

Važnost Iskustva u Životopisu za Rumunjsko Tržište Rada

Kako napisati iskustva za životopis namijenjen rumunjskom tržištu rada

Odjeljak o iskustvu u životopisu igra ključnu ulogu, posebno u Rumunjskoj. On pruža potencijalnom poslodavcu uvid u vaše prethodne poslove, vašu razinu stručnosti i sposobnosti koje posjedujete. Konkretno, u Rumunjskoj se često očekuje da ovaj dio bude detaljan i jasan, s naglaskom na relevantnost vašeg iskustva za ponuđeni posao.

 • Uvijek započnite s najnovijim poslom kojeg ste obavljali. Ovo je poznato kao kronološki redoslijed i omogućuje poslodavcima da vide vaše najnovije i najrelevantnije iskustvo.
 • Uključite datume ugovora. To daje poslodavcu informacije o tome koliko ste dugo bili na određenim pozicijama, što može pokazati vašu predanost i stabilnost.
 • Jako je važno navesti naziv radnog mjesta. Ovaj detalj omogućuje poslodavcima da odmah identificiraju vrstu posla koju ste obavljali.
 • Popis vaših dužnosti i odgovornosti prezentirajte pomoću grafičkih oznaka. To čini informacije preglednijima i lakšima za čitanje.
 • Opis posla treba biti koncizan, ali dovoljno detaljan da poslodavac dobije jasnu sliku o vašim dužnostima i postignućima.
 • Korištenje ključnih riječi je neophodno. One bi trebale odražavati vještine i iskustvo tražene u oglasu za posao. Korištenje pravilnih ključnih riječi može pomoći vašem životopisu da se istakne.

Kada pišete o svom iskustvu, važno je biti precizan i koristiti bogat rječnik. Izbjegavajte ponavljanje i nastojte svaku poziciju prikazati na jedinstven način.

ISPRAVNO

Pozicija: Manager Proiect, SC ABC Construct SRL

Datume: Ianuarie 2015 - Prezent

Descriere:

 1. Coordonarea și supravegherea proiectelor de construcție.
 2. Realizarea planurilor și a bugetelor.
 3. Negocierea contractelor cu furnizorii.
 4. Asigurarea calității și respectarea termenelor.
 5. Raportarea rezultatelor către directorul general.

Kako napisati životopis na rumunjskom kada nemate radnog iskustva?

Ispunjavanje životopisa na rumunjski može biti izazov, posebno ako nemate prethodnog iskustva. No, ne brinite, slijede jednostavni savjeti koji će vam olakšati postupak. Ove smjernice će vam pomoći da stvorite učinkovit i profesionalan životopis.

 1. Počnite sa osobnim podacima: Uključite osnovne informacije poput imena, adrese, telefonskog broja i e-mail adrese.
 2. Napišite jasan cilj: Što želite postići? Koje su vaše ambicije u poslu kojeg tražite? Ovo je vaša prilika da se povežete s potencijalnim poslodavcem.
 3. Dodajte obrazovanje: Iako nemate radno iskustvo, vaše obrazovanje je važno. Navedite svoje školovanje, studij, stupnjeve, specijalizacije i sve dodatne tečajeve ili certifikate koje ste stekli.
 4. Navesti vještine: Navedite osobne i profesionalne vještine koje ste stekli tijekom obrazovanja ili izvanškolskih aktivnosti. To mogu biti vještine vođenja, komunikacije, organizacije, timskog rada, problem-solvinga i slično.
 5. Volontiranje i hobiji: Ako ste sudjelovali u volonterskim projektima, dodajte ih u životopis. Također, navedite svoje hobije ako su relevantni za posao kojeg tražite.
 6. Strani jezici: Ako govorite više od jednog jezika, navedite to u svom životopisu. Znanje stranih jezika može biti veliki plus za mnoge poslodavce.
 7. Prilagođavanje životopisa: Prilagodite svoj životopis za svaki posao kojeg se prijavljujete. To pokazuje da ste uložili vremena i truda za prijavu.
 8. Profesionalizam: Koristite formalan i profesionalan ton kroz cijeli životopis. Izbjegavajte žargon i nepotrebne detalje.
 9. Recenzija i uređivanje: Pažljivo pregledajte svoj životopis za gramatičke greške, pogreške u tipkanju ili nespretno oblikovanje.
 10. Trajna učenja i edukacije: Ako ste sudjelovali u različitim edukativnim programima, tečajevima ili radionicama, svakako to navedite. To pokazuje vašu želju za stalnim učenjem i usavršavanjem.
 11. Preporuke: Ako imate bilo kakve preporuke od profesora, mentora ili drugih relevantnih osoba, uključite ih u svoj životopis.

Važnost Obrazovanja prilikom Pisanja Životopisa na Rumunjskom

Odjeljak o obrazovanju u rumunjskom životopisu od ključne je važnosti jer pruža sveobuhvatan uvid u akademsku pozadinu kandidata. Kroz ovaj segment, poslodavci mogu procijeniti razinu formalnog obrazovanja, vještine i znanja koje je kandidat stekao tijekom svog obrazovnog puta. Također omogućuje poslodavcima da vide jesu li kandidati prošli odgovarajuću obuku i jesu li stekli potrebne kvalifikacije za određenu poziciju.

Osim toga, ovaj odjeljak također može otkriti druge važne aspekte kandidatove osobnosti i predanosti. Na primjer, postignuća tijekom obrazovanja, poput nagrada i priznanja, mogu pokazati poslodavcu kandidatovu motiviranost, ambiciju i sposobnost da se istakne. Stoga, detalji o obrazovanju u rumunjskom životopisu igraju ključnu ulogu u stvaranju cjelokupne slike o kandidatu i njegovom potencijalu za uspjeh na radnom mjestu.

Kako Prioritetizirati Obrazovanje u Vašem Rumunjskom Životopisu

Obrazovanje bi trebalo biti na prvom mjestu u rumunjskom životopisu, pogotovo ako je posao za koji se prijavljujete usko povezan s vašom akademskom specijalizacijom. Također, u Rumunjskoj, mnogi poslodavci cijene formalno obrazovanje i postignuća u obrazovanju, stoga je važno istaknuti te aspekte na početku vašeg životopisa. Na primjer, ako ste doktorirali na jednom od prestižnih rumunjskih sveučilišta kao što su Universitatea din București ili Universitatea Babeș-Bolyai, to bi trebalo biti odmah vidljivo na vrhu vašeg životopisa.

Međutim, postoji situacija u kojoj obrazovanje možda ne bi trebalo biti na prvom mjestu u rumunjskom životopisu. To je u slučaju kada je radno iskustvo relevantnije za radno mjesto na koje se prijavljujete. Na primjer, ako imate višegodišnje radno iskustvo u određenom sektoru, kao što je IT, a prijavljujete se za poziciju senior programera, vaše radno iskustvo i vještine programiranja mogu biti važniji od obrazovnih kvalifikacija. U takvim slučajevima, radno iskustvo treba biti na vrhu vašeg životopisa, dok bi obrazovne kvalifikacije bile navedene u donjem dijelu.

Važno je napomenuti da se ovo ne odnosi na sve rumunjske životopise, već ovisi o specifičnom radnom mjestu i industriji. Uvijek je najbolje prilagoditi svoj životopis specifičnim zahtjevima posla za koji se prijavljujete.

ISPRAVNO

Educație

2007 - 2011: Universitatea București, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Specializare: Economie Internațională și Afaceri Europene.

2011 - 2013: Universitatea București, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Master în Economie Internațională și Afaceri Europene.

2013 - 2017: Doctorat în Economie, Universitatea București, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.

Cursuri și Certificări:

 • Certificat de competențe digitale - nivel avansat (2015)
 • Certificat de competențe lingvistice în engleză - nivel C1 (2014)
 • Curs de formare în managementul proiectelor (2016)

Alte Informații:

 • Voluntar în cadrul ONG-ului "Educație pentru Toți" (2012-2014)
 • Stagiu de practică la Banca Națională a României (2013)

Važnost posjedovanja vještina za pisanje rumunjskog životopisa

Vještine su ključna komponenta bilo kojeg životopisa, uključujući i onaj rumunjski. Bez obzira na industriju ili specifičnu ulogu, vaše vještine i iskustvo su ono što vas čini jedinstvenim kandidatom. Ne samo da vještine pokazuju ono što ste sposobni učiniti, već također pružaju uvid u vašu radnu etiku, sposobnost učenja i prilagodbe te vašu sposobnost rješavanja problema. U Rumunjskoj, kao i u većini drugih zemalja, poslodavci pažljivo pregledavaju životopise u potrazi za vještinama koje su neposredno relevantne za posao.

Kao regrut, važno je znati što poslodavci traže na tržištu rada. U Rumunjskoj, poslodavci često traže kandidate koji pokazuju snažne komunikacijske vještine, sposobnost timskog rada i prilagodljivost. Također, velika je potražnja za tehničkim vještinama, posebno u područjima poput IT-a, inženjeringa i financija. Poslodavci također cijene kandidate koji pokazuju inicijativu, kreativnost i sposobnost samostalnog rada. Sve ove vještine trebale bi biti jasno istaknute u vašem životopisu kako biste se istaknuli među ostalim kandidatima.

U nastavku ćemo predstaviti primjerice popisa mekih i tvrdih vještina koje bi mogle biti korisne pri sastavljanju životopisa na rumunjskom jeziku.
ISPRAVNO

Meke vještine (Soft skills):

 1. Komunikacijske vještine - Abilități de comunicare
 2. Rješavanje problema - Rezolvarea problemelor
 3. Timski rad - Lucru în echipă
 4. Kreativnost - Creativitate
 5. Multitasking - Multitasking
 6. Vođenje - Leadership
 7. Odlučnost - Hotărâre
 8. Prilagodljivost - Adaptabilitate
 9. Samostalnost - Independență
 10. Organizacija - Organizare

Tvrde vještine (Hard skills):

 1. Znanje stranih jezika - Cunoașterea limbilor străine
 2. Računalne vještine - Abilități informatice
 3. Vještine upravljanja projektima - Abilități de gestionare a proiectelor
 4. Analitičke vještine - Abilități analitice
 5. Prodajne vještine - Abilități de vânzare
 6. Marketing i oglašavanje - Marketing și publicitate
 7. Grafički dizajn - Design grafic
 8. Financijsko izvještavanje - Raportare financiară
 9. Programiranje - Programare
 10. SEO i digitalni marketing - SEO și marketing digital

Dodatni Odjeljci za Unaprjeđenje Životopisa na Rumunjskom Jeziku

Adaugarea unor titluri suplimentare în CV poate adăuga valoare și poate face profilul mai atractiv pentru angajatori. Acestea pot oferi o imagine mai completă a abilităților, calificărilor și intereselor dvs., ceea ce poate fi benefic atunci când căutați un loc de muncă care se potrivește cu personalitatea și obiectivele dvs. profesionale. Voi alege categoriile "Limbi" și "Instrumente IT" deoarece consider că ele sunt relevante pentru piața muncii moderne.

Secțiunea "Limbi" poate arăta angajatorilor că sunteți capabil să comunicați eficient cu colegii, clienții sau partenerii care vorbesc limbi diferite. Acest lucru poate fi deosebit de valoros într-o organizație globală sau într-un rol care implică călătorii internaționale. De asemenea, demonstrarea abilităților lingvistice poate indica o deschidere spre învățare și adaptabilitate, calități apreciate în multe industrii.

Secțiunea "Instrumente IT" poate evidenția competențele tehnice, care sunt în creștere cerute în multe roluri și industrii. Acest lucru poate include de la cunoștințe de bază, cum ar fi familiaritatea cu pachetul Microsoft Office, până la competențe mai avansate, cum ar fi programarea sau analiza datelor. Indiferent de rol, angajatorii pot aprecia capacitatea de a utiliza eficient tehnologia pentru a îmbunătăți productivitatea și a rezolva problemele.

Poboljšanje vašeg životopisa na rumunjskom jeziku

Pisanje učinkovitog životopisa može biti ključno za dobivanje željenog posla na rumunjskom tržištu rada. Evo nekoliko savjeta kako to učiniti:

 1. Koristite profesionalnu fotografiju: U Rumunjskoj je uobičajeno priložiti profesionalnu fotografiju na životopis. Izaberite slike koje izgledaju profesionalno i ozbiljno.
 2. Navedite osobne podatke: Osim vašeg imena, prezimena, e-maila i broja telefona, u Rumunjskoj se očekuje da u životopisu navedete i datum rođenja te bračni status.
 3. Koristite EUROPASS format: Ovaj standardizirani format životopisa široko se koristi u Rumunjskoj i olakšava poslodavcima pregled vaših kvalifikacija i iskustva.
 4. Navedite strane jezike: Znanje stranih jezika je vrlo cijenjeno na rumunjskom tržištu rada. Stoga detaljno navedite koje jezike govorite i na kojoj razini.
 5. Opisujte svoje radno iskustvo: Ne ograničavajte se samo na nabrajanje prethodnih poslova. Umjesto toga, detaljno opisujte svoje zadatke, odgovornosti i postignuća na svakom poslu.
 6. Priložite preporuke: Ako imate preporuke od prethodnih poslodavaca, obavezno ih priložite. To može biti velika prednost na konkurentnom tržištu rada.
 7. Proučite tržište: Prilagodite svoj životopis specifičnom poslu za koji se prijavljujete. Proučite tržište i poslodavca kako biste bolje shvatili što se traži.
 8. Koristite gramatički ispravan rumunjski: Pobrinite se da je vaš životopis napisan na ispravnom rumunjskom jeziku. To će pokazati vašu profesionalnost i pažnju prema detaljima.

Ključni elementi pisanja životopisa na rumunjskom jeziku

Da biste poboljšali šanse za uspjeh prilikom prijave za posao u Rumunjskoj, važno je da vaš životopis bude jasan, precizan i prilagođen rumunjskom tržištu rada. Sljedeći savjeti mogu vam pomoći u stvaranju učinkovitog rumunjskog životopisa:

 1. Korištenje rumunjskog jezika: Vaš životopis mora biti napisan na rumunjskom, osim ako poslodavac nije izričito zatražio engleski ili drugi jezik.
 2. Formatiranje: Koristite jednostavno i čisto formatiranje. Prekomjerno ukrašavanje i složene fontove treba izbjegavati.
 3. Personalne informacije: Uključite svoje puno ime, datum rođenja, kontakt informacije (uključujući e-mail i telefonski broj) i adresu.
 4. Profesionalno iskustvo: Počnite s najnovijim radnim mjestom i idite unatrag. Za svako radno mjesto navedite naziv posla, ime tvrtke, razdoblje zaposlenja i ključne odgovornosti.
 5. Obrazovanje: Navedite svoje obrazovne kvalifikacije, uključujući naziv diplome, ime obrazovne ustanove, datume studija i glavne predmete ili specijalizacije.
 6. Vještine: Navedite svoje stručne i meke vještine koje su relevantne za posao za koji se prijavljujete.
 7. Reference: Ako imate, uključite reference od prethodnih poslodavaca ili obrazovnih ustanova.
 8. Prilagodba: Prilagodite svoj životopis za svaki posao za koji se prijavljujete, naglašavajući relevantne vještine i iskustva.

Pisanje životopisa i propratnih pisama na rumunjskom jeziku

Atașarea unei scrisori de intenție la CV este esențială atunci când vă aplicați pentru un loc de muncă în România. Scrisoarea de intenție nu numai că oferă angajatorului o imagine de ansamblu asupra abilităților și experienței dvs., dar și vă oferă oportunitatea de a vă evidenția pasiunile și motivațiile. În plus, acesta este un mijloc bun de a demonstra angajatorului că vă înțelegeți rolul și responsabilitățile care vin cu postul pentru care aplicați. Prin urmare, o scrisoare de intenție bine scrisă poate fi un avantaj decisiv în obținerea unui interviu de angajare.

Često postavljana pitanja o pisanju životopisa na rumunjskom i prijavljivanju za posao

1. Koje su specifičnosti pisanja životopisa za rumunjsko tržište rada?

Rumunjski poslodavci obično preferiraju Europass format životopisa. Važno je da životopis bude napisan na rumunjskom jeziku i da sadrži sve važne informacije o vašem obrazovanju, radnom iskustvu, vještinama i kvalifikacijama. Također, preporučljivo je priložiti i fotografiju.

2. Kako se prijaviti za posao u Rumunjskoj?

U većini slučajeva, prijavu za posao možete poslati putem e-maila ili putem online platformi za zapošljavanje. U prijavi je važno priložiti životopis i motivacijsko pismo napisano na rumunjskom jeziku.

3. Je li potrebno priložiti dokumente o obrazovanju prilikom prijave za posao?

Da, u Rumunjskoj je uobičajeno priložiti kopije diploma i certifikata prilikom prijave za posao. Ove dokumente možete poslati zajedno s prijavom ili ih donijeti na razgovoru za posao.

4. Kako izgleda proces selekcije za posao u Rumunjskoj?

Proces selekcije u Rumunjskoj obično uključuje nekoliko koraka. Nakon što poslodavac pregleda sve prijave, odabrani kandidati bit će pozvani na razgovor za posao. Razgovor može biti osoban ili putem video poziva. U nekim slučajevima, poslodavci mogu zatražiti i dodatne testove sposobnosti ili znanja.

5. Kako napisati motivacijsko pismo na rumunjskom jeziku?

Motivacijsko pismo treba biti napisano na jasnom i konciznom rumunjskom jeziku. U pismu trebate objasniti zašto ste zainteresirani za taj posao, što možete ponuditi poslodavcu i zašto mislite da ste pravi kandidat za tu poziciju.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa