Vodič za pisanje životopisa na francuskom jeziku

Životopis prilagođen francuskom tržištu rada može biti ključan faktor u uspješnoj potrazi za poslom u Francuskoj. Francuski poslodavci vrednuju jasnoću, konciznost i detalje te je stoga potrebno poznavanje određenih pravila pri sastavljanju CV-a. Kako bi se pravilno istaknule vještine i iskustva na način koji je prepoznatljiv francuskim poslodavcima? Koji su to ključni elementi koji će vaš životopis učiniti atraktivnim na francuskom tržištu? Koji su najučinkovitiji formati životopisa za različite industrije u Francuskoj?

Formacija:
Veličina:
Prilagodljiv:
Word (Microsoft)
A4
da

Primjer životopisa na francuskom jeziku

Nom et Prénom: Jean Dupont
Adresse: 123 Rue de Paris, 75000 Paris
Téléphone: +33 6 12 34 56 78
Email: jean.dupont@gmail.com

PROFIL PROFESSIONNEL

Professionnel dévoué avec plus de dix ans d'expérience dans le secteur de la gestion de projet. Expert en coordination d'équipe, en gestion de budget et en réalisation d'objectifs de projet. Reconnu pour améliorer les processus opérationnels et pour augmenter la satisfaction globale des clients.

EXPÉRIENCE DE TRAVAIL

Gestionnaire de Projet
ABC Company, Paris
Mai 2015 - Présent

 • Coordonner avec les équipes de 20+ membres pour atteindre les objectifs du projet.
 • Gérer le budget du projet de plus de 2M €.
 • Améliorer les processus opérationnels, entraînant une augmentation de 20% de l'efficacité.

Assistant Gestionnaire de Projet
XYZ Company, Paris
Janvier 2010 - Avril 2015

 • Assister dans la gestion des projets, en respectant les délais et les budgets.
 • Coordonner avec les différents départements pour assurer le flux de travail.
 • Préparer et présenter les rapports de projet aux parties prenantes.

FORMATION

Master en Gestion de Projet
Université de Paris, Paris
2008 - 2010

Licence en Administration des Affaires
Université de Lyon, Lyon
2004 - 2007

COMPÉTENCES

 • Gestion de projet
 • Coordination d'équipe
 • Gestion de budget
 • Communication efficace
 • Résolution de problèmes

LANGUES

 • Français (Langue maternelle)
 • Anglais (Courant)
 • Espagnol (Intermédiaire)

RÉFÉRENCES

Disponibles sur demande

U nastavku ovog članka pružit ćemo detaljno uputstvo o tome kako napisati savršen životopis na francuskom jeziku, prilagođen za francusko tržište rada. Cilj ovog uputstva je da vam pomogne da se istaknete među konkurencijom i povećate šanse za zaposlenje u Francuskoj.

S obzirom na to da je Francuska jedna od vodećih ekonomija u Evropi, razumijevanje kako se pripremiti i predstaviti potencijalnim poslodavcima na njihovom materinjem jeziku može biti ključno za vaš uspjeh. Važno je shvatiti da pisanje životopisa na francuskom nije samo puko prevođenje vašeg dosadašnjeg životopisa, već zahtijeva razumijevanje specifičnosti francuskog tržišta rada, očekivanja poslodavaca i kulture poslovanja.

Pisanje životopisa na francuskom jeziku može biti izazov, posebno ako niste navikli na francuske poslovne običaje. Međutim, s pravim vodičem i strpljenjem, možete stvoriti dokument koji će vas predstaviti u najboljem svjetlu i pomoći vam da ostvarite svoje profesionalne ciljeve.

Francuski jezik


Korisni izrazi za pisanje životopisa na francuskom jeziku


Dragi čitatelji, na ovoj stranici pružamo vam popis korisnih pojmova koji se odnose na pisanje životopisa na francuskom jeziku. Pojmovi su prevedeni na francuski kako biste lakše razumjeli koje informacije uključiti u svoj životopis i kako ga strukturirati. Bez obzira jeste li tek na početku karijere ili imate bogato radno iskustvo, nadamo se da će vam ovaj popis biti od koristi.

 • Struktura životopisa -Structure du CV
 • Olikovanje životopisa - Mise en forme du CV
 • Obrazovanje - Education
 • Vještine - Compétences
 • Staž - Stage
 • Radno iskustvo - Expérience professionnelle
 • Kontakt informacije - Informations de contact
 • Profesionalni sažetak - Résumé professionnel
 • Certifikati - Certificats
 • Referentne osobe - Références
 • Jezične vještine - Compétences linguistiques
 • Hobiji i interesi - Loisirs et intérêts
 • Priznanja i nagrade -Reconnaissances et récompenses
 • Volonterstvo - Bénévolat
 • Osnovne informacije -Informations de base
 • Ciljevi karijere - Objectifs de carrière

Nadamo se da će vam ovaj popis pojmova olakšati pisanje životopisa na francuskom jeziku i pomoći vam da se predstavite potencijalnim poslodavcima na najbolji mogući način.

Korisna gramatika za pisanje životopisa na francuskom jeziku


Kada pišete životopis na francuskom jeziku, važno je koristiti pravilnu gramatiku i konjugaciju. U većini slučajeva, trebali biste koristiti treće lice jednine, što znači da ćete koristiti on/elle/on forms. Na primjer, ako želite reći "Radim u tvrtki XYZ", na francuskom ćete napisati "Il/Elle travaille chez XYZ", što znači "On/Ona radi u XYZ-u".

Važno je koristiti prošlo vrijeme (passé composé) za opisivanje prethodnih radnih iskustava. Passé composé koristi se za opisivanje akcija koje su se dogodile u prošlosti i koje su sada završene. Na primjer, ako želite reći "Radio/la sam kao menadžer u tvrtki XYZ od 2010. do 2015.", na francuskom ćete napisati "Il/Elle a travaillé en tant que manager chez XYZ de 2010 à 2015", što znači "On/Ona je radio/la kao menadžer u XYZ-u od 2010. do 2015." Također, koristite infinitiv za navođenje vještina, na primjer "Sposoban/a za komunikaciju" prevesti ćete kao "Capable de communiquer".

Važnost strukture i oblikovanja prilikom pisanja životopisa na francuskom


Važnost dobro strukturiranog životopisa za francusko tržište rada je neupitna. Naime, uredan i jasno sročen životopis može biti ključni faktor koji potencijalnom poslodavcu omogućuje da brzo i efikasno prepozna kvalifikacije i vještine kandidata. Precizno i stručno prezentirane informacije mogu čitatelju olakšati razumijevanje kandidatovog profesionalnog puta, ciljeva i ostvarenih uspjeha. S druge strane, nejasan ili pretrpan životopis može ostaviti dojam neprofesionalnosti i nepažnje, čak i ako kandidat posjeduje sve potrebne kvalifikacije. Izazov je stvoriti životopis koji će na pravilan način predstaviti kandidatov profesionalni razvoj i ambicije, ali uz pravilnu strukturu i pažljivo birane informacije, taj izazov se može pretvoriti u uspjeh.

Osim predloška životopisa na francuskom, imamo i druge slične predloške koje možete provjeriti.

Hvatanje pažnje francuskih poslodavaca: Kako oblikovati savršen životopis na francuskom jeziku

 1. Odabir fonta: Za životopis na francuskom jeziku najbolje je odabrati klasične fontove poput Ariala ili Times New Roman. To su univerzalno prihvaćeni fontovi koji olakšavaju čitatelju skeniranje životopisa. Izbjegavajte korištenje različitih fontova u istom dokumentu kako biste održali konzistentnost i profesionalnost.
 2. Format: Francuski poslodavci preferiraju jednostavnost i jasnoću, stoga je najbolje držati se obrnutog kronološkog formata. Ovaj format počinje s vašim najnovijim iskustvima i obrazovanjem, što je ono što poslodavci najprije žele vidjeti.
 3. Margine: Držite se standardnih margina od 1 inča sa svih strana. To osigurava dovoljno prostora za tiskanje, a životopis izgleda uredno i profesionalno.
 4. Grafičke oznake: Korištenje grafičkih oznaka mora biti umjereno i relevantno za sadržaj. S obzirom na to da poslodavci cijene jednostavnost i jasnoću, prekomjerna upotreba grafičkih elemenata može ometati čitanje i ostaviti dojam neprofesionalnosti.
 5. Razdjelnici: Koristite razdjelnike kako biste strukturirali svoj životopis i olakšali čitatelju da pronađe relevantne informacije. No, pazite da ne preopteretite životopis razdjelnicima jer to može stvoriti dojam nepreglednosti.
 6. Boje: Preporučuje se koristiti neutralne boje poput crne, sive ili tamnoplave. Francuski poslodavci cijene profesionalnost i diskreciju, stoga je najbolje izbjegavati jarke boje koje mogu odvratiti pažnju od vaših kvalifikacija i iskustva.
 7. Predložak: Koristite jednostavan i profesionalan predložak. To pokazuje da cijenite jasnoću i efikasnost, što su vrijednosti koje francuski poslodavci cijene. Izaberite predložak koji omogućuje lako čitanje i skeniranje vašeg životopisa.
 8. Savjet: Pazite na pravopis i gramatiku. Francuski jezik ima složena pravila i francuski poslodavci očekuju besprijekoran pravopis i gramatiku. Pripazite na upotrebu akcenta, pravilnu konjugaciju glagola i rod imenica.

Ključna pravila za strukturiranje životopisa na francuskom jeziku

Francuski jezik


Kada se pripremate za izradu životopisa na francuskom, važno je razumjeti strukturu i glavne dijelove koje treba uključiti. Evo nekoliko ključnih segmenata koje bi svaki CV trebao sadržavati:

 1. Osobni podaci: Ovaj dio uključuje vaše ime, prezime, adresu, broj telefona i e-mail adresu. U Francuskoj se često dodaje i datum rođenja, iako to nije nužno.
 2. Profesionalni cilj: Ovdje biste trebali navesti svoj profesionalni cilj ili željeni posao. Na primjer, ako se prijavljujete za posao u marketingu, vaš bi profesionalni cilj mogao biti "Pozicija u marketingu u kojoj mogu primijeniti svoje analitičke vještine i strast prema kreativnosti".
 3. Radno iskustvo: Ovaj dio trebao bi navesti vaše prethodne poslove, datume zaposlenja, poslodavce i opis posla. Pobrinite se da naglasite relevantne vještine i postignuća.
 4. Obrazovanje: Ovdje navodite svoju najvišu razinu obrazovanja, uključujući ime institucije, područje studija i godine studija. Također možete uključiti relevantne tečajeve ili certifikate.
 5. Jezici: Važno je navesti sve jezike koje govorite i razinu vaše vještine. U Francuskoj je posebno važno naglasiti poznavanje francuskog jezika.
 6. Ostale vještine: Ovo može uključivati tehničke vještine, kao što su poznavanje određenih softvera, ili meke vještine, kao što su komunikacijske vještine.
 7. Reference: Iako nisu uvijek nužne, reference mogu biti korisne, posebno ako nemate puno radnog iskustva.
 8. Hobiji i interesi: Ovaj dio nije obavezan, ali može dodati osobni dodir vašem CV-u i pokazati potencijalnim poslodavcima više o vama kao osobi.
Za kraj, važno je prilagoditi svoj CV za svaki posao za koji se prijavljujete. Pokušajte naglasiti vještine i iskustva koja su najrelevantnija za posao koji želite.

Ključna važnost zaglavlja u pisanju životopisa na francuskom jeziku

Francuski jezik


Zaglavlje životopisa na francuskom jeziku od velike je važnosti; treba biti jasno vidljivo i sadržavati sve podatke za kontakt. Kako bi se to postiglo, postupak je sljedeći:

 • Prvo se piše Prezime i Ime. Ove osnovne informacije trebaju biti napisane velikim, čitljivim slovima kako bi odmah privukle pozornost čitatelja. Zatim se piše struka i disciplina. Ova informacija pomaže poslodavcima da brzo procijene je li osoba kvalificirana za posao kojeg nude.
 • Nakon toga, treba napisati poštansku adresu. Ovo je važno jer poslodavci često šalju pismene odgovore ili pozive na razgovore za posao poštom. No, u digitalnom dobu, sve je više poslodavaca koji koriste elektroničku poštu, stoga je važno napisati i email adresu.
 • Posljednji korak u stvaranju zaglavlja je upisivanje broja telefona. Ovo je ključna informacija jer omogućuje poslodavcima da brzo i lako kontaktiraju kandidate.
 • Tako se stvara učinkovito i jasno zaglavlje životopisa na francuskom jeziku koje će privući pažnju poslodavaca i olakšati im da kontaktiraju kandidate.

Nom Prénom

Profession et Discipline

Adresse Postale

Téléphone

Adresse Email


Dodavanje fotografije u životopis za francusko tržište:

Iako nije obavezno, fotografija može dodati osobni pečat vašem životopisu, ali treba biti profesionalna, veličine poput osobne iskaznice i bez distrakcija u pozadini.

U Francuskoj dodavanje fotografije u CV nije obavezno, ali je uobičajena praksa. Međutim, važno je napomenuti da francuski zakon zabranjuje poslodavcima da donose odluke na temelju izgleda, dobi, spola ili etničke pripadnosti kandidata. Stoga, ako odlučite uključiti fotografiju, ona bi trebala biti profesionalna i ne bi trebala odvratiti pozornost od vaših kvalifikacija ili vještina.

Ako odlučite svom životopisu dodati fotografiju, slijedite nekoliko savjeta. Fotografija mora biti novija i dobre kvalitete. Treba jasno prikazivati ​​vaše lice, s prirodnim osmijehom i otvorenim očima. Glava mora biti ravna i vidljiva, bez sunčanih naočala i šešira. Pozadina bi trebala biti neutralna, poput bijelog zida.

Veličina fotografije treba biti mala, obično je dovoljno 2 x 2 inča (oko 5 x 5 cm). Treba ga staviti gore desno ili lijevo od CV-a, ovisno o izgledu. Nadzor mora biti jednostavan i diskretan.

Općenito, važno je zapamtiti da bi fotografija trebala dodati vrijednost vašem životopisu, a ne odvratiti pažnju od njega. Ako nemate profesionalnu fotografiju, najbolje je da je ne uključite.

Važnost Iskustva u Životopisu za Francusko Tržište Rada


Pisanje Odjeljka o Iskustvu za Francuski Životopis

Odjeljak o iskustvu u životopisu na francuskom jeziku od iznimne je važnosti jer je to segment koji potencijalnom poslodavcu daje uvid u vaše prethodne radne aktivnosti i ostvarene rezultate. Posebnost ovog odjeljka leži u tome što se mora prilagoditi specifičnostima francuskog tržišta rada, pa je stoga važno obratiti pažnju na određene elemente.

 • Kronološki redoslijed: Organiziranje informacija po datumu je ključno. Počnite s najnovijim iskustvom i nastavite unazad. Ovaj redoslijed omogućuje poslodavcu da brzo shvati vašu trenutnu situaciju i vidi kako se vaša karijera razvijala.
 • Datumi ugovora: Uključite precizne datume početka i kraja svakog radnog iskustva. Ovi datumi pružaju jasan pregled vašeg radnog vijeka i moguće su praznine u zapošljavanju.
 • Naziv radnog mjesta: Ovaj element treba biti jasno istaknut. Naziv položaja koji ste obnašali treba biti prilagođen francuskom tržištu rada i vašim aspiracijama.
 • Popis s grafičkim oznakama: Izradite popis sa središnjim točkama za svako radno mjesto koje ste obnašali. Ove točke trebaju biti kratke i jasne, s naglaskom na vaša postignuća i rezultate.
 • Opis posla: Detaljno opišite zadatke koje ste obavljali na svakom radnom mjestu. Ovaj opis treba biti konkretan i precizan, koristeći se specifičnim terminima vezanim za dotični posao.
 • Korištenje ključnih riječi: Ključne riječi su bitne za olakšavanje pretraživanja vašeg životopisa. Koristite riječi koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete i koje odražavaju vaše vještine i iskustvo.

Pažljivo sastavljen odjeljak o iskustvu u životopisu na francuskom može biti presudan faktor u procesu selekcije kandidata, stoga mu posvetite dužnu pažnju.

Position: Chef de Projet

Employeur: Dassault Systèmes

Dates: Janvier 2017 - Présent


Description:

 1. Gestion de projets d’intégration de systèmes.
 2. Coordination d'équipes interdisciplinaires.
 3. Élaboration et suivi de budgets.
 4. Mise en œuvre de stratégies d’amélioration continue.
 5. Préparation de rapports de progrès et présentations aux clients.

Francuski jezik


Postupanje prilikom pisanja francuskog životopisa bez prethodnog iskustva

Pri izradi životopisa na francuskom jeziku bez prethodnog iskustva, moguće je da se osjećate izgubljeno ili nesigurno. Ne brinite, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete slijediti kako biste se osigurali da se istaknete čak i bez iskustva. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u procesu.

 1. Počnite s osobnim informacijama: Imajte na umu da je prvi korak u ispunjavanju životopisa napisati svoje osnovne informacije. To uključuje vaše ime, prezime, datum rođenja, adresa, broj telefona i e-mail adresa.
 2. Dodajte objektiv: Napišite jasan i sažet rezime ili objektiv na vrhu svog životopisa. Ovo bi trebalo biti kratko objašnjenje o tome što želite postići i zašto mislite da biste bili dobri za posao na koji se prijavljujete.
 3. Obrazovanje: Ako nemate radno iskustvo, vaše obrazovanje postaje važnije. Navedite sve relevantne diplome, certifikate, tečajeve ili programe obuke koje ste završili. Pobrinite se da naglasite sve relevantne vještine koje ste stekli tijekom svog obrazovanja.
 4. Vještine: Napravite popis svih vještina koje posjedujete i koje bi mogle biti relevantne za posao na koji se prijavljujete. To može uključivati tehničke vještine, jezične vještine, organizacijske vještine, komunikacijske vještine i druge.
 5. Volontiranje i izvannastavne aktivnosti: Ako nemate radno iskustvo, dobrovoljni rad, izvannastavne aktivnosti ili članstvo u klubovima ili organizacijama mogu biti od velike pomoći u pokazivanju vaših vještina i sposobnosti.
 6. Reference: Ako je moguće, uključite reference od profesora, mentora, trenera ili bilo koga drugog tko može potvrditi vaše kvalifikacije i vještine.
 7. Prilagodite svoj životopis: Svaki posao na koji se prijavljujete bit će malo drugačiji, pa pokušajte prilagoditi svoj životopis kako bi se usmjerio na specifične vještine i kvalifikacije koje poslodavac traži.
 8. Profesionalizam: Iako nemate iskustva, važno je da vaš životopis izgleda profesionalno. Koristite jasnu i jednostavnu fontanu, održavajte konzistentan format i uvijek provjerite pravopis i gramatiku.
 9. Istaknite svoju motivaciju: Možda nemate iskustva, ali ako možete pokazati da ste motivirani i spremni naučiti, to može biti veliki plus.
 10. Budite iskreni: Nikada ne lažite na svom životopisu. Ako nemate iskustva, budite iskreni o tome i fokusirajte se na ono što možete ponuditi.

Važnost Obrazovanja u Pisanju Životopisa na Francuskom


Odjeljak o obrazovanju u francuskom životopisu od suštinske je važnosti jer pruža dragocjen uvid u akademske kvalifikacije i stručne vještine kandidata. To je ključna komponenta koju poslodavci koriste kako bi utvrdili sposobnosti kandidata, njegovo razumijevanje određenog polja i sposobnost da se nosi s poslovnim izazovima.

Osim toga, na francuskom tržištu rada, gdje se velika važnost pridaje formalnom obrazovanju i stručnim kvalifikacijama, odjeljak o obrazovanju može biti odlučujući faktor u procesu selekcije. Detaljno opisujući svoje obrazovanje, kandidat ne samo da pokazuje svoje akademske postignuće, već i ukazuje na područja u kojima je stekao specijalizirano znanje. To poslodavcima može pomoći da bolje procijene kako bi se kandidat mogao uklopiti u njihovu organizaciju ili tim.

Kako Prioritetizirati Obrazovanje u Francuskom Životopisu

U životopisu prema francuskim standardima, obrazovanje bi trebalo biti jedan od prvih dijelova koji se ističu. Ovo je zato što mnogi poslodavci u Francuskoj pridaju veliku važnost formalnom obrazovanju i kvalifikacijama. Ako imate relevantne diplome ili certifikate, ovo može biti ključni faktor koji će vas izdvojiti od ostalih kandidata. Na primjer, ako se prijavljujete za posao u pravnom sektoru, poslodavci će željeti vidjeti dokaz o vašem pravnom obrazovanju na vidljivom mjestu u vašem životopisu.

Međutim, postoji nekoliko iznimaka od ovog pravila. Na primjer, ako imate veliku količinu relevantnog radnog iskustva, to bi moglo biti važnije od vašeg formalnog obrazovanja. To bi moglo biti slučaj ako se prijavljujete za visoko specijalizirane role, gdje praktično iskustvo i stručnost mogu biti važniji od teorijskog znanja.

S druge strane, ako se prijavljujete za posao u kreativnoj industriji, vaš portfelj i prethodni radovi mogli bi biti važniji od vašeg obrazovanja. U ovom slučaju, vaša kreativnost, originalnost i inovativnost mogu biti važniji od formalnih kvalifikacija. No, čak i u ovim situacijama, vaše obrazovanje i dalje treba biti navedeno u životopisu, iako možda ne na prvom mjestu.

Formation

2017-2020 : Master en Marketing et Communication, Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Paris

2014-2017 : Licence en Administration des Affaires, Université de Lyon, Lyon

2016 : Diplôme d'études en langue française (DELF B2)

2013 : Baccalauréat en sciences économiques, Lycée Victor Hugo, Lyon


Formations complémentaires :

2018 : Certificat en Gestion de Projet, Institut français de Gestion, Paris


Langues :

Français (langue maternelle)

Anglais (couramment)

Espagnol (intermédiaire)


Compétences informatiques :

MS Office, Adobe Illustrator, Google Analytics, CRM SalesforceNapomena: Sva imena i mjesta su izmišljena.


Važnost vještina za pisanje životopisa na francuskom jeziku


Francuski jezik


Vještine su od ključne važnosti u francuskom životopisu jer poslodavci žele vidjeti što možete pružiti njihovoj tvrtki. Ne očekuju samo da imate odgovarajuću razinu obrazovanja, već žele vidjeti da možete primijeniti stečeno znanje na stvarne situacije. To može uključivati tehničke vještine, kao što su sposobnost rada s određenim softverom ili opremom, ali i meke vještine, kao što su komunikacija, timski rad i rješavanje problema. Vaš životopis treba jasno istaknuti vaše vještine i pokazati kako ste ih koristili u prethodnim poslovima ili projektima.

Na tržištu rada u Francuskoj, osobe koje regrutuju traže kandidate koji su fleksibilni, prilagodljivi i sposobni brzo učiti. Cijene se interkulturalne vještine, posebno u globalno orijentiranim tvrtkama. Također, poslodavci često traže dokaze o samostalnom radu, inicijativi i motivaciji. Znanje stranih jezika, posebno engleskog, često je ključno, a u nekim sektorima može biti potrebno i znanje dodatnih jezika. Sve u svemu, važno je da vaš životopis ne samo da prikazuje vaše kvalifikacije i vještine, već i da pokazuje kako možete doprinijeti tvrtki.

U nastavku ćemo predstaviti primjerak popisa mekih i tvrdih vještina koje bi mogle biti korisne pri sastavljanju životopisa na francuskom jeziku.

Compétences générales:

 1. Komunikacijske vještine - Compétences en communication
 2. Rješavanje problema - Résolution de problèmes
 3. Kreativnost - Créativité
 4. Uporaba timskog rada - Utilisation du travail d'équipe
 5. Vodstvo - Leadership
 6. Kritičko razmišljanje - Pensée critique
 7. Multitasking - Multitâche
 8. Prilagodljivost - Adaptabilité
 9. Samomotivacija - Auto-motivation
 10. Vrijeme upravljanje - Gestion du temps

Compétences techniques:

 1. Računalne vještine - Compétences informatiques
 2. Strani jezici - Langues étrangères
 3. Prodajne vještine - Compétences en vente
 4. Vozačka dozvola - Permis de conduire
 5. Certifikati i licence - Certificats et licences
 6. Tehničke vještine - Compétences techniques
 7. Projektiranje - Maîtrise de la conception
 8. Matematičke vještine - Compétences en mathématiques
 9. Analitičke vještine - Compétences analytiques
 10. Poznavanje programa - Maîtrise des logiciels

Dodatni Odjeljci za Upotpunjavanje Životopisa na Francuskom Jeziku


Dodatni naslovi u životopisu mogu pružiti dodatne informacije o vašim vještinama, iskustvima i interesima koji se možda ne bi obuhvatili u standardnim odjeljcima životopisa. Dodavanje dodatnih kategorija može vam pomoći da se istaknete među ostalim kandidatima, prikazujući širinu vaših sposobnosti i interesa. Iz ovih razloga, želim dodati dodatne kategorije u svoj životopis.

Odabirem kategorije "Jezici" i "IT alati" za uključivanje u moj životopis. Jezici su važni jer pokazuju moju sposobnost komunikacije i interakcije s ljudima različitih kultura i pozadina. To je posebno korisno u globaliziranom svijetu gdje su međunarodne komunikacije sveprisutne. IT alati su također ključni jer pokazuju moje tehničke vještine, što je posebno važno u današnjem tehnološki vođenom svijetu.

Kategorija "Jezici" u mom životopisu ne samo da prikazuje jezike koje govorim, već i razinu moje vještine u svakom od njih. To uključuje jezike kao što su francuski, engleski i španjolski, a također pokazuje moju sposobnost razumijevanja, govorenja, čitanja i pisanja svakog jezika. Ova kategorija također može uključivati bilo kakve certifikate ili kvalifikacije koje sam stekao u vezi s tim jezicima.

Kategorija "IT alati" u mom životopisu prikazuje moje vještine u rukovanju raznim tehnološkim alatima i softverom. Ovo može uključivati vještine u rukovanju Microsoft Office paketom, programima za obradu slika poput Adobe Photoshopa, programima za kodiranje kao što su Python ili Java, i mnogim drugim. Ova kategorija također može prikazati bilo kakve certifikate ili kvalifikacije koje sam stekao u vezi s tim IT alatima.

Kako poboljšati svoj životopis na francuskom jeziku


Pisanje životopisa na francuskom jeziku može biti izazov, ali postoji nekoliko praktičnih savjeta koji mogu pomoći u stvaranju snažnog i profesionalnog dokumenta. Evo nekoliko smjernica koje bi mogle biti korisne:

 1. Koristite europski standard za životopis: Francuski poslodavci često preferiraju Europass format životopisa. Ovaj format je standardiziran i lako prepoznatljiv, što olakšava pregledavanje.
 2. Budite koncizni i izravni: Francuski poslodavci vole koncizne životopise. Idealno bi trebao biti dug jednu do dvije stranice, bez nepotrebnih detalja.
 3. Koristite formalni ton: Francuska je poznata po svojoj formalnosti, stoga se pobrinite da vaš životopis odražava taj ton. Izbjegavajte koristiti sleng i neformalne izraze.
 4. Prilagodite svoj životopis: Umjesto da šaljete isti životopis svim poslodavcima, prilagodite ga za svaku pojedinu ulogu. Naglasite relevantne vještine i iskustva koja se odnose na posao za koji se prijavljujete.
 5. Navodite svoje jezične vještine: Jezik je vrlo važan u Francuskoj. Ako govorite francuski, obavezno to navedite. Također navedite i druge jezike koje govorite.
 6. Uključite fotografiju: Iako ovo može varirati ovisno o industriji, u Francuskoj je često prihvaćeno uključiti profesionalnu fotografiju u životopis.
 7. Ne zaboravite na "lettre de motivation": Uz životopis, francuski poslodavci često traže i motivacijsko pismo. To je vaša prilika da pokažete zašto ste zainteresirani za određeni posao i kako možete doprinijeti tvrtki.

Ključni elementi za pisanje životopisa na francuskom jeziku


Francuski jezik


Pisanje francuskog životopisa može biti izazov, pogotovo ako nije vaš maternji jezik. No, s pravim smjernicama, možete napisati profesionalan i uvjerljiv životopis. Evo nekoliko ključnih točaka na koje trebate obratiti pažnju:

 1. Počnite s osobnim podacima: Uključite svoje ime, prezime, dob, adresu, broj telefona i e-mail adresu. U Francuskoj je uobičajeno navesti i bračni status te broj djece, ako ih imate.
 2. Profesionalno iskustvo: Navedite svoje prethodne poslove počevši od najnovijeg. Uključite ime tvrtke, datum zaposlenja, položaj i kratak opis vaših dužnosti.
 3. Obrazovanje: Navedite svoje obrazovne kvalifikacije počevši od najnovijih. Uključite ime institucije, datum studiranja i stečeni stupanj.
 4. Vještine: Navedite svoje profesionalne vještine koje su relevantne za posao za koji se prijavljujete.
 5. Jezici: Označite koje jezike govorite i na kojoj razini.
 6. Hobiji i interesi: Iako ovaj dio nije obavezan, može pružiti dodatni uvid u vašu osobnost.
 7. Navedite reference samo ako su tražene: U protivnom, jednostavno napišite "references available upon request" (reference dostupne na zahtjev).
 8. Prilagodite svoj životopis: Na kraju, uvijek prilagodite svoj životopis za svaki posao na koji se prijavljujete. To pokazuje poslodavcima da ste ozbiljni u vezi s poslom.

Slijedeći ove savjete, moći ćete stvoriti učinkovit i profesionalan francuski životopis. Sretno!

Izrada Propratnih Pisama na Francuskom Jeziku


Prilaganje propratnog pisma uz životopis prilikom prijave za posao u Francuskoj od iznimne je važnosti. Propratno pismo pruža priliku da se istaknete među ostalim kandidatima, objasnite zbog čega ste najbolji izbor za određeni posao i pokažete svoje poznavanje francuskog jezika i kulture. Osim toga, to je vaša prilika da pokažete svoju motivaciju i entuzijazam za rad na određenom radnom mjestu. Bez obzira na vaše kvalifikacije i iskustvo, propratno pismo može biti ključno za ostvarivanje prvog intervjua. Dakle, ne zanemarujte važnost ovog dokumenta prilikom prijave za posao u Francuskoj.

Napravite svoj životopis s najboljim predlošcima

Često Postavljana Pitanja o Pisanju Životopisa na Francuskom Jeziku

Koje su specifičnosti francuskog životopisa u usporedbi s ostalim zemljama?

Francuski životopis, poznat kao "CV" (Curriculum Vitae), obično je kraći i koncizniji od onoga što možda očekujete iz drugih zemalja. Francuski poslodavci često preferiraju jednostranične životopise. Također, na francuskom životopisu se očekuje fotografija, što možda nije uobičajeno u drugim zemljama.

Koje informacije trebam uključiti u svoj francuski životopis?

Vaš francuski životopis trebao bi uključivati vaše osobne podatke (ime, prezime, adresa, broj telefona, e-mail), obrazovanje, radno iskustvo, jezične vještine i informatičke vještine. Također, možete uključiti i dodatne aktivnosti, poput volontiranja ili hobija, ali to nije obvezno.

Kako trebam pristupiti pisanju molbe za posao na francuskom jeziku?

Pisanje molbe za posao na francuskom jeziku (lettre de motivation) treba biti formalno i profesionalno. Vaša molba trebala bi biti jasna i koncizna, ali i pokazivati vašu motivaciju i entuzijazam za poziciju na koju se prijavljujete. Također, važno je da koristite pravilan francuski jezik i gramatiku. Molba se obično sastoji od tri dijela: uvod, tijelo teksta i zaključak. U uvodu se predstavljate i navodite na koju se poziciju prijavljujete, u tijelu teksta objašnjavate zašto ste dobar kandidat za tu poziciju, a u zaključku izražavate nadu za daljnju komunikaciju.

Je li obavezno priložiti fotografiju u francuskom životopisu?

Da, u Francuskoj je uobičajeno priložiti fotografiju u životopisu. Fotografija bi trebala biti profesionalna, a ne casual. Izuzetak su neke industrije kao što su IT, gdje fotografija možda nije toliko uobičajena.

Trebam li priložiti kopije diploma i certifikata uz životopis?

Ne, u Francuskoj se obično ne očekuje da ćete priložiti kopije diploma i certifikata uz svoj životopis. Međutim, uvijek je dobro imati te dokumente pri ruci, za slučaj da vam ih poslodavac zatraži u kasnijim fazama procesa prijave.

Pisanje životopisa za 15 minuta

Naša besplatna kolekcija stručno dizajniranih predložaka životopisa pomoći će vam istaknuti se iz gomile i doći korak bliže svom poslu iz snova.

Pisanje životopisa