Vodič za pisanje životopisa na norveškom jeziku: Korak po korak

Kako se izrađuje uspješan životopis prilagođen norveškom tržištu rada? Norveško tržište rada obiluje mogućnostima, ali isto tako ima i svoje nijanse koje je važno razumjeti kako bi se istaknuli u moru kandidata. U ovom članku ćemo se usredotočiti na ključne elemente i tehnike pisanja životopisa koje su prilagođene zahtjevima i očekivanjima norveških poslodavaca.
Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

U nastavku ovog članka, uronit ćemo u dublje detalje o tome kako kreirati savršen životopis na norveškom jeziku, prilagođen specifičnostima norveškog tržišta rada. Norveška je poznata po svojoj visokoj kvaliteti života i atraktivnim mogućnostima za zapošljavanje, što je čini popularnom destinacijom za međunarodne poslovne tražitelje. Međutim, da biste se istaknuli u gomili i ostvarili svoje profesionalne ciljeve u Norveškoj, važno je da vaš životopis bude napisan na norveškom jeziku, što pokazuje poštovanje prema lokalnoj kulturi i jeziku. Osim toga, životopis na norveškom jeziku olakšava poslodavcima da shvate vaše kvalifikacije i kompetencije. Stoga, pripremili smo korisne savjete i upute koje će vam pomoći da napišete učinkovit životopis koji odgovara norveškim standardima.

Primjer Životopisa na Norveškom Jeziku

Personlig Informasjon

Navn: Ola Nordmann

Adresse: Nordmannsgate 10, 0300 Oslo

Telefon: +47 12345678

E-post: ola.nordmann@email.com

Utdanning

2014-2018: Bachelor i Økonomi og Administrasjon, Universitetet i Oslo

Emner inkluderte økonomisk teori, bedriftsøkonomi, regnskap og markedsføring.

Arbeidserfaring

2018-nåværende: Prosjektkoordinator, XYZ Bedrift, Oslo

 • Koordinerer prosjekter fra start til slutt, inkludert tidsplanlegging, budsjettering og rapportering.
 • Samarbeider tett med prosjektteamet for å sikre at prosjektene er i rute og innenfor budsjettet.

2016-2018: Intern, ABC Selskap, Oslo

 • Assistent for prosjektleder, med ansvar for administrasjon og logistikk.
 • Bidro til å planlegge og implementere prosjekter, inkludert å koordinere teammøter og overvåke fremdriften.

Ferdigheter

 • Erfaren i bruk av Microsoft Office, inkludert Word, Excel og PowerPoint.
 • Sterke kommunikasjonsevner, både skriftlig og muntlig.
 • Utmerket organisatorisk og tidsstyringsevner.
 • Flytende i norsk og engelsk.

Referanser

Tilgjengelige ved forespørsel.


Korisni izrazi za pisanje životopisa na norveškom jeziku

Dobro došli, dragi čitatelji! Na ovom mjestu ćete pronaći popis korisnih pojmova koji se odnose na pisanje životopisa na norveškom jeziku. Svaki pojam je preveden na norveški, što će vam olakšati razumijevanje i naučiti vas kako da pravilno oblikujete svoj životopis prema norveškim standardima.

 • Struktura životopisa - Struktur av CV
 • Oblikovanje životopisa - Formatering av CV
 • Obrazovanje - Utdanning
 • Vještine - Ferdigheter
 • Staž - Praksisplass
 • Radno iskustvo - Arbeidserfaring
 • Kontakt informacije - Kontaktinformasjon
 • Osobni podaci - Personlig informasjon
 • Profesionalni ciljevi - Profesjonelle mål
 • Referentne osobe - Referanser
 • Jezici - Språk
 • Certifikati i nagrade - Sertifikater og priser
 • Hobi i interesi - Hobbyer og interesser
 • Prilagođavanje životopisa za specifični posao - Tilpasning av CV for en bestemt jobb
 • Pravilno navođenje datuma - Riktig datoangivelse

Nadamo se da će vam ovaj popis biti od koristi u pripremi vašeg životopisa na norveškom jeziku. Sretno!

Gramatika korisna za pisanje životopisa na norveškom jeziku

Norveška gramatika ima nekoliko posebnosti koje treba uzeti u obzir prilikom pisanja životopisa. Prije svega, važno je napomenuti da norveški jezik ima tri gramatička roda - muški, ženski i srednji. Međutim, u formalnom pisanju često se koristi samo muški i srednji rod. Primjerice, riječ "posao" na norveškom je "jobb" (muški rod) i "arbeid" (srednji rod).

Norveški glagoli se ne konjugiraju prema subjektu, što znači da se oblik glagola ne mijenja bez obzira na to je li subjekt u 1., 2. ili 3. licu. U životopisu se obično koriste prošlo i sadašnje vrijeme. Prošlo vrijeme koristi se za opis prethodnih poslovnih iskustava, a sadašnje vrijeme za trenutne poslove ili vještine. Na primjer, rečenica "Radim kao inženjer" prevodi se kao "Jeg jobber som ingeniør" (sadašnje vrijeme), a "Radio sam kao inženjer" prevodi se kao "Jeg jobbet som ingeniør" (prošlo vrijeme). Važno je napomenuti da se u norveškom jeziku koristi infinitiv za izražavanje budućnosti, stoga "Radit ću kao inženjer" postaje "Jeg skal jobbe som ingeniør".

Važnost Strukture i Oblikovanja Životopisa na Norveškom

Dobar i jasno strukturiran životopis ključan je element pri traženju posla na norveškom tržištu rada. Upravo on predstavlja prvi dojam koji poslodavac stječe o potencijalnom kandidatu. Stoga, iznimno je važno obratiti pažnju na izgled i strukturu životopisa, kako bi se istaknule ključne kompetencije i ostavio snažan dojam. Uspješan životopis trebao bi biti pregledan, jasan i koncizan, te usmjeren na postizanje ciljeva u karijeri. Izazov je stvoriti životopis koji će učinkovito prezentirati sve relevantne informacije na privlačan način. Tako se može ostvariti prvi korak prema uspješnoj karijeri na norveškom tržištu.

Osim predloška životopisa na norveškom, nudimo i druge slične predloške koje možete provjeriti.


Kako osvojiti norveško tržište rada: Vodič za pisanje životopisa na norveškom jeziku

 1. Upotreba odgovarajućih fontova: Kada čitate životopis na norveškom jeziku, preporučljivo je koristiti jednostavne i čitljive fontove poput Arial, Calibri ili Times New Roman. Ovi fontovi su standardni za poslovnu komunikaciju i lako ih je čitati.
 2. Formatiranje dokumenta: Životopis bi trebao biti sastavljen u formatu koji je uobičajen na norveškom tržištu. To znači da bi trebao biti strukturiran u obrnutom kronološkom poretku, počevši od najnovijih iskustava.
 3. Preciznost margina: Margine dokumenta trebale bi biti postavljene na 1 inč s svih strana. To je standardna praksa koja omogućava da dokument izgleda uredno i profesionalno.
 4. Upotreba grafičkih oznaka: Grafičke oznake, poput točaka ili strelica, mogu se koristiti za isticanje ključnih informacija. Međutim, važno je koristiti ih umjereno kako bi se izbjeglo preopterećenje dokumenta.
 5. Upotreba razdjelnika: Razdjelnici mogu pomoći u organizaciji informacija i čine životopis lakšim za čitanje. Na primjer, možete koristiti razdjelnike za odvajanje različitih odjeljaka životopisa, kao što su obrazovanje, iskustvo i vještine.
 6. Boje: Kada je riječ o bojama, najbolje je držati se neutralnih tonova poput crne, sive ili tamnoplave. Ove boje su profesionalne i lako čitljive. Osim toga, crna je standardna boja za tisak na norveškom tržištu.

Slijedom navedenih savjeta, vaš će životopis biti privlačan i lako čitljiv, što će povećati vaše šanse za uspjeh na norveškom tržištu rada.

Hvordan lage en CV på norsk: Važnost strukture životopisa na norveškom

Struktura životopisa na norveškom prati neka osnovna pravila koja su svojstvena za norveško tržište rada. Evo nekoliko ključnih segmenata koji bi trebali biti uključeni:

 1. Osobni podaci: Uključuju osnovne informacije poput imena, adrese, telefonskog broja i e-mail adrese. U Norveškoj nije uobičajeno dodavati osobne detalje poput datuma rođenja ili bračnog statusa.
 2. Profesionalni sažetak: Ovaj dio treba sadržavati kratki pregled vaših profesionalnih postignuća, vještina i ciljeva. Treba biti prilagođen specifičnoj poziciji na koju se prijavljujete.
 3. Radno iskustvo: Ovdje trebate navesti sve relevantne poslove koje ste radili, počevši od najnovijeg. Obavezno uključite ime tvrtke, vašu poziciju, datume zaposlenja i kratak opis vaših dužnosti i postignuća.
 4. Obrazovanje: Opišite svoje obrazovne kvalifikacije, počevši od najnovije. Uključite ime institucije, stupanj i područje studija. Norveški poslodavci posebno cijene strane diplome, stoga ih nemojte zanemariti.
 5. Jezici: Norveški poslodavci često traže kandidate koji govore više jezika. Opišite svoje jezične vještine i razinu znanja za svaki jezik.
 6. Dodatne vještine i interesi: Ovdje možete uključiti sve dodatne vještine koje posjedujete, kao što su informatičke vještine, vozačka dozvola itd. Također, možete navesti svoje interese, posebno ako su relevantni za posao.

Savjet: Prilagodite svoj životopis za svaku prijavu na posao. Norveški poslodavci cijene kada vide da ste uložili trud da prilagodite svoj životopis specifičnoj poziciji.

Ključna uloga zaglavlja u pisanju životopisa na norveškom jeziku

Zaglavlje životopisa na norveškom jeziku od ključne je važnosti: treba biti jasno vidljivo i sadržavati sve podatke za kontakt. Izrada zaglavlja trebala bi slijediti sljedeći redoslijed: prvo se navode prezime i ime, zatim struka i disciplina kojom se bavite. Nakon toga, potrebno je napisati poštansku adresu na kojoj živite ili boravite, i to uključuje grad, poštanski broj i državu. Slijedi unos telefonskog broja, najbolje mobilnog, na kojem ste najčešće dostupni. Na kraju, navedite svoju email adresu koju redovito provjeravate. Svi navedeni podaci moraju biti točni i ažurirani, kako bi potencijalni poslodavci mogli lako stupiti u kontakt s vama.

ISPRAVNO

Etternavn Fornavn

Yrke og disiplin

Postadresse

Telefon

E-postadresse


Fotografija u životopisu za Norvešku: nije potrebna jer poslodavci tamo preferiraju anonimnost kandidata kako bi izbjegli moguću diskriminaciju.

Det er ikke et krav å inkludere et bilde i CVen din i Norge, men heller ikke forbudt. Noen foretrekker å legge ved et profesjonelt bilde for å gi arbeidsgiveren et fullstendig bilde av seg selv, mens andre velger å ikke gjøre det for å unngå potensiell diskriminering.

Hvis du bestemmer deg for å inkludere et bilde, bør det være et profesjonelt portrettbilde. Bilder skal være i farger, klare og skarpe, med en nøytral bakgrunn. Bildet bør være omtrent passfotostørrelse, med ansiktet tydelig synlig. Unngå bilder som er for uformelle, som feriebilder eller selfies.

Det er viktig å merke seg at å inkludere et bilde i CVen kan føre til diskriminering, selv om det er ulovlig. Noen arbeidsgivere kan bevisst eller ubevisst favorisere søkere basert på deres utseende, alder, kjønn eller etnisitet. Derfor, hvis du velger å ikke inkludere et bilde, er det helt akseptabelt og vil ikke ha noen negativ innvirkning på søknaden din.

Važnost Iskustva u Pisanju Životopisa za Norveško Tržište Rada

Kako napisati iskustva za životopis namijenjen norveškom tržištu rada

Odjeljak o iskustvu u životopisu od iznimne je važnosti za potencijalne poslodavce u Norveškoj, jer im pruža uvid u vaše profesionalne vještine i sposobnosti. Kroz ovaj segment, poslodavci mogu procijeniti vašu spremnost za obavljanje određenog posla, vaše prethodne rezultate i postignuća, kao i vašu sposobnost prilagodbe različitim radnim okruženjima.

 • Kronološki redoslijed: Iskustvo se uvijek mora navoditi u obrnutom kronološkom redoslijedu, počevši od najnovijeg. Ovo omogućava poslodavcu da brzo shvati vaš trenutni status i nedavne postignuće.
 • Datumi ugovora: Precizno navedite datume početka i završetka svakog radnog angažmana. Na taj način poslodavac može procijeniti koliko ste vremena proveli na svakoj poziciji i kako ste napredovali kroz karijeru.
 • Naziv radnog mjesta: Naziv radnog mjesta treba biti jasno naveden. Ovo je važno jer će poslodavci upotrijebiti te informacije kako bi odredili vašu stručnost i relevantnost za poziciju na koju se prijavljujete.
 • Popis s grafičkim oznakama: Kada opisujete svoje dužnosti i odgovornosti, koristite grafičke oznake kako biste poboljšali čitljivost i naglasili ključne točke.
 • Opis posla: Detaljan opis vaših dužnosti, odgovornosti i postignuća na svakoj poziciji može poslodavcu pružiti uvid u vaše vještine i sposobnosti. Pokušajte biti što konkretniji, ističući konkretne projekte na kojima ste radili i rezultate koje ste postigli.
 • Korištenje ključnih riječi: Korištenje ključnih riječi koje su relevantne za poziciju na koju se prijavljujete može olakšati pretraživanje vašeg CV-a. Ove ključne riječi mogu uključivati specifične vještine, tehnologije s kojima ste radili ili industrije u kojima ste stekli iskustvo.
ISPRAVNO

Pozicija: Prosjektleder

Poslodavac: Telenor Norge

Datum: Januar 2015 - Desember 2018

Beskrivelse:

 • Planlegging og implementering av prosjekter
 • Koordinacija s timovima i zainteresiranim stranama
 • Budžetiranje i alokacija sredstava
 • Praćenje napretka i izvještavanje o statusu
 • Osiguranje kvaliteta i usklađenosti s standardima.

Kako napisati životopis na norveškom jeziku bez prethodnog iskustva

Složiti kvalitetan životopis može biti izazov, posebno ako nemate radnog iskustva. Na sreću, postoji nekoliko strategija koje mogu pomoći pri izradi životopisa, čak i ako se prijavljujete na posao na norveškom jeziku bez prethodnog iskustva. U nastavku slijede jednostavni savjeti koji vam mogu pomoći u tome.

 1. Istraživanje: Prije nego što počnete pisati životopis, istražite posao na koji se prijavljujete. Pogledajte koje su kvalifikacije i vještine potrebne, te pokušajte to uključiti u vaš životopis.
 2. Počnite s kontakt informacijama: Vaš životopis treba sadržavati vaše puno ime, adresu, broj telefona i e-mail adresu.
 3. Profesionalni cilj: Budući da nemate radnog iskustva, možete napisati profesionalni cilj na početku životopisa. Opišite što želite postići u svojoj karijeri.
 4. Obrazovanje: Navedite svoje obrazovanje, uključujući datum diplomiranja, fakultet, smjer, stupanj i druge relevantne detalje.
 5. Vještine: Pobrinite se da naglasite sve vještine koje posjedujete, a koje bi mogle biti korisne za posao na koji se prijavljujete.
 6. Volontiranje i praksa: Ako nemate radnog iskustva, volontiranje ili praksa mogu biti izvrsna zamjena. To pokazuje da ste motivirani i voljni učiti.
 7. Jezici: Ako govorite više od jednog jezika, to je velika prednost. Obavezno navedite sve jezike koje govorite i razinu znanja.
 8. Nagrade i postignuća: Ako imate nagrade ili postignuća koja su relevantna za posao na koji se prijavljujete, uključite ih u životopis.
 9. Hobi i interesi: Iako ovaj dio nije obavezan, može pomoći poslodavcu da bolje razumije tko ste kao osoba.
 10. Preporuke: Ako imate preporuke od profesora ili mentora, one mogu biti korisne u nedostatku radnog iskustva.
 11. Pravopis i gramatika: Pobrinite se da vaš životopis nema pravopisnih i gramatičkih pogrešaka. To bi moglo ostaviti loš dojam na poslodavca.
 12. Formatiranje: Držite se jednostavnog i profesionalnog izgleda. Koristite jasne naslove, uredne odlomke i bullet points za lako čitanje.
 13. Prilagodba životopisa: Prilagodite svoj životopis za svaki posao na koji se prijavljujete. To pokazuje da ste uložili trud i da ste ozbiljno zainteresirani za posao.
 14. Dužina životopisa: Budući da nemate iskustva, vaš životopis ne bi trebao biti duži od jedne stranice.
 15. Poštenje: Iako želite impresionirati poslodavca, važno je da budete iskreni. Ne pretjerujte sa svojim vještinama i kvalifikacijama.

Važnost Obrazovanja prilikom Pisanja Životopisa na Norveškom

Odjeljak o obrazovanju u norveškom životopisu iznimno je važan jer pruža informacije o akademskim postignućima, stručnosti i znanjima kandidata. Također, omogućuje poslodavcu da procijeni jesu li kvalifikacije i vještine kandidata usklađene s zahtjevima radnog mjesta. U Norveškoj, gdje je obrazovanje visoko cijenjeno, ovaj dio životopisa može biti ključan faktor pri odlučivanju o zapošljavanju.

Osim toga, odjeljak o obrazovanju u životopisu pruža uvid u razvoj kandidatove karijere i osobnih interesa. Potencijalni poslodavac može procijeniti kako je kandidat napredovao kroz obrazovni sustav, koje je dodatne stručne kvalifikacije stekao, kao i kakva su njegova područja specijalizacije. Stoga, ovaj segment životopisa pomaže stvoriti holističku sliku kandidata, njegovih ambicija i profesionalnih ciljeva.

Kako rangirati obrazovanje u norveškom životopisu

Obrazovanje bi trebalo imati ključnu ulogu u norveškom životopisu, posebno za one koji tek ulaze na tržište rada ili se natječu za akademske i visoko kvalificirane pozicije. To je zato što norveški poslodavci često traže dokaz o relevantnom obrazovanju prilikom odabira kandidata. Na primjer, ako se natječete za posao u medicinskom sektoru, poslodavac će željeti vidjeti dokaz o vašem medicinskom obrazovanju na vrhu vašeg životopisa.

Isto tako, Norveška je zemlja s visokim obrazovnim standardima i velikim fokusom na stručnom usavršavanju, stoga obrazovanje često može biti odlučujući faktor pri zapošljavanju. Na primjer, za poslove u javnom sektoru, poput obrazovanja ili zdravstva, obrazovanje je od presudne važnosti i stoga bi trebalo biti istaknuto na vrhu životopisa.

Međutim, obrazovanje ne mora uvijek biti na prvom mjestu u norveškom životopisu. Ukoliko se natječete za poslove koji više cijene radno iskustvo, vještine i kompetencije, poput nekih zanatskih ili trgovinskih uloga, radno iskustvo može biti više cijenjeno od formalnog obrazovanja. U takvim slučajevima, radno iskustvo bi trebalo biti istaknuto na vrhu životopisa, dok bi obrazovanje trebalo biti navedeno nakon toga.

ISPRAVNO

Utdanning:

Universitetet i Oslo, Norge

Bachelor i Forretningsledelse, Juni 2016 - Juni 2019

 • Spesialisering i markedsføring og økonomistyring

Trondheim økonomiske videregående skole, Norge

Videregående opplæring i økonomi og administrasjon, August 2012 - Juni 2015

Kurs og sertifikater:

 • Sertifisert i Prosjektledelse, Norsk Prosjektledelse Institutt, 2020
 • Digital markedsføring kurs, Google, 2019

Važnost vještina za pisanje životopisa na norveškom jeziku

Vještine su ključni dio norveškog životopisa. U Norveškoj se posebna pažnja posvećuje specifičnim vještinama i kvalifikacijama koje kandidat posjeduje. Ovo je posebno važno jer norveški poslodavci traže dokaz da kandidat može pružiti ono što posao zahtijeva. Stoga je važno da kandidati jasno istaknu svoje vještine i kako su ih primijenili na prethodnim poslovima. Također, važno je naglasiti i soft vještine poput komunikacijskih vještina, sposobnosti rada u timu i rješavanja problema, koje su visoko cijenjene na norveškom tržištu rada.

Kada je riječ o tome što regruteri traže na tržištu rada u Norveškoj, postoji nekoliko ključnih stvari koje se uvijek ističu. Prva je znanje norveškog jezika. Iako je engleski jezik široko rasprostranjen u Norveškoj, znanje norveškog jezika je veliki plus i često se smatra neophodnim za većinu poslova. Drugo, kandidati moraju biti fleksibilni i prilagodljivi. Norveško tržište rada je brzo i dinamično, a kandidati moraju biti sposobni prilagoditi se brzim promjenama. Treće, regruteri traže osobe koje su samostalne i mogu raditi bez puno nadzora, ali isto tako dobro funkcioniraju u timskom okruženju.

U nastavku teksta predstavit ćemo vam primjere mekih i tvrdih vještina koje mogu biti od velike pomoći prilikom sastavljanja vašeg životopisa na norveškom jeziku.
ISPRAVNO

Meka vještine (Myke ferdigheter):

 1. Timski rad (Teamarbeid)
 2. Komunikacijske vještine (Kommunikasjonsferdigheter)
 3. Rješavanje problema (Problemløsning)
 4. Organizacijske vještine (Organisasjonsevner)
 5. Multitasking (Multitasking)
 6. Kreativnost (Kreativitet)
 7. Prilagodljivost (Tilpasningsdyktighet)
 8. Vođenje (Ledelse)
 9. Rad pod pritiskom (Arbeid under press)
 10. Odlučnost (Beslutningstaking)

Tvrde vještine (Harde ferdigheter):

 1. Strani jezici (Fremmedspråk)
 2. Računalne vještine (Datakunnskaper)
 3. Projekt menadžment (Prosjektledelse)
 4. Graficki dizajn (Grafisk design)
 5. Vozačka dozvola (Førerkort)
 6. Programiranje (Programmering)
 7. Uporaba specifičnih alata i opreme (Bruk av spesifikt verktøy og utstyr)
 8. Financijsko planiranje (Finansiell planlegging)
 9. Stručno znanje u određenom polju (Faglig kunnskap på et bestemt felt)
 10. Certificirane vještine (Sertifiserte ferdigheter)

Dodatni Odjeljci za Poboljšanje Životopisa na Norveškom

Dodatne kategorije u životopisu mogu biti od velike help za potencijalne poslodavce da bolje razumiju vaše vještine i interese. Oni pružaju detaljnije informacije o vama kao kandidatu i mogu vam pomoći da se istaknete među ostalim prijavama. Uključivanje dodatnih kategorija može također pokazati vašu raznolikost i sposobnost prilagođavanja različitim situacijama.

Odabirem kategorije "Jezici" i "IT alati" za dodavanje u moj životopis. Jezici su važni jer pokazuju vašu sposobnost komunikacije s različitim ljudima i kulturama, što je posebno korisno u globaliziranom svijetu. Osim toga, znanje više jezika može ukazivati na sposobnost brzog učenja i prilagodbe.

Kategorija "IT alati" je također korisna jer pokazuje vašu tehničku pismenost. U današnjem digitalnom dobu, vještine upravljanja IT alatima postale su gotovo neophodne u različitim sektorima. Bilo da se radi o korištenju Microsoft Office paketa, programiranju, dizajniranju ili upravljanju bazama podataka, ovakve vještine mogu biti ključne za vaš profesionalni razvoj.

Poboljšanje Životopisa na Norveškom Jeziku

Pisanje životopisa koji se ističe može biti ključan faktor za dobivanje željenog posla u Norveškoj. Slijede savjeti kako biste se što bolje prezentirali norveškim poslodavcima:

 1. Uključite osobne podatke: U Norveškoj je uobičajeno uključiti osobne podatke poput datuma rođenja, braka i djece. Ovo nije obavezno, ali može poslodavcu dati dodatni uvid u vašu situaciju.
 2. Pisanje na norveškom jeziku: Ako je moguće, napišite svoj životopis na norveškom jeziku. To pokazuje poslodavcu da ste spremni i sposobni komunicirati na jeziku koji se najčešće koristi u poslovnim situacijama.
 3. Prilagodite životopis: Izradite prilagođeni životopis za svaku prijavu na posao. Istražite tvrtku i poziciju na koju se prijavljujete i naglasite vještine i iskustvo koje su relevantni za tu ulogu.
 4. Korištenje ključnih riječi: Mnoge tvrtke koriste automatizirane sustave za praćenje prijava na posao koji skeniraju životopise za ključne riječi. Uključite ključne riječi koje se odnose na posao na koji se prijavljujete.
 5. Detaljno opisivanje radnog iskustva: Norveški poslodavci cijene detaljne opise radnog iskustva. Obavezno uključite dužnosti, postignuća i vještine koje ste stekli na svakom radnom mjestu.
 6. Uključite certifikate i dodatnu edukaciju: Ako imate certifikate ili dodatnu edukaciju koja je relevantna za posao, svakako ih uključite u svoj životopis.
 7. Jasan i koncizan format: Držite se jasnog i konciznog formata. Vaš životopis ne bi trebao biti duži od dvije stranice.
 8. Profesionalna fotografija: Unatoč tome što to nije uvijek obavezno, neki norveški poslodavci cijene kad je životopisu priložena profesionalna fotografija.

Ključni elementi za pisanje životopisa na norveškom jeziku

Kao zaključak, željeli bismo vam ponuditi nekoliko praktičnih savjeta za pisanje učinkovitog norveškog životopisa. Ovi savjeti mogu vam pomoći da se istaknete među ostalim kandidatima i ostavite dobar dojam na potencijalne poslodavce.

 1. Održavajte jasnoću i konciznost: Vaš životopis bi trebao biti jasan i koncizan, idealno ne duži od jedne do dvije stranice.
 2. Personalizirajte životopis: Pokušajte prilagoditi svaki životopis za svaku pojedinu prijavu, naglašavajući relevantne vještine i iskustvo koje se odnose na konkretnu poziciju.
 3. Opišite svoje dužnosti i postignuća: Ne samo da navedete gdje ste radili, već detaljno opisujte koje su bile vaše dužnosti i što ste postigli na tom mjestu.
 4. Pripazite na gramatiku i pravopis: Norveški jezik ima specifičnu gramatiku i pravopis, stoga se pobrinite da vaš životopis ne sadrži greške.
 5. Navedite reference: Ako je moguće, uključite reference od bivših poslodavaca ili suradnika. Norveški poslodavci često cijene preporuke.
 6. Koristite profesionalni ton: Iako je važno biti autentičan, važno je održati profesionalan ton kroz cijeli životopis.
 7. Uključite kontakt informacije: Nemojte zaboraviti uključiti osnovne kontakt informacije, uključujući e-mail adresu i telefonski broj.
 8. Pročitajte i ponovno pročitajte: Prije slanja, pročitajte svoj životopis nekoliko puta kako biste se osigurali da nema grešaka i da je sve jasno navedeno.

Propratna Pisma kao Dio Pisanja Životopisa na Norveškom

Å sende et følgebrev sammen med CV-en din når du søker jobb i Norge er svært viktig. Følgebrevet gir deg muligheten til å uttrykke din entusiasme for stillingen og forklare hvorfor du ville være et godt tillegg til teamet. I tillegg kan du i følgebrevet detaljere relevante ferdigheter og erfaringer som kanskje ikke er tydelige i CV-en din. På denne måten kan du skille deg ut fra andre søkere og øke sjansene dine for å få jobben. Husk at et godt skrevet følgebrev kan være nøkkelen til suksess i jobbsøkingsprosessen i Norge.

Često postavljana pitanja o prijavi za posao i pisanju životopisa na norveškom jeziku

1. Kako treba izgledati životopis napisan na norveškom jeziku?

Norveški životopis, poznat kao CV, obično se sastoji od jedne do dvije stranice. Trebao bi sadržavati vaše osobne podatke, obrazovanje, radno iskustvo, vještine i reference. Također, važno je prilagoditi CV za svaku pojedinačnu prijavu za posao, naglašavajući relevantno iskustvo i vještine. Fotografija nije obavezna, ali može biti dodana ako mislite da će poboljšati vašu prijavu.

2. Kako se piše motivacijsko pismo na norveškom jeziku?

Motivacijsko pismo na norveškom jeziku treba biti jasno i koncizno, s naglaskom na tome zašto ste zainteresirani za određeni posao i zašto biste bili dobar kandidat. Trebalo bi biti dugačko oko jedne stranice. Važno je koristiti formalni jezik i pravilno obratiti se osobi koja zapošljava.

3. Koje su neke specifičnosti prijavljivanja za posao u Norveškoj?

Norveška tržišta rada cijene transparentnost i iskrenost, stoga je važno biti otvoren i iskren u svim aspektima vaše prijave. Također, bitno je napomenuti da Norvežani cijene ravnotežu između posla i privatnog života, stoga bi bilo korisno naglasiti vašu sposobnost da održavate ovu ravnotežu. Konačno, ako se prijavljujete iz inozemstva, važno je istaknuti svoju volju i sposobnost prilagodbe norveškoj kulturi i načinu života.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa