Vodič za pisanje životopisa na perzijskom (farsi) jeziku: korak po korak

Izrada životopisa koji je prilagođen perzijskom tržištu rada može biti izazovan zadatak. No, sa pravim razumijevanjem kulture, poslovnih običaja i očekivanja poslodavaca na perzijskom tržištu, može se napisati impresivan životopis. Kako da se istaknete u gomili kandidata, što perzijski poslodavci traže u životopisu i kako da struktuirate životopis prema perzijskim standardima - to su pitanja na koja će ovaj članak pokušati odgovoriti.
Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

U nastavku ovog članka, pružit ćemo vam detaljnu smjernicu o tome kako napisati savršen životopis na perzijskom (farsi) jeziku, posebno prilagođen za perzijsko (farsi) tržište rada. Pisanje životopisa na farsi je ključno za osobe koje žele raditi u zemljama gdje se ovaj jezik koristi, kao što su Iran, Afganistan ili Tadžikistan. Kvalitetan životopis na farsi je vaša ulaznica za potencijalni posao, jer će poslodavci prvo pogledati vaš životopis kako bi procijenili vaše kvalifikacije, vještine i iskustvo. Uz to, životopis napisan na lokalnom jeziku pokazuje vašu volju i trud da se prilagodite kulturi i poslovnom okruženju. Bez obzira jeste li početnik u pisanju životopisa ili imate iskustva, ali niste sigurni kako se prilagoditi perzijskom (farsi) tržištu rada, ovaj će vam članak pružiti sve potrebne informacije.

Primjer Životopisa na Perzijskom (Farsi) Jeziku

رزومه

اطلاعات شخصی

نام : علی رضا

نام خانوادگی : محمدی

تاریخ تولد : 1370/05/15

وضعیت تاهل : مجرد

وضعیت نظامی : تکمیل شده

تلفن : 09121234567

ایمیل : Alireza.mohammadi@gmail.com

آدرس : تهران، خیابان ولیعصر، کوچه شاد، پلاک 15

تحصیلات

 • لیسانس مهندسی کامپیوتر، دانشگاه تهران، 1391-1395
 • دیپلم ریاضی و فیزیک، دبیرستان دکتر شریعتی، تهران، 1387-1390

تجربیات کاری

 • مهندس نرم افزار، شرکت آریانا، 1395-1398
 • کارآموزی در بخش IT، شرکت پتروشیمی، تابستان 1394

مهارت ها

 • برنامه نویسی در زبان های C++, Java, Python
 • طراحی وب سایت با HTML, CSS, JavaScript
 • کار با سیستم عامل های Windows و Linux
 • آشنایی با پایگاه داده SQL

زبان ها

 • پارسی (زبان مادری)
 • انگلیسی (متوسط)
 • عربی (مبتدی)

مرجع

 • دکتر محمد رضا آزادی، استاد دانشگاه تهران
 • مهندس سیاوش رضایی، مدیر فنی شرکت آریانا

علایق

 • مطالعه کتاب
 • پیاده روی و دویدن
 • برنامه نویسی و یادگیری زبان های جدید برنامه نویسی

Korisni izrazi za pisanje životopisa na perzijskom (farsi) jeziku i njihov prijevod

Dragi čitatelji, na ovom mjestu možete pronaći popis korisnih pojmova koji se odnose na pisanje životopisa na perzijski (farsi) jezik, preveden na perzijski (farsi). Ovaj popis će vam pomoći da bolje razumijete proces pisanja životopisa na perzijskom jeziku i da se lakše snađete u ovom zadatku.

 • Struktura životopisa - ساختار رزومه
 • Oblikovanje životopisa - طراحی رزومه
 • Obrazovanje - تحصیلات
 • Vještine - مهارت ها
 • Staž - کارآموزی
 • Radno iskustvo - تجربه کاری
 • Osobni podaci - اطلاعات شخصی
 • Kontaktni podaci - اطلاعات تماس
 • Profesionalni ciljevi - اهداف حرفه ای
 • Reference - مرجع
 • Jezici - زبان ها
 • Kurs i certifikati - دوره ها و گواهینامه ها
 • Nagrade i priznanja - جوایز و تقدیرات

Nadamo se da će vam ovaj popis biti koristan prilikom pisanja vašeg životopisa na perzijskom jeziku. Sretno!

Razumijevanje Gramatike za Pisanje Životopisa na Perzijskom (Farsi) Jeziku

Perzijski jezik, poznat i kao farsi, ima složenu i bogatu gramatičku strukturu. Konjugacija glagola u perzijskom jeziku značajno se razlikuje od one u hrvatskom jeziku. Naime, perzijski jezik koristi prefikse i sufikse kako bi oblikovao vremena i lica glagola. Na primjer, glagol "pisati" u perzijskom je "neveshtan", a u prošlom vremenu "neveshtam" što znači "pisao sam".

Kada pišete životopis na perzijskom jeziku, preporučljivo je koristiti treće lice jednine. Ovo je zato što životopis obično predstavlja formalni dokument u kojem se priča o sebi iz treće perspektive. Također, trebali biste koristiti prošlo vrijeme kako biste opisali svoje prethodne poslove i postignuća. Na primjer, "On je radio" na perzijskom se kaže "Ou kar kard ast". "Ast" je oblik trećeg lica jednine glagola "būdan" (biti), koji se često koristi u formalnom kontekstu, poput pisanja životopisa.

Važnost strukture i oblikovanja životopisa na perzijskom (farsi) jeziku

Dobro strukturiran životopis predstavlja ključni element prilikom apliciranja za posao na perzijskom (farsi) tržištu. Kvalitetan izgled i struktura životopisa pruža potencijalnom poslodavcu jasnu sliku o kandidatovim kvalifikacijama i vještinama, a istovremeno odražava profesionalnost i ozbiljnost osobe koja se prijavljuje za posao. Pravilno formatiran i jasno izrađen životopis može biti odlučujući faktor u privlačenju pažnje poslodavca. S obzirom na specifičnost i zahtjevnost perzijskog (farsi) tržišta rada, posebna pažnja treba biti posvećena vizualnom aspektu životopisa. Na početku karijere, izazov može biti prikazati svoje vještine i iskustvo na najbolji mogući način, ali dobro strukturiran životopis može biti ključan alat u tom procesu.

Osim predloška životopisa na perzijskom (farsi), na našoj stranici možete pronaći i druge slične predloške koje vrijedi provjeriti.


Otkrijte umjetnost sastavljanja životopisa na perzijskom (farsi) jeziku: Ključni savjeti za uspješno oblikovanje

 1. Fontovi: Kada pišete životopis na perzijskom jeziku, preporučljivo je koristiti tradicionalne perzijske fontove poput B Mitra, B Lotus ili B Nazanin koji su lako čitljivi i profesionalni. Ovi fontovi su vrlo popularni u Iranu, što znači da će se vaš životopis lako čitati i biti prikladan za perzijsko tržište.
 2. Format: Životopis bi trebao biti formatiran u obrnutom kronološkom redoslijedu, počevši od najnovijih postignuća. Ovaj format je čest na perzijskom tržištu i pomaže poslodavcima da brzo identificiraju najnovija iskustva kandidata.
 3. Margine: Margine bi trebale biti postavljene na 1 do 1,5 inča sa svih strana. Ovo omogućuje dovoljno bijelog prostora, čineći životopis lakšim za čitanje, a također odgovara općeprihvaćenim standardima na perzijskom tržištu.
 4. Grafičke oznake: Perzijsko tržište preferira minimalističke i profesionalne životopise. Stoga izbjegavajte prekomjerno korištenje grafičkih oznaka, ikona ili slika. Umjesto toga, koristite jednostavne grafičke elemente za isticanje ključnih dijelova vašeg životopisa.
 5. Razdjelnici: Koristite jasne razdjelnike kako biste razgraničili različite sekcije unutar vašeg životopisa. To može uključivati linije, bijeli prostor ili različit stil fonta. Ovo će poboljšati čitljivost i strukturu vašeg životopisa.
 6. Boje: Izaberite neutralne i profesionalne boje kao što su crna, siva ili tamnoplava. U perzijskoj kulturi, ove boje često se povezuju s profesionalizmom i ozbiljnošću.
 7. Savjet: Držite se jednostavnosti i jasnoće. Vaš životopis treba biti lako čitljiv, jasan i koncizan. Izbjegavajte nepotrebno kompliciranje stvari i fokusirajte se na prezentaciju vaših vještina i iskustva na jasan i efikasan način.

Kako strukturirati životopis na perzijskom jeziku: ključ uspjeha u pisanju

Kada se piše životopis na perzijskom (farsi) jeziku, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih stvari:

 1. Osobne informacije: Ovaj dio treba sadržavati vaše puno ime, datum rođenja, kontakt podatke poput adrese, telefonskog broja i e-maila. Primjerice, u Iranu je često uključiti i bračni status u osobne informacije.
 2. Profesionalni cilj: Ovdje biste trebali navesti što želite postići na profesionalnom planu. Na perzijskom tržištu rada, poslodavci često traže kandidate koji su jasno definirali svoje profesionalne ciljeve.
 3. Obrazovanje: Navedite sve relevantne diplome, certifikate i tečajeve koje ste završili. U Iranu se često stavlja veliki naglasak na obrazovanje, stoga nemojte zaboraviti na ovaj dio.
 4. Radno iskustvo: Opišite svoje prethodne poslove, dužnosti i odgovornosti. Pokušajte se fokusirati na iskustva koja su relevantna za posao na koji se prijavljujete.
 5. Vještine: Ovdje možete navesti svoje tehničke i meke vještine. Na primjer, u Iranu se velika važnost pridaje poznavanju stranih jezika, stoga se nemojte ustručavati istaknuti svoje jezične vještine.
 6. Reference: Ako imate preporuke od prethodnih poslodavaca, profesora ili drugih relevantnih osoba, obavezno ih uključite.

Savjet: Prilikom pisanja životopisa, pokušajte se usredotočiti na svoja postignuća i rezultate, a ne samo na dužnosti i odgovornosti. Također, budite sigurni da je vaš životopis jasan, koncizan i bez gramatičkih grešaka.

Važnost pravilnog kreiranja zaglavlja životopisa na perzijskom (farsi) jeziku

Zaglavlje životopisa na perzijskom (farsi) jeziku od izuzetne je važnosti jer bi trebalo biti jasno vidljivo i sadržavati sve podatke za kontakt. Da biste pravilno sastavili zaglavlje, slijedite ovaj format:

Na samom vrhu dokumenta, jasno i velikim slovima napišite svoje Prezime i Ime. Ispod toga, navedite svoju Struku i disciplinu, tako da poslodavac odmah na početku može vidjeti koja je vaša specijalizacija. Sljedeći je korak navesti svoju Poštansku adresu - važno je da je adresa točna i kompletna kako bi eventualna korespondencija mogla nesmetano stići do vas. Nakon toga, unesite svoj broj Telefona, po mogućstvu mobilni, kako bi vas poslodavac mogao lako dobiti. Na kraju, dodajte svoju Email adresu, koja bi trebala biti profesionalna i sastavljena od vašeg imena i prezimena. Ovim redoslijedom i jasnoćom informacija, vaše će zaglavlje biti savršeno sastavljeno.

ISPRAVNO

نام و نام خانوادگی:

رشته و تخصص:

آدرس پستی:

تلفن:

آدرس ایمیل:


Dodavanje fotografije u životopis na perzijskom tržištu: premda nije obavezno, fotografija može poboljšati dojam, a poželjna veličina je 4x6 cm, s neutralnom pozadinom i profesionalnim izgledom.

در خصوص اضافه کردن عکس به رزومه، نکات متفاوتی وجود دارد. در برخی صنایع و شغل ها، اضافه کردن عکس به رزومه می تواند کمک کند، اما در برخی دیگر ممکن است لازم نباشد یا حتی توصیه نشود.

اگر تصمیم گرفته اید که عکس خود را به رزومه اضافه کنید، باید به چند نکته توجه کنید. اولین نکته این است که عکس باید حرفه ای باشد. این به این معنی است که باید در لباس مناسب، با نور مناسب و در پس زمینه ساده گرفته شود. همچنین، عکس نباید خیلی قدیمی باشد و باید نشان دهنده ظاهر فعلی شما باشد.

دومین نکته این است که عکس باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا بتوان روی صفحه چاپ شود، اما نباید بیش از حد بزرگ باشد. یک عکس با ابعاد 2x2 اینچ یا 5x5 سانتیمتر مناسب است.

اگر شغل مورد نظر شما یکی از شغل هایی است که نیازی به اضافه کردن عکس به رزومه نیست، بهتر است عکس خود را اضافه نکنید. در برخی موارد، اضافه کردن عکس می تواند منجر به تبعیض در فرصت های شغلی شود. به عنوان مثال، در برخی کشورها، قوانین وجود دارد که جلوگیری می کند کارفرمایان از بررسی عکس های رزومه قبل از مصاحبه.

در نهایت، تصمیم به اضافه کردن عکس به رزومه بستگی به شرایط خاص شما، شغل مورد نظر، و قوانین و آداب و رسوم محلی دارد.

Važnost Iskustva u Životopisu za Perzijsko Tržište Rada

Pisanje iskustava za životopis namijenjen perzijskom (farsi) tržištu rada

Odjeljak o iskustvu u perzijskom (farsi) životopisu ključan je dio dokumenta koji potencijalnim poslodavcima predstavlja Vašu profesionalnu povijest i kompetencije. U kontekstu perzijskog poslovnog okruženja, ovaj odjeljak omogućava kandidatima da pokažu svoje iskustvo na relevantnim radnim mjestima, ukazujući na svoje stručne vještine i kvalifikacije.

 • Kronološki redoslijed: Prikazivanje Vašeg radnog iskustva u kronološkom redoslijedu omogućuje poslodavcima da prate Vaš profesionalni razvoj. Na primjer, navođenje Vašeg posljednjeg posla kao menadžera prodaje u vodećoj perzijskoj kompaniji za proizvodnju tekstila, prije nego što ste postali direktor prodaje.
 • Datumi ugovora: Precizno navođenje datuma početka i kraja svakog posla pokazuje jasnu sliku o trajanju Vašeg angažmana na određenom poslu. Na primjer, navođenje da ste bili zaposleni kao financijski analitičar u perzijskoj banci od ožujka 2018. do prosinca 2020. godine.
 • Naziv radnog mjesta: Važno je navesti točan naziv Vašeg radnog mjesta na farsi jeziku kako bi poslodavci mogli razumjeti Vaše zadatke i odgovornosti. Na primjer, ako ste bili "مدیر فروش" (direktor prodaje) ili "کارشناس مالی" (financijski analitičar).
 • Popis s grafičkim oznakama: Korištenje grafičkih oznaka olakšava čitanje i razumijevanje odjeljka o iskustvu. Navedite svoje dužnosti i postignuća na svakom poslu, na primjer, "توسعه استراتژی فروش جدید" (razvijanje nove prodajne strategije) ili "بهبود عملکرد مالی" (poboljšanje financijske izvedbe).
 • Opis posla: Opišite svoje zadatke i odgovornosti na svakom radnom mjestu, koristeći jasne i koncizne izraze na farsi jeziku. Na primjer, "تحلیل و پیش بینی داده های مالی" (analiza i predviđanje financijskih podataka).
 • Korištenje ključnih riječi: Uključivanje ključnih riječi koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete može privući pažnju poslodavca. Na primjer, ako se prijavljujete za posao u marketinškom sektoru, koristite riječi poput "تبلیغات" (reklama) ili "برندسازی" (brendiranje).
ISPRAVNO

موقعیت: مدیر فروش

کارفرما: شرکت دیجیتال پارس

تاریخ: اردیبهشت 1392 تا خرداد 1397

 • برنامه‌ریزی و اجرای استراتژی‌های فروش و بازاریابی.
 • مدیریت تیم فروش و ارتقا عملکرد آنها.
 • برقراری ارتباط با مشتریان بزرگ و مذاکره برای قراردادها.
 • تحلیل و پیش‌بینی بازار و رقابت.
 • توسعه شبکه فروش و افزایش درآمد شرکت.

Što učiniti kada nemate iskustva za pisanje životopisa na perzijskom (farsi) jeziku?

Sastavljanje životopisa može biti zastrašujuće, posebno ako nemate prethodnog iskustva ili pomažete nekome tko je nov u tome. No, ne brinite. U nastavku su navedeni jednostavni koraci i savjeti za ispunjavanje životopisa na perzijskom (farsi) jeziku, čak i ako nemate iskustva u tome.

 1. حتما هدف خود را تعیین کنید: قبل از شروع به نوشتن رزومه، باید دقیقا بدانید که در چه زمینه ای قصد کار یابی دارید.
 2. اطلاعات شخصی: اطلاعات کلی شامل نام، نام خانوادگی، تاریخ تولد، شماره تماس و ایمیل را باید وارد کنید.
 3. مهارت های شما: اگرچه تا به حال کاری انجام نداده اید، اما می توانید در این بخش مهارت هایی که در مدرسه، دانشگاه یا به صورت شخصی آموخته اید را ذکر کنید.
 4. تحصیلات: در این بخش، تمامی مدارک تحصیلی خود را از دیپلم تا کارشناسی و بالاتر ذکر کنید. همچنین می توانید دوره های تخصصی و گواهینامه هایی که دریافت کرده اید را نیز ذکر کنید.
 5. تجربیات کاری: اگر تاکنون تجربه کاری نداشته اید، می توانید تجربیات داوطلبانه، پروژه های دانشگاهی یا هرگونه فعالیتی که در آن مهارت های مرتبطی را یاد گرفته اید را ذکر کنید.
 6. زبان ها: سطح تسلط به زبان های مختلف را ذکر کنید. اگر زبان خارجی بلد هستید، حتما آن را در رزومه خود ذکر کنید.
 7. ارجاعات: اگر افرادی هستند که می توانند در مورد توانایی ها و مهارت های شما گواهی بدهند، نام آن ها و اطلاعات تماس آن ها را ذکر کنید.
 8. علاقه مندی ها و سرگرمی ها: این بخش اختیاری است، اما می تواند به کارفرمایان کمک کند تا شخصیت شما را بهتر بشناسند.
 9. حفظ سادگی و خلاصه بودن: سعی کنید رزومه خود را ساده و خلاصه نگه دارید. از واژه های سخت و پیچیده خودداری کنید و به جای آن از واژگان ساده و روان استفاده کنید.
 10. غلط املایی و گرامری: قبل از ارسال رزومه، آن را چندین بار بررسی کنید تا از عدم وجود غلط اطمینان حاصل کنید. هیچ چیز بدتر از یک رزومه پر از اشتباهات نیست.
 11. دقت در اطلاعات تماس: اطمینان حاصل کنید که اطلاعات تماس شما درست و به روز است. اشتباه در این بخش می تواند فرصت های شغلی شما را از دست بدهد.
 12. قالب مناسب: از قالبی استفاده کنید که ساده، خوانا و حرفه ای باشد. قالب باید به گونه ای باشد که کارفرما به راحتی بتواند اطلاعات را پیدا کند.
 13. به روز رسانی رزومه: به مرور زمان و با افزایش تجربیات و مهارت ها، حتما رزومه خود را به روز کنید.
 14. ارسال به شرکت های مختلف: حتی اگر شرکت مورد نظر شما در حال حاضر فرصت شغلی نداشته باشد، همچنان می توانید رزومه خود را برای آن ها ارسال کنید. این کار می تواند باعث شود در آینده به شما فرصت شغلی ارائه شود.

Važnost obrazovanja pri pisanju životopisa na perzijskom (farsi) jeziku

Odjeljak o obrazovanju u perzijskom (farsi) životopisu od iznimne je važnosti jer pruža ključne informacije o akademskoj pozadini kandidata. To uključuje detalje o stupnju obrazovanja, institucijama koje su pohađane, studijskim programima, specijalizacijama i ostvarenim akademskim postignućima. Ove informacije poslodavcima omogućuju da procijene sposobnost kandidata da obavlja određene zadatke i da shvate koliko je kandidat posvećen svom osobnom i profesionalnom razvoju.

Osim toga, odjeljak o obrazovanju također daje uvid u kvalifikacije i vještine kandidata, što može biti ključno za poslove koji zahtijevaju specifične tehničke vještine ili specijalizirana znanja. Također, obrazovanje se može koristiti kao pokazatelj učinkovitosti učenja i sposobnosti rješavanja problema, što su vještine koje su često tražene u različitim industrijama. Stoga, odjeljak o obrazovanju igra ključnu ulogu u ocjenjivanju ukupne prikladnosti kandidata za određeni posao.

Rangiranje obrazovanja u perzijskom (farsi) životopisu

Obrazovanje bi trebalo biti na prvom mjestu u perzijskom (farsi) životopisu jer je to jedan od ključnih faktora koje poslodavci prvo gledaju prilikom zapošljavanja. U Iranu, zemlji gdje se govori perzijski, visoka vrijednost se postavlja na obrazovanje, s obzirom na to da se veliki broj poslova u zemlji odnosi na visoko kvalificirane sektore poput inženjeringa, medicine, IT-a i obrazovanja. Stoga je logično naglasiti obrazovne kvalifikacije na vrhu životopisa kako bi se odmah pokazalo da kandidat ispunjava minimum potrebnih kvalifikacija za posao.

Primjerice, u Iranu, gdje su poslovi inženjeringa i medicine vrlo cijenjeni, diploma od relevantne obrazovne ustanove može biti presudna za uspjeh prijave za posao. U ovom kontekstu, obrazovanje na vrhu životopisa može pomoći kandidatu da odmah privuče pažnju regrutora.

Međutim, postoje slučajevi kada obrazovanje možda ne bi trebalo biti na prvom mjestu u perzijskom životopisu. Na primjer, ako kandidat ima dugogodišnje iskustvo u određenoj industriji, to iskustvo može biti važnije od formalnog obrazovanja. Također, za kreativne industrije kao što su umjetnost, dizajn ili glazba, portfelj radova može biti važniji od obrazovanja, stoga bi se takvi detalji trebali staviti na početak životopisa.

ISPRAVNO

تحصیلات

دکترای فلسفه - مدیریت کسب و کار

دانشگاه تهران، ایران

1393 - 1397

کارشناسی ارشد - مدیریت بازرگانی

دانشگاه شیراز، ایران

1391 - 1393

کارشناسی - مدیریت بازرگانی

دانشگاه یزد، ایران

1387 - 1391

دیپلم - علوم انسانی

دبیرستان شاهد تهران، ایران

1383 - 1387


Važnost vještina za pisanje životopisa na perzijskom (farsi) jeziku

Vještine detaljno navedene u perzijskom (farsi) životopisu od ključne su važnosti u Iranu, zemlji u kojoj se ovaj jezik najčešće koristi. Različite industrije i sektori u Iranu traže specifične vještine koje su relevantne za određena radna mjesta. Stoga, kandidati trebaju naglasiti svoje stručne vještine, ovisno o industriji u kojoj se žele zaposliti. To može uključivati tehničke vještine, vještine menadžmenta, jezične vještine i druge. Osim toga, poslodavci također cijene meke vještine poput komunikacije, rješavanja problema, sposobnosti timskog rada i fleksibilnosti, koje su univerzalno važne u bilo kojem radnom okruženju.

Na tržištu rada u Iranu, osobe koje regrutuju traže kandidate koji ne samo da posjeduju potrebne vještine za određeno radno mjesto, već i one koji se mogu prilagoditi i napredovati u dinamičkom poslovnom okruženju. S obzirom na to da je Iran zemlja s razvijenim sektorima poput naftne industrije, graditeljstva, automobilske industrije i IT-a, poslodavci traže kandidate s odgovarajućim stručnim znanjem i vještinama. Također, na visoko cijenjenim pozicijama, traže se kandidati koji imaju vještine vođenja, strateškog planiranja i odlučivanja. Međutim, bez obzira na industriju i radno mjesto, poslodavci sve više traže kandidate koji pokazuju inicijativu, kreativnost i sposobnost za cjeloživotno učenje.

U nastavku ćemo predstaviti primjere mekih i tvrdih vještina koje mogu biti korisne pri pisanju životopisa na perzijskom (farsi) jeziku.
ISPRAVNO

Meka vještina (Soft Skills):

 1. Vještine komunikacije (مهارت های ارتباطی)
 2. Rješavanje problema (حل مسئله)
 3. Timski rad (کار تیمی)
 4. Kritičko razmišljanje (تفکر انتقادی)
 5. Kreativnost (خلاقیت)
 6. Prilagodljivost (قابلیت تطبیق)
 7. Vrijedan radnik (کارمند سخت کوش)
 8. Vođstvo (رهبری)
 9. Organizacijske sposobnosti (مهارت های سازماندهی)
 10. Multitasking (چند وظیفه ای)

Tvrda vještina (Hard Skills):

 1. Računalne vještine (مهارت های کامپیوتری)
 2. Strani jezici (زبان های خارجی)
 3. Vozačka dozvola (گواهینامه رانندگی)
 4. Vještine u marketingu (مهارت های بازاریابی)
 5. Vještine u prodaji (مهارت های فروش)
 6. Grafički dizajn (طراحی گرافیک)
 7. Programiranje (برنامه نویسی)
 8. Financijsko planiranje (برنامه ریزی مالی)
 9. Menadžment projekata (مدیریت پروژه)
 10. SEO/SEM marketing (بازاریابی SEO / SEM)

Dodatni odjeljci za unaprjeđenje vašeg životopisa na perzijskom jeziku (farsi)

Dodatni naslovi u životopisu mogu biti ključni za isticanje vaših posebnih vještina i iskustava koja bi mogla zanimati potencijalne poslodavce. Dodavanje ovih kategorija može vam omogućiti da se bolje predstavite i istaknete svoju jedinstvenost. Uključivanje ovakvih detalja može pružiti uvid u vašu osobnost, strasti, sposobnosti i postignuća izvan profesionalnih iskustava. Za ovaj primjer, odabrat ću kategorije 'jezici' i 'IT alati'.

Kategorija 'jezici' je važna jer pokazuje vašu sposobnost komunikacije s različitim ljudima, što može biti ključno za radna mjesta koja zahtijevaju interakciju s klijentima ili timovima iz različitih kultura. Osim toga, znanje više jezika može odražavati vašu sposobnost učenja i prilagodbe, što su vještine koje mnogi poslodavci cijene.

Kategorija 'IT alati' pokazuje vašu tehničku pismenost i sposobnost korištenja različitih softvera i aplikacija. U današnjem digitalnom dobu, posjedovanje ovih vještina može biti presudno za mnoga radna mjesta. To također pokazuje da ste u korak s modernim tehnologijama i da ste sposobni prilagoditi se novim sustavima i alatima.

Unapređivanje Vašeg Životopisa na Perzijskom (Farsi) Jeziku

Poboljšanje vašeg perzijskog životopisa može biti ključno za postizanje uspjeha na iranskom tržištu rada. Evo nekoliko korisnih savjeta:

 1. Upotreba perzijskog pisma: Unatoč tome što većina Irana koristi engleski jezik, vaš životopis treba biti napisan koristeći perzijsko pismo kako bi pokazao poštovanje prema iranskoj kulturi i tradiciji.
 2. Naglasite relevantne vještine: Iako je važno prikazati širok spektar vještina, posebno naglasite one koje su najrelevantnije za posao na koji se prijavljujete.
 3. Prikazivanje stručnosti: Iako je važno pokazati širok spektar iskustva, posebno naglasite stručnost koja je direktno relevantna za posao na koji se prijavljujete.
 4. Prilagodite životopis: Perzijski poslodavci cijene kada kandidati prilagode svoj životopis specifično za posao na koji se prijavljuju. To pokazuje da ste uložili trud i da ste ozbiljno zainteresirani za položaj.
 5. Opišite svoje postignuće: Umjesto da samo nabrajate svoje dužnosti na prethodnim poslovima, pokušajte opisati konkretne postignuće koja ste ostvarili na tim poslovima.
 6. Ne zaboravite na kulturu: Imajte na umu da je Iran zemlja s duboko ukorijenjenim kulturnim vrijednostima. Pokažite poštovanje prema tim vrijednostima u svom životopisu.
 7. Upotreba formalnog jezika: U Iranu se cijeni formalan ton, stoga se pobrinite da vaš životopis odražava tu formalnost.
 8. Provjera pravopisa i gramatike: Kao i svugdje, pravopisne i gramatičke pogreške mogu ostaviti negativan dojam. Pobrinite se da vaš životopis bude besprijekoran prije nego što ga pošaljete.

Ključni Elementi za Pisanje Životopisa na Perzijskom (Farsi) Jeziku

Kako biste se istaknuli i ostavili snažan dojam na potencijalne poslodavce, važno je da vaš perzijski (farsi) životopis bude jasan, koncizan i profesionalan. Slijede neki ključni savjeti koji će vam pomoći da stvorite učinkovit i impresivan životopis.

 1. Počnite s osobnim podacima: Na vrhu životopisa navedite svoje ime, prezime, kontakt podatke i adresu. Ove informacije trebaju biti jasno vidljive.
 2. Profesionalni sažetak: Navedite kratak sažetak svojih profesionalnih vještina i iskustva na početku životopisa. To će potencijalnom poslodavcu omogućiti da brzo shvati što možete ponuditi.
 3. Radno iskustvo: Navedite svoje prethodne poslove u obrnutom kronološkom redoslijedu, počevši od najnovijeg. Za svaki posao navedite svoje zadatke i odgovornosti, kao i postignuća.
 4. Obrazovanje: Navedite svoje obrazovanje, uključujući diplome, certifikate i posebne treninge koje ste završili.
 5. Vještine: Istaknite svoje ključne vještine koje su relevantne za posao za koji se prijavljujete. To može uključivati vještine u upravljanju projektima, komunikaciji, timskom radu, tehničkim vještinama itd.
 6. Jezici: Budući da se prijavljujete za posao u perzijskom govornom području, važno je istaknuti svoje jezične vještine. Navedite koje jezike govorite i na kojoj razini.
 7. Reference: Ako je moguće, uključite reference od prethodnih poslodavaca ili profesora. Ovo može biti korisno za potencijalnog poslodavca da provjeri vaše kvalifikacije i iskustvo.
 8. Prilagodba: Prilagodite svoj životopis za svaku prijavu na posao. Istražite tvrtku i posao za koji se prijavljujete i uključite relevantne informacije u svoj životopis.

Propratna pisma na perzijskom (farsi) jeziku

نوشتن نامه همراه با رزومه در هنگام ارسال درخواست کار در ایران بسیار مهم است. این نامه به شما امکان می دهد تا توانایی ها و مهارت های خود را بیان کنید که ممکن است در رزومه شما آشکار نشده باشد. همچنین، این فرصتی است تا به کارفرما نشان دهید که شما درک کاملی از نیازهای شغلی و فرهنگ سازمانی آنها دارید. نامه همراه یک راه عالی برای ارائه انگیزه ها و هدف های شغلی خود به کارفرمای آینده است. بنابراین، برای افزایش احتمالات خود برای کسب یک شغل در ایران، توصیه می شود که همیشه نامه همراه با رزومه خود ارسال کنید.

Često postavljana pitanja o pisanju životopisa na perzijskom (farsi) jeziku

1. Koji je standardni format životopisa na perzijskom jeziku?

Zemlje koje govore perzijski jezik, poput Irana, Afganistana i Tadžikistana, obično koriste format životopisa sličan onom u zapadnim zemljama. To uključuje osobne podatke, obrazovanje, radno iskustvo, vještine, jezike i reference. Međutim, u Iranu je često uobičajeno priložiti i fotografiju.

2. Da li trebam napisati svoj životopis na farsi ili engleskom jeziku?

Ako se prijavljujete za posao u Iranu ili nekoj drugoj perzijskoj zemlji, vjerojatno će biti poželjno da vaš životopis bude napisan na farsi. Međutim, ako se prijavljujete za posao u međunarodnoj tvrtki koja ima ured u toj zemlji, možda će biti prikladnije poslati životopis na engleskom. Najbolje je provjeriti očekivanja poslodavca.

3. Kako se obično provodi proces prijave za posao u Iranu?

Proces prijave za posao u Iranu obično uključuje slanje životopisa i motivacijskog pisma poslodavcu, slično kao i u većini zapadnih zemalja. Ako poslodavac smatra da ste potencijalni kandidat, pozvat će vas na intervju. Intervjui se mogu održavati uživo, putem telefona ili putem video poziva, ovisno o poslodavcu i vrsti posla. Imajte na umu da je u Iranu vrlo važno pokazati poštovanje prema starijima i nadređenima, stoga se uvijek obratite s formalnom titulom.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa